Postřehy z Japonska

25. února 2021 21:15
Offline Garfie
28237 příspěvků moje polička 31. srpna 2025 10:59

Pořád je tu neúnosné verdro, tak jsme se opět vydali se trochu zchladit....(a málem nám po cestě shořelo auto, po půlhodině uprostřed tunelu se nám podařilo schladit motor a pokračovat, dost hrozný zážitek). 

Offline Garfie
28237 příspěvků moje polička 31. srpna 2025 11:03

Na hoře Mitake jsme potkali spoustu cedrů s neuvěřitelnými kořeny, jen namátkou...

Offline Garfie
28237 příspěvků moje polička 31. srpna 2025 11:05

A taky jsme potkali neuvěřitelně krásný a starý strom zelkova, který pochází podle místních pověr z prvního století. Tolik mít asi nebude, ale pár stovek jistě. :-)

A ještě jsem pro vás ulovila super soustavu střech

Offline continuity
42322 příspěvků moje polička 31. srpna 2025 11:08

Garfiestromy krásné , a vrtá mi hlavou: nedávala si tuhle řeku už někdy?

Offline Garfie
28237 příspěvků moje polička 31. srpna 2025 11:11

continuity Dávala, loni touhle dobou. :-) Ale letos to bylo trochu zklamání, spousta lidí, ono i loni tam bylo dost, ale letos k tomu spousta cizinců, stanů, grilů, všichni hluční, voda špinavá (v porovnání s loňskem) a hlavně pomalu tekoucí. Zdá se mi, že to Japonci shora trochu pozastavili kameny, aby to bylo bezpečnější. Jo a u vstupu se vybíralo vstupné. Musím řícrt, že někdy bych ty sociální sítě s radostí zakázala! 

Offline Kokoska
34400 příspěvků moje polička 31. srpna 2025 11:50

Garfie o Japonsko myslim projevuje zajem porad vic lidi, bude to asi cim dal horsi, skoda.

Pry je letos jedno z nejteplejsich let v Japonsku. Priroda ale vypada celkem sveze, zatim. Ty stromy s koreny nad zemi jsou zajimave, docela se divim, ze to ustoji. Kdovi, jak hluboko to saha pod zem.

Offline continuity
42322 příspěvků moje polička 31. srpna 2025 12:40

Garfie to se děje bohužel všude. Znám lidi, co některé věci už na socky radši vůbec nedávají. 

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 31. srpna 2025 14:01

Garfie Díky za vysvětlení. Fotky parádní.

Offline Tabea
7849 příspěvků moje polička 31. srpna 2025 14:09

Kokoska mě by zajímalo, jak to ustojí ty stromy ve městě, který mají v chodníku okolo sebe 10cm hlíny na každou stranu. 

Offline Garfie
28237 příspěvků moje polička 31. srpna 2025 14:23

continuity Já už to taky nedělám. A třeba teď v létě v Itálii jsem i známé brala na některá místa s upozorněním, aby je nikde nesdíleli.

Kokoska Já mám pocit, že je to každý rok děsivé. Loni to asi nebyl extrém, ale třeba ten první rok, co jsme přiletěli nosil slunečník dokonce i muž, to se fakt nedalo. A jinak ano, Japonsko trhá od covidu rekordy v návštěvnosti snad každý měsíc, taky už to začíná být opravdu hodně poznat. Ty kořeny byly strašně zajímavé, ona to vlastně byla taková alej lesem, každý strom měl své číslo, takže je zřejmě pečlivě monitorují a zkoušeli jsme hádat, který tam vydrží nejdéle, ale bohužel kdo vyhrál už se asi nedozvíme. :-)

Offline Garfie
28237 příspěvků moje polička 01. zaří 2025 00:37

A dlouho nebylo žádný jídlo! :-) Kamarádka slavila narozeniny a pozvala nás do dost posh restaurace. Není to teda typické, spíš takové hotelové fusion.

Offline Garfie
28237 příspěvků moje polička 02. zaří 2025 09:59

A je tu další mikrosezona, poslední v tomto obodbí. Kokumono sunawachi minoru, začíná zrát rýže. Období sklizně se ve skutečnosti velmi liší v závislosti na regionu i odrůdě. Někde se sklízí už v srpnu, někde až v říjnu. Každopádně je to období, kdy na většině polí vidíte klasy, které se kymácejí jako vlny v oceánu, proto se klasům rýže říká "honami", slovo které se dá z kanji vyložit jako vlny obilí. Evokuje obraz krásného pole ve větru a často se používá v přeneseném slova smyslu. 

