Postřehy z Japonska

25. února 2021 21:15
Offline Garfie
28023 příspěvků moje polička 10. března 2025 23:31

A dnes pokračuje náš kalendář :-) Jako druhá v období "vstávajícího hmyzu" přichází mikrosezona Momo majimete saku neboli "první květy broskvoně". Začíná tedy 11. března, teď jsem si uvědomila, že vy máte ještě včera. :-)

Květy broskve nahrazují švestky ume a kandži pro květ broskve se dá přeložit také jako kvetoucí smích, protože jde o složeninu slov "smích" a "kvést". Kvety ume jsou většinou jemně bílé, ale broskvoně kvetou výrazně růžově, což v lidech vyvolává větší radost a těšení se na jaro. Existuje další výraz, který je spojený se smíchem-yamawarau "hory se usmívají", který popisuje hory, ozdobené s příchodem jarra zelení a jarními květinami. 

Broskve se spojují s festivalem panenek, o kterém už jsme mluvily, tato období trochu splývají. Od starověku se v Japonsku věřilo, že květy broskvoně mají moc odhánět zlé duchy a v Japonsku i v Číně byl považovány za posvátné. V Japonsku se také říká, že broskve představují blahobyt potomků, proto se často vystavují jako ozdoby na svátek panenek. 

V Číně se věří, že broskve představují věčné mládí a dlouhověkost a jí se jídlo, které má tvar broskve, tuto tradici Japonci dobře znají a proto v tomto období často chodí do čínských restaurací. V Japonské historii existuje na broskve spousta odkazů-například jeden z bohů, Izanagi no Mikoto, házel plody broskve, aby zahnal démony, mluví se o tom i v japonských pohádkách. Třeba Momotaro, chlapec narozený z broskve, se vydává zabíjet démony...

V obchodech se začíná objevovat sezónní nová cibule, která je velmi vodnatá a i za syrova sladká. Jednou z největších událostí v tomto období je Bílý den, kdy muži dávají ženám sladkosti (nebo bílé dárky) jako oplátku za dárek k Valentýnu. 

Prodává se také broskvové víno, různé speciální nápoje a bonbony. Něco málo z mých broskvových nákupů. :-)

Tohle je tedy korejský alkohol, ale co už. :-)

Offline Kokoska
34174 příspěvků moje polička 11. března 2025 01:09

Garfie hezké, dík! Vetsina broskví, ktere se prodavaji ve zdejsich obchodech, by se s uspechem na kamenovani demonu dala pouzit. Poradnou vonavou stavnatou broskev jsem nemela ani nepamatuju. 

Offline Garfie
28023 příspěvků moje polička 11. března 2025 01:41

Kokoska Já v Japonsku nikdy, tady se platí zlatem. :-)

Offline Kokoska
34174 příspěvků moje polička 11. března 2025 01:47

Garfie co je v Japonsku levne ovoce?

Offline Myrtila
5085 příspěvků moje polička 11. března 2025 02:47

Garfie Zrovna to mě při čtení napadlo, jestlipak se ty broskve pak dají sehnat i k jídlu Celkově mi to přijde fascinující, obdivují se květy, ale jí se jídlo ve tvaru broskve a čerstvá cibule, a opravdové broskve jsou v pohádkách, kde se s nimi hází a i v těch jiných mikrosezónách, jak se obdivují květy sakur, nebo švestek, které kvetou ve velkém, ale pak to ovoce (jasně, zrovna sakura je okrasná), jak taky píšeš, je vlastně těžko dostupné, protože je velice drahé.  

Offline Garfie
28023 příspěvků moje polička 11. března 2025 10:52

Kokoska Tak banány, to je jako tady, dováží se, ale levně. A potom mandarinky a kaki, ty se v sezoně dají sehnat za dobrou cenu. Třeba teď jsem se naučila kupovat levně jablka na amazonu, takže platím cca 960 korun za deset kilo jablek, což je velmi slušná cena. Mandarinky jsou momentálně v podobné ceně, za jednu dáš cca 15 korun. Stejně tak za kaki, když je nejvyšší sezona a jsi mimo Yokohamu, Tokyo. :-)

A broskve jsem vlastně jednou měla, koupila jsem je v takovém tom slevněném koutě v supermarketu, dvě za cca 80-90 korun. 

Myrtila Dají se sehnat, ale v Japonsku se ovoce prodává jen krásné a bez chyb. Často v balení jako bonboniera. Oni vlastně vůbec nejsou zvyklí jíst ovoce jako my, po tunách (teda já, haha). Prostě je to moučník. Byla jsem na návštěvě v domě, kde mají kaki na zahradě a po večeři jsme dostali každý osminku. 

