Postřehy z Japonska

25. února 2021 21:15
Offline Garfie
28023 příspěvků moje polička 12. března 2025 11:25

Dnešní momentka z Kyota...

A další sakurová :-)

Offline Garfie
28023 příspěvků moje polička 12. března 2025 11:27

A taky kočička na střeše :-)

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 12. března 2025 11:33
Reakce na Garfie:

Kan Vůbec!

​A přitom taková rýžová velmoc. Já bych je asi tím i pobavila, co? Kupuji mléčnou rýži v DM, kulatozrnnou a naučila jsem na ten nákyp i nevěstuKolikrát si dá ještě nášup. Dělám s broskvema bez šlupky, žloutkovou pěnu do rýže a ušlehané bílky na závěr pro nadýchanost. 

Offline Magda
253 příspěvků moje polička 13. března 2025 08:52

Kan 

S tou sladkou rýží jsi můj člověk! Akorát u nás frčí spíš s meruňkami.

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 13. března 2025 09:24

Magda Když se urodí Durancie a jsou dost šťavnatý, tak klidně i ty. :D

Offline Garfie
28023 příspěvků moje polička 14. března 2025 00:18

Něco málo o tradičním japonském moučníku taiyaki. Plněné pečivo ve tvaru ryby se vyrábí v krásných formičkách, plní se fazolovou pastou a prodává se už více než 100 let. Pochopitelně od svých začátků prošlo spoustou inovací a dnes koupíte různé pudinkové náplně, zelený čaj, kaštany, dokonce i wasabi. Traduje se, že ryba má připomínat pražmu, která přináští štěstí a tradičně se podávala na svatbách. Protože ale šlo o velmi drahou rybu, jeden z obchodníku vymyslel její "levnou verzi", aby si ji mohli dopřát i chudší Japonci. Taiyaki se stalo velmi oblíbeným a rozšířilo se raketovou rychlostí, dnes ji koupíte v každém obchodě a v historických částech měst můžete často narazit i na výrobny. 

Offline Malvin
1642 příspěvků moje polička 14. března 2025 08:42

Garfie ta je krásná. Křupe jako oplatka nebo je to spíš piškot a la Brumík?

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 14. března 2025 09:37

Garfie Forma super. Ta kaštanová náplň musí být dobrá.

Offline Kokoska
34174 příspěvků moje polička 14. března 2025 13:15

Garfie krasne rybky. Ty znaky a mec, ma to nejaky historicky vyznam?

Offline Garfie
28023 příspěvků moje polička 16. března 2025 08:25

Malvin Spíš piškot. Někdy to těsto je úplně vláčné, až jako palačinka. 

Kokoska Asi ne, protože ne každá rybka to má. Možná spíš nějaký znak výrobce? 

A já ještě k momentální mikrosezoně kvetoucích broskvoní....

A s ptáčkem!!!

Offline Kokoska
34174 příspěvků moje polička 16. března 2025 08:35

Garfie to je krasa! 

Offline Garfie
28023 příspěvků moje polička 16. března 2025 08:59

A i když broskve ještě kvetou, dnes začíná poslední mikrosezona tohoto období, Namushi choo to naru, tedy "housenky se mění v motýly". Tohle je krásné období, kdy se motýl vynořuje ze své kukly, stejně jako se ze zimy vynořuje jaro. Motýl je v Japonsku synonymem pro jaro a objevuje se ve spoustě básní a obrazů. 

V minulosti se motýlům říkalo "snový hmyz". Tento název se zřejmě odkazuje na příběh čínského filosofa Chuanga ze 3. století, který je v Japonsku velmi oblíbený: "Kdysi dávno jsem snil, že jsem motýl, poletující sem a tam, skutečný motýl, který si užívá života naplno. Najednou jsem se probudil a byl zase sám sebou. Teď nevím-byl jsem tehdy mužem, který snil o tom, že je motýl? Nebo jsem nyní motýlem a sním, že jsem muž?" 

