Kokoska Bylo to moc levné, viděla jsem podobné v obchodě a ceny byly od 200 000 yenů. Bohužel to není kompletní, ale to nevadí, jsem ráda, že jsem je sehnala.
Postřehy z Japonska
Taky přidám pár kvetoucích stromů z Kamakury, Yokohamy a Tokya.

Kitsune Ty jsou!
(panenky i květy, to poslední je ranná sakura, viď?)
Vzpomněla jsem si, že jsem kdysi dostala malinkou sadu darem, ale jen císařský pár. Bylo to dávno před tím, než jsem věděla o Hina matsuri a darovala jsem je tchýni, která začala japonské panenky sbírat....musím se zeptat, jestli je ještě má, je to už snad 15 let.
Kokoska Já myslím, že je to majetek buď chrámu, nebo města. Je to velký festival a nejsou vystavené celý měsíc, ale pokud vím, tak jen po dobu trvání festivalu, to nebou víc než tři dny. A určitě mají i nějakou deštivou variantu. Ono těch festivalů je hodně, někdy i v takovém netradičním pojetí, třeba z těch panenek dělají pyramidu (ale ta je v nějakém místním kulturáku), takže počítám, že ty velké panenky jsou nějaký veřejný majetek.
Kamarádky mi říkaly, že panenky většinou kupuje babička z matčiny strany, pokud se nedědí, případně se dokupují další postavy. Ale třeba zrovna dceři jedné blízké kamarádky darovala panenky tchýně, protože je to první holčička v jejich rodině a asi si to taky chtěla užít. :-) A ta mi zrovna říkala, že je teď tak zavalená prací a unavená, že je ani nevystavila a včera celý den trnula, aby se tchýně nezastavila na návštěvu. ![]()
Garfie Podle květů si taky myslím, že to je ranná sakura.
Kdo se přizná, že by japonské dekorace nedal?
Sakury a vůbec zahrady můžu
.
Makara Jako ty panenky? Tak mít doma 2-3 kousky asi ano, ale víc ne. Zase když v tom člověk žije a má dcerku, nebo vnučku, proč ne? Já spíš nemám tu disciplínu, pravidelně podle svátků a období ty dekorace měnit, bohatě mi stačí naše čtvero a ten dostatečný prostor vše naplánovat a nadekorovat. A čím jednodušší, tím lepší. Letos na jaro chci zkusit tohle.

Kan to je pekne
ty kytky jsou umele nebo zive v nejake makrene hmote?
baltik Já nevím, ale já tam dám určitě živé. Aby mi nenasáklo vlhkost to plato na vajíčka, tak zelenou hmotu zabalím do celofánu a nechám otevřenou jen jednu stranu, stabilizovaný mech mám doma od nějakého tvoření, čajovou svíčku přetavím do skořápek, peří dají slepice a křepelčí vajíčka mám umělá taky od posledně.
Kan nejde o panenky - já jsem vůbec nedekorativní typ, takže bych nebyla schopna splňovat JP standardy.
Makara ja to mam stejne. Doma mam kytky misto dekoraci.
Makara rekla bych, ze s tim je min crcani nez sVanocema, aspon jehlici z toho nepada!
Makara Ale já už tady vysvětlovala, že oni se s tím taky tak nedrbou. V podstatě jediné, co opravdu poctivě dekorují doma jsou svátky dětí-a to ještě jen v případě, že to dítě doma máš! Takže tyhle panenky na svátek holčiček a pak kapři na svátek kluků. Ale velikost pojetí, žo už je na tobě, i jsem tu zmiňovala tu kamarádku, co neudělal vůbec nic. Přitom zrovna u ní mě to dost překvapilo, ona je hodně tradiční, dělá čajový obřad, nosí kimono, vede ten eisa dance, kam chodím a její dcera má tak cca 8 let, prostě úplně ideální adept na takové oslavy. A nic.
Myslím, že naše Vánoce nebo Velikonoce jsou o dost náročnější, hlavně Vánoce jsou v podstatě povinnost!
Kan To je moc hezké, jen na první pohled mi to přišlo vánoční! :-) Až pak jsem zaregistrovala vajíčka....je to takové něžné.
Tak jsem si koupila v ramci japonskeho tydne v Lidlu citronove mochi. Je moc dobre, vyrobene ve Francii ![]()
Tak zase jednou jedu domů ve špičce
(fronta na vlak až na schody....)

Tak jsem si koupila v ramci japonskeho tydne v Lidlu citronove mochi. Je moc dobre, vyrobene ve Francii
Japonský týden mě stal v Lidlu skoro tisícovku, ale jsem mile překvapena. Mochi jsem vzala všechny druhy, ale mražené yuzu je tedy top (ale protože mám ráda yuzu zmrzlinu, tak není divu).
Ale nebýt Garfie a tohoto vlákna, tak bych si takovým "praktickým" způsobem obzory nerozšířila.
jerry jo, je to lime-yuzu a fakt dobrý. Ještě měli černý sezam, na to jsem si netroufla, ale možná se tam ještě zastavím, bylo toho tam dost.
TAk jsem to mochi taky vzala, běda vám, když to bude hnusný ![]()
A hlásím, že tu měli i to japonské hovězí
Kokoska Já vzala obě, sezam už vyzkoušela. Sladké velice velmi, ale takováhle sladkost mi chutná.
I sezam je dobrý, klidně si ho kup (já půjdu dokoupit ještě aspoň 2 baleni yuzu).
A z těch nemraženych mi zatím nejvíc chutná mango, taky dokoupím).
Sladké velice velmi, ale takováhle sladkost mi chutná.
![]()
A díky tomu mi stačí 2 kousky a né že snim celé balení najednou.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Jak voní rekonstruovaný parfém?
Ztráty a nálezy 2025
Stránka parfumanie.cz se stěhuje