Hezký tokyjský výlet to byl...ale myslím, že kamarádka byla jediná Japonka široko daleko, bylo to až bizarní. A naštvala mě paní v čajovně (v té tradiční), kdy jsem objednávala pro nás obě (v japonštině!) a odmítla nějaký pamflet o tom, jak se pije zelený čaj, že ho jako nepotřebujeme a ona se obrátila na tu moji kamarádku a prý "á, vy jste Japonka, vy víte, jak pít čaj!" Měla jsem sto chutí jí říct, že čajový obřad studuju (na rozdíl o kamarádky, která na něm nikdy nebyla) už tři roky....nakonec jsem nenechala vztek cloumat mým majestátem, ale příště to udělám!
Postřehy z Japonska
Garfie hm, otevřeli se turistům, a oni jim tam, považte, jezdili...je to hodně smutné.
Proč nepouštějí cizince?
Maji už dost buranských turistů? Nebo mají jiný důvod?
Fotky opět nádherné, suši ti nepokrytě závidím.
Garfie no ty máš zážitky! fancy caj vypadá hustě
jerry No ono to začalo spíš tak, že často měli strach, že nedokážou přesně splnit požadavky, když nemluví anglicky a hosté budou nespokojení....ale časem se to přelilo a turisti začínají vadit sami o sobě. A v podstatě se nedivím, tady ty hospůdky jsou většinou malinké, jsou postavené na komunikaci, ale pokud se ti dovnitř nahrne osm cizinců, nemáš šanci. Včera jsme třeba s kamarádkou viděly na dveřích nápis, že pokud jsi cizinec, můžeš přijít jen se stálým klientem.
Chápu je, ale kdyby se objevovaly takové nápisy v Evropě....to si vůbec nedovedu představit.
rasaNori No jo no...Japonsko se mění, za deset let to bude normální a tyhle tradiční malé hospůdky zřejmě úplně vymizí, hlavně z velkých měst a centra.
Garfie ty caje bych rada ochutnala!
Mrzi me, ze se v Japonsku generuje odpor k turistum, i kdyz to trochu chapu. Oni jsou na svoje tradice a urcite normy chovani pysni a zvykli, coz urcite lecktery turista nepochopi a nerespektuje. A pri tom vzrustajicim poctu to muze vadit, obtezovat. Skoda, no.
To je smutné, ale chápu je.
Po dlouhé době jsem se zase dostala k tomuhle vláknu a kochala se fotkami. Máš nádherné fotky, jedna lepší než druhá. Pobavily mě kappa a okurky a ostatní příšerky, to je tak zvláštní a jiné od našich strašidel. A nedivím se Japoncům, že se jim přemíra cizinců zajídá, ono kdo bydlí v městech, která jsou turistickými centry, tak ví své... Zvlášť, když někteří nedokážou přizpůsobit své chování zemi, kterou navštívili.
Přiznám se, že jsem docela v úžasu nad tím chápavým přístupem. Japonsko pořádalo v posledních letech olympiádu a Expo, to z těch velkých věcí... určitě by si velmi stýskalo, když by to zůstalo bez odezvy ve světě. No úplně nezůstalo a turisti začali jezdit. Tak teď jim ti turisti vadí... Myslím, že principiální postoj je zde silně na místě. To je jednou nerespektování zvyklostí, podruhé hlučnost třeba, pak to může být pohlaví a jsme kousek u rasy...Pro mě je to další potvrzení dojmu, že Japonsko má v mnoha ohledech velmi problematickou společnost.
Victoria Ten peak začal před Expem, naopak myslím, že overturismus byl jeden z důvodů, proč spousta Japonců byla proti pořádání Expa. Ale jinak je to pochopitelně pravda, jak jsem psala, vůbec si nedovedu představit podobný nápis někde v Evropě....ono to začalo už zhruba před patnácti lety, kdy na přilákání turistů začala vláda cíleně pracovat, cizinci měli speciální slevy a výhody, pamatuju si jak jsem kolikrát byla naštvaná, že na ně jako "místní" nedosáhnu. A pochopitelně to zdaleka neplatí paušálně, velká část Japonců je pořád vstřícná.
Nejvíc problematické je Kyoto, jenomže pro Kyoto je to docela typické, místní jsou známí v celé zemi jako "posh", teď jsem viděla výstup nějakého japonského komika, který na tyto nápisy reagoval ve smyslu "neberte si to osobně, lidi v Kyotu nesnáší i sousedy z vedlejší ulice, natož cizince". ![]()
On je podle mě problém hlavně v tom, že cizinci přináší spíš negativní změny, nepořádek, tringelty, přeplněné vlaky, chaos na nádraží, dražší ubytování, špinavé onseny....těch pozitiv co vidí běžný Japonec je málo.
Garfie Díky za bližší vhled. Vůbec nepochybuji o tom, že ten overturismus nepřináší negativa, to je myslím vidět všude, kde se rozšíří. A také nepochybuji o tom, že mnoho Japonců je stále vstřícných. Z čeho se mi lehce ježí chlupy na těle, a možná je to dáno mojí přecitlivělostí na to, je to silné lpění na "našich" zvyklostech, které je dovede k postoji, který je a měl by být v nějakém typu společnosti prostě neakceptovatelný. Ono všechno má svá negativa a pozitiva, ekonomický přínos turismu je také nezpochybnitelný. Ale má své náklady. Japonci asi jakoby nevěděli co s tím. Má zkušenost z té země, která je samozřejmě strašně omezená, a z dalšího pozorování přes média a zkušenost jiných lidí, mě však vede k velmi kritickému postoji k té zemi. Ta síla tradic, konzervativních postojů a tlaku kolektivu mě upřímně děsí, protože omezuje individuální svobodu a vede k jinému vnímání hodnoty jednotlivce. Myslím, že jsme si o tom už tady psaly. Nakonec i ta legendární úslužnost má své meze, když vede k cedulím na dveřích restaurací, že cizinci ne. Přitom by stačilo říct, že ty stoly jsou už rezervované...
