Garfie Máš pravdu, ono pokud neuvaris výrazně levněji doma, tak raději chodíš jíst ven
Postřehy z Japonska
Karja My se zrovna včera registrovali v Costku (takové místní Makro) a tam je dost levně, jen musíš brát ta větší balení, paní u registrace nám říkala, že dřív nakupovali hlavně cizinci, Japonci nejsou zvyklí dělat velké zásoby, ale během covidu jim hrozně narostl počet zákazníků, jak lidi vařili doma.
Jo a pak se asi půl hodiny smála mému novému tričku, na kterém je v japonštině napsáno "nechce se mi ani hnout", ![]()
Garfie no když z toho poskrtam jednu nulu, tak dostanu něco málo vyšší průměrný příjem tady a jídlo rozhodně nestojí 50-60 Kč. Pokud jsou dražší základní potraviny, tak se jim doma jíst asi ani nevyplatí. Pak není moc co řešit.
continuity Navic treba v Tokyu je normalni cestovat hodinu do prace, to realne nemas ani cas!
Jak to, že jste mi tohle vlákno utajily?
jjá ho objevila až teď, v souvislosti s vaflovačem.
To. Bude fuška to teď docitat.. ![]()
Garfie continuity to jsem si ted taky vykrátila a teda, takhle bych to taky brala. Zvlášť, když jak Garfie píše, jak dbají na cerstvost a k tomu rozmanitost a servírování, no, myslím, že bych už nevařila. Docela by mě zajímalo, jaký objem dělá bydlení, kultura, ošacení vzhledem k příjmům.
Dadoo No to máš hezký román na dlouhé zimní večery! ![]()
rozarka Zkusím to někde najít, ale myslím, že bydlení sežere dost a cestování taky, i když zaměstnancům ho prý proplácí zaměstnavatel, říkala naše Japonka. Mému muži teda ale nikdo nic neproplácí. :-) Děti teď do konce školního roku budou dojíždět cca hodinu do školy, v Tokyu je ta hodina dojíždění (hlavně do práce) naprosto normální, ve škole nám říkali, že některé děti jezdí hodinu a půl. Děti do šesti let jezdí zdarma, do deseti za polovinu, pak máš plné jízdné. Takže jedno dítě přijde jedna cesta zhruba na stovku, syn ještě za polovic. Pokud je dejme tomu první týden budu vozit, projedeme za ten týden každý den 700 korun. Až začnou jezdit samy, vyjde nás to každý den na 300 Kč. To mi třeba nejpřijde úplně málo, na to že je to v podstatě místní metro. Nájem takového normálního bytu pro rodinu na okraji, kde jsme teď my, se dá najít za zhruba 40 tisíc korun, energie už vlastně ani nevím, to si nepamatuju, myslím, že to bylo lehce víc než u nás, ale dejme tomu plus/mínus stejně. Oblečení se dá sehnat levně, elektronika úplně za nic. Za hospody myslím utratí dost, třeba pivo stojí stejně, ne-li víc než jídlo. Navíc je zvykem naobjednávat si toho víc a ceny na té sumě, co jsem psala, jen začínají.
Garfie tak hodina dojíždění je běžná leckde, taky jsem už v Praze dojížděla do práce přes hodinu, pod 40 minut jsem to neměla nikdy.
A děti co dojíždějí do školy přes hodinu znám taky, ale je to spíš na střední. Stejně mi to přijde strašný, zlatej COVID v tomto.
Garfie kolik je to cestování v jenech, prosím tě?
Garfie tak jsem to proletěla, od vašeho odletu už pečlivě pročetla.
Jsem moc ráda, že vše nakonec klaplo, mrzí mě, že jsem neviděla tvoje děti a držím palce, ať najdete pěkně bydlení. A ať se vám všem pořád jen daří!
Ty jsi neskutečně optimisticky člověk a máš dar všímat si i vyprávět.
Takže parafrazuji : Piš, piš, zajímáš mě! ![]()
![]()
Garfie A kolik stojí benzín, prosím? A používají po městě výhradně metro nebo jezdí i auty?
