"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Offline dynda
7291 příspěvků moje polička 02. prosince 2020 16:43

Jos 

Můžu tykat? Prosím teda o tykaní směrem ke mně. No fakt jsem přemýšlela o tom, jestli někdy člověk vyměkne nebo nějak zazmatkuje a najednou ten zákrok při vědomí nezvládá, ony to nejsou jen porody. Jak jsem ležela na tom lehátku, těsně před prvním říznutím to hodně šrotovalo, pak už nebyl čas myslet na blbosti, ale dokud byl, říkala jsem si, že je to hrozně hrozný. 

Jako lékařka tam ležíš a myslíš třeba na to, jak velký skalpel vezmou, kde proříznou sval, jak pacienti třeba cítí něco, co jindy děláš ty jim?

Offline Kokoska
34174 příspěvků moje polička 02. prosince 2020 16:47

A kdyz tam lezis jako civil a nekdo ti za hlavou rekne hezky nahlas "tak kde je sakra ten dusič", tak myslis na to, jestli se vubec vzbudis

Offline mnum
2141 příspěvků moje polička 02. prosince 2020 17:00

dynda ja jsem zatim nebyla na zadne opravdove operaci, jen na laseru oci a tam byla ze zacatku nejaka komplikace a ja se zacala nekontrolovane trast, snazila jsem se uklidnit, ale vubec jsem to nemohla ovladnout. Nastesti hlava se neklepala  tak zakrok dokoncili, ale po vykonu jsem si rekla ze to bylo horsi nez porod. Ten pocit kdyz se ten laser priblizoval k oku a vedela jsem ze nesmim uhnout ani zrakem, i kdyz to nebolelo, bylo to hodne neprijemne... 

Offline Jos
příspěvků moje polička 02. prosince 2020 17:00

dynda Jasne! Tak nekdy panikari, tak jim dam do zily neco na uklidneni, kdyz ani to nepomuze, tak se normalne uspi. Uspavaci latka, kterou vetsinou pouzivame (propofol) pusobi prakticky okamzite, vzdycky ji mame prichystanou stejne jako pomucky na zajisteni dychacich cest. Nikdy pacienty do niceho nenutim, regionalni anestezie nikdy neni povinna, muzu ji durazne doporucit, ale posledni slovo ma pacient. Nekdy lidi panikari pri zavadeni kanyly, to je docela neprijemne, da se uspat i inhalacne (pac dycha maskou plynna anestetika), ale u dospelych to trva dele a neni to uplne prijemne. 

Co se tyka me, tak jsem se vlastne ani nebala. Znam prubeh operace. Spis jsem se bala, ze to bude neprijemne, abych nezvracela, jak se pak budu starat o miminko s rozriznutym brichem. Asi mam neco se zady a umrtveni nesedlo uplne , tak jsem citila docela intenzivni bolest v jednom miste, ale doktor mi pridal opiaty a ukazali mi dite, tak jsem to ustala docela v pohode. Prekvapilo me teda, ze vpich do zad jsem necitila vubec a pak jak ty moje nohy nebyly moje bylo slusne psycho 

Offline Klara
493 příspěvků moje polička 02. prosince 2020 17:09

dynda Čeká mě operace u který se mě minule ptali zda chci uspat úplně nebo jenom lokálně, vybrala jsem si úplně bezmyšlenkovitě celkově a tentokrát moc nevím, mám pocit že ta lokální je šetrnější, ale zas asi nebude moc hezký cítit tahy a tlaky (a zvuky, eh) z vrtačky v mojí končetině

Jos je ta celková anestezie pro tělo fakt o tolik moc horší? 

Offline crazydaisy
2667 příspěvků moje polička 02. prosince 2020 17:18

Znám člověka, kterýmu začala panická ataka při magnetické rezonanci. Bylo to prý příšerný. Od té doby ji má téměř vždy při nějakém prostorovém omezení nebo třeba na zubařským křesle, operačním lůžku apod. Tak i na operaci menisku chtěl celkovku. Nic moc se s tím nedá prý dělat.

Offline Jos
příspěvků moje polička 02. prosince 2020 17:24

Klara To se takhle neda rict. Zalezi na spouste parametru, delce operace, jeji bolestivosti, komorbiditach pacienta. Obecne nikdy v zadne studii nevyslo, ze by byl rozdil mezi celkovou a castecnou v dusledcich pro pacienta. Regionalni ma vyhodu, ze clovek neni zblbly, nezvraci, dele nema bolesti a treba u astmatiku atd nejsou ovlivneny dychaci cesty. Co skodi nejvic jsou vykyvy tlaku, ale ty mohou byt po obou variantach. Kdyz treba nechate starsiho cloveka hodinu o tlaku 100/60, tak vam jeho mozek a ledviny nepodekuji, kdyz ma normalne treba 150. Treba zemana bych uspavat nechtela . No ikdyz...