Máme kamarády, kteří se do Japonska úplně zamilovali. Jak je tam čisto, lidé nejí na ulici, v metru jsou potichu, všichni chodí skoro stejně oblečení, nikdo nehlučí a tak dále... Jak spořádaná země to je a jak se jim to libí, že je to estetické. Jo, on ten Gilead je pěkný![]()
Ale sebekriticky ke svým názorům musím fakt dodat, že moje četba holokaust/Ukrajina/Rusko mě v tomto hodně poznamenala a ty osobní senzory na otázky jako je tlak společnosti na jednotlivce mám přecitlivělé. Japonsko v pomyslném konfliktu společnost kontra jednotlivec a jeho osobní svoboda projevovat se nějakým legitimním způsobem i navzdory tradičním konvencím u mě prostě ale už obsát nemůže.
Garfie Japonský komik mě zaujal. Nevybavím si, jestli už někdy byla řeč o japonském humoru? Čemu se Japonci smějí?
Victoria Ano, bavily jsme se o tom a byla to skvělá debata! Škoda, že teď nemám moc času se tomu pověnovat, ale myslím, že Japonsko v tomhle udělalo opravdu velký posun, i když já tedy žiju v té tokyjské bublině, která, stejně jako Praha, moc nevypovídá o zbytku země, to je jasné.
Jitka77 Mně přijde, že ten humor mají trochu infantilní. Mému černému humoru rozumí, ale většinou trvá, než se rozhodnou, jestli to myslím vážně, nebo jako vtip....no vlastně jsem pro Japonce strašně vtipná, což v reálu vůbec není pravda, ale zdejší kamarádky mi říkají, že bych měla dělat v Japonsku stand up comedy. :-)
Dneska přiletěla neteř s celou vyvdanou rodinou, Hujerovi hadra, tak jsem je překvapila a počkala na letišti, což bylo super roztomilé, protože to vůbec nečekala a všichni měli obrovskou radost, zvlášť když jsem jim pochopitelně pomohla proplout všemi náležitostmi a vyklopila je až v hotelu. :-) Já si to spojila s výletem do města Narita, ve kterém je letiště, nikdy jsem tam nebyla, ale je moc hezké, krásná stará obchodní ulice a chrám, nestihla jsem ho ani celý projít. Bohužel počasí mi moc nepřálo (lilo jako z konve), ale určitě se tam ještě někdy podívám!

Victoria Já bych to tak černě neviděla. Ta jejich kultura je produkt jejich vývoje v jejich prostředí, to, jací jsou, má své důvody. Samozřejmě teď střety s jinou kulturou plodí třecí plochy, ale není dobré dělat paralely napříč úplně jinými kulturami jen vlastní optikou. Mají vlastní národní povahu formovanou jejich přírodním světem, nemají osvícenskou tradici, mají úplně jinou náboženskou tradici...z toho plyne jejich izolacionismus, kolektivismus atd. To, co oni dělají, my interpretujeme skrze naši zkušenost - a naopak.
Victoria tobe by nesli na nervy turisti, kteri by se chovali jak kdyby jim vsechno patrilo, vyzadovali by pochopeni pro sve zvyky a nerespektovali tvoje... takovy jeden, dva lidi dokazou udelat dusno treba u bazenu a ted si predstav, ze jich proudi tisice. Nejsou takovi vsichni, ale v tom mnozstvi to nejake vetsi procento bude. Podle toho, co tu Garfie pise, co jsem cetla a videla, je japonska mentalita opravdu jina a nam mozna leckdy nepochopitelna, mitford sister to napsala dobre.
mitford sister Zcela souhlasím. Problém nastává, když se ty kultury střetávají a já jsem se vyjádřila k tomu, zda je akceptovatelné řešení tím, že se dá cedule "cizincům vstup zakázán". A domnívám se, že to japonské "řešení" je právě zcela v souladu s jejich tradiční kulturou a zvyklostmi a to já opravdu považuji za problematické a vlastně neakceptovatelné.
Kokoska Já si nejsem jistá, zda jste úplně pochopila, o čem jsem psala. Co by mě šlo na nervy není úplně důležité, můj příspěvek byl o způsobu toho řešení, co jde na nervy Japoncům. Nemyslím si, že je v pořádku pořádat akce mezinárodního věhlasu, chtít aby tam lidé přijeli, podporovat to na vládní úrovni a pak cizince vyhánět. Dívala jsem se na to z principiálního hlediska, zda je jejich řešení akceptovatelné. Z historie ty "selekce" na to, kdo co může známe.... Na vaše slova o tom, že cizinci se chovají jako by jim vše patřilo a o tisících u bazénu nevím, co napsat.... to se s podstatou mého sdělení úplně míjí.
Victoria ty mluvíš o Japoncích, jak kdyby to byla jednotná masa. Co my víme, jaký názor má na expo majitel hospody, do které zakázal vstup cizincům.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Jak voní rekonstruovaný parfém?
Ztráty a nálezy 2025
Stránka parfumanie.cz se stěhuje