Postřehy z Japonska

25. února 2021 21:15
Offline Sweet Potato
39927 příspěvků moje polička 25. května 2026 16:08

Jitka77Čajové off topic:

Chtěla jsem v Gruzii koupit nějaké čaje, obyčejné, ne v turistické suvenýrárně. Protože pojem gruzínský čaj mám z dávnověku vyryt v mozku. V samoobsluhách buď nějaké globální Cejlony nebo azarbajdžánský. Ptám se našeho lokálního průvodce, prý jasně, azerbajdžánský je lepší.

Offline Jitka77
1903 příspěvků moje polička 25. května 2026 16:27

Sweet Potato Gruzínský čaj je pojem pořád, dneska je tam plno malých pěstitelů, kteří do toho dávají srdce. Do Gruzie byl čaj propašovaný před pár sty let, ale třeba slavné plantáže v indickém Darjeelingu založili až britští kolonizátoři, aby nebyli tak závislí na Číně (v Assamu čaj rostl, tam se asi dostal samovolně, ale místní ho dlouho používali spíš na vaření).

Offline Jitka77
1903 příspěvků moje polička 25. května 2026 16:30

Kitsune Pikantní je, že jak má Čína dneska špatný zvuk, je třeba u nás mnohem těžší sehnat přímého dovozce čínských čajů než japonských, ty nabízí kdekdo. Přitom čaj je jedna z mála exportních věcí, které Číňané neokopírovali, a mají i větší rozmanitost oblastí.

Offline Jitka77
1903 příspěvků moje polička 25. května 2026 16:33

Příjemný japonský čaj nabízí třeba eshop Ticho v šálku, paní je moc milá a dává objednávkám velkou péči. Ať se vrátíme do Japonska