Postřehy z Japonska

25. února 2021 21:15
Online Garfie
28229 příspěvků moje polička 12. března 2026 23:33

Kokoska Ty zahrady jsou tady opravdu moc hezké, i ty obyčejné parky většinou mají nějaké hezké zátiší....

A já tady mám ještě návštěvu luxusního obchodu s čajovým zbožím, krásné exponáty za nekřesťanské ceny....teď jsem si uvědomila, že píšu exponáty a ne zboží, ale ono je to vlastně výstižnější.

Musela jsem si spravit chuť i něčím levnějším, ale pořád autorským kouskem. :-)

Online Garfie
28229 příspěvků moje polička 13. března 2026 04:59

A jedna taková perlička....spolužačka dcery získala na IGCSE zkouškách 100% z matiky, jako úplně první student z Japonska (je to teda Korejka). Přesný počet studentů na celém světě se prý nezveřejňuje, ale je to pod jedno procento. Přijeli jí dokonce osobně pogratulovat z Cambridge! :-)

Offline Archivářka
příspěvků moje polička 13. března 2026 06:15

Mám zvídavý turistický dotaz. Manželův kolega se teď vrátil z Japonska a prý tvrdí, že se tam vůbec nedá platit kartou, že většinou neměli terminály a chtěli jenom hotovost. Co je na tom pravdy?

Ve srovnání s tím - právě běží v TV Přibáňovy Žluté žáby a v Íránu měl teminál každý pouliční prodejce. Vyžadovali teda místní íránskou kartu.

Online Garfie
28229 příspěvků moje polička 13. března 2026 11:07

Archivářka Co? To je úplná hloupost, kartou se nedá zaplatit úplně všude, ale z 90% ano...asi jako u nás, řekla bych. Co se občas, ale výjimečně, stane, že to neakceptuje moji kartu vydanou v Evropě, ale stalo se mi to tak maximálně 3x za pět let. Někdy se nedá zaplatit kartou na nádraží za lístky nebo v automatu na pití, možná v nějaké malé zapadlé restauraci...já si vlastně vůbec nevybavuju, že bych někdy musela zaplatit hotově. 

Kde se pohybovali? Nevylučuju, že někde na venkově na Šikoku nebo Kyúšú to může být trochu složitější. 

Offline Archivářka
příspěvků moje polička 13. března 2026 12:01

Garfie Díky. Mě to taky připadalo jako úplný nesmysl, ale slíbila jsem, že se zeptám. Nevím, kde se vyskytovali. Kdyžtak nahlásím, jako varování

Online Garfie
28229 příspěvků moje polička 13. března 2026 12:46

Archivářka Možná neví jak se řekne "budu platit kartou"....

Ne, vážně, pokud se pohybovali v nějakých venkovských oblastech, tak se to pochopitelně mohlo stát, ale že by z toho měli až takový zážitek, že je to většinové, to se mi fakt nezdá.

Offline Kokoska
34399 příspěvků moje polička 13. března 2026 13:17

Garfie ty obaly jsou uplna umelecka dila, to se asi na cene taky odrazi.

Online Garfie
28229 příspěvků moje polička 16. března 2026 09:50

Z nedělní procházky, měli jsme tu malou návštěvu, kolegu z Irska, tak jsme vyrazili do světa. :-) 

Je teď stršné počasí, zima a prší, ale na víkend se udělalo zázračně krásně! 

Online Garfie
28229 příspěvků moje polička 16. března 2026 10:00

A potkala jsem další super kanál!

Offline Magráta
8094 příspěvků moje polička 19. března 2026 07:50

Garfie ten talíř s kočkou je roztomilej

Online Garfie
28229 příspěvků moje polička 19. března 2026 08:25

Magráta Je, nějaká místní umělkyně, měla toho spoustu, jeden hezčí než druhý! 

Offline Torrah
3243 příspěvků moje polička 30. března 2026 17:57

Paráda. Já teď nějak vůbec nestíhám, tak se mi toho tu nahromadilo hodně, ale fotky jsou nádherný, domy, panenky, věci, všechno. A ta slečna s tou matematikou... ta bude mít otevřené dveře všude, že? Šikovná. 

