Postřehy z Japonska

25. února 2021 21:15
Online Garfie
28022 příspěvků moje polička 28. února 2025 09:35

Tak jsem nakoukla na ty japonské dny (jsou až od pondělí! Makara Karja ) a mochi je pochopitelně z Taiwanu, takže kdo se to po nich pídil (mám dojem, že Kan) má zase smůlu, ale co mě dostalo je Ramune limonáda, absolutní japonská legenda, vlastně už jsem si několikrát (naposledy když jsem si ji objednala asi před měsícem v kavárně a musel mi ji otevřít pán od vedlejšího stolu ) říkala, že vám tady o ní musím napsat! Je to asi nejznámější japonská limonáda, s více než 150 let starou historií. Legenda dokonce říká, že ji do Japonska přivesl kapitán Perry (který donutil Japonce otavřít hranice a začít obchodovat s USA). 

Milují ji všechny děti a prarodiče ochotně kupují, protože i pro ně je to vzpomínka na dětství. Chuť je teda nic moc, v podstatě je to soda, buď samotná nebo s nějakou příchutí, ale balení má krásný design, pod víčkem je skleněná kulička, která je držená tlakem oxidu uhličitého a otevírá se tak, že tu kuličku musíte protlačit dolů do lahve. Což všechny děti ovládají, ale já většinou z nějakého důvodu ztroskotám, takže viz výše, musím žádat o pomoc náhodné kolemjdoucí! 

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 28. února 2025 09:50

Garfie No ale paní, já ti to nenapsala, manžel mi koupil zmrzlinové, borůvkové v rýžovém těstíčku a bylo to dobré! Bylo mi ctí a velkým potěšením, obohatit se touto kulturou.

Online Garfie
28022 příspěvků moje polička 28. února 2025 09:56

Kan Vypadá krásně a už jsem si našla i výrobce, sice Španělé , ale filosofie firmy je moc hezká. A dělat mražené je geniální nápad (v Japonsku se sice prodává mochi zmrzlina, ale spíš okrajově), nemusíš řešit datum spotřeby, sakra že to nenapadlo mě, mohla jsem být v balíku! 

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 28. února 2025 10:03

Garfie No přesně!

Offline andulka01
12686 příspěvků moje polička 28. února 2025 10:44

Garfie díky za tip, v pondělí zkusím pořídit kousek wagyu. Je mi teda asi jasný, že to nemůže být A5. Ještě mě zaujal yuzu ocet, křupky z mořské řasy se u nás ztratí rychlostí světla a do mrazáku hodím pár balíčků gyozy, to se hodí dycky.
Včera jsem, taktéž v Lidlu, zcela náhodou pořídila majonézu se zázvorem, sojovkou a chilli. Je celkem dobrá, úplně ji vidím ke krevetám. V letáku není.

edit: díky moc Makara 

Online Garfie
28022 příspěvků moje polička 28. února 2025 10:48

andulka01 Tady se prodává krevetová majonéza a na té teda dost ujíždíme. :-)

Yuzu ocet mě taky zaujal, těžko říct, jestli je to vážně ocet, nebo klasický japonský ponzu. 

Jinak díky patří Makara, já pochopitelně o nabídce v Lidlu nemám ani šajn.

Offline andulka01
12686 příspěvků moje polička 28. února 2025 11:13

Garfie myslím, že je to ocet (je to světlé). Ponzu v letáku není, na tom zase hodně ujíždím já, musím si ho sehnat k tomu wagyu.
Krevetová majonéza, říkáš... to zní zajímavě. Před časem jsem začala kupovat kewpie mayo, přítel, jak je dosti konzervativní, na ní nejdřív dělal trochu ofuky, pak mu začala chutnat v sendvičích. No už se poptává, kdy zase budu objednávat nějakou asii, msg je návykové :-)

Offline Kitsune
příspěvků moje polička 28. února 2025 11:15

Garfie S otevíráním Ramune mám taky problém. Jednou se mi to podařilo, považuji to za svůj životní úspěch Naštěstí mám syny, kteří to zvládnou, jinak bych se nenapila.

