Postřehy z Japonska

25. února 2021 21:15
Offline Garfie
28022 příspěvků moje polička 24. února 2025 23:17

Haha, tady se rozjela super debata, tak se k tomu pokusím taky něco říct. :-)

Začnu čajem. :-) Ten pán z Kokosčina videa to na začátku pěkně vysvětluje. Čajový obřad pochopitelně nikdo nedělá doma (až na moji sensei, která ho občas dělá pro manžela nebo kamarádky a dřív pro tatínka, haha), on to hezky přirovnává ke koncertu vážné hudby v západním světě. Je to "zábava" pro elitu. A vlastně to ten koncert docela připomíná. Potichu sledujete mistry, nesmíte rušit a často tomu moc nerozumíte...

Což mi připomíná oblíbený vtip naší čajové skupinky. 

Výhody servírování zeleného čaje hostům:

1. Vypadáte bohatě.

2. Ušetříte za mléko.

3. Nikdo nechce přidat.

4. Nikdo nechce přijít znovu.

Kokoska To video je pro mě dost zajímavé, jo, tam přesně ta práce s fukusou je! :-) Ale zvláštní je, že se mi ten jeho čajový obřad moc nelíbí, i když technicky je to správně (i když jsem mu tam našla chybu při skládání ) a pořád jsem přemýšlela proč a nakonec mi přijde, že je to hrozně prkenné, jakoby bylo vidět, jak se strašně snaží a je ve střehu, aby to udělal správně. A na tom se dá krásně ilustrovat ten celoživotní proces, protože u sensei je to opravdu koncert a všechno plyne hrozně samozřejmě a lehce. No tak já asi zůstanu celoživotně spíš na straně toho kluka.

slniecko K té otázce ještě dodám, že ty přesné úkony nejsou jen pro hostitele, ale také pro hosty čajového obřadu, ale to pochopitelně třeba od turisty nikdo neočekává, to už je fakt vyšší dívčí (ale učíme se to!). No a když někdo něco pokazí....nestane se vůbec nic, všichni to správně po japonsky přejdou s kamennou tváří. :-) Sensei nás často na lekcích baví různými vtipnými historkami, kdy připravovala čaj pro cizince....naposledy se jí třeba stalo, že nějaká španělská partička se v polovině obřadu zvedla, v domění že už je konec, poděkovala a odešla....

K tomu nádobí na jednu příležitost, to asi nebylo pochopeno. Kintsugi je "opravené nádobí", které se doma běžně používá celý rok, jen pro čajový obřad není dost dobré nebo jak to říct. Jakobyste třeba štědrovečerní večeři neservírovaly na rozbitém talíři. Jedinou výjimkou, kde se může (nemusí!!!) použít je právě listopad. Ale mluvím jen o čajovém obřadu, pro běžný provoz se používá pořád. 

Sweet Potato Já si stejně myslím, že by tě to bavilo, aspoň ta naše skupinka. I na tom videu od Kokosky je to takové strnulé, ale my se u toho pořád smějeme, kecáme, sensei je úplně v pohodě, je to fakt zábava. 

A plynule přejdu tvojí borovicovou otázkou ke kalendáři. Borovice se prořezávají v japonských zahrádkách do tvarů, aby (pro Japonce) byly estetické na pohled. Oni vůbec mají tendence ty stromy v zahradách hrozně osekávat, však si tady vždycky stežuju na toho "našeho" (posílá ho majitel) zahradníka. Borovice jsou tady skoro v každé zahrádce, Japonci je dělají téměř výhradně  pohledové, pořád to nedokážu pochopit proč. Většinou, i když mají ovocný strom (velmi vzácně), ani ho nesklízí. Za tu dobu, co tady žiju jsem trochu pochopení získala, tady opravdu všechno strašně bují a zatímco v Čechách si zahrádku opečovávám, tady už jsem po druhé sezóně úplně otupěla a stříhám všechno hlava nehlava, protože tu všechno hrozně rychle roste. 

Kalendář, který tu popisuju, je starý japonský kalendář, většina dnešních Japonců o něm nemá ani tušení, nebo jen mlhavé. :-) Ty sezónní činnosti v něm jsou z velké části něco jako u nás "na svatého Jiří vylézají štíři" a "na Marka saď oharka".

