Postřehy z Japonska

25. února 2021 21:15
Offline Garfie
28239 příspěvků moje polička 27. zaří 2023 06:59

moora A dneska ten čajový obřad!  Jak budu mít chvilku, napíšu víc, zatím hele, mám další úlovek!

Offline moora
8661 příspěvků moje polička 27. zaří 2023 07:21

Garfie ooo i s lodickou

Offline DruI
5503 příspěvků moje polička 27. zaří 2023 07:27

Garfie No ti jsou! Doufám, že je chytíš všechny :o)

Offline continuity
42325 příspěvků moje polička 27. zaří 2023 07:45

Garfie ten je nádherný.

Kanály mě aktuálně neskutečně derou. Rekonstruují u nás ulici a prozatím jednu radu vypustí předělávají, aby se trefili alespoň výškově do roviny s asfaltem, na druhé straně sice vyšly výškově kanály, ale zas je u obrubníků s najezdem 10cm schůdek. Až to zalejou, bude tam zas pár cm přebývat. A ty posíláš tohle, což je o další tři úrovně kvality a preciznosti jinde, než my vůbec míříme.

Offline Kokoska
34400 příspěvků moje polička 27. zaří 2023 07:48

Garfie JE to veda! Mne by to okamzite z toho jezka spadlo Nemluve o te druhe vaze, kde si to visi vodorovne a drzi v tom dalsi veci. Taky moc krasne. Jen jsem to ted prolitla, jeste si to pustim znovu a budu poradne cist.

Offline Kokoska
34400 příspěvků moje polička 27. zaří 2023 07:59

continuity u nas jsou taky urcite na budovani a rozmistovani kanalu nejake kurzy. Uci se tam, jak to udelat, aby se za 2 mesice propadly o 15 cm a jak je rozmistit, aby se nedalo vsem vyhnout a ridic proste musel najet do co nejvic z nich. V kurzech pro pokrocile pak probiraji, jak planovat opravy a osazovani, aby bylo nutno rozkopat co nejvetsi prostor pokud mozno co nejdriv po predchozich opravach silnice nebo chodniku a jak to delat soucasne v prilehlych ulicich, aby objizdne trasy ucpaly efektivne nejvytizenejsi mista v cele ctvrti.

Offline 999
19616 příspěvků moje polička 27. zaří 2023 08:03

Garfie Přesně jak píše moora , to je super, že se zase něco nového naučíme :-).

Offline Garfie
28239 příspěvků moje polička 27. zaří 2023 08:13

DruI Jasně, už mám vytisklou mapu!  Děti to dostaly jako bojovku, ale kvůli škole ještě neměly čas vyrazit, já si to nechávám jako takové příjemné zpestření, když vyrazím na procházku a lovím je po jednom. 

999 No co bych pro vás neudělala!  Dnes mi říkala holka, co má na starosti organizaci kurzů ve škole, že možná sežene někoho na kaligrafii, tak moje reakce "néé, prosím, letos už ne, za rok!!" ji dost rozesmála.

Ještě máme z těch pro mě zajímavých věcí aikido a meditaci, povede to nějaký budhistický mnich, ale už to nemám kam nacpat, zvlášť když jsem trochu proti své vůli opět zapsaná do drama klubu a to je strašný zabiják času a energie, a ani nevím jak se přihodilo, že jsem letos v dramatu koordinátorka, ehm...(potřebuju smajlík s protočenýma očima!)

Offline continuity
42325 příspěvků moje polička 27. zaří 2023 08:17

Garfieprotože jseš už zkušená herečka a samozrejme schopná organizátorka.

Offline Garfie
28239 příspěvků moje polička 27. zaří 2023 08:26

continuity Hérečka!  Spíš nastala nouze.  Ale já zkusila říct, že letos do dramatu nejdu, jen mě nikdo nebral vážně, všichni se zasmáli a pokračovalo se dál, jako bych řekla něco neslušného. Tak se tady zase budu na konci roku hroutit....