Online Evaeva
příspěvků moje polička 28. února 2025 11:25

Ta limonáda mně začíná zajímat

Offline Makara
3554 příspěvků moje polička 28. února 2025 19:33

andulka01 a víš, že jsi byla hned po manželovi, kdo mě napadl, že po steaku půjde

Offline andulka01
12686 příspěvků moje polička 28. února 2025 19:55

Makara a pak budu dva týdny na chlebu s pomazánkou. Ale zkusit se to musí. Akorát mám hrůzu z toho, že ho zkazím. No a nebo prostě nebude k dostání, protože za tuhle cenu a/ vykoupí ho foodie ještě ráno b/ ani ho nebudou mít na krámě, protože "drahý".

Offline Makara
3554 příspěvků moje polička 28. února 2025 20:18

andulka01 u nás tipuju za b/. Ani mi to vadit nebude, protože steaky umíme jen na grilu. Nemáme správnou pánev ani plyn.

Offline andulka01
12686 příspěvků moje polička 28. února 2025 20:50

Makara tak snad v Průhonicích bude, tam je celkem slušná kupní síla. Také nebudu dělat na grilu, ale v plánu je velice rozpálit litinovou pánvičku a nedělat to v celku, na proužky. No uvidíme, jak a jestli se k tomu masu vůbec dostanu. Každopádně spíš počítám, že to budou tenoučký plátky.

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 28. února 2025 20:52

andulka01 Takže jakže doporučuješ?  Litinu mám, Lidl po cestě taky.

Offline andulka01
12686 příspěvků moje polička 28. února 2025 21:17

Kan Zatím nemůžu doporučit, ale plán je: Maso osušit, osolit a po chvíli zase osušit. Podle tloušťky nakrájet na špalíky nebo menší plátky (abych nezkazila všechno najednou). Litinovou pánvičku (s rovným dnem) rozpálit na skoro max. Podle obsahu tuku v mase zkusím opéct kousek bez jakéhokoli přidaného tuku, pokud to nebude fungovat, rozpustím trochu wagyu loje. Max 30 vteřin po každé straně, uvnitř musí zůstat maximálně medium rare.

Díky vysokému obsahu tuku by se maso mělo rychleji opéct na povrchu a také by mu mělo vyhovovat více pohybu po povrchu pánve (lepší karamelizace). A také, teoreticky, může jít maso na pánev trochu chladnější. Ale je to jen okoukaný, uvidíme jaká bude praxe.

Podávat budu s mořskou solí a se syrovým žloutkem, ponzu omáčkou a tou zázvorovou mayo, možná se dokopu k rýži. Víno už mám vybrané - Sauvignon Blanc z Marlborough, když už, tak už. Samozřejmě dám vědět jak to dopadlo a doufám, že ty taky :-)

Online Garfie
28022 příspěvků moje polička 01. března 2025 00:40

andulka01 To nemůžeš zkazit. Ty už teda vůbec ne, jsi tady kuchařský guru!!! 

Kitsune Já myslím, že tam funguje nějaké kouzlo, které ovládají jen děti! (a teda očividně i muži, podle mé kavárenské zkušenosti)

Evaeva Jo, pro kluky by to mohla být dobrá zábava! 

Online Garfie
28022 příspěvků moje polička 01. března 2025 00:45

A já se přiznám, že jsem se moc těšila na tuhle část kalendáře! Přichází poslední z druhého období, mikrosezona Somoku mebae izuru, překládá se trochu složitě, je to spíš fráze než slovo, ale v principu znamená „kvetoucí tráva a stromy“, nebo „růst rostlin"...každopádně značí období, kdy začínají rašit rostliny a přinášejí barvu do jinak ponuré krajiny. Hodně prší, ale jaro je cítit všude. Existují slova, která se používají jen v této sezoně, třeba „konomebare“, popisuje jasný a slunečný den na začátku jara, kdy není ani příliš horko, ani příliš zima a je to ideální počasí pro růst pupenů na stromech.