V minulosti šlo o velmi šťastné období, lidé vydělávali nejvíce peněz, pokud tedy byla dobrá úroda. Rýže byla velmi ceněná. Docela mě překvapilo, že v minulosti se daleko víc konzumovala pšenice, ječmen a proso. Rýže byla tak drahá, že pro obyčejné lidi byla prakticky nedostupná. Zajímavé také je, že znaky všech rostlin s klasy jsou založené na stejném kanji znázorňujícím rýži. 

Sezónní rybou je sardinka. Jí se celý rok, ale s rostoucí teplotou jsou sardinky tučnější a lahodnější. Japonci věří, že tuk ze sardinek je pro tělo přínosný. Je to ryba, která se konzumuje na denní bázi, ještě nedávno tvořily sardinky 30% úlovku. Jejich cena ale postupně roste a velká část sardinek se dnes dováží, hlavně ty už zpracované. Mimochodem, pro odstranění typického zápachu se doporučuje přidat při vaření nakládané švestky. 

Typickou rostlinou je enokorogusa, dopátrala jsem se českého názvu bér zelený, jde o druh trávy. Japoncům zřejmě připomíná psí ocásek, protože štěněcí ocas se řekne ekokoro. :-)

Offline Tabea
7849 příspěvků moje polička 02. zaří 2025 15:36

Děti už si oťukávají muže, jestli by si nemohl najít práci v Japonsku.
Důvody: Záchody, superskvělý čistý taxíky, levná voda v automatu, superčistý metro.
Garfie
Byli jsme v restauraci s okonomiyaki a všimla jsem si u tří stolů, že jako poslední chod měli na té plotně ještě nějakou šedočernou směs. Mohla bys mi prosím říct, co to bylo? Nezeptala jsem se, protože jsem si říkala, že by mi nerozuměli a zbytečně by propukla panika.

Offline Kokoska
34400 příspěvků moje polička 02. zaří 2025 15:38

Garfie to jsem netusila, ze ryze byla tak draha. Myslela jsem, ze to prave bylo jidlo chudych. Dik za dalsi rozsireni obzoru!

Offline moora
8658 příspěvků moje polička 02. zaří 2025 16:27

Garfie se nedivim, ze byla rejze draha, kdyz jednu kazdou rostlinku sazej rucne

Offline brrr
12258 příspěvků moje polička 02. zaří 2025 18:02

Tabea Vy jste nakonec neletěli do Korey?

Offline Garfie
28237 příspěvků moje polička 03. zaří 2025 00:14

brrr Jsou v Japonsku a podávají velmi málo informací!

Tabea To vůbec netuším co myslíš, fotku nemáš? Jakože si postupně objednávali různé věci a tohle přišlo nakonec? Ono je těch okonomiyaki spoustu druhů, mohly to být nějaké tmavé nudle, nebo něco se sezamem....nebo jen nějaká omáčka nahoru.

Kokoska Mě to právě taky dost překvapilo! moora Haha, pravda!

Offline Garfie
28237 příspěvků moje polička 03. zaří 2025 00:20

A my byly včera s partou oslavit úspěšné zahájení školního roku, v naší oblíbené čínské restauraci....jídlo bylo skvělé jako vždy, ne všechno jsem stihla vyfotit, protože sedáváme u toho velkého kulatého otočného stolu, takže něco už ke mně dorazilo mimo formu.

Jo a učily jsme se čínské jazykolamy, to byl nářez! A nejoblíbenějším chodem se staly vykostěné pařátky....

Offline Tabea
7849 příspěvků moje polička 03. zaří 2025 02:18

brrr jojo, ušoupáváme si nohy momentálně v Tokiu. 
Rekla jsem, no tak zabukuj tu Koreu, nebo jak chceš. A muž provedl to "jak chceš".

Offline Tabea
7849 příspěvků moje polička 03. zaří 2025 02:36

Garfie hele, jsme na nohách od rána do večera, včera Ueno park. Napřed zoo, pak přírodovědný muzeum. První den, kdy jsme nedorazili do hotelu v půl desátý večer, protože všechno zavírá v pět. Dovedeš si to představit.
To jídlo mi přišlo, že si to dávali jako dezert, protože pak už vždycky šli. Černej sezam by asi šel. Menu jsem projela několikrát, ale nic příhodného jsem tam nenašla. Budu mít oči nadále otevřený, kdyby se to zas někde poblíž objevilo.