Postřehy z Japonska

25. února 2021 21:15
Offline Karja
44184 příspěvků moje polička 27. zaří 2023 11:21

Kan Co to je vázání bez spirály? 

Musím říct, že mě kytky nikdy nic nezajímaly, ale jak začal ten trend kvítí z louky a taková ta nedbalost, tak si ráda kytice prohlížím. I když ono už to asi bude pomalu končit a ty trendy budou zase jiné?

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 27. zaří 2023 12:14

Karja Do spirály je to kladení stonků ze šikma přes sebe, po uvázání  musí kytice stát. A bez spirály je to jen narovno na sebe. Snopek.

Online Liesel
1650 příspěvků moje polička 27. zaří 2023 14:50

KanDíky za vysvětlení, už je mi jasné proč mi nejde nikdy uvázat kytka jako od floristy

Offline Kokoska
34400 příspěvků moje polička 27. zaří 2023 17:57

Přihlásila jsem se taky na něco japonského, i když ne přímo na kurz! 

https://japan.cz/2023/09/25/prednaska-wagasi-v-promenach-rocnich-dob/

A moc mě mrzí, že mě nenapadlo se podívat na ty stránky dřív, například jsem prošvihla teď v neděli procházku po pražských zahradách.

Offline moora
8661 příspěvků moje polička 27. zaří 2023 22:19
Reakce na Garfie:

A tohle roztomilé wagashi jsme měly k čaji. Tedy respektive před čajem, v Japonsku se napřed sní sladkost, potom až se pije čaj. Je důležité soustředit se na jednu věc a nerozptylovat pozornost, jak nám vysvětlila učitelka. 

​konecne mam nejakou japonskou dovednost, taky nejdriv jim, a pak piju. Vtloukali to do me od detstvi :)) (ale neslo ani tak o soustredeni, jako o to, aby si dite nezaplaclo zaludek pitim a vic toho snedlo)

wagashi je nejvic roztomily

Offline Garfie
28239 příspěvků moje polička 28. zaří 2023 00:39

Kokoska To vypadá ale moc zajímavě, taky bych si to poslechla! Já sleduju tu naši wagashi učitelku na instagramu a je tam hezky vidět, jak se proměňují její díla s ročním obdobím. I v obchodech to poznáš, na ty sezóní věci si Japonci hrozně potrpí, teď třeba začíná všechno s příchutí kaštanů. Jsou to limitované věci, které jindy nekoupíš, až zase za rok. :-)

moora Máš pravdu! Taky mě to doma učili! :-) Ale u toho sladkého to tak nemám, to je takové "ke kávě". 

Offline Garfie
28239 příspěvků moje polička 28. zaří 2023 00:45

A mám jednu zajímavou věc ze školního dění. V pátek mají děti exkurze, dcera jede se třídou (a dějepisářem) do Kamakury (blízká chrámová oblast), pojímají to teda fakt dost vědecky, děti se připravují, mají výklady o japonské historii a tak, no ale ta nejlepší věc je, že budou mít zajímavý úkol v době oběda - rozdělí se na malé skupinky a jejich úkolem bude samostatně najít a poobědvat (a nafotit) nějaké jídlo, které je součástí kamakurského kulturního dědictví.  (můžou si teda donést i vlastní oběd pochopitelně).

Vlastně vůbec je zároveň vedou k takové samostatnosti, protože součástí výletu je i sraz až na místě a dětem je doporučováno se tam dopravit po skupinkách po vlastní ose, jen ten, kdo si netroufá, se má připojit ráno k učitelům.

Offline moora
8661 příspěvků moje polička 28. zaří 2023 07:30

Garfie ta vase skola je skvela, dobre jsi to vybrala. A deti jsou taky skvely

tyjo, ted vubec nevim, jste tam rok nebo uz dva? A zustanete nakonec dyl?

Offline Garfie
28239 příspěvků moje polička 28. zaří 2023 09:13

moora Rok a půl, začali jsme druhý školní (teda celý, před tím nastoupily na poslední měsíc). A zůstaneme s největší pravděpodobností ještě celý příští školní rok a uvidíme jestli déle. 

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 29. zaří 2023 07:24

Garfie Úžasný, jak je ta škola vede k samostatnosti, můžou sami, ale nemusí. Já teď poslouchala nějaký rozhovor s expatem ve Vietnamu a ten teda popisoval tu výuku velmi pestrou, zábavnou, ale co mě zarazilo, tak teda i ty tělesné tresty, to jsem myslela, že už na školách nikde není.

Offline Garfie
28239 příspěvků moje polička 29. zaří 2023 09:23

Kan Přesně, taky se mi líbila ta možnost. Jinak ta naše škola je zábavná na základce, ale pak se to začne lámat a ta high school je už teda fakt docela nářez mi přijde. Tělesné tresty se tu pochopitelně nevedou, ale věřím, že jinde v Asii to ještě může být. 

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 29. zaří 2023 13:46

Garfie Dělá to vaše škola dobře, přesně podle rčení: Prepare the kidsfor the road, not the road for the kids. 

Offline Garfie
28239 příspěvků moje polička 02. října 2023 01:02

Trochu se stydím, s jídlem očividně roste chuť , ale štve mě, že mám na zahradě zrovna citrony, místo abych tam měla mandarinky, pomeranče nebo kaki! Včera jsem dost záviděla, když jsem viděla, jakou úrodu budou mít u sousedů! Ten strom je úplně ovalený!!!

Offline Garfie
28239 příspěvků moje polička 02. října 2023 01:09

A taky jsme se přehoupli do října a blíží se Halloween!  (nemusím dávat varování, když není opravdový, že ne?)

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 02. října 2023 07:13

Garfie Citrony závídím, pěkná úrodička a pavouk je dobrej, já fobii nemám, štítím se jen hlodavců.

Offline Garfie
28239 příspěvků moje polička 02. října 2023 12:50

Objevila jsem v Jokohamě super hospodu na vodě, musím tam někdy zajít! 

A taky máme v Jokohamě Oktoberfest, heč!  Ale tam se zajít nechystám, to jódlování mi stačilo jen co jsem šla kolem...

Offline Garfie
28239 příspěvků moje polička 03. října 2023 04:18

Poštovní schránka na rohu ulice, to není nějaká leckjaká věc! 

Offline Garfie
28239 příspěvků moje polička 03. října 2023 04:24

A na Oktoberfestu možná skončím chtě-nechtě! Dostala jsem osobní pozvánku a na rezidenční kartu vstup zdarma!  Je mi teď trochu hloupé odmítnout, ale vůbec se mi to nehodí. :-) No nic, mám tady zajímavou ulici, kterou jsem dnes objevila v sousedství (jako ty schody místo ulic jsou tu často, je to tu samej kopec, ale tohle je vyšší kalibr!)

Z druhé strany to vypadá takto

Offline moora
8661 příspěvků moje polička 03. října 2023 06:05

Garfie samy pekny ulovky

Offline Garfie
28239 příspěvků moje polička 03. října 2023 06:12

moora A to ještě není všechno!  Už mi chybí jen jeden!