Postřehy z Japonska

25. února 2021 21:15
Offline Garfie
28022 příspěvků moje polička 22. února 2025 09:59

A jako vždy nám koupila krásné obento!

Offline Garfie
28022 příspěvků moje polička 22. února 2025 10:01

A na cestu domů sezónní mochi, vidíte, jsou na něm rašící rostliny, což odpovídá sezónnímu kalendáři!

Offline moora
8619 příspěvků moje polička 22. února 2025 10:04

Garfie paradni navsteva, sensei ma krasny kimono a ty uhliky se jmenem! Ňuňuňu

Offline Kokoska
34174 příspěvků moje polička 22. února 2025 12:17

Garfie to je tak hezky! Jaktreba se uhliky jmenujou? Jenom nejakym jmenem nebo to opisuje nejak tu polohu nebo tak neco? Ten-ktery-hori-nejdele...

Offline andulka01
12686 příspěvků moje polička 22. února 2025 13:19

Garfie oooo!

Offline Garfie
28022 příspěvků moje polička 22. února 2025 14:05

Kokoska To nevím, ale vím, že se používá

jen dřevo japonského dubu, musí být ve správné velikosti a tvaru a umisťují se přesně, jakoby do hvězdice, aby hřály na správném místě...

To umístění všeho hraje velkou roli a je to jedna z nejhorších věcí na zapamatování, zrovna na té fotce, kde připravuju čaj, bojuju se vzdáleností od ohniště a stolečku. Všechno je doslova na centimetry, my bychom tam potřebovaly značky!

Offline Kokoska
34174 příspěvků moje polička 22. února 2025 14:25

Garfie to mi prijde naprosto pekelny! Mozna uz jsi to psala (asi urcite), ale jak dlouho se clovek skoli, nez se muze povazovat za odbornika na cajovy obrad a muze ho pripadne ucit? A delaji se nejake zkousky?

Offline Blanka
příspěvků moje polička 22. února 2025 14:45

Ja vás obdivujem a rada čítam, myslím, že som sa od vás o Japonsku aj veľa zaujímavého naučila, fotky sú pôsobivé a krásne .Vaše japonské vlákno si otváram vždy ako prvé, ak je na ňom nový  príspevok . Súčasne si ale uvedomujem , že ja by som v Japonsku žiť nemohla . Dovolená, kratší pobyt áno, s radosťou , ale na dlho nie . Všetko to zaujímavé obdivujem, ale mňa by zväzovala tá prílišná tradícia. Čo sa kedy vzhľadom na aktuálny sviatok má správne jesť, čo obliecť ku ktorej príležitosti , aké darčeky ku ktorým sviatkom , obdobiam a zvláštnym príležitostiam . Navyše ma mierne znepokojuje to plytvanie  pri výzdobe každého sviatku, keď si predstavím, koľko ich majú . A keď čítam tie prísne pravidlá napr. u čajového obradu , presne stanovený uhlík v ohnisku - je to milé ako atrakcia, ale nevedela by som sa prispôsobiť . Ale všetko je O.K.,  Japoncom to vyhovuje,  mňa nikto  ísť  do Japonska nenúti a ako som písala , čítam toto vlákno rada . A spomínam na nebohú svokru - raz ma prekvapila, keď spomenula, že by tak rada išla do Japonska, čo bolo v tých  časoch  jednak finančne, a potom  aj  vzhľadom na  politicky obmedzené možnosti cestovania  nemysliteľné . Ako tá by toto vlákno uvítala ! 

Offline DruI
5443 příspěvků moje polička 22. února 2025 15:14

Garfie To aranžování ohniště bych chtěla vidět. Si tak představuju jak se sensei přísně podívá na polínko, co se rzhořelo moc rychle a ono okamžitě zpomalí hoření, aby zapadlo do zbytku kompozice ;o)

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 22. února 2025 15:43

Garfie Prosimtě, já to mochi vídám v jednom asijským bistru, ale nikdy jsem neochutnala a ani nevím z čeho to je? Mám to prubnout?

Offline Kokoska
34174 příspěvků moje polička 22. února 2025 19:07

Kan prubni, byva to z ryzove mouky, zhusta vylepsene fazolovou pastou 

Offline Garfie
28022 příspěvků moje polička 23. února 2025 03:50

Kan Jak říká Kokoska, ty u nás v těch bistrech teda nejsou japonský, ale většinou z Taiwanu nebo Korei. Moje okolí je buď nemusí nebo miluje, takže těžko říct k čemu to přirovnat...

Offline Garfie
28022 příspěvků moje polička 23. února 2025 05:30

A ještě vám sem musím dát krásný park, který má sensei u domu. 