Offline Sweet Potato
39677 příspěvků moje polička 11. března 2025 11:02

Garfie Co si asi Japonci myslí, když na cestách třeba v Evropě vidí v obchodech hromady ovoce, otloukaného, ošahávaného?

Offline DruI
5443 příspěvků moje polička 11. března 2025 11:14

Garfie Nojo, chudáci japonci, taková kultura vybudovaná kolem kvetoucích třešní a vůbec neznají to blaho, když člověk sedí na větvi a futruje se čerstvě trhanýma třešněma, dokud neobjeví červa

Offline Kokoska
34174 příspěvků moje polička 11. března 2025 11:25

DruI ze sakury se moc nenaláduješ :) Ale čerstvé chrupky přímo ze stromu, to bylo fakt něco! A letní jabka plná šťávy, velké červené blumy, ze kterých ta šťáva přímo kapala... prostě proti dováženému ovoci, které trhají polozralé, nebetyčný rozdíl.

Offline Myrtila
5085 příspěvků moje polička 11. března 2025 11:32

Garfie DruI Jj, přesně tak jsem to myslela, že v Japonsku chybí to pojítko mezi "všechno kvete" a "máme z toho spoustu ovoce, kterým se spokojeně nacpeme" místo toho se obdivují dokonalé květy a pak se jí jako dezert dokonalá osminka kaki

Taky by mě zajímalo, jaký mají pohled na ty naše obchody, nacpané nedokonalým ovocem, jestli je to vůbec láká jíst? Nebo třeba vůbec? Jako nakonec i tady jsou různé názory na jejich plody moře a jejich úpravu?

Offline Garfie
28023 příspěvků moje polička 11. března 2025 12:09

Já myslím, že si o tom nemyslí vůbec nic speciálního, je to prostě jiná kultura, tak jako my se třeba těšíme do Thajska, že ochutnáme spoustu levného exotického ovoce...

Jako co jim přijde fakt zvláštní, je rýže nasladko, třeba rýžový nákyp, zvlášť když to má být jídlo pro dospělého.

Mně třeba přijde fakt zvláštní, že skoro vůbec nemají na zahradách ovocné stromy, a i když ano, tak je často vůbec nesklízí. 

Offline DruI
5443 příspěvků moje polička 11. března 2025 12:12

Garfie Teda to nesklízení je zvláštní, obzvlášť když postupně popisuješ ta jednotlivá období typická tím, jak používají to co zrovna začalo růst. To by si člověk řekl, že ovoce zužitkují taky.

Offline DruI
5443 příspěvků moje polička 11. března 2025 12:13

Kokoska Já vím, že sakura je ozdobná :o) ale neříkej mi, že kde se daří sakurám, tam by se nedařilo jedlému kultivaru. Já mám moc ráda i obyčejné ptačky :o)

Offline Garfie
28023 příspěvků moje polička 11. března 2025 12:24

Jinak já dnes pěkně podle našeho sezónního kalendáře jedla soba nudle s divokou zeleninou a měla jsem tam i kapradí! :-)

A mám tu další sakuru :-)

Offline Sweet Potato
39677 příspěvků moje polička 11. března 2025 12:27

Garfie To nesklízení nepochopím. Tskže to nechají všechno spadnout a shnít?

Offline Sweet Potato
39677 příspěvků moje polička 11. března 2025 12:29

Garfie Spíš jsem myslela, jestli to není, jako když my přijedem do exotiky a tam v 35 stupňovém vedru prodávají u silnice mouchami olezlé kusy masa?

Offline Garfie
28023 příspěvků moje polička 11. března 2025 12:32

Sweet Potato Já to nesklízení taky nechápu, leda že by to byly nějaké nedobré druhy, prostě jen na ozdobu. Protože pravda je, že dcera donesla domů něco jako obří mandarinku, co jim roste ve škole a jíst se teda nedala. A když jsme bydleli na severu, divoké kaki na zasněženém stromě vypadalo krásně. Ale zase nechápu, proč pěstovat ovoce, které se nedá jíst....

S tím masem je to dobrá poznámka , ale tak to asi neřeší, já myslím, že výjimka jsou spíš oni než zbytek světa. 

Offline Sweet Potato
39677 příspěvků moje polička 11. března 2025 12:37

GarfiePravda, nedobré citrusy jen pro okrasu rostou leckde.

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 11. března 2025 16:03

Garfie Fakt? Neznají Rýžový nákyp? Já ho miluju!

Offline Garfie
28023 příspěvků moje polička 12. března 2025 11:23

Kan Vůbec!