Postřehy z Japonska

25. února 2021 21:15
Offline Tabea
7849 příspěvků moje polička 03. zaří 2025 12:35

Karja koukalas na ten text? Císař to nechal vytvořit a císařovna tam chodila na ryby. Dneska už by to teda neklaplo, bylo tam nad bahnem tak 5cm vody. 

Online Karja
44180 příspěvků moje polička 03. zaří 2025 12:37

Tabea No však, já chci taky chodit na ryby, ale bez háčku, jenom tak sedět:D:D:D.

Offline Tabea
7849 příspěvků moje polička 03. zaří 2025 12:48

Garfie já mám pocit, že babička říkala, že ty pařáty jedli židi. Ale netuším, jak na to přišla, určitě na vesnici žádný neměli, leda jestli když byla v Praze v nějaký kuchařský škole. Ale to bylo po válce, takže mi to taky nepřijde pravděpodobný. Já bych minimálně ochutnala všechno, co by přišlo na stůl. 
Tady jsem teda nedojedla natto k snídani. Zkoušela jsem samotný, bez rýže a musela přitom pořád muset myslet na vetřelce, tak jsem to vzdala.

Offline Tabea
7849 příspěvků moje polička 03. zaří 2025 12:50

Karja bůhví, jak ta ta císařovna rybařila. Třeba tam i před 150 lety bylo vody jen 5cm a chodila se tam jen zašít.

Online Karja
44180 příspěvků moje polička 03. zaří 2025 12:52

Tabea mezi židy jsou/byly hodně populární prý kuřecí škvarky, škvaří se takové ty tlusté kůže s tukem. To jsem třeba taky nikdy neslyšela mimo této souvislosti, takže ano, třeba z toho znají také nějaký palmlsek a nebo je to prostě pomluva.

Offline Tabea
7849 příspěvků moje polička 03. zaří 2025 12:53

Garfie pandy ležely, klidně mohly být umělý. Když jsem říkala, že je u nich malá šance, že kdybysme tam šli za 2 h znova, tak vstanou, tak muž navrhoval, že když tam jen chrní, tak by je aspoň mohli otáčet směrem k návštěvníkům.

Offline Tabea
7849 příspěvků moje polička 03. zaří 2025 13:01

Já jsem nadšená, jak jsou Japonci/ky všichni tak úhlední a hezcí. Všechny baby vlasy jak od kadeřníka, nikdo nemá hnusný oblečení, nebo odrbaný boty. Dneska mě zaujal jeden pán v metru, co měl jednu oblekovou botu s tkaničkami naopak. Jako že mu ty volný konce visely z dolních dírek. Druhou měl zašněrovanou klasicky. A taky mají všechny (vlastně všichni) moc hezký ruce.

A další dnešní objev. Stavební auta mířící na stavbu byly všechny v lesku jako blesk, až oči přecházely. 

Offline Garfie
28237 příspěvků moje polička 03. zaří 2025 13:23

Tabea Tak to ti závidím, teda děti, pandy naopak ne. Když jsme tam byli minule, tak se cákaly v bazénku, no hrozné věci předváděly, ale fakt je, že nebylo takové vedro. 

Jinak mně už vůbec nijak nepřijde, co vidím v ulicích, ale zato mám pokaždé šok, když se vrátím domů. A k těm autům, to máš vlastně taky pravdu, to mě nikdy nenapadlo! Všechny ty "profi" auta jsou vždycky naleštěný jak zrcadlo. Ale pravda je, že my ještě auto neumývali, je prostě čisté! 

Vždycky mě hrozně baví ty postřehy, když někdo přijede na dovolenou, protože já spoustu věcí už vůbec nevnímám! 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 03. zaří 2025 13:50

Garfie trochu mimo, ale mně zase hrozně baví různé články u nás, kde je vyjmenováno deset zemí a co tam dělají jinak/líp než my. Skoro pokaždé je tam Japonsko a snad ještě nikdy tam nebyla věc, kterou bys zmiňovala. Takže si myslím, že to není pravda nebo se to děje v 1% případů. A vždycky si říkám, co asi ta ostatní fakta z těch dalších zemí

Teď naposledy, že na japonských školách nemají uklízečky, ale uklízí tam po sobě děti. Jako jasně, tvoje děti jsou na mezinárodní škole, ale stejně mi to přišlo jako blbost. Nebo?

Offline Tabea
7849 příspěvků moje polička 03. zaří 2025 13:53

Garfie právě jsem na tebe dneska dost myslela, jestli tyhle odlišnosti ještě vnímáš. (Taky jsme jeli kolem požární zbrojnice a auta byly taky super vypíglovaný. )

A taky jak se cítíš ve špinavým a neupraveným Česku. (Omlouvám se všem, koho by se to mohlo dotknout, ale ten rozdíl je prostě diametrální.

