Postřehy z Japonska

25. února 2021 21:15
Offline Garfie
27964 příspěvků moje polička 12. března 2026 23:33

Kokoska Ty zahrady jsou tady opravdu moc hezké, i ty obyčejné parky většinou mají nějaké hezké zátiší....

A já tady mám ještě návštěvu luxusního obchodu s čajovým zbožím, krásné exponáty za nekřesťanské ceny....teď jsem si uvědomila, že píšu exponáty a ne zboží, ale ono je to vlastně výstižnější.

Musela jsem si spravit chuť i něčím levnějším, ale pořád autorským kouskem. :-)

Offline Garfie
27964 příspěvků moje polička 13. března 2026 04:59

A jedna taková perlička....spolužačka dcery získala na IGCSE zkouškách 100% z matiky, jako úplně první student z Japonska (je to teda Korejka). Přesný počet studentů na celém světě se prý nezveřejňuje, ale je to pod jedno procento. Přijeli jí dokonce osobně pogratulovat z Cambridge! :-)

Offline Archivářka
příspěvků moje polička 13. března 2026 06:15

Mám zvídavý turistický dotaz. Manželův kolega se teď vrátil z Japonska a prý tvrdí, že se tam vůbec nedá platit kartou, že většinou neměli terminály a chtěli jenom hotovost. Co je na tom pravdy?

Ve srovnání s tím - právě běží v TV Přibáňovy Žluté žáby a v Íránu měl teminál každý pouliční prodejce. Vyžadovali teda místní íránskou kartu.

Offline Garfie
27964 příspěvků moje polička 13. března 2026 11:07

Archivářka Co? To je úplná hloupost, kartou se nedá zaplatit úplně všude, ale z 90% ano...asi jako u nás, řekla bych. Co se občas, ale výjimečně, stane, že to neakceptuje moji kartu vydanou v Evropě, ale stalo se mi to tak maximálně 3x za pět let. Někdy se nedá zaplatit kartou na nádraží za lístky nebo v automatu na pití, možná v nějaké malé zapadlé restauraci...já si vlastně vůbec nevybavuju, že bych někdy musela zaplatit hotově. 

Kde se pohybovali? Nevylučuju, že někde na venkově na Šikoku nebo Kyúšú to může být trochu složitější. 

Offline Archivářka
příspěvků moje polička 13. března 2026 12:01

Garfie Díky. Mě to taky připadalo jako úplný nesmysl, ale slíbila jsem, že se zeptám. Nevím, kde se vyskytovali. Kdyžtak nahlásím, jako varování

Offline Garfie
27964 příspěvků moje polička 13. března 2026 12:46

Archivářka Možná neví jak se řekne "budu platit kartou"....

Ne, vážně, pokud se pohybovali v nějakých venkovských oblastech, tak se to pochopitelně mohlo stát, ale že by z toho měli až takový zážitek, že je to většinové, to se mi fakt nezdá.

Offline Kokoska
34079 příspěvků moje polička 13. března 2026 13:17

Garfie ty obaly jsou uplna umelecka dila, to se asi na cene taky odrazi.

Offline Garfie
27964 příspěvků moje polička 16. března 2026 09:50

Z nedělní procházky, měli jsme tu malou návštěvu, kolegu z Irska, tak jsme vyrazili do světa. :-) 

Je teď stršné počasí, zima a prší, ale na víkend se udělalo zázračně krásně! 

Offline Garfie
27964 příspěvků moje polička 16. března 2026 10:00

A potkala jsem další super kanál!