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 27. zaří 2023 08:41

Garfie Paní Morii je velmi charismatickáa teda 50 hodin, no páni, velmi poctivý kurz. Moribana super do prostoru a co se týče jných ikeban, prý se dodržuje pravidlo lichého počtu, nevíš? 

Offline Garfie
28239 příspěvků moje polička 27. zaří 2023 08:45

No a dnešní první lekce čajového obřadu (není to úplně obřad, jak nám vysvětlila sensei, spíš "tradiční způsob podávání čaje pro hosty", i když obřad jako takový existuje, ale provádí ho mniši v chrámu). Musím napsat kamarádce, co se mi smála, že jsme se dnes téměř dvě hodiny učily jak správně skládat fukusu, tedy hedvábný ubrousek, kterým se otírá miska a natusme (lakovaná krabička, ve které je zelený čaj). Jo a taky jsme se učily srkat.  Při posledním hltu musíte trochu srknout, jako výraz uznání. Ale jen při posledním, protože jsme dámy a musí to vypadat, že jo! Musím se přiznat, že jsem byla dost ráda, že mám za sebou ten úžasný čajový obřad, o kterém jsem tu psala před prázdninami, dost mi to při dnešní lekci pomohlo. A sešla se tam skvělá skupina, je nás jen pět, všechny bezva a při tom skládání fukusy jsme se dost nasmály! 

Sensei při práci

Speciální heater na vodu, poprvé v životě jsem viděla na elektriku, jinak vždy na uhlí. Sensei říkala, že v zimě se víc používá na uhlíky, ale teď v létě hodně tady ten elektrický, protože nevydává takové teplo. 

A tohle roztomilé wagashi jsme měly k čaji. Tedy respektive před čajem, v Japonsku se napřed sní sladkost, potom až se pije čaj. Je důležité soustředit se na jednu věc a nerozptylovat pozornost, jak nám vysvětlila učitelka. 

Offline Kokoska
34400 příspěvků moje polička 27. zaří 2023 08:47

Garfie je, a co budete hrat letos? A bude tam muj oblibeny "Mexican"?

Offline Garfie
28239 příspěvků moje polička 27. zaří 2023 08:57

Kan Včera o tom nic neříkala, ale většinou to tak asi bývá. Vím, že tradiční ikebana vychází z devíti základních prvků, ale ona se časem hodně mění a modernizuje, dřív třeba bývala výhradně "plochá" nebo jak to říct, protože se umísťovala do výklenků ve zdi, ale teď se dělá spíš do prostoru, aby byla hezká z 360 stupňů, protože japonské domácnosti přijaly západní styl zařizování domů a výklenky už se nedělají. 

Offline Garfie
28239 příspěvků moje polička 27. zaří 2023 08:58

Kokoska Zrovna jsme zrušili zítřejší první schůzku, protože dost lidí nemůže, takže se potkáme až v polovině října. Tvůj oblíbený Mexičan tam bude, zrovna mi s pláčem píše, že se těšil! :-) Rozhodovací proces nás teprve čeká! 

Offline Kokoska
34400 příspěvků moje polička 27. zaří 2023 09:03

Garfie a kolacek je spravne asymetricky umisteny na ubrousku! Jak rikala ucitelka ikebany v tom videu, Japonci maji radsi asymetrii :)

Offline Garfie
28239 příspěvků moje polička 27. zaří 2023 09:04

Kokoska  Správně! Postupuješ do další lekce!

Offline Karja
44183 příspěvků moje polička 27. zaří 2023 09:31

Garfie Nebudeme režírovat něco českého?

Už to mám, Maryšu místo kafe od žida s čajovým obřadem!

Offline Garfie
28239 příspěvků moje polička 27. zaří 2023 10:30

Karja  No jedna z nových členek je profesionální scénáristka, tak by to mohla nějak sepsat! Akorát je to Číňanka, těžko říct, jak by s tím naložila! 

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 27. zaří 2023 11:11

Garfie Díky, je to zajímavé velmi. Sem se zase dere styl z Ameriky, sudý počet a vázání bez spirály.