Nebo „konomekaze“, což je vítr, který fouká brzy na jaře. Také déšť má vlastní jméno „saikau“, déšť který podporuje květy, nebo „kinomeyashi“, désť který podporuje růst pupenů. 

Mezi rostlinami vládne řepka a tuřín. Začíná také sezona škeblí, které se považují i za talismany pro štěstí a nechybí při oslavách Hinamatsuri (tedy Dne holčiček/panenek), což je důvod, proč jsem se na tuto mikrosezunu tak těšila, konečně je pořádně o čem psát! :-)

Online Garfie
28022 příspěvků moje polička 01. března 2025 01:08

Hinamatsuri, které se slaví 3. března a které tady probíráme každý rok :-) je největší událostí tohoto období. Zajímavé je spojení s naší Moranou, taky v Japonsku se v tuto dobu házely do řeky nebo do moře papírové panenky, které měly symbolicky odnést nečistotyů. 

K Hina masturi se váže tradice vystavovat oblečené panenky, které znázorňují císařský dvůr. Rodiče nebo prarodiče tradičně kupovali sadu, když se v rodině narodila holčička a často se dědí z generace na generaci. Uspořádání je poměrně složité a zahrnuje několik pater, kdy nejvyšší znázorňuje císřský pár. Nedávno jsem tady dávala i fotky z muzea, které je věnované právě této tradici. Pochopitelně ta složitá patra uvidíte spíš v chrámech nebo nějakých veřejných budovách,k domy lidé obvykle mívají jen základ. 

Panenky jsou vystavené všude, letos jsem taky neodolala a vystavila low cost verzi. :-) Látkový obraz a roztomilou sadu, ve skutečnosti krabičku s čokoládou, krabička je perforovaná, takže z ní sestavíte císaře i dvořany na patra, tak jak to má vypadat a čokoláda představuje dvořany. :-)

Online Garfie
28022 příspěvků moje polička 01. března 2025 01:20

Panenky se začínají vystavovat s hruba měsíčním předstihem, ale po třetím březnu se mají okamžitě uklidit, jinak se dívka pozdě vdá. 

Svátku se říká nejen svátek holčiček nebo svátek panenenk, ale taky Momo-no-seku neboli festival broskví. V tuto dobu totiž začínají kvést broskvoně a Japonci věří, že mají sílu odhánět zlo a přinášet dlouhý život. Pije se také víno z broskvových květů, ve kterém mají podle tradice plout květy broskvoně-přinášejí přání stoletého života.

Tradičních jídel k Hinamatsuri je plno, například hishimochi (rýžové koláčky ve tvaru diamantu), mají odvrátit zlo a modlit se za zdravý růst. Hishimochi mají tradičně tři vrstvy a často jsou zdobené květy (jako všechno během tohoto svátku). Tři batvy mají představovat jaro-čerstvé zelené listí, bílý sníh a růžové kvetoucí broskve. 

Dalším typickým jídlem jsou hanaarare, rýžové sušenky, které se teď všude prodávají a často se aranžují i k těm vystaveným panenkám. Představují ducha šetrnosti a trochu chutí připomínají české Arizonky.  

Typickým jídlem je také chirasi sushi, rýže se syrovou rybou zasypaná drobnými krevetami, které mají přinést dlouhověkost. Chirasi sushi se jí i jindy, ale jen při svátku holčiček bývá takto krásně zdobené. 

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 01. března 2025 08:08

andulka01 Nesmím zapomenout! A i když do toho Lidlu dojdu, neznamená,  že donesu domů to, pro co jsem šla. Nesmí být ty dny zahrady, nůžky, kleště, nožiky.