Offline Jos
příspěvků moje polička 02. prosince 2020 17:26

crazydaisy Pro klaustrofobii uspavame na MR velmi casto. Normalne na pojistovnu. 

Offline Jos
příspěvků moje polička 02. prosince 2020 17:28

Jenom jsem zapomnela napsat, ze je po regionalni anestezii mensi riziko trombozy. Hlavne u ortopedickych operaci. Ale vsechno to je statistika a neda se to aplikovat na konkretniho pacienta.

Offline Zarinya
16413 příspěvků moje polička 02. prosince 2020 17:36

Klara ja mela nekolik operaci v celkove narkoze a jednu lokalni(ruku)a celkova,pro mne,byla o moc lepsi.Uz bych tu lokalni nechtela.Pri ty lokalni mi byla celou dobu hrozna zima,nebralo to konce a i kdyz jsem myslela,ze jsem silna tak mi bylo soufl,tak jsem musela mit hlavu otocenou na druhou stranu takze pak jeste bolest za krkem a tam jsem koukala na hodiny a strasne se nudila.

Offline crazydaisy
2667 příspěvků moje polička 02. prosince 2020 17:38

Jos Tam jde o to, že do té mr nikdy žádný problémy neměl. A od té doby už několikrát dost velký. Při nějakým lékařským zákroku se uspí, ale v běžným životě se to těžko řeší. Stalo se mu to např. i v autě, když nešel rozepnout pás.

Offline Ounz
20371 příspěvků moje polička 02. prosince 2020 17:44

dynda fajn drogy  

Offline Kokoska
34174 příspěvků moje polička 02. prosince 2020 17:46

Jos tlak 100/60 je muj celozivotni standard

Offline andulka01
12686 příspěvků moje polička 02. prosince 2020 17:58

crazydaisy Jos Jakožto silný klaustrofobik jsem si už tu MR představovala, jestli bych to dala nebo ne... takže kdyžtak si řeknu o prospání, to je dobrá zpráva :-)

Offline Jos
příspěvků moje polička 02. prosince 2020 18:06

Kokoska To je jenom dobre! Ale zdrave lidi dusime malokdy . To je tak super sportovec s 40 pulzy...ale vetsinou potkam spis kardiaka s betablokatory a smrti na jazyku. 

Offline letfenixa
10765 příspěvků moje polička 02. prosince 2020 18:36

Mne teda pri sekcii, ani po, zima nebola, ani som sa netriasla. Ale trocha sa ma dotklo, keď operatori nad mojim bruchom a dieťaťom sa rozprávali o nadchadzajucom hudobnom festivale, akurat anesteziologicka bola ku mne milá.

Offline INCOM1
705 příspěvků moje polička 02. prosince 2020 18:40

letfenixa u mě pomlouvali předchozí rodičku a nadávali na administrativu spojenou s operacemi, trochu jsem si tam přišla navíc

Offline letfenixa
10765 příspěvků moje polička 02. prosince 2020 19:09

A neviem, či som to tu písala, ale dieťa vybrali, zaplakalo, odniesli vedľa, vrátili sa, ukázali a ja na to:" to nie je moje dieťa", takže sa na mňa sestra pozerala ako na bláznivú, dali mu totiž na ruku náramok dieťaťa, ktorého mama išla na sekciu až po ne, a ja teda čítam každé písmeno, tak som si to všimla

Offline Pavlena
6891 příspěvků moje polička 02. prosince 2020 19:13

letfenixa INCOM1 moji operatéři se bavili o hudbě, kterou poslouchají, přišlo mi to v pohodě, jakože jedna malá sekcička, o nic nejde, konverzujem o kapelách a spíš mě to uklidňovalo.. A já jsem si až zpětně uvědomila, že na mě se obrátili s jakýmasi zásadníma dotazama (a jak se bude jmenovat atd.), až když se jim tam cosi nedařilo. Jakože odlákáme pozornost. 

A na závěr bylo strašně milé, že jakmile byla vidět ultra vlasatá hlavička, tak tam sestřičky začaly strašně křepčit a radovat se: "to je krása, to už jsme dlouho neviděly, to už z porodnice půjde s culíkama..!"

Offline Malenge
4785 příspěvků moje polička 02. prosince 2020 19:16

Jos díky za vysvětlení, zase jsem se dovzdělala. Mám totiž celý život extrémně nízký tlak (běžně 90/60) a jsem neskutečně zmrzlá, speciálně nohy, ruce, nos. Třeba klepu kosu inza tu chvíli na gyn prohlídce  no a u obou sekcí se mi strašně líbilo, jak mám krásně teplé nohy, to bylo moc příjemné a úplně jsem si to užívala  motání hlavy a ty tlaky a tahy už teda míň, ale i tak to bylo v pohodě, moje anestezioložka byla strašně příjemná a milá, tak nějak si představuju tebe