Postřehy z Japonska

25. února 2021 21:15
Offline Makara
3554 příspěvků moje polička 05. března 2025 12:55

Garfie tak tos mě uklidnila, že bych nemusela dekorovat, kdybych se náhodou v JP ocitla.

Kokoska hele, moje vánoční výzdoba je dost bída - o to dýl ji mám - stromek do 15. února, věnec ze dvěří jsem sundávala 1. března

Ginger jo, kytky jsou jistota - akorát poslední roky na dost nemluvím, tak mě mnohí opustily

Offline Garfie
28023 příspěvků moje polička 05. března 2025 14:19

Dneska jsme byly s kamarádkama v super krásné španělské restauraci s nádherným výhledem, ze kterého jsme nic neměly, protože byl asi nejhnusnější den, jaký jsem kdy v Japonsku zažila. I když to byla španělská kuchyně, musím vám sem dát fotky, protože měla hodně, hodně japonský nádech! ;-) 

Offline Sweet Potato
39677 příspěvků moje polička 05. března 2025 16:13

Garfie Mňam

Offline Ginger
1209 příspěvků moje polička 05. března 2025 18:25

Garfie tak tady bych se asi najedla. 

Offline Garfie
28023 příspěvků moje polička 06. března 2025 06:53

Je tady dašlí období-Keichitsu, neboli "hmyz se probouzí". Jeho první (a celkově sedmá) mikrosezona se nazývá Sugomori mushito o hiraku, přeložit se to dá jako "hibernující hmyz otevírá své dveře" nebo "hibernující hmyz vylézá na povrch". Znamená to, že se probouzí hmyz a ostatní zvířata a začínají se vynořovat ze země. Začíná také víc pršet (dosvědčuji) a první blesk při jarní bouřce má opravdu jméno "první blesk" nebo "hrom, který vynáší hmyz". Říká se, že mnoho zvířat se probudí jeho zvukem. 

V této době se také provádí stará metoda ochrany stromů před škůdci, komo hazashi. V poslední době už jde vidět jen vzácně, někde na odhlehlém venkově, ale jde o tradiční metodu, jak ochránit stromy před nebezpečnými larvami. Na podzim se strom obalí speciálními rohožemi a ty se na jaře strhnou a spálí, což zničí i larvy, které se v nich na zimu usídlily. 

Začíná se sbírat warabi, stonky kapradí, které roste hluboko v horách. Jeho sezona se pohybuje v závislosti na regionu od března do začátku června. Jde o divokou zeleninu, používanou ve starém Japonsku, která se (díky vysokému obsahu škrobu) používala k výrobě mouky warabi, která je základem pro warabi mochi. Pokud byste kapradí chtěly vyzkoušet (protože jak jsem pochopila, je to to úplně nejobyčejnější kapradí, které roste i u nás), musíte je správně připravit, tedy hlavě uvařit (pozor, nepřevařit!) a poté vyměnit vodu, abyste se zbavily toxinů, které mohou vyvolat otravu. A začínají kvést fialky. V Japonsku roste divoce asi 80 druhů v nejrůznějších barvách, včetně žluté a růžové. 

Touto dobou se také slavilo "kothajime" neboli "nový začátek". Je to takový zvláštní výraz, používá se pro Nový rok, ale právě i pro začátek farmářských prací a každodenní rutiny. Bývalo zvykem jako rituál připravovat okotojiru (doslova "polévka věcí"), což je miso polévka s dalšími přísadami jako jsou brambory, lopuch, ředkvičky, mrkev, kaštany, konjaku nebo fazole. Myšlenka je, použít veškerou sklizenou zeleninu, polévka by měla obsahovat alespoň šest přísad. 

Offline andulka01
12686 příspěvků moje polička 06. března 2025 08:02

Garfie to je krása, mňam!

Offline continuity
41791 příspěvků moje polička 06. března 2025 08:30

Garfie toto období se mi líbí míň než to předešlé. Připadá mi nějaké pracnější

Offline Kokoska
34174 příspěvků moje polička 06. března 2025 08:55

continuity konec zimniho lenoseni, sup na pole!

Offline Garfie
28023 příspěvků moje polička 06. března 2025 09:24

continuity Konec oslav a hybaj do práce holoto! Ale neboj, blíží se sakury! 

