Postřehy z Japonska

25. února 2021 21:15
Offline Garfie
28239 příspěvků moje polička 10. října 2023 13:19

Kan

Přesně! To byla moje první asociace, podzim, dušičky...ony mají opravdu strašně specifickou vůni. 

Sweet Potato Chápu, chápu...mě už to stálo kromě nádoby a kenzanu taky speciální nůžky, jen "levné", jak prohlásila učitelka, s tím že si pak za odměnu máme koupit pořádné, ruční práci s vyrytým monogramem....Je to drahý koníček!

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 10. října 2023 13:29

Garfie Když přivezou zboží, zaberu si na číštění všechny chryzule.

Offline Kokoska
34400 příspěvků moje polička 10. října 2023 13:50

Garfie Kan priznam se, ze tenhle druh chryzantem nemam uplne rada, prave ze je to takove hrbitovni kviti. Ty velkokvete se mi libi vic.

Offline Janulik03
19993 příspěvků moje polička 10. října 2023 18:22

Tak som docirala toto moje obľúbené vlákno. Drzim male garfikovi palce školu má úžasnú a učitelia sú super. Tvoje deti sa určite nestratia, sú šikovné. 

Fotky kanalov pobavili, je to zabava predstavovať si, ako u bas niekto pomalyje poklopy. Rada by som vidrla, čo by sa dialo. 

Ikebany máš krásne, ale tiez nemam rada chryzantemy, ani zuadne nemam v záhrade. 

Offline Kokoska
34400 příspěvků moje polička 10. října 2023 18:48

Janulik03 a memu muzi se libi, taky vi, ze dlouho vydrzi, tak mi je nosi. A ja nemam to srdce mu rict, ze tyhle kytky ne, on je vzdycky takovy nadseny, ze mi dela radost.

Offline continuity
42328 příspěvků moje polička 10. října 2023 18:52

Janulik03 Kokoska a já mám chryzantémy rada, vždyť jsou to takto na podzim úplná sluníčka. Už mám na balkoně tmu, ale klidně vyfotím. 

Offline Kokoska
34400 příspěvků moje polička 10. října 2023 19:18

continuity pro me to je ta asociace s hrbitovem, no.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 10. října 2023 19:28

continuity já je mám taky ráda. Ale babička měla přesně tuhle hřbitovní asociaci. Vždycky mi to přišlo škoda, i řezané dlouho vydrží.

Offline Janulik03
19993 příspěvků moje polička 10. října 2023 19:30

Kokoska potichu sa priznam, ze mi smrdia. A teda ten cintorin, no. Ale je tolko kvetov na svete, ze si vyberie každý. 

continuity vyfot, ty to máš as vždy také pekné. 

Offline continuity
42328 příspěvků moje polička 11. října 2023 08:21

Janulik03 ani nemám, ty astry právě chytají druhý dech a muskaty teprv nakvetaji. 

Offline continuity
42328 příspěvků moje polička 11. října 2023 08:22

Offline Janulik03
19993 příspěvků moje polička 11. října 2023 08:27

continuity diik veď vravím, máš to pekné 

Offline Garfie
28239 příspěvků moje polička 11. října 2023 10:40

continuity Krásný to máš! Já si koupila chryzantémy na terasu a vůbec se jim tam nedaří. :-( Asi to pěstitelství pro letošek zabalím! 

Dnes další lekce tea ceremony, opět jsme se učily hlavně skládat fukusu, protože nám to pořád nejde!  Hodně jsme se zapovídaly s učitelkou, o kimonech, tradicích a tak, bylo to super. Tady je správná sestava na přípravu čaje, jak si můžete všimnout, hrnek má podzimní tematiku a taky sladkost, kterou jsme dostaly k čaji, byla na pozdimní téma, plněná jedlými kaštany. 

V pozadí vidíte tradiční výzdobu, o té jsme si dnes taky hodně povídaly. Každý z hostů při čajovém obřadu napřed obdivuje výzdobu, až pak se usadí. Než hostitel připraví čaj, hosté si o výzdobě povídají. :-) Bývají tam pokaždé sezónní květiny, ale pozor, nesmí být příliš barevné, ani příliš vonět, aby nestrhávaly pozornost a zřejmě ze stejného důvodu to nesmí být ikebana!!! Čajový obřad považuje ikebanu za příliš "umělou" a upřednostňuje přírodnější vazby. :-)

Offline Garfie
28239 příspěvků moje polička 11. října 2023 10:47

Potom jsme šly společně na oběd do China townu, potkaly jsme po cestě moji kamarádku z Hong-kongu a ta nás vzala do super regionální hong-kongské restaurace, úplně jsem zapomněla fotit, jak to bylo dobré, tak jen zbytky. :-) Zapovídaly jsme se tak, že jsem přišla domů ve čtyři.  Jen tak mimochodem, tahle kamarádka se příští měsíc chystá vystoupit na Mont Everest!!!

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 11. října 2023 10:50

Garfie ikebana mi přijde jako že s tím moc nadělaj (i když ten výsledek je krásný), ale ten čajový obřad, toho bych se ráda zúčastnila. Doufám, že po návratu něco uspořádáš

Offline Garfie
28239 příspěvků moje polička 11. října 2023 10:55

Evaeva No počekej, máš dojem, že s čajovým obřadem moc nenadělaj? Že tys chyběla, když jsem říkala, že jsme se HODINU (a dnes znovu!!!) učily správným způsobem skládat hadřík, kterým se utírá nádoba na čaj?

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 11. října 2023 11:00

Garfie to ne, ale tamto jsou (pro mě) jen kytky. Já bych taky ten obřad nechtěla umět, ale pouze zúčastnit se

Offline mitford sister
1691 příspěvků moje polička 11. října 2023 11:01

Včera jsem byla na ramen v takumi na Senovážném a mají tam ty plastový jidýlka! 

Jinak to tam bylo dobrý, doporučuju! Skoro jako si dělám doma :) 

Offline Garfie
28239 příspěvků moje polička 11. října 2023 11:23

mitford sister Ty jo, moje neteř, která za mnou byla už 2x a její muž miluje rámen, má v Praze nějaké oblíbené místo, vždycky mě tam chce vzít, ale ještě nikdy jsme to nezvládly, musím se jí zeptat, kde to je! Zrovna vařím rámen dětem k večeři!  Ale tak krásně teda nevypadá....

Offline mitford sister
1691 příspěvků moje polička 11. října 2023 11:35

Garfie tak možná je to tohle. jsou tam fakt japonci nebo aspoň tak vypadají :) starší pán a mladá slečna... je to tam fajn, rámeny dobrý - já doma do těch vývarů asi dávám prostě víc všeho, tak mi přijdou moje takový lepší, ale to v masovým provozu asi není ekonomický. zase mají lepší nudle mi přijde a víc věcí na výběr. já běžně doma nemám všechny ty toppingy, jsem ráda, když mám po ruce pak-choi. a taky tam mají točenej kirin a mně jako nepivaři to moc chutná! velmi mi chutnalo jejich karage - miluju smažený a doma to vždycky dopadá velkým bordelem, taky proto se to nevyplatí dělat po menších porcích a já tu velkou várku vždycky hned sežeru - tady si to můžu dát bez velkejch následků :)