"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Offline rasaNori
8764 příspěvků moje polička 02. prosince 2020 15:14

Smutnice v kytkach, co proti nim zabralo krom tech larev z Brna??? 

Offline SunEclipse
3409 příspěvků moje polička 02. prosince 2020 15:18

rasaNori lepivý terče

Offline dynda
7291 příspěvků moje polička 02. prosince 2020 15:21

Zuzuli 

Jasně, takže to není jen tak obyčejná zima. V tom rozkuchlým těle musej blikat všechny kontrolky, živě si to představuju.

Offline Mirka
4003 příspěvků moje polička 02. prosince 2020 15:27

Jdu nahlásit, že babi se lepší. Není ještě úplně OK, ale už jedla a ráno se nechala odvézt do laborky se zubní protézou, protože ji tlačí. Díky všem za rady!

Offline andulka01
12686 příspěvků moje polička 02. prosince 2020 15:32
Offline Ounz
20371 příspěvků moje polička 02. prosince 2020 15:40

obecně k těm sálům a operacím..na sále nikdy nebude normální teplota, je to z hygepid hlediska i z toho důvodu, že by vám operater odkapával do operační rány, kdyby tam bylo 24 stC. a víc..

Sekce jako taková - při vědomí = spinální nebo ev převedená epidurání anestezie, každopádně (co nejjednodušeji řečeno) mj způsobená i vasoparalýza - za a) nízký tlak a za b) rychlejší ztráta tepla, a to že vám někdo otevře břicho - velká ztráta tepla, kterou ani sebelepší ( a často omezený) zahřívací prostředky na sále nezachrání, plus ta plodová voda, která vychrstne na matku a pak ochlazuje. V případě celkové anestezie se podle jedný teorie přenastaví termoregulační centrum a tělo se nastaví na jinou teplotu - třes, někdo tvrdí, že třes působí anestetika per se. 

je to hodně jednoduše vysvětleno, jistě mě tu někdo rád opraví.

Péče o tepelnou pohodu by ale jistě měla patřit (a patří ) mezi základní starostlivost o pacienta na sále, bejvávaly ty možnosti omezený, no už je to mnohem lepší. To že ale budou po výkonu jednomu cvakat zuby, se úplně vytěsnit nedá. Pokud je něco takového vysloveně nežádoucí (zvyšuje to nároky na spotřebu kyslíku) - budí se třeba pacient až kontrolovaně po stabilizaci na JIP, ne na sále. Na JIP jsou možnosti zahřívání rozhodně lepší, minimálně člověk k tomu pacientovi může, aniž by před tím musel náslilím odstranit chirurga.

Offline žluťásek
8795 příspěvků moje polička 02. prosince 2020 15:51

Ounz já bych ti chtěla napsat, že se mi moc líbí, jak umíš složité věci přístupně vysvětlit. Ať už jde o medicínu, pečení chleba nebo cokoliv jinýho.

Tuhle vlastnost postrádám a moc ji obdivuju.

Offline Ounz
20371 příspěvků moje polička 02. prosince 2020 15:53

žluťásek ježiš děkuju, to je milé. A to sem si říkala, jestli nepíšu jak hotentot :)

Offline žluťásek
8795 příspěvků moje polička 02. prosince 2020 15:54

Ounz nepíšeš

Offline Ounz
20371 příspěvků moje polička 02. prosince 2020 15:54
Offline dynda
7291 příspěvků moje polička 02. prosince 2020 16:03

Ounz 

Píšeš skvěle, kdyby tu byla bandička mediků, tohle by nás vůbec nenapadlo rozebírat. Vždycky když ležím na sále a čekají mě všechny ty zákroky, říkám si, jak to asi prožívá ten, kdo ví... Jako u tý sekce při vědomí, v tý místnosti s obklady až do stropu, světly, blýskavými povrchy, to jsem si fakt říkala, do čeho jsem se to pustila a napadlo mě, kolik ženských třeba na poslední chvíli nějak blbě zpanikaří. Což by vlastně platilo pro všechny zákroky při vědomí. V tomhle případě, jak se nedá utéct, je to dost zvláštní. To se pak ten pacient fofrem uspí?

Offline Jos
příspěvků moje polička 02. prosince 2020 16:06

Doplnim jeste par veci z praxe a vlastni zkusenosti. Na sale se udrzuje konstantni teplota lehce nad 20, ale bohuzel klimatizace a proudeni vzduchu je nad pacientem a tudiz prochlada. S operatery se hadame porad, ti by meli njradsi tak 15. Pri nizke teplote ale roste riziko infekce (spatna funkce bilych krvinek) a zhorsuje se srazlivost, pak se meni i farmakodynamika leciv. Zahrivame pasivne i aktivne (luzkoviny, filtr na endotrachealni kanyle, ohrivani infuzi, fukary..., vetsinou to ale zkompenzovat uplne nejde. Nejvetsi pokles teploty je po prvni hodine, pak je to pomalejsi. Treba na tom sekcnim sale u nas udrzujeme vyssi teplotu, navic cisar je rychlovka do hodiny (vetsinou) a u akutni neni cas na nic. Tres po cisari maji uplne vsichni, mne zima nebyla a trasla jsem se jak pominuta taky. Pri spinale vetsina citi spis teplo do nohou z vazodilatace, tak je to ponekud zkreslene. behem operace merinenteplotu vetsinou cidlem do nosohltanu/jicnu, kozni cidlo je dost nepresne. Pokud je pacient pri vedomi a nestezuje si, tak se podchlazeni casto ani neresi a teplota se nemeri (coz je chyba). Na anestezii kazdy reaguje trochu jinak, obecne lepsi je u cisare vzdy ta regionalni pokud nejde o superakutni stav. Prijemne to neni, umrtveni musi dosahovat do urovne bradavek a tahy a tlaky jsou vzdy citit (na coz se nastavajici matka musi upozornit). 

Offline Ounz
20371 příspěvků moje polička 02. prosince 2020 16:12

dynda tak ta sekce ve spinále je fakt specifická, je to vlastně komfort a bezpečí dítěte a bezpečí matky tak trochu na úkor komfortu matky. Což ty ženy motivuje, příjemný to asi určitě není, zas výměnou je krom toho většinou i možnost se téměř hned po té s miminem pomazlit (což v celkové nejde hned). samozřejmě pokud by to pak hůř snášela, dá se dát něco, co ten další průběh učiní snesitelnějším.

Offline Jos
příspěvků moje polička 02. prosince 2020 16:15

dynda Myslite jako kdyz matka zpanikari? To se mi jeste nestalo, ale pokud z nejakeho duvodu treba ten blok naseda prilis pomalu nebo neuplne (mohou byt anatomicke prekazky v paternim kanale a anestetikum se nerozptyli rovnomerne), tak samozrejme akutne uspime. Poda se anestetikum do zily a pacientce se zajisti dychaci cesty, netrva to ani minutu.

Ja se na sekci treba tesila, uz jsem to chtela mit za sebou a bylo super si to vyzkouset

Online continuity
41789 příspěvků moje polička 02. prosince 2020 16:15

To s těmi operačními sály je hrozně zajímavé. mě už napadlo kolik je tak stupňů na těch jipkach, když vidím ty víceméně nahé pacienty prikryte jenom prosteradlem a k tomu ten zabaleny personál. 

Offline Mohučanka
7322 příspěvků moje polička 02. prosince 2020 16:18

Ounz Jos díky za zajímavé fundované informace!

Offline Jos
příspěvků moje polička 02. prosince 2020 16:23

continuity Hele ta teplota na salech je v podstate bytova, ale pac. ztraci teplo jak uz kolegyne vyse psala vice zpusoby. Foukajici klimatizace, otevrene telni dutiny, kapajici studena infuze, vazodilatace po anestetikach... Driv se to moc neresilo a doted nemame ostudne dostatek sofistikovanejsich ohrivacich systemu (vyhrivane podlozjy pod pacientem ci prikryti folii ve ktere curkuluje teply vzduch). Pak si je normalne ,,krademe" sal ze salu pro toho sveho pacienta. Specialni pripady jsou deti a stari lide, ti maji take spatnou termoregulaci a navic zimu i hure vnimaji a nepostezuji si.

Offline Jos
příspěvků moje polička 02. prosince 2020 16:30

continuity A jen takova vsuvka, na JIPu skoro nikdy neresime podchlazeni, krome toho ze salu tedy. Spis resime horecku, ktera ma tisic pricin (treba infekce ci tzv. centralni po poraneni mozku, krvaceni) nebo se pacienti cilene chladi po resuscitaci. Ale to jsou jen me osobni postrehy zejmena z neurochirurgickeho JIPu, ktery je trochu specificky

Offline dynda
7291 příspěvků moje polička 02. prosince 2020 16:33

Ounz 

Sice už se na žádný další porod nechystám, ale jsem ráda, že vím, že je kdyžtak možnost přidat nějaký fajn drogy, kdyby se to nedalo snést. Už myslím na stará kolena či jiné tělesné součástky, měly jsme zákrok se spin. anestezií skoro ve stejný čas s mou babičkou. 

Offline Pinot Noir
29389 příspěvků moje polička 02. prosince 2020 16:35

Jos já se podruhé docela bála, že zpanikařím. Uvažovala jsem o celkové narkóze, nakonec znovu zvolila spinální, ale trochu jsem čekala, že to nedám.