Offline moora
8619 příspěvků moje polička 06. března 2025 09:29

Garfie "hibernující hmyz otevírá své dveře" - japonci jsou vlastně takoví indiáni. nebo indiáni japonci?

jinak se mi líbí, jak japonci sežerou kde co roste divokýho, ty konec civilizace nezaskočí. a fialky teda

Offline Garfie
28023 příspěvků moje polička 06. března 2025 09:35

moora No oni prostě mají ten jazyk takový barvitější...dneska jsme měli ve škole ranní kafe pro rodiče, připravovali to Číňani a mimo jiné tam hráli na nějaký tradiční nástroj...a jedna čínská matka to moderovala a říká "tento song se jmenuje....nevím jak to přeložit do angličtiny, protože angličtina je taková plochá....." tak asi tak....

Offline Garfie
28023 příspěvků moje polička 06. března 2025 09:36

Ale když už jsem tu teda zmínila to čínské ráno, tak vám sem dám fotky....moje dnešní snídaně. 

Offline Garfie
28023 příspěvků moje polička 06. března 2025 09:38

Offline Garfie
28023 příspěvků moje polička 06. března 2025 09:39

A hra na ku-čeng.....

Offline andulka01
12686 příspěvků moje polička 06. března 2025 10:19

Garfie ty knedlíčky! A copak je ta zelená rolka? A ten dortík je něco jako panacotta?

Offline Garfie
28023 příspěvků moje polička 06. března 2025 11:01

andulka01 Ten dortík vůbec nevím, bylo jich jen šest a jsou poměrně velké, tak jsem si ani nedala :-). Název jsem nedokázala přečíst, bylo to strašně nadrané. Ale uvnitř byla nějaká mléčná tekutina, myslím že je to spíš něco vaječného. Zelená rolka mě trochu zklamala, bylo to takové napufované rýžové těsto, vcelku bez chuti.

Offline slniecko admin
19371 příspěvků moje polička 06. března 2025 13:07
Reakce na Garfie:

Bývalo zvykem jako rituál připravovat okotojiru (doslova "polévka věcí"), což je miso polévka s dalšími přísadami jako jsou brambory, lopuch, ředkvičky, mrkev, kaštany, konjaku nebo fazole. Myšlenka je, použít veškerou sklizenou zeleninu, polévka by měla obsahovat alespoň šest přísad. 

​Jééééé, to musím povedať mame! Ona mávala rituál, že každú jar, keď začala byť prvá zelenina na trhu tak varila "jarnú polievku", vždy v tom boli čerstvé mrvičky, také tie ešte mladé malé kaleráby a proste čo dostala. Nie som si istá, či nie aj reďkovky, ale reďkovky, pažítku a cibuľovú vňať keď sme dostali na raňajky, tak to bol tiež taký symbol, že jar začala...

Offline Garfie
28023 příspěvků moje polička 06. března 2025 13:24

slniecko To je hezký! Některé zvyky jdou fakt napříč celým světem, je to zajímavé! 

Offline Sweet Potato
39677 příspěvků moje polička 06. března 2025 18:47

Nezmrzlinové mochi z Lidlu mne úplně nenadchlo. Ta z asijských večerek mi chutnají víc. Nejradši mám se sezamem.

Offline andulka01
12686 příspěvků moje polička 06. března 2025 21:48

Mochi obecně asi nemusím, ale to yuzu mražené je super, zejména tím, že pro mě je to tak akorát porce zmrzliny. Z těch normálních jsem vybrala mangové, asi nejvíc mě na tom baví ta struktura na omak, v puse už tolik ne.

Překvapil mě yuzu ocet - protože to není yuzu ocet, ale už omáčka (nikoli ponzu) - směs růžového octa a spousty dalších věcí a maličko yuzu. Ale myslím, že to bude dokonalá zálivka na salát z praštěný okurky, nebo k zelenině obecně.

Nic dalšího jsem zatím nechutnala, ale maso mám, gyozy mám, taštičky s houbama, křupky a tak. Aha, tu ramune jsem zapomněla. Všechno kromě masa se dá pořídit na e-shopech jako třeba Pinoys. A wagyu dováží Terrys Steak, ovšem za adekvátní ceny.