A tím se dostávám k těm sezónním věcem, to je hlavně pro Blanka a Kan. :-) Právě mám pocit, že ta sezónnost je hlavně ve věcech "z venku", jako zelenina, ovoce, které dozrává atd. Vůbec to není postavené na nádobí (možná si někdo pořídí misku nebo ubrus se sakurama nebo naopak podzimním listím a vytáhne to jen v tom období), ale celkově mi připadne, že třeba naše Vánoce nebo Velikonoce (ani jedno Japonci neslaví) jsou na ty dekorace náročnější. Co tady Japonci opravdu vystavují nebo dekorují doma jsou dny dětí, to znamená v případě kluků velcí látkoví kapři, kteří se věší před dům, ale to je skladná věc, kterou někde smotáte a uložíte a potom panenky na svátek holčiček, což je ale zase vlastně relativně malá věc, navíc často zděděná po předcích, kterou je radost mít doma. A dál vůbec nevím, co speciálního by měli mít a pořád nechápu, čím tady vyvolávám ten dojem. :-) 

Byty jsou opravdu malé, ale domy mívají naopak často dost velké, hlavně na venkově, často pro mě překvapivě a zbytečně, ale pravda je, že hodně prázdné. Jenomže ty vestavěné skříně, které mají, jsou neuvěřitelné prostorné, prakticky každá skříň vypadá jako šatna u nás.

Offline Garfie
28022 příspěvků moje polička 24. února 2025 23:29

A když tu zmiňujeme japonské venkovské domy...přidám sem fotky domku, ve kterém jsme teď strávili víkend. :-)

Offline Kokoska
34174 příspěvků moje polička 25. února 2025 07:26

Garfie to cajove video na me pusobi taky dost strnule, jako ze se to ten kluk trochu naucil a predvadi to, co zatim umi. Ale fakt jsem to jen rychle prolitla.

Ten domek je krasny, to se takova mista nabizi k pronajmuti na vikend?

Ta pece o srromy me bavi, i na te nasi ceste jsme to videli. Jednou sedel chlapik na vetvi borovice, mel nejake nuzky nebo klesticky, prohlizel jehlici, obcas neco ucvakl. Pak zas u nejakych keru delali neco podobneho, pekne pomalu, s rozmyslem, vzdycky  poodstoupil, okouknul to, zas neco ustrihnul. Vzpomnela jsem si na to na podzim, kdyz mi nas zahradnik objel omoriku motorovou pilou, jsem zvedava, jestli ted na jare obroste. Byla takova hezky chlupata, ted je z toho kuzel z Versailles.

Offline milacka
5881 příspěvků moje polička 25. února 2025 08:33

Garfie v nejakom dokumente som postrehla, že v Japonsku majú ministra osamelosti. Je to pravda?

Offline Garfie
28022 příspěvků moje polička 25. února 2025 08:49

milacka Nevím, jestli je to přímo ministr, ale před čtyřmi lety premiér ustanovil ve vládě tuto funkci. Japonsko musí bojovat s obrovským nárůstem Hikikomori, to jsou lidé označovaní jako novodobí poustevníci. Jejich počet byl obrovský už před pandemií a během ní narostl do neúnosných rozměrů. Jsou to lidé, kteří neopuštějí své domy nebo byty, nebo dokonce pokoje (velkou část hikikomori tvoří mladí lidé, kteří bydlí u rodičů a celý život tráví ve svém pokoji, nekomunikují ani s rodiči). Tedy vlastně primárně byl tento výraz používaný právě pro mladé, ale po covidu se rozšířil i na starší generaci. Odhaduje se že v Japonsku je zhruba milion hikikomori. 

Mimochodem, ministra osamělosti mají i v Anglii, pokud vím. 

Offline Blanka
příspěvků moje polička 25. února 2025 09:16

Garfie - ďakujem za vysvetlenie a s obdivom sa skláňam pred  vašimi vedomosťami . Zatiaľ nimi „ plýtvate “  v tomto kamarástkom vlákne, ale nemohla by ste je neskôr vyyužiť aj nejako profesne ? Pochybujem, že je veľa ľudí s takou šírkou poznania, a navyše sa viete tak pekne vyjadrovať . 

Offline Garfie
28022 příspěvků moje polička 25. února 2025 09:22

Blanka Děkuji, to je milé! :-) Ale řekla bych, že spíš umím dobře vyhledávat, zdaleka ne všechno tady vysypu z hlavy. Ten kalendář dohledávám kompletně, za tím je velká práce, ale dělám to i pro sebe, baví mě po něm pátrat. 

Offline milacka
5881 příspěvků moje polička 25. února 2025 11:58

Garfie to je telepatia, akurát o tom počúvam v rádiu. Ďakujem za tvoje vysvetlenie.

