Postřehy z Japonska

25. února 2021 21:15
Offline Kokoska
34174 příspěvků moje polička 29. října 2024 11:44

Garfie tajemstvi :)

Online continuity
41790 příspěvků moje polička 29. října 2024 12:28

Garfie a kdy tu sochu stavěli? Přijde mi to neuvěřitelné I technicky. 

Offline Janulik03
19826 příspěvků moje polička 29. října 2024 12:34

Nádherný chrám. A ten výhľad stojí za to 

Niečo som s k tomu našla.

https://www.placemania.sk/svetova-zaujimavost/sendai-daikannon/

Online continuity
41790 příspěvků moje polička 29. října 2024 12:37

Janulik03díky

Offline Garfie
28022 příspěvků moje polička 29. října 2024 12:56

Janulik03 continuityTo není ona, ale myslím, že i tuhle jsem sem kdysi dávala, bydlela jsem kousek od ní, ale nikdy jsem nebyla uvnitř. 

Offline Garfie
28022 příspěvků moje polička 29. října 2024 12:59

Jsou od sebe cca tisíc kilometrů a 14 hodin jízdy. :-)

continuity Je to tahle.

Offline moora
8619 příspěvků moje polička 29. října 2024 13:08

Garfie nadhera!

Online continuity
41790 příspěvků moje polička 29. října 2024 13:11

Garfie to by byl nepříjemný omyl.

Offline Janulik03
19826 příspěvků moje polička 29. října 2024 14:43

Garfie ahha, no nesedeli mi tam tie rozmery, dufala som ze sa k tomu vyjadris. Diik

Offline Sweet Potato
39674 příspěvků moje polička 01. listopadu 2024 11:37

Dočetla jsem se, že Hallo Kitty slaví padesátiny. Je to  v Japonsku znát?

Offline Lenka22
2550 příspěvků moje polička 01. listopadu 2024 12:56

GarfieÚžasný výlet to byl, díky za fotky.

Offline Garfie
28022 příspěvků moje polička 01. listopadu 2024 23:56

Lenka22 Mám toho víc, ale teď nestíhám. :-) Děkuju! 

Sweet Potato A víš že ani ne? Teda a na velkou výstavu v Národním muzeu, která začala včera. :-) Ale ono je tady Kitty i tak dost, zrovna včera jsme obdivovaly plyšové Kitty v kimonech.

Offline Torrah
3224 příspěvků moje polička 07. listopadu 2024 13:26

Já jsem teď prošla pár posledních stránek z vašeho výletu a jsem unesená, nádhera, opravdu, máš veliké štěstí, že můžeš pobývat a zkoumat tak nádhernou zemi. Krásné fotky, opravdu máš dobré oko, člověk jako by tam byl s tebou.

Offline ice
1933 příspěvků moje polička 08. listopadu 2024 08:10

Ahoj Garfie dlouho jsem tu nebyla a není v mých silám přečíst co tu všechno přibylo! Tak se omlouvám, jestli se budu ptát na něco, co tu už padlo. Ale mám pár otázek a nějak jsem na ně nedokázala  najít relevantní odpovědi J

1)  Co mají Japonci proti bramborám? Jedinou jejich relativně dostupnou formou jsou chipsy. Když jsem si dala v restauraci ke steaku kaši, dostala jsem doslova a do písmene lžíci bramborové kaše :D (zatímco rýže byla normální miska). V Kyotu jsem zase potkala obchod, kde měli něco jako julliene frites, nějaký chipsy nebo tři brambůrky na špejli, obchod vypadal jak luxusní butik. 

2)   Viděla jsem spoustu lidí, co pracovali například jen jako držáky cedulí. Nebyli ve věku studentů nebo důchodců, kteří by brgádničili a nebyli to ani žádní aktivisté, prostě třeba člověk (cca 35 let, očividně zdravý) u  výtahu na vyhlídku v mrakodrapu, který tam prostě asi celý den šikoval lidi do čtyřstupu, abychom se pěkně vešli do výtahu. Několik lidí na parkovišti, co drželi ceduli se šipkou a tak. Nebo třeba na stavění nějakého stánku, na což by stačli 2 lidi, bylo třeba 8-10 chlapů. Přišlo mi to trošku jako vytváření umělé zaměstnanosti. Zajímalo by mě, jestli jsou to normální plně ohodnocená pracovní místa?