Offline continuity
42312 příspěvků moje polička 31. března 2026 11:04

Garfie jak vnímají Japonci to Donaldovo perské dobrodružství? Řeší se nějak výpadek zásobování surovinami?

Ještě teda by mne zajímalo Helium na Taiwanu, kdybys s někým mluvila, ale to už asi chci moc. 

Online Garfie
28229 příspěvků moje polička 31. března 2026 11:37

continuity Asi trochu rozporuplně a jako vždycky trochu s odstupem. Současná vláda je velmi pro americká (nebojím se říct pro Donaldovská), současná premiérka se často i nazývá "Donald v sukních". Taky Japonsko má zásoby ropy na téměř celý rok, takže si odstup může dovolit. Asi bych řekla, že ten postoj je "opatrně diplomatický". 

Jinak už Japonsko začalo uvolňovat zásoby, aby udrželo ceny a momentálně jedná o dotaci pro ceny benzinu a nafty a zřejmě i pro domácnosti. Taky pokud vím začíná hledat nové zdroje, chytila jsem něco o vyjednávání s Indonésií...

O Taiwanu a heliu nic nevím, ale pochopitelně kdykoli vznikne taková krize, Taiwanci se okamžitě začínají bát....kamarádka mi třeba říkala, že rodiče uvažují, že se odstěhují do Číny, aby "až to přijde" nebyli občany druhé kategorie.

Offline continuity
42312 příspěvků moje polička 31. března 2026 13:49

Garfie 

Jako Taiwanec bych se bála hlavně kvůli tomu, že Amíci teď vystřílí několikaletou produkci raket a Číně může přijít jako dobry nápad to okno využít. 

No těžká doba tohle.

Offline Torrah
3243 příspěvků moje polička 31. března 2026 18:17

continuity hlavně se obávám se ukazuje, že zas takoví borci nejsou. Nakonec se zjistí, že nejlepší bojovou sílu má Ukrajina. Páč už ví, jak na moderní válečnictví... Ach jo. Svět se fakt zbláznil, tihle staříci to tady totálně rozdrbou.

Offline continuity
42312 příspěvků moje polička 31. března 2026 20:13

Torrah

Ukrajina nemá sílu, ale zkušenosti. Jinak jdou už na dřeň a taky nemají moc kde brát. 

Online Garfie
28229 příspěvků moje polička 01. dubna 2026 00:00

continuity Já se o ten Taiwan třesu pokaždé se něco stane. Ale vlastně mi připadne, že ti Taiwanci začínají být takoví rezignovaní, aspoň ty, co znám. 

No nic, sezóna sakur v plném proudu, trochu dřív než obvykle, ale do toho leje, takže se obávám, že než stihneme uspořádat pořádný piknik, všechno opadá. Včera jsem vám chtěla jet vyfotit Meguro river, kde jsou sakury nádherné, podél řeky, ale vzhledem k tomu, jak dopadl Garfíkův deštník, jsme ráda, že jsem to vzdala. :-) 

Tak aspoň cestou ze školy...

A krásné wagashi od sensei v čajovém obřadě. A pochválila mě, heč! Prováděly jsme obřad i s naléváním, což moc neumíme a byla jsem jednoznačeně nejlepší, vzhledem k tomu, že zbytek jsou všechno Japonky a jedna z nich dokonce studovala čajový obřad v minulosti, tak jsem měla dost radost! :-)

Offline jerry
11033 příspěvků moje polička 01. dubna 2026 16:16

Garfie 

Tady je vidět, po kom jsou malí Garfíci tak šikovní.

Offline Kokoska
34399 příspěvků moje polička 01. dubna 2026 17:14

Garfie tak to jsi sikovna! Ty klasicke japonske cukrovinky jsou vlastne docela jednoduche, nic prezdobeneho, prekombinovaneho. Delaji se tam taky nejake dorty v nasem stylu? Kremy, zdobeni, kudrlinky...