Garfie tá hodina cesty do práce je vo veľkých mestách podľa mňa dosť norma. Mne tiež trvala v Londýne cesta do práce hodinu, niektorým kolegom aj dlhšie - a to sme všetci bývali v Londýne. Teraz, po presťahovaní sa na vidiek, by mi to trvalo hodinu a štvrť. A vlaky sú tu samozrejme drahé a isto oveľa menej spoľahlivé ako v Japonsku ![]()
Inak teda japonské jedlo závidím a celkovo toto vlakno je super ![]()
continuity Tak tady se říká, že když máš hodinu do práce, jsi šťastný člověk. :-) Ono je to trochu psycho v tom, že sice ty vlaky jezdí opravdu pořád, ve špičce co dvě minuty, ale stejně jsou pořád narvaný. Stát hodinu denně ráno a hodinu večer v narvaným vlaku fakt nechceš. A už vůbec ne jako ženská, zvlášť ty pubertální holky třeba, o tom tu koluje spousta historek, jak je osahávají a tak, zvlášť cizinky. Některé vlaky mají ve špičce ty "women only" vagony, ale spoléhat na to nemůžeš.
Jinak nejlevnější lístek stojí tuším 130 Y, nevím teď přesně, protože mám kartu, ze které se mi odčítá kredit, až budu na nádraží, tak se mrknu, ale bývalo to tak. Pak záleží od vzdálenosti a od tratě. Takže třeba my od práce do školy máme lístek od cca 530 Y-650 Y.
Kora Ty jo, vůbe nevím, zjistím. :-) Jezdí i auty, ale spíš výjimečně, tady se to fakt nevyplatí. Mluvím teda o Tokyu a ostatních větších městech. Doprava funguje na 100%, dostaneš se všude a čekání je minimální. Přesto jsou tu obrovské kolony, přece jen tu žije celá Česká republika v jediném městě. Když si chceš v Tokyu koupit auto, musíš prokázat, že ho máš kde parkovat. Na to, abys dojížděla do zaměstnání musíš mít povolení zaměstnavatele a to skoro nemáš šanci dostat (zaměstnavatel je za tebe zodpovědný i po cestě, takže jízdu autem vyhodnocuje jako riziko). I kdybys chtěla dojíždět, nebudeš mít asi kde zaparkovat, platí se tu parkovné i za kola. Většinou to bývá tak, že auta mají spíš ženy v domácnosti, které třeba vozí malé děti, nebo jezdí na nákupy a starají se o rodiče.
Dadoo Děkuju moc! ![]()
carries My se snažíme hledat bydlení tak, aby dojížděl muž a děti pokud možno vůbec, nebo max.20 minut, ale je to těžké. Teď koukám zrovna na spoje a protože ve škole by měly být po půl osmé, znamená to, že musíme jet už kolem 6:15, navíc asi s tou nejdražší jízdenkou.:-( Naštěstí na stanici to teď máme kousek. Mně to přijde třeba pro děti dost, končí každý den až kolem půl čtvrté, to znamená, že doma jsou v pět večer.
S tím, že dodělávají na českou školu dálkově mě to teda začíná dost strašit! ![]()
Garfie strašně to dojíždění je. Já říkám, že budu nešťastnější az konečně někdo vynalezne teleport.
Je to hrozně zajímavé, co píšeš, úplně jiný svět i kultura. Držím palce, ať si rychle zvyknete.
Garfie no pro děti je to těžké, taky bych upřednostnila jejich nedojizdeni.
Hele ještě s tím smrkáním... naši byli kdysi v Ósace na Expu, je to teda padesát let
a tehdy ještě nebyly papírový kapesníky, aspoň u nás ne - a měli hrozný problémy resp. byli považovaný za děsný dobytky, když se vysmrkali do látkovýho kapesníku, kterej poté zastrčili zpátky do kapsy. Že je jako vrcholně nechutný něco takovýho nosit s sebou. Dneska se to už dá pochopit, samozřejmě ![]()
Jídlo vypadá moc pěkně, dostávám hlad!
barbucha No to věřím! Oni jsou na tu hygienu hrozní.
Ty jo, Osaka před padesáti lety, to musel být zážitek!
Asi to zážitek byl - od tý doby jsme měli všude rozvěšený ty jejich kaligrafický rolovací plakáty, obrovskej roztaženej ten naolejovanej deštník... dokonce nás otec nutil chodit v těch dřevěnejch pantoflích a jíst hůlkama! A když přijelo bunraku, samozřejmě šla celá rodina ![]()
barbucha O tom deštníku (teda on to byl asi slunečník, že jo) už jsi něco vyprávěla!
Tehdy to tady muselo být ještě hodně autentický, ani se jim nedivím, že byli nadšení.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Jak voní rekonstruovaný parfém?
Ztráty a nálezy 2025
Stránka parfumanie.cz se stěhuje