Offline Garfie
28022 příspěvků moje polička 25. února 2025 22:40

milacka A co říkali zajímavého? Já se obávám, že to začne být časem opravdu problém, i v ostatních zemích. :-(

Ale mám tady raději něco veselejšího. Uvědomila jsem si, že jsem vám asi ještě neřekla o zvláštní kultuře jahod v Japonsku. Sezona jahod teď právě vrcholí (začíná na začátku prosince a trvá zhruba do dubna), takže se pořádají různé festivaly, v restauracích se nabízí speciální jahodové menu a hlavně, můžete si zajít na samosběr. Ten pochopitelně vůbec nevypadá jako u nás, ale jahody rostou ve výšce a jsou aboslutně čisté. Samosběr probíhá tak, že zaplatíte cca 400-500 korun za půl hodiny, hodinu, ale existují i farmy s neomezeným časem (záleží na jejím umístění a slávě) a můžete sníst kolik jahod chcete, nesmíte si ale natrhat domů. 

Rozhodně se to vyplatí, protože balíček cca 10 jahod stojí od sto korun nahoru. V drahých obchodech můžete za 10-15 jahod zaplatit i 800 korun. V Japonsku se pěstuje 312 různých druhů, v běžném supermarketu se běžně prodává až 15 druhů. 

K tomuto postu mě inspiroval moučník ze sezónního menu, který jsem si včera dala v restauraci. :-)

A takto nějak vypadá jahodová farma (foto z netu, znám je jen z doslechu, ale chystám se!! :-)

Offline jerry
10919 příspěvků moje polička 26. února 2025 07:50

Jahodová farma vypadá spíš jako laboratoř. Nebo jak ze sci-fi filmu.

Offline Sweet Potato
39677 příspěvků moje polička 26. února 2025 08:18

V Lucerně je prý velmi zajímavý festival japonského filmu Eigasai. Téma je svět mužů - svět žen. 

Offline Sweet Potato
39677 příspěvků moje polička 26. února 2025 08:19

Je tam i doprovodný program, dnes bubnování. V sobotu japonský den, workshopy , jídlo a tak.

Offline Garfie
28022 příspěvků moje polička 26. února 2025 09:38

jerryTy jo, to je fakt! Ono když se to zaplní lidma, tak to tak asi nevypadá...tohle je ze stránek farmy. 

Sweet Potato Téma svět mužů / svět žen může být hodně zajímavý! Ale s bubnama jsi mě vyděsila, zítra mám trénink, skoro dva týdny jsem chyběla, protože jsem byla nemocná, za týden přijede ségra, to taky vynechám a vystoupení máme za chvíli! Všechno jsem zapomněla! 

Offline Torrah
3224 příspěvků moje polička 26. února 2025 10:12

Po delší době jsem se zase začetla do japonského vlákna a opravdu klobouk dolů za všechny ty popisy ať už kalendáře, nebo čajového obřadu. Toho bych se teda zúčastnit nemohla, protože moje kolena by ten posed prostě nedaly ani na pár vteřin, natož na delší dobu. Ale zajímavé to je, to ano. Jako všechno v tomhle vlákně :D. Díky.

Offline Makara
3554 příspěvků moje polička 26. února 2025 21:24

Garfieo víkendu se ti určitě bude škytat, protože na tebe budou myslet všichni známí, co nakoupí v Lidlu na japonské menu

Offline Garfie
28022 příspěvků moje polička 26. února 2025 22:24

Makara Hoho, hned se jdu podívat (a pobavit ), co tam mají!

Torrah Děkuju! Oni používají i takové minižidličky, n kterou si můžeš sednout nebo kleknout. Ale je to náročné. Naštěstí lekce máme normálně ve třídě, takže sedíme na židlích u stolu. :-)

Offline Janulik03
19826 příspěvků moje polička 27. února 2025 07:01

Garfie ta jahodova farma , to je niečo

Offline Kokoska
34174 příspěvků moje polička 27. února 2025 07:10

Mozna se jahody podobne pestuji i jinde, kdyz jsou k dostani cely rok a absolutne ciste.

Garfie jak chutnaji ty japonske? U nas ty dovozove vetsinou moc jahodove ne.

Offline Garfie
28022 příspěvků moje polička 27. února 2025 08:14

Kokoska Tak ono těžko říct, fakt v každém obchodě máš víc druhů, to je třeba jako u nás s jablkama. Loni na nějakou párty přinesla kamarádka asi tři různé druhy a ten chuťový rozdíl byl docela poznat. 

Offline Karja
43819 příspěvků moje polička 27. února 2025 08:18

Makara Tak ted jsi mě upřímně pobavila, musim se kouknout do letáku:-D.