Offline Garfie
28022 příspěvků moje polička 23. února 2025 05:41

Blanka Já myslím, že to s tou sezónností nepřehánějí, hlavně doma. :-) A celkově to není úplně povinnost, následovat všechny tradice. Ale věřím tomu, že v tradičních místech, jako je oblast Kyota, to může být náročné, přivdat bych se tam nechtěla. Sensei (a s ní i moje japonská kamarádka) říkala, že za jejího mládí se každá dívka učila ikebanu a čajový obřad (který ale mimochodem v začátcích praktikovali výhradně muži, zatímco dnes je to především ženská záležitost), ale dnes už to tak vůbec není. Třeba zrovna ta moje japonská kamarádka, co se mnou teď chodí na lekce (ta v kimonu) nikdy nebyla na čajovém obřadu, v čajové místnosti byla poprvé včera. Je jí 50 a její maminka byla profesionální učitelka ikebany, navíc právě z Kyota, tradiční oblasti. Takže zase tak přísné to není. :-)

Ale ten čajový obřad má tedy velmi přísná pravidla, to je pravda, i když existuje víc škol s trochu odlišnými zvyky, vždycky je to přesná souhra.... 

Kokoska Ptaly jsme se sensei a neodpověděla nám úplně přesně. Prý je to celoživotní proces učení...abys získala certifikát k učení, musí tě tvá škola doporučit. 

Online 999
19483 příspěvků moje polička 23. února 2025 08:14

Garfie Já jsem tak ráda, že tě v tom Japonsku máme :-).

Offline Kokoska
34174 příspěvků moje polička 23. února 2025 10:24

Garfie co se na tom da cely zivot ucit? Ma to pravidla, ktera jsou dana, nebo jsou ruzne varianty? Cajovy obrad treba k Novemu roku je stejny jako k jinym prilezitostem? Asi jsou nejake zkracene verze a nejake slavnostni, delsi?

Offline Karja
43818 příspěvků moje polička 23. února 2025 14:11

Garfie aasi potřebuju vidět svoji tělocvičnu v jarním parku:D:D

Offline continuity
41790 příspěvků moje polička 23. února 2025 15:35

Kokoskajá dělala jeden japonský sport a tam se ladí dokonalost v každém jednotlivém detailu, zopakovat ten stejný pohyb třeba 100-200x byl jeden jediný trening a na zvládnutí člověk potřeboval měsíce, další usílí vyžadovalo ty pohyby navzájem dokonale provázat. Věřím tomu, že v případě čajového obřadu ty úkony musí plynule navazovat - v podstatě je to jeden dlouhý plynuly pohyb a to mistrovství pak vyžaduje neustálé opakování a opravdu hodně času.  

Prostě to je Japonsko, oni usilují v těchhle věcech o dokonalost a na vše mají hodně času. 

Offline Garfie
28022 příspěvků moje polička 24. února 2025 10:56

999 Já jsem taky ráda, že vás mám! Ono mě to nutí vést si tenhle "deník" a je to náhodou super! 

Kokoska Haha, no tak sensei říká, že umíme "základ". A to ještě pořád bojujeme i s tím. Jen tak pro představu (z toho, co už umíme)-existuje hadřík jménem fukusa (z hedvábí), který máš jako hostitel za pasem a utíráš s tím všechno náčiní, skládá se speciálním způsobem, který se jedna holka z naší skupiny za celý rok nenaučila a pro letoš to právě kvůli tomu vzdala. Každé z toho náčiní se utírá speciálním způsobem, ne že to prostě utřeš jak se ti zlíbí. A tak....

Obřad je víceméně stejný, ale mění se různé propriety, výzdoba čajového pokoje (i to bychom se měly učit, je to součást) a tak. Pak musíš vědět různé niance, jako že třeba to zlatem opravované nádobí, o kterém jsme tady už mluvily-kintsugi se při čajovém obřadu nepoužívá, jedinou výjimkou je listopad, kdy má naopak navodit nostalgickou náladu...celý obřad trvá zhruba čtyři hodiny a zahrnuje i jídlo, ale většinou se konají kratší úseky....Teoreticky bys měla umět připravit i to jídlo, jsou to opět různé sezónní věci, víc malých chodů....asi fakt celoživotní proces, pokud k tomu chceš přidat i nějaké znalosti o samotném čaji.

Blanka K té sezónnosti mě ještě napadla taková drobnost, úplně to nesouvisí s tím, co jste psala, ale je to zajímavé. Japonci si obecně hodně potrpí na sezónní potraviny, tady to trochu vyznívá, že jsou toho otroci, ale je to spíš naopak, v obchodech se prostě prodává to, co je zrovna v sezoně, hlavně mimo Tokyo a mně se to moc líbí. Třeba v zimě neseženete třešně, ani jahody nebo kaki v obchodech je prostě to, co momentálně roste. 

Karja Myslím, že kolem to zrovna moc nekvete, ale vypravím se tam!

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 24. února 2025 11:11

Garfie mně ty Japonci hrozně baví - například nesmí se používat mimo listopad