Postřehy z Japonska

25. února 2021 21:15
Offline Kokoska
34400 příspěvků moje polička 04. zaří 2025 09:00

Garfie a co se dela v Japonsku ve vane? Pri koupani se neucpe? Me by teda asi nenapadlo stoupnout si vedle vany a sprchovat se uprostred koupelny, vsak jsem si rikala u tech fotek, proc je ta sprcha pridelana tak blbe

My jsme ve vsech hotelech meli v koupelne ty plastove vylisky, nic takhle nobl!

Offline continuity
42322 příspěvků moje polička 04. zaří 2025 09:09

Kokoska japonci se osprchuji a pak se případně naloží do vany, aby se voda neznečistila a mohl se vykoupat i někdo další. 

Offline notna
9253 příspěvků moje polička 04. zaří 2025 09:17

Pařátky z drůbeže u nás jedla babička, většinou je asi vařila ve vývaru. Podrobnosti raději nevím, protože s tím pařátkem vidím tu slepici, jak chodí po pos.aném dvoře. A to se ten dvůr tehdy zametl 2x denně. Ale stejně. Na vesnici na jižní Moravě to bylo normální. Co se vyprodukovalo, zužitkovalo se maximálně. My si teď taky pěstujeme vlastní drůbež na maso, ale pařátky dostává pes. 

Karja Kuřecí škvarky z kůží dělám, dávám je do vrchní vrstvy paštiky při zalévání tukem. Sama je moc nemusím, ale dostávám na velkou chválu.

Tabea Děkuji za podrobnou dokumentaci! To je moc milý, že jsi si na mě vzpomněla na druhé straně světa Hezkou dovolenou! Ta vaše konverzace tady s Garfie je moc zajímavá.

Garfie Děkuji za objasnění, že je to ve sprše polička. Jsem si říkala, že na to by se mi zadek nevešel

Offline Garfie
28237 příspěvků moje polička 04. zaří 2025 09:18

Kokoska Je to jak říká continuity,  jen my, prasátka, se koupeme ve vlastní špíně. :-) To Japonci nemůžou pochopit, oni jdou do vany absolutně čistí. 

Jj, právě ty plastové výlisky jsou nejběžnější, dokonce i doma, vlastně je spíš problém postavit si koupelnu, oni už samotnou vanu prodávají většinou v tom boxu se sprchou, víc či míň hezkém. 

notna

Online Tabea
7849 příspěvků moje polička 04. zaří 2025 10:00

notna ze studijních důvodů jsem poličku změřila (v užší části 15cm) a sedla si na ni, jestli se vejdu.

Offline viktorka_od splavu
49101 příspěvků moje polička 04. zaří 2025 10:01
Reakce na Tabea:

Garfie ha, štokrle mi z fotek zmizelo!

​takze ta kulata vec na zemi je sedatko, a ta miska na vane je na co?

Offline notna
9253 příspěvků moje polička 04. zaří 2025 10:19

Tabea A vešla? Nebo raději neodpovídej, ještě budu mít depku. Na 15cm se můj zadek nevleze

Online Tabea
7849 příspěvků moje polička 04. zaří 2025 10:24

notna na mytí je lepší sedět menší plochou

Online Tabea
7849 příspěvků moje polička 04. zaří 2025 10:28

viktorka_od splavu ta miska ležela já sedátku. Tak bych myslela, že si sedneš na sedátko, napustíš do misky vodu zespoda sprchový baterie a spláchneš se. Já se jen sprchuju. Ale první den syn nepozorovaně při sprchování ve sprše napustil vanu dost teplou vodou, tak jsem si do ní po osprchování chvíli sedla. Byl to jiný hotel, ale taky sprcha vedle vany. Jen bez sedátka a lavorku. 
Nebo je to lavorek na namočení kapesníků?

Online Tabea
7849 příspěvků moje polička 04. zaří 2025 10:37

Garfie za jak dlouho po příjezdu do ČR se přestaneš klanět?
Včera jsme se přesunuli z Ginzy do Minato City, dneska došlo na tvůj tip na vyhlídku, Shinjuku Gyoen zahradu a Asakasa palác. Dorazili jsme do hotelu s prvníma kapkama.
Ráno syn běžel, uklouznul po mokrým chodníku a slušně si strhnul kůži z kolena. Tak ho hned v hotelu ošetřovali. My jsme fakt testeři zdravotní péče, kam se vrtnem.

Offline Garfie
28237 příspěvků moje polička 04. zaří 2025 10:55

viktorka_od splavu Sedneš si na to štokrle a ten lavorek máš na umývání, můžeš se sprchovat, ale hodně Japonek používá na splachování spíš ten lavor, je to jakýsi pozůstatek z onsenů, kde se dřív před vstupem umývalo právě takto, že sis jen nabírala vodu od pramene. Můžeš si v něm případně vypláchnout žínku nebo tak něco....

Tabea Co klanět, ale když si něco zkouším, tak si před kabinkama vyzouvám boty, to vždycky prodavačky hledí! To jste teda na výhlídku nechytli moc hezké počasí, raději jste měli jít až na noční...:-( Teda to ještě můžete, myslím, že otevřeno je do deseti. Dneska teda to počasí moc nevychází, dostali jsme varování, že bude zítra možná zavřená škola kvůli tajfunu, tak buďte opatrní, už dorazil na Kyushu. Podle meteorologů by měl ale zítra zeslábnout...

Offline Garfie
28237 příspěvků moje polička 04. zaří 2025 11:02

Jinak teda já dnes zažila kulturní šok, byla jsem na návštěvě u jedné Číňanky...a musím říct, že mi asi poprvé u někoho doma doslova spadla brada, to bylo jako crazy rich Asians v plné parádě. Už barák vypadal jako zámeček, takové to podnikatelské baroko, ale to se tu občas vidí. Na zahradě (podle majitelky) přes sto druhů růží, pracovna jako z britského zámku, vlastně celé to vypadalo jako francouzský zámeček, dva jídelní stoly, jeden normální, druhý velký otočný, obrovský baletní sál (!), to jen co jsem dohlédla ze svého místa. Všude mramor, kamarádka Korejka co tam byla se mnou se mě ptala, jestli mám taky tendenci sedět vzpřímeně a decentně konverzovat, že to je jako lobby v luxusním hotelu....tak to bylo přesné. 

Online Tabea
7849 příspěvků moje polička 04. zaří 2025 11:08

Garfie myslím, ze to počasí jeste bylo ok. Tokyo kam se podíváš.

Offline Garfie
28237 příspěvků moje polička 04. zaří 2025 11:19

Tabea Tak má to atmosféru...:-) I kdyby tajfun zeslábl, tak bude zítra pršet, ale vy máte už nějaký přesun, že? Tak to aspoň strávíte ve vlaku. Škoda jen, že tím pádem neuvidíte Fuji. :-(

Offline Kokoska
34400 příspěvků moje polička 04. zaří 2025 11:34

continuity Garfie no já se jen sprchuju, tak mě to použití vany po sprše nenapadlo. Ale stejně bych nerada lezla po někom do vody ve vaně, i když snad čisté :)

Offline viktorka_od splavu
49101 příspěvků moje polička 04. zaří 2025 12:30

Garfie takze si sednes vedle vany, vandlikem nabiras vodu z vany a polivas se a az ses dost umyta do te vany si vlezes, chapu to dobre?

Offline Garfie
28237 příspěvků moje polička 04. zaří 2025 12:47

viktorka_od splavu To asi v běžné koupelně neděláš, spíš si ten lavorek napouštíš kohoutkem, ale v podstatě je to správně. Napřed se umyješ (a to velmi důkladně) a pak si lehneš do vany.

Offline continuity
42322 příspěvků moje polička 04. zaří 2025 13:09

Kokoska

Tady to občas člověk dělá taky, vířivky nebo ochlazovací bazénky nejsou o moc jiné než vana. prostě v Japonsku to tak je, lidí se myji důkladně i do těch onsenu, určitě je to lepší hygiena. 

Šok Japoncu z Evropanů nemytých měsíce v době, kdy začínaly první kulturní interakce musel být nesmírny. 

Online Tabea
7849 příspěvků moje polička 04. zaří 2025 13:38

continuity

mne by teda zajímalo, jaký kulturní šok zažívají Japonci třeba v létě v Praze v tramvaji.

Garfie To je pro mě další zvláštní věc. Mam dost citlivej nos a Tokyo bych po čuchu nepoznala. Prostě tu nic necítím. Maximálně někde v zahradách stromy. Žádný smrady, parfémy úplně minimálně. Třeba Dubaj je pro mě vyloženě město, co mi voní. Z Hongkongu si zas pamatuju, jak tam byly cítit ty čínský byliny. Londýn, Paříž, Praha, všechno má čuch. 

Online moora
8658 příspěvků moje polička 04. zaří 2025 14:53
Reakce na Karja:

Tabea mezi židy jsou/byly hodně populární prý kuřecí škvarky, škvaří se takové ty tlusté kůže s tukem. To jsem třeba taky nikdy neslyšela mimo této souvislosti, takže ano, třeba z toho znají také nějaký palmlsek a nebo je to prostě pomluva.

​ehm kureci skvarky delam bezne (koupim stehna, vykostim, z toho jsou rizky a z kuze skvarky. Nejvetsi mnamka!

drubezi paraty taky hodne frcej v africky kuchyni.