Život motýla je velmi krátký, pomíjívá krása, to Japoncům imponuje. Stejně jako květy, pozorování úplňku nebo piloti Kamikaze. :-) Motýli jsou symbolem reinkarnace a věří se, že po smrti přenesou duši do ráje, proto se často jako dekorace objevují na budhistických oltářních předmětech. 

V Japonsku žije asi 260 různých druhů, byl tady poprvé spatřen druh, kterému se říká Oomurasaki a je považován za národního motýla. Na živo jsem ho neviděla, jen v muzeu. 

Velmi aktivně teď roste wasabi a Japonci začínají používat jeho nať. Listové wasabi má jemnější chuť a sklízet se musí jen opatrně, aby se nezastavil růst wasabi kořene. 

Nejdůležitějším dnem tohoto období je 16. březen, kdy se v Tohoku (tedy na severu Japonska) traduje, že v tuto dobu sestupuje Bůh zemědělství z hor na rýžová pole, protože se začíná sázet rýže. Podle tradice mají být bohové uvítáni 16 rýžovými knedlíčky dango, těsto se připravuje tlučením ve velkém dřevěném hmoždíři a Bůh sestupuje z hory, když slyší zvuk paličky, která dopadá na hmoždíř. Tomuto dni se říká Den Juro Dangu, tedy den šestnácti knedlíčků. :-)

Zajímavé je, že číslo 16 se japonskými tradicemi (hlavně těmi spojenými s knedlíčky) proplétá velmi často. Říká se že v Japonsku existuje 16 druhů knedlíčků. Kromě  vítání 16. března existuje zvyk 16. června sníst 16 rýžových koláčků kvůli dobrému zdraví. Jde o samurajskou tradici. Tomuto dni se říká Den wagashi. Uzavření zemědělské sezony bývá 16. listopadu, kdy se vyprovází Bohové zpět do hor...opět se 16 knedlíčky na cestu. :-)

Offline viktorka_od splavu
48923 příspěvků moje polička 16. března 2025 09:06

Garfie ty jsi fakt uzasna! dekujeme

Offline Sweet Potato
39677 příspěvků moje polička 16. března 2025 09:13

Garfie To je krásný. 

S trochou nadsázky, Japonci zabere celý rok, aby dodržel všechny tradice. A když se mu to povede, je tu další. Kdy měli čas válčit, básnit nebo kreslit? Kdo jiný má rok tak nalajnovaný?

Offline Blanka
příspěvků moje polička 16. března 2025 09:17

Garfie - ja si už začínam myslieť, že ste odborná pracovníčka na nejakom etno-historicko-geografickom inštitúte v Japonsku ! Máte tak hlboké vedomosti z tak rôznych odborov !

Offline Garfie
28023 příspěvků moje polička 16. března 2025 09:21

viktorka_od splavu

Sweet Potato Asi si to nějak rozdělili, v Kyotu dodržovali tradice, na severu válčili. :-)

Blanka Já si všechno dohledávám z různých zdrojů, ale ten kalendář je teď můj největší koníček. Snažím se i v obchodech vyhledávat všechny potraviny, které jsou sezónní. Kéž bych si aspoň zapamatovala, všechno co jsem napsala, to by mi stačilo!

Offline DruI
5443 příspěvků moje polička 16. března 2025 09:22

Garfie To číslo 16 je zajímavý, to jsem ještě neslyšela. Možná by to mohlo mít souvislost s tím, že 16 je 4x4 tak to zahání smůlu ze čtyřky ;o)

Offline Sweet Potato
39677 příspěvků moje polička 16. března 2025 09:25

Garfie Připomeň mi prosím, kolik je těch sezón a mikrosezón? A kdy začal rok?

Offline Garfie
28023 příspěvků moje polička 16. března 2025 09:26

DruI Taky jsem na to narazila poprvé. Vím, že v Japonsku se za šťastné číslo považuje 3,5,7, ale o tomhle jsem neslyšela....

Offline Garfie
28023 příspěvků moje polička 16. března 2025 09:30

Sweet Potato Je jich 72, tedy těch mikrosezon (jedna cca pět dní), rozdělených do 24 větších celků po třech. Začíná 4. února, takže dnes začínáme devátou mikrosezonu.