Postřehy z Japonska

25. února 2021 21:15
Offline Torrah
3245 příspěvků moje polička 09. října 2023 20:06

To je teda super škola, to máte obrovské štěstí, kdyby chodil tady u nás, tak by asi takový přístup nebyl, aspoň co posuzuju podle toho, co říká snacha... Možná jak kde, no.

Offline Kokoska
34400 příspěvků moje polička 09. října 2023 20:59

Garfie tak me napadlo, ma japonstina neco jako my psaci a tiskaci pismo, nebo jsou to porad a vzdycky tytez znaky?

Offline Garfie
28239 příspěvků moje polička 10. října 2023 00:30

Evaeva To jsi napsala přesně. Snaží se mu pomoct, ale přitom mu to nijak neulehčují ve smyslu úrovně vzdělání. Už jsem tady psala, že loni mu učitelka dala nějaké úlevy, ale pak mu to natřela na vysvědčení. :-) Prostě se mu snaží pomoct a podpořit ho, ale nakonec musí podat stejný výkon jako ostatní. Příprava na život dobrá! 

Dva učitelé, co ho měli loni mi říkali, že mají pocit, že většina dětí bývá na začátku Middle school trochu ztracená, ale že mají pocit, že jemu to naopak vyhovuje, ta svoboda, skoro na každý předmět se stěhují, málokdy má úkoly ze dne na den, spíš dlouhodobé projekty, může si to prostě víc přizpůsobit. 

Offline Garfie
28239 příspěvků moje polička 10. října 2023 00:39

Kokoska Naštěstí ne, až na pár výjímek. Třeba き (ki) se v psané podobě píše bez obloučku. 

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 10. října 2023 00:42

Garfie Koukala jsem teď na dokument Svobodné děti a tu svobodu v učení si tam chválili snad všichni, rodiče, děti, učitelé, ale šlo teda o domácí vzdělávání.

Offline Garfie
28239 příspěvků moje polička 10. října 2023 00:45

Kan To je asi větší svoboda, kdy rozhoduješ i co se kdy budeš učit a zřejmě i formu...to pochopitelně u nás není, navíc oni ji jakoby směrem nahoru čím dál víc utahují. Elementary je tady doslova "škola hrou", ale třeba high school už je fakt vážné studium. 

Offline Garfie
28239 příspěvků moje polička 10. října 2023 01:00

A zase trocha fotek. Byli jsme o víkendu v Immersive muzeu na výstavě postimpresionismu. Jste v prostoru, jakoby přímo v obrazech, které se postupně mění, doprovázeno hudbou, byla to zajímavá zkušenost. Škoda, že tam bylo tolik lidí, protože obrazy byly i na podlaze a myslím, že to mohlo zážitek umocnit. 

Offline Garfie
28239 příspěvků moje polička 10. října 2023 01:25

A měli tam úžasný obchod se suvenýry, kde prodávali třeba super cool nanuky, nebo jste si mohli nechat vytisknout svůj vlastní obraz ála van Gogh! Můj je nic moc, ale portrét mého muže se vcelku povedl! 

Offline jitřenka
716 příspěvků moje polička 10. října 2023 07:38

Garfie - tyhle 3D výstavy jsou i u nás, byla jsem na impresionistech a na Muchovi, to jsou úžasné zážitky. 

Offline Garfie
28239 příspěvků moje polička 10. října 2023 07:39

jitřenka Říkala jsem si tam, že to je asi takové "umění budoucnosti". :-)

Offline Garfie
28239 příspěvků moje polička 10. října 2023 08:12

Dnešní kurz ikebany na téma chryzantémových vazeb. Chryzantéma je v Japonsku nesmírně vážená a symbolická, ve svém znaku ji má císařská rodina a je také na japonském pasu. Na podzim se pořádají i různé chryzantémové festivaly, jsou k vidění v chrámech a podobně. A taky se pochopitelně jí! Hlavně se sushi. :-) Použivá se i jako léčebná bylina. 

Taky nám říkala, že chryzantémy se v Japonsku využívají do novoročních vazeb a vydrží i víc než měsíc. Tak to prý máme natrénovat a na novoroční oslavy si nějakou vyrobit. :-)

Obecně se květiny při ikebaně stříhají ve vodě, ale chryzantémy mají výjimku a stonek se normálně ulamuje. Skládaly jsme stejný motiv jako minule, tateru-katachi, neboli "rising form". Shu-chi největší rovná květina vzadu a od ní vepředu v úhlu 45 stupňů kyakushi, ostatní květiny mezi tím, názvy a vztahy se zabývali pokročilí (máme lekci společně). 

Takže moje dílo ve škole, podle pravidel

Takto moje úprava doma (dostaly jsme astry k dodělání)

Offline Garfie
28239 příspěvků moje polička 10. října 2023 08:13

Takovouto vazbu vyrvořila moje "pokročilá" kolegyně 

A obligátní vtipné vysvětlivky....

Offline moora
8662 příspěvků moje polička 10. října 2023 12:29

Garfie krasny to mas skolni varianta se mi libi nejvic

Offline Sweet Potato
39932 příspěvků moje polička 10. října 2023 12:47

Garfie Teda, já si ten kenzan asi konečně koupim! 

( MP Meri hola, hola :)

Offline Lenka22
2601 příspěvků moje polička 10. října 2023 12:57

Garfie ty vazby jsou parádní, elegantní.

Offline Garfie
28239 příspěvků moje polička 10. října 2023 13:06

Sweet PotatoKup! Víš co, ono je to v podstatě uplně jednoduché, když se nevážeš na všechna ta japonská pravidla. :-)

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 10. října 2023 13:13

Garfie Taky jim tam krásně dušičkově voní chryzule? Máš to krásný!

Offline Kokoska
34400 příspěvků moje polička 10. října 2023 13:14

Garfie mas to moc hezky, ty astry to krasne doplnujou.

Offline Sweet Potato
39932 příspěvků moje polička 10. října 2023 13:15

Garfie Jo, to chápu. Jenže to je zase blbina, co mi bude doma ležet, plus to určitě bude obnášet další investici do vhodných nádob, já se znám...

Offline Kokoska
34400 příspěvků moje polička 10. října 2023 13:17

Sweet Potato jak se to krasne retezi, vid? Mozna si neco necham nadelit pod stromecek, narozky uz jsem prosvihla