3)   Co mají Japonci proti lavičkám? Tam si není vůbec kam sednout a třeba si vypít kafe z kelímku a trochu si odfrknout! Ani zídky nikde :D

4)   A ještě poslední věc J Prefektura Nagano má nějaká vyhlášená jablka? Jeli jsme vlakem a všude po cestě jabloně s plody jak dětská hlava a v restauracích v jedný onsenový vesničce u Snow monkey parku jsme v restauracích po každé dostali nakrájené jablko.

Děkuji a omlouvám se za miliardu dotazů :D

Offline Garfie
28022 příspěvků moje polička 08. listopadu 2024 09:24

ice Já teď vůbec nestíhám, ale než zapomenu, tak aspoň stručně. :-)

1) Prostě to není jejich domácí zelenina, používají je fakt spíš jako doplněk než jako plnohodnotnou přílohu. Mají málo druhů a zdaleka nejsou tak dobré jako naše. Když už, tak používají batáty, ale to je pochopitelně úplně jiná chuť. 

2) Ano, umělá zaměstnanost existuje, nevím jak to je přesně s dávkami, jak snadné je je získat a v jaké výšce, to bych se musela poptat, ale obecně je pro Japonce lepší a akceptovatelnější pracovat za málo peněz než pobírat dávky. Plus k tomu je hodně rozšířené dobrovolnictví u lidí v důchodu, třeba právě ti týpci s cedulemi, nebo typicky organizátoři dopravi u škol. Jo, ti týpci na prkovištích je kolorit, časem si zvykneš.

3) Toho jsem si nikdy nevšimla, podle mě je laviček dost? Budu se na to muset zaměřit. 

4) Ano Nagano a Tohoku jsou vyhlášené oblasti pro jablka, daří se jim tam, takže jsou tam sady a protože Japonci milují všechno čerstvé a místní, je jasné, že tam narazíš všude na jablka. Ale nakrájený jablko jsem ještě nikdy v restauraci nedostala, možná jednou, trochu závidím! 

A teď mi napiš, kde jste všude byli! :-)

Offline ice
1933 příspěvků moje polička 08. listopadu 2024 09:54

Garfie Děkuji, takhle mi to úplně stačí :) 

Měli jsme trasu Osaka-Nara-Kyoto-Shibu Onsen-Nagano-Tokyo a nakonec týden Okinawa (tam jsme byli v Churaumi aquariu, pak severní část ostrova, následně ostrov Uruma myslím? a pak Naha) Návrat do Osaky a domů :)

Fantastický zážitek, úžasná země

A vlastne mam jeste jeden dotaz! Co je to ten zeleny list za bylinku? Da se to vypestovat i jindr nez v Asii? 

Online continuity
41790 příspěvků moje polička 10. listopadu 2024 21:39

1898

Online Tabea
7666 příspěvků moje polička 10. listopadu 2024 21:41

Já mám dotaz, jak se Japonci chovají za volantem. Předem děkuji za kladné vyřízení! Garfie 

Offline Garfie
28022 příspěvků moje polička 10. listopadu 2024 22:37

ice To je shiso, česky perila, v Japonsku fakt hodně konzumovaná. Nejdřív jsem si musela zvykat a většinou ji nejedla, ale teď mi chutná. Vypěstovat se asi dá, mrkni na ty internety....

continuity Krásná fotka! My teď na ni měli hodně štěstí, jen včera, kdy jsme jeli přímo k ní, cíleně, jsme ji neviděli.

Tabea Trochu se bojím, že to nějam směřuješ, máš nějakou děsivou osobní zkušenost? Nevím jak mimo Japonsko, ale tady jsou vesměs vzorní, oni mají opravdu strašně přísné ty řidičské zkoušky, neznám žádného cizince, co by to dal napoprvé. Jezdí se tu opatrně. 

Online Tabea
7666 příspěvků moje polička 11. listopadu 2024 01:42

Garfie Nene, vůbec. Jen jsem si říkala, jak se tam řídí cizinci. 
Jsou země, kde jsem se v autě (řízeném místním) fest bála, občas i strachy vykřikla.