Garfie Jsem nejdřív chtěla začít Japonky litovat za tu čokoládovou nespravedlnost, ale mají to očividně dobře vymyšlené ![]()
Postřehy z Japonska
Včera jsem byla na skvělém obědě, opět v korejské restauraci.

Pak jsme zašly do kavárny "evropského typu", což byl trochu bizár, protože to vypadalo jako naleštěná prvorepubliková kavárna, ale všechno bylo hrozně fejkový.
Bohužel jsem moc nemohla fotit interiér, protože bylo plno, kupodivu jsme nemusely stát frontu, která tam obvykle bývá.
V rámci života v mikrosezóznách :-) jsem si dala moučník z květů ume (ve skutečností z fazolí...)
A vidíte ten porcelán?

A musím se pochlubit, včera jsem se poprvé v životě oblékla sama do kimona a ještě do vlastního!
Tedy pochopopitelně s poradkyní, ale i tak! V pátek jsme pozvané k Tea ceremony sensei a chtěly jsme jít v kimonu, takže jsme to pochopitelně musely trochu natrénovat. Jedna naše kamarádka je kimono master, tak nás pozvala domů a učila nás....Mimochodem, styděla jsem se fotit, ale tak krásný dům jsem ještě neviděla, v Japonsku rozhodně ne. Totálně moderní vila, ale s japonským vlivem a bylo to teda wau, jako ze stránek architektonického časopisu.
No, cestu v kimonu jsme nakonec vzdaly, hlavně proto, že selhala řidička a musíme jet vlakem, takže časově nemáme šanci se stihnout obléct, ale rozhodly jsme se, že budeme chodit v kimonu na lekce!

Garfie Moc vám to sluší :-).
Nejen, ze jste vsechny sikovne, ale jeste vam to ohromne slusi.
Garfie a máš sa aj čím pochlubit, krásne foto, užili ste si to. Nafotila si aj dom?
Garfie Juuu. Jste kočky.
Sweet Potato
To moje kimono jsem si koupila před 18 lety v secondhandu...zajímalo by mě, jak je staré. :-)
A zpátky k našemu kalendáři....:-)
Dnes začíná druhé období nazvané "dešťová voda". Jako první mikrosezona přichízí Tsuchi no shó uruoi okuru neboli "déšť zvlhčuje půdu". Klasické básně připomínají vodu, která začíná tát v horách a stéká do údolí, do řek a potoků a začíná zvlhčovat půdu, sníh mizí a objevuje se barva země. Velkým motivem jsou stále švestkové květy, jejich sezona začíná vrcholit. V jedné z nejznámějších básní můžete číst "Když fouká východní vítra, nechej ho nést svou vůni, ó švestkový květe....".
Jaro začíná být opravdu na dosah a Japonci na to mají krásné úsloví "tři chladné dny, čtyři teplé dny", což značí období, kdy se postupně otepluje.
Původně se tomuto období říkalo "svátky vyder", protože lovící vydry vyrovnávaly ryby na břehu, místo aby je hned snědly. Lidem to připadalo, jako by chystaly oběti na nějakém festivalu. :-) Japonci ale tuto část původně čínského kalendáře přepsali.
Ve starém Japonsku začínala hospodářská sezona. Začínalo setí semen rostliny indigo, která se používá na barvení, při setí se zároveň pole polévalo posvátným saké. S příchodem umělých vbarviv ale tato tradice vymizela a v dnešním Japonsku už se indigo prakticky nepěstuje.
Déšť, který přichází v tomto období má různá jména, "sladký déšť", vyživující déšť", "soucitný déšť" a podobně. Začíná se jíst první jarní zelí, jeho sezona začíná koncem února a trvá až do května. Z květin reprezentuje toto období (kromě ume květů) především kamélie. Japonci ji milují a kvete snad v každém parku. Kamélie jsou ale obvykle spojované se smrtí a Japonci se vyhýbají dávat květy kamélií starým nebo nemocným lidem.
V minulosti se Japonci touto dobou tradičně vydávali na pouť do svatyně Ise. Lidé se tehdy nemohli volně pohybovat mezi jednotlivými oblastmi Japonska bez povolení, ale pouť do Ise byla výjimkou.
A sotva jsem to dopsala, uvědomila jsem si, že vy vlastně máte ještě pořád včera. :-) Takže musím upřesnit že toto obodí začíná 19. února.
Garfie děkujeme ![]()
Garfie kimono ti slusi! A dik za podrobny popis soucasneho obdobi, je to takove poeticke.
Garfiekrásný popis ![]()
Jedeme na výlet!

Garfie no ale ![]()
Garfie parada!
Garfie oooo!
Včera návštěva u sensei ![]()
Ona je tak skvělá. Vyprávěla nám, jak to nechtěla dělat a její učitelka ji pořád někde naháněla, až si nakonec čaj zamilovala. A taky mi říkala, že minulý měsíc dělala velkou ceremonii v Tokyu pro nějakou českou skupinu spojenou s ambasádou a že byli všichni moc milí! :-)

Poprvé nám ukázala ohniště, které má schované v čajovém pokoji pod podlahou...každý uhlík má své specální místo a jméno!

2x
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Jak voní rekonstruovaný parfém?
Ztráty a nálezy 2025
Stránka parfumanie.cz se stěhuje