Postřehy z Japonska

25. února 2021 21:15
Offline Garfie
28239 příspěvků moje polička 06. října 2023 08:39

Kokoska Loni na konci roku jsme se bavili, že by i letos měl dostat anglčtinu jako "cizí" jazyk, což by znamenalo, že by nemusel dělat španělštinu (bohužel japonština je povinná a dost mě to štve, raději bych pro něj tu španělštinu), ale škola ho na ESL nenominovala. V pondělí jsou třídní schůzky, tak uvidíme, máme i speciální setkání s třídní, terapeutem a ředitelem.

Jako musím říct, že ty jazyky nastoupili dost zvostra, loni měli japonštinu, ale to bylo spíš takové o kultuře a tak. Letos probrali za měsíc celou hiraganu, začínají katakanu, k tomu slovíčka. Syn umí hiraganu číst, ale dělá mu problém psaní, na testu vždycky shoří. Španělštinu mají první dva týdny  a už umí počítat do sta, všechno pozdravy a základní konverzaci, taky mají jen psané testy. To psaní je pro něj katastrofa.  

Offline Karja
44183 příspěvků moje polička 06. října 2023 08:45

Garfie Snad se vám to podaří vyřešit! Taky mi to přijde poměrně dost.

Offline Garfie
28239 příspěvků moje polička 06. října 2023 08:50

DruI Dneska jsem se edukovala teda hlavně já a to na exkurzi v pivovaru!  Bylo to dost dobrý, hlavně jsem tam nabrnkla asi tři perspektivní dobré kamarádky, všechny jsme přišly bez snídaně a ochutnávka s námi trochu zamávala!  Ale koupila jsem si bonbony s chmele, želé plněné pivem a pivní čokoládu....a dozvěděla se, že jedno z Kirin piv se dělá z českého chmele! 

Offline Garfie
28239 příspěvků moje polička 06. října 2023 08:52

Měli tam taky super animační stůl, tady jsou moje pivní kvasinky....

Jedna z ochutnávek

A já s plechovkama!

Offline Garfie
28239 příspěvků moje polička 06. října 2023 08:55

Karja Děkuju, je to fakt těžký. Minule dostal horší známku ze zeměpisu, protože nerozuměl nějakému výrazu v otázce....a třeba teď neudělal test z matiky, protože to nestihl v časovém limitu, přitom všechno spočítal správně. Ve španělštině měl dobře sedm slovíček z deseti, ale neprošel, protože co chyba, to známka dolů....

Offline Karja
44183 příspěvků moje polička 06. října 2023 08:56

Garfie Je to hrozně těžký, doufám, že to aspoň dobře bere a není z toho smutnej!

Offline Torrah
3244 příspěvků moje polička 06. října 2023 09:00

Garfie vůbec ne, já osobně vím o Japonsku velmi málo, takže si všechny fotky s nadšením prohlížím a všechno pozorně pročítám, je to pro mě nový svět

Online Evaeva
příspěvků moje polička 06. října 2023 09:02

Garfie to je teda mazec, ty jazyky!

Offline notna
9255 příspěvků moje polička 06. října 2023 09:03

Garfie Jen to sem hrň! Čtu poctivě, všechno je to tak zajímavý!

Offline Garfie
28239 příspěvků moje polička 06. října 2023 09:07

Karja Nee, on je naštěstí totálně v pohodě! Akorát já chytám nerva, ale moje ségra dělá zástupkyni ředitele na učňáku, tak v nejhorším se ho ujeme ona!  Zase ve škole je super, že vůbec netušíš, jak si stojí ostatní, ústně se nezkouší, učitelé to nijak neventilují, ani nijak nerozlišují studenty, jak je to občas u nás, na horší a lepší nebo tak něco. Já vlastně vůbec nevím, jak jsou na tom spolužáci, jen maximálně co se občas bavíme s rodiči. 

Offline Tabea
7852 příspěvků moje polička 06. října 2023 09:11
Reakce na Garfie:

Karja Děkuju, je to fakt těžký. Minule dostal horší známku ze zeměpisu, protože nerozuměl nějakému výrazu v otázce....a třeba teď neudělal test z matiky, protože to nestihl v časovém limitu, přitom všechno spočítal správně. Ve španělštině měl dobře sedm slovíček z deseti, ale neprošel, protože co chyba, to známka dolů....

​to zní strašně a musí být hrozně demotivující

Offline Garfie
28239 příspěvků moje polička 06. října 2023 09:11

Evaeva Jako musím říct, že si tady fakt připadám jako nýmand, ještě že jsou tu ti Američani. Jak jsou tu často děti ze smíšených manželství, do toho dělají nějaký jazyk ve škole....nejlepší kamarád od mého syna je napůl Francouz, napůl Ital, takže mluví oběma jazyky + anglicky, protože škola. Do toho žije v Japnsku už asi 8 let, takže chodil do japonské školy a mluví i japonsky a teď začal španělštinu. Je mu 11!! 

Online Evaeva
příspěvků moje polička 06. října 2023 09:18

Garfie chápu! Ale zase kolik dětí tam umí česky

Offline Garfie
28239 příspěvků moje polička 06. října 2023 09:27

Tabea No jako z té matiky jsem byla fakt špatná. Přitom jedna holčička (která mimochodem z té písemky dostala jedničku) prý doma líčí, jak je můj syn chytrej na matiku a že je vždycky nejlepší, když pracují ve skupině...jenomže oni mají nějakou novou učitelku (jako úplně novou, je tu první rok), nějaká Filipínka a dost lidí si na ni stěžuje, že moc nenaučí, je hrozně přísná a snaživá. Navíc je to jeho třídní. Uvidíme no. 

Evaeva  Jako náhodou, každý nám ten "tajný" jazyk závidí, ale fakt! 

Offline jerry
11037 příspěvků moje polička 06. října 2023 09:40

Garfie 

Jen nás edukuj (čím víc, tím líp) - díky tobě se většina z nás o Japonsku dozvěděla mnohem víc, než za celý dosavadní život. 

O tvého synka obavu nemám, on to zvládne. 

Offline continuity
42327 příspěvků moje polička 06. října 2023 14:23

Garfiechudák garfiek, držím mu moc palce, ať v tom najdete nějakou cestu. 

Offline Sweet Potato
39929 příspěvků moje polička 06. října 2023 14:33

Garfie Držím Garfikovi palce.

Offline moora
8661 příspěvků moje polička 06. října 2023 17:46

Garfie chudak garfik, drzim palce, at si to brzo sedne

fotky super, jak sedis na tom pivu je vtipna moc :))

Offline Kokoska
34400 příspěvků moje polička 06. října 2023 17:58

Garfie snad se ti podari ucitelum vysvetlit, s cim ma syn problemy, jen teda nevim, jestli se na to v tom tempu a narocnosti bere u vas ohled. Jeste ze je synek tak v pohode, jiny dite uz by potrebovalo psychiatra. A jina matka taky, jsi taky statecna! 

Offline brrr
12260 příspěvků moje polička 06. října 2023 18:47

Garfie Oj, držím Garfíkovi palce, ať se to zlepší