Asi měsíc přemýšlím, čím to je, že moje rodný město vypadá tak neupraveně. A myslím, že je to blbě udělanýma a špatnýma chodníkama. Taky jsme byli u našich na celkem nově předělaným hřišti a je to prostě nedotažený. Travnatý plochy nechali na vykopaný hlíně, takže je tam hnusná tráva a taky tam leželo celkem dost různých papírků od bonbónu, lízátek a dalšího nepořádku. Ale fakt myslím, že pěkný chodníky a trávník  (tím nemyslím anglicky styl) zvednou dojem úplně neskutečně. 

Offline Tabea
7849 příspěvků moje polička 03. zaří 2025 15:03

A ještě nápad na koupelnový sedátko pro notna . Vzala jsem to i se štokrletem a odtokem.

Offline Garfie
28237 příspěvků moje polička 03. zaří 2025 23:26

Evaeva Moje děti to nedělají, ale uklízeči jsou právoplatnými členy týmu, normálně na fotkách na nástěnce. Mám pocit, že děti s nimi v rámci nějakého projektu dělávají rozhovory nebo tak něco, někdy kolem páté třídy. V japonských školách si ale fakt uklízí sami. :-) Je to stará tradice, která vychází z nějakých náboženských principů o úctě k práci, nepovyšování se a kolektivní činnosti. Ne všude je to stejné, někde uklízí jen malé děti, někde až po high school. Někde každý den, někde drží služby, na venkově je to asi rozšířenější než ve městě. Jinak ale nejsou jediní, sami ve škole si prý uklízí třeba i na Filipínách. 

Offline Garfie
28237 příspěvků moje polička 03. zaří 2025 23:32

Tabea Jo, je to smutný, hlavně je ten kulturní šok rok od roku větší a letos ho teda zásadně vnímala i dcera. Ta dokonce registrovala i věci, které mi ani nepřijdou...Loni jsem měla takový šok v Praze, kdy jsem fakt měla pocit, že je špinavá a smradlavá a letos jsem to měla i v Olomouci, že je taková zašlá. 

Ty odpady jsou super, vidíš, to už mi taky ani nepřijde, stejně jako odpady v dřezu, které mají hluboký koš na binec a navíc se do něj dá koupit jednorázové sítko z gázy. Ale sedátko nevidím, to co fotíš je polička na věci, Japonci sedí na štokrleti čelem k tomu zrcadlu. (mmch, máte moc hezkou koupelnu, to se v hotelu hned tak nevidí!)

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 03. zaří 2025 23:39

Garfie no vidíš! Mně to přišlo jako blbost že by děti vytíraly chodbu ve škole. Říkala jsem si, jasně, asi na to dávají větší důraz, tak společně věnují hodinu týdně úklidu třídy třeba. 

Offline Garfie
28237 příspěvků moje polička 03. zaří 2025 23:46

Evaeva Jo, oni i někde uklízí jen svou třídu, ale ten zbytek třeba v rámci nějaké služby, nebo vůbec. Někde drhnou i záchody, ale myslím, že to už dost vymizelo. Ale já myslím, že je to dobrý zvyk, fakt mi přijde, že jsou potom ohleduplnější, vidím to i doma, když puberťáky donutím vyluxovat obyvák nebo setřít schody, hned jsou pak citlivější na nepořádek!

Offline Tabea
7849 příspěvků moje polička 04. zaří 2025 01:54

Garfie ha, štokrle mi z fotek zmizelo!

Offline Tabea
7849 příspěvků moje polička 04. zaří 2025 01:58

Evaeva u nás ve školce luxujou třídy a uklízejí dřez a pod ve třídě vychovatelé, někdy s nima poslední děti. Uklízečka myla jen koupelny a vytřela podlahu. Syn si strašně stěžuje, že děti v družině vykořisťuju, protože musí utírat stoly, zametat podlahu a nevím co ještě.

Offline Tabea
7849 příspěvků moje polička 04. zaří 2025 02:02

Na konci toho karnevalovyho průvodu šli uklízeči s popelnicí a chňapadlem na odpadky a tančili taky.

Offline Garfie
28237 příspěvků moje polička 04. zaří 2025 05:40

Tabea Haha, jsem si říkala!

Teď u nás přes léto bydlel nějaký mužův kolega z Česka a tak jsem se zaměřila na to, aby nenechával otevřené dveře kvůli švábům a jiné havěti, že mě nenapadlo ho upozornit, že se v Japonsku sprchuje mimo vanu a tak nám kompletně ucpal odpad, chudák.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 04. zaří 2025 07:42

Garfie jo, to souhlasím. Myslím, že celá společnost je prostě jinak nastavená