"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Offline Jitka77
1938 příspěvků moje polička 24. dubna 2021 14:47

Zarinya Jednou mi dělala dva zuby zároveň a trvalo jí to taky hodinu (a kousek), takže limity patrně jsou v použité technologii. Vítám hlavně, že je to udělané dobře.

Offline whiskas
21093 příspěvků moje polička 24. dubna 2021 15:09

Zarinya Pardon, že se do toho pletu, ale Jitka77 měla na mysli asi spíše "preciznost" ošetření, než pomalost z neschopnosti . Ono záleží, s čím k zubaři jdeš.

Offline Len
2673 příspěvků moje polička 24. dubna 2021 15:14

Jsem v šoku, kolik lidí tu má zkušenost s dlouhodobě otevřeným zubem! Doufala jsem, že tenhle postup zůstal v minulým tisíciletí. Radu o vycucávání hnisu a vatičce na jídlo bych čekala tak maximálně na pohotovosti. Kdybych si představila, že je takovýho šlendriánu i v nějakém jiném lékařském oboru... Tak je celá republika in recto.

Offline Fiction
1646 příspěvků moje polička 24. dubna 2021 15:41

Len Mne to tedy taky zarazilo (a představa té vaty strčené do otevřeného zubu a těch chomáčků z ní.... )  Je super, že zubařina /a zubní hygiena/ je stále modernější. Jinak já mám k problematice zubů respekt, občas děláme urgentní tracheostomii pro odontogenní absces.

Offline dynda
7291 příspěvků moje polička 24. dubna 2021 15:55

Len 

Já jsem ten hnis a vatičku zažila v tom minulém tisíciletí, jen by mě zajímalo, jak se to řeší teď. Ten hnis se tam nechá a léčí se antibiotiky, že se jako vstřebá? Pro mě tenkrát byla hrozná úleva, když se hnis dostal ven. Byla jsem dítě a nepamatuju si, že bych měla třeba nějaké prášky na bolest.

Offline Jos
příspěvků moje polička 24. dubna 2021 15:55

Len Muj muz uz ma asi 7letou anabazi s jednou stolickou. Vzdycky vacek a vrtani a cisteni kanalku, a pokazde!! mu tam zubarka nejaky kanalek neosetrila (mel jich tam vic nez cekala a jeste rozvetvene). Takze silene bolesti idealne v noci a vecne otevreny zub. Jenze muz je parez a nechce prejit k memu prepeclivemu zubari (akorat nechce deti, achjo). Ted mu zubarka dokonce nabidla mustek, coz i on chape, ze teda ani nahodou, kvuli jednomu zubu.  

Offline Pinot Noir
29912 příspěvků moje polička 24. dubna 2021 15:57

Len tak mnohým z nás ošetřovali zuby už v tom minulém tisíciletí ;) Ono to není zas tak dávno.

Offline Fiction
1646 příspěvků moje polička 24. dubna 2021 16:03

Pinot Noir Aha, já jsem taky nějak předpokládala, že jde o čerstvé zážitky, protože ty popisy byly tak barvité. Ale jasně, je to pochiopitelné, jsou to zážitky, které hned tak nevyprchají...bohužel

Offline Zarinya
16413 příspěvků moje polička 24. dubna 2021 16:04

whiskas tak ono rychle neznamena spatne.A moje nynejsi je taky pecliva,tudiz pomala a ja to proste neoblibuju,protoze mi pak boli cela pusa nekolik dni a vim,ze to jde i jinak.

Offline Dadoo
11690 příspěvků moje polička 24. dubna 2021 16:24

Tak už můžete všechny zklidnit hormony, zvládly jsme to se ctí a vyřešily to podle předpisů jak nejlépe to šlo.

(A kdyby ne, nikdo by si toho v těch méně než poloprazdnych tramvajích ani nevsiml) 

Ale já tu opakovaně psala, že předpisy respektuji, jen na mého psa, na mé štěně!, košíky prostě nejsou, takže jak se k tomu postavit.

Ale to mi řeklo prvních pár komentujicich, ostatní  bylo zbytečné a navíc často i hloupé. 

Takze jsme to zvládly  zcela ve smyslu předpisů a užily jsme si krásný den..

Offline Len
2673 příspěvků moje polička 24. dubna 2021 16:59

Pinot Noir Co si budem, koncem tisíciletí toho uměli mnohem víc, ale chápala bych, že byla ještě rozšířená "stará škola". 

Offline Len
2673 příspěvků moje polička 24. dubna 2021 17:08
Reakce na dynda:

Len 

Já jsem ten hnis a vatičku zažila v tom minulém tisíciletí, jen by mě zajímalo, jak se to řeší teď. Ten hnis se tam nechá a léčí se antibiotiky, že se jako vstřebá? Pro mě tenkrát byla hrozná úleva, když se hnis dostal ven. Byla jsem dítě a nepamatuju si, že bych měla třeba nějaké prášky na bolest.

​Zánět v okolí zubu se vyřeší tím, že se (zjednodušeně řečeno) ošetří zubní kanálky, vydezinfikují a zaplní těsným materiálem. Antibiotika se používají jen pokud se infekce šíří dál, většina zánětů se obejde bez ATB. Pokud není zdroj infekce = jsou vyčištěné kanálky, tak si imunitní systém se zbytkem infekce sám poradí a zánět se úplně zhojí. Pokud je přítomný hnis, z většiny se odstraní během ošetření kanálků. Občas musíme velké ložisko hnisu (váček) vypustit chirurgicky, protože to pekelně bolí,. někdy si ale hnis vytvoří cestu sám (nebo si pacient pomůže) a bolest se pak může i úