"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Offline Malenge
4785 příspěvků moje polička 02. prosince 2020 19:17

andulka01 děkuji!

Offline INCOM1
705 příspěvků moje polička 02. prosince 2020 19:32

Pavlena aha, na jméno se mě taky zeptali v jednu chvíli, to je asi běžný tríček, místo aby říkali "hej rup"

Offline Pavlena
6891 příspěvků moje polička 02. prosince 2020 19:58

INCOM1 haha, vidíš to, to je vtipný teda...

Offline dzizisketa
8789 příspěvků moje polička 02. prosince 2020 20:04

Jos

MMne napichování epidurálu strašně bolelo, ale vážně. Sice se říká, že to člověk necítí, ale já se k němu dostala po víc jak 24 hodinách po první kontrakci, navíc šlo o indukovaný porod a ty bolesti byly hodně intenzivní a jakoby pulzující, myslím, že už jsem byla dost unavená a nemohla jsem se správně uvolnit. Ale jak jeho účinek nastoupil, tak se mi ulevilo, že jsem na hodinu usnula. Pak tedy nastoupil pro změnu oxytocin a nakonec jsem skončila na sále; pokud to bude i příště probíhat podobně, asi si sekci vyžádám o hodně hodin dřív. 

Offline Potrefenáhusa
38276 příspěvků moje polička 02. prosince 2020 20:12

Pavlena mne kámoška do porodnice napsala, jestli nemá přinýst sponky

palmičku už bysme možná daly

Offline Jos
příspěvků moje polička 02. prosince 2020 20:32

dzizisketa Pri sekci se picha spinalni jehlou, ktera je mnohem tenci, tak to boli i min. Pri porodu se k analgezii pouziva epiduralni jehla a ta ma mnohem vetsi prumer, musi se vzdy lokalne umrtvovat kuze. Spinalni a epiduralni prostor a jejich punkce jsou dve ruzne veci (i ruzna technika), ale v bezne mluve se to casto zamenuje. Spinalni aplikace (do mozkomisniho moku) funguje mnohem rychleji a staci mene anestetika. Pokud uz ma zena zavedeny epiduralni katetr a je cas (cca 10-15min), tak se prida anestetikum do toho katetru. Ja mela ,,jen" tu spinalku. Jo ale kazde pracoviste ma trochu jiny postup.

Malenge Dekuju, ale momentalne obstaravam zivotni potreby pouze u sveho juniora. My arari jsme docela ukecani, aby si pacient nevsiml, ze chirurgove uz rezou

A uz koncim se zdravotnickym okynkem, slibuju. 

Offline marieu
5140 příspěvků moje polička 02. prosince 2020 20:34

Jos Ounz hlasím se do gyn-por-aro týmu. Jednu sekci jsem si zkusila na vlastní kůži, spinál byl luxusní, nejhorší moment byly uterotonika (pro ne-MUDr léky na podporu děložní kontrakce na omezení krvácení z dělohy po porodu) - to jsem se nemohla nadechnout a necítila jsem ruce. Operoval mě vlastní šéf kvůli komplikaci, ktera k tomu císaři vedla a v tu chvíli mi bylo tak blbě, že mi to bylo fuk, prostě jsem jen chtěla slyšet křičet vlastní dítě. Přežila jsem i jeho klasické kecy- co člověku projdou hlavou, ale prostě si dává pozor, aby je neřekl nahlas- zvlášť před laiky. V tomhle případě mi to taky bylo fuk, protože mi bylo jasný, že je v hrozným stresu, aby bylo všechno cajk. Sama jako operatér komunikuju-  ve smyslu uklidňuju. Že už tam budem, jak krásný je miminko/ kolik má vlasů/ jak je oplácaný/že se nechce pustit pupečníku, pak jak jsme daleko, jak to jde a kdy budem končit a co se bude dít pak. Přijde mi nepatřičný před někým vystresovaným s otevřeným břichem na stole při plným vědomí probírat co jsem včera vařila, nebo jakou knihu čtu. Když se něco komplikuje, zásadně mlčím, páč se potřebuju soustředit a po vyřešení problému přecházím zase na informativně ujišťující tón. 
Ad teplota na sále - když pracuju, vůbec nevnímám, pokud jsou okolnosti aspoň trochu komfortní. Jednou jedinkrát jsem myslela, že to nedám- dělaly jsme s kolegyní akutní sekci na sále při výměně venkovních rolet na západních oknech při nefungující klimatizaci, červen, odpoledne. 32 stupňů. Jakmile to šlo, nechaly jsme si pod empírem sundat aspoň kalhoty a prvně na sále jsem si vyžádala pití pod roušku...

Offline Pinot Noir
29389 příspěvků moje polička 02. prosince 2020 20:56

Pavlena u mě se zas všichni smáli, že synek, jak ho vytáhli, počůral pana primáře . Že to určitě znamená, že bude mít primář dobrý den (byla to ten den první operace) a že první čůrání si chlapeček v kartě může odškrtnout (to se asi sleduje?).

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 02. prosince 2020 21:37

marieu a ostatní Ty pohledy z druhé strany jsou super, moc zajímavé. Já se teda alespoň zatím obešla bez císaře i epidurálu.

Ten lék na stažení dělohy kvůli krvácení jsem dostala taky, nic příjemného, ale alespoň jsem si to odbyla už na porodním sále. Pamatuju si, že spolubydlící na pokoji dost trpěla. Ale když to porovnám se situací po prvním porodu, kdy jsem kvůli krvácení musela na revizi, den a půl nemohla vstát a nakonec dostala transfúzi, tak to vlastně nic nebylo:)

Offline marieu
5140 příspěvků moje polička 02. prosince 2020 21:45

Evaeva on je dost rozdíl, když ten Methylergometrine dostanou ženy při té sekci nebo po spontánním porodu- jak jsem vypozorovala. Já si to zkusila na vlastní kůži na oba způsoby

Pinot Noir  to se hodně sleduje. Čurají dost, hned jak dostanou příležitost

Offline Zuzuli
3615 příspěvků moje polička 02. prosince 2020 21:48

marieu ten plac vlastniho ditete za plentou byl ten nejlepsi okamzik. Ja malou bohuzel nevidela, hned mi ji v inkubatoru odvezli na detskou jipku, ale i tak me to dojalo. Ja bych cisare rozdelila na dve casti, dokud byla mala vevnitr, tak to bylo v pohode, ten tlak a tahy byly neprijemne, ale dalo se to, jak pak ale byla venku a rejpali se ve me (tez konplikace vedouci k cisari), tak se mi zacalo, delat spatne, padal tlak, zvracela jsem, objevila se ta trasavka. A bavili se tam o predchozim cisari, placenta pres delozni cipek, velka krevní ztrata... Ovsem presne si pamatuju jeden dialogog "koukni, co je tohle?" "ukaz. Hm... To je asi strevni klicka, nekam ji tam zastrc" co ja bych dala za ukecaneho anesteziologa, ktery by me bavil, abych se nesoustredila na deninna sale, i kdyz teda ten muj mel plne ruce prace s mym momentalnim stavem

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 02. prosince 2020 21:50

marieu po sekci je to horší? Ty to určitě víš líp, s každým dalším porodem prý to zavinování dělohy bolí víc. Mě přišlo, že díky tomu léku mě to sice bolelo hrozně, ale relativně rychle to přešlo. Mě teda hlavně potěšilo, že se při druhém porodu podívali do karty a ten lék nasadili spíš preventivně po předchozí zkušenosti. Rodila jsem v té samé porodnici.

Offline marieu
5140 příspěvků moje polička 02. prosince 2020 21:56

Zuzuli tohle je fakt nešvar. Nemůžu říct, že by mi nikdy neujela pusa na krátký okamžik, nebo se taky stává, že mezi sebou komentujeme nějaký nález na který se díváme a pak ho třeba vysvětluju, ale myslím, že jsem se jinak naučila dostatečně se kontrolovat. Přijde mi to prostě neslušný, probírat cokoliv se netýká konkrétní matky/dítěte/operace...

Offline marieu
5140 příspěvků moje polička 02. prosince 2020 21:57

Evaeva ne to zavinování v dalším poporodním průběhu, ale podání toho léku- je rozdíl, pokud je to po sekci v bloku - pravděpodobně interakcí dalších farmak, nebo po spontánním porodu.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 02. prosince 2020 21:58

marieu jo, to jsem pochopila, spatlala jsem v odpovědi dvě věci dohromady

Offline Mrakoplas
9996 příspěvků moje polička 02. prosince 2020 23:21

Jeej to je zaujímavá debata, ďakujem všetkým odbornickam za pohľad zvnútra. Ja som síce oboch rodila prirodzene, ale druhý pôrodníka tiež hneď pocikal Pinot Noir mal to v karte, sledovala sa aj prvá stolica.

Offline dynda
7291 příspěvků moje polička 03. prosince 2020 00:17

Pinot Noir Mrakoplas

Do statistiky, dcera při sekci počůrala mě. První moč a stolice pak zajímala personál i u matek :-)

Offline Mrakoplas
9996 příspěvků moje polička 03. prosince 2020 00:21

dynda jj to mám ešte v živej pamäti

Offline 0zero7
11579 příspěvků moje polička 03. prosince 2020 05:59

Jos marieu super veci!! Jeste neco napiste, je to moc zajimave, laik se k temhle vecem z druhe strany malokdy dostane, pokud nema blizke pratele lekare a i tak, manzel dobre kamaradky je lekar a moc o praci nemluvi. Jako pubertak jsem milovala vsechny pratele rodicu, hlavne lekare

mam docela koule, Ale toto jsem vedela vzdycky ze delat nemuzu. Obdivuju to moc a mam pred tim velky respekt. Husty jste!! Deti nemam tak nevim na co se ptat, ale je to vsechno hrozne zajimavy! Treba se jeste nekdo zepta. Co? CML?

Offline marieu
5140 příspěvků moje polička 03. prosince 2020 06:15

0zero7 a já mám zase obdiv pro Jos , páč ARO je královská disciplína pro chytrý lidi. Náš obor je pořád z velký části pořád řemeslo (ne pejorativně)- zvlášť v malým špitále, ale to je přesně důvod, proč jsem si ho vybrala... no a o práci se prostě moc nemluví. Možná i tím, čím je člověk starší a dost toho už viděl a zažil...? Nevím. Nicméně mi to nepřijde jako "poslání" , jako něco zvlášť obdivuhodného. Je to práce, kterou si člověk vybral a musí být obzvlášť srdcař (nebo blbec?) , aby v ní pokračoval a miloval ji i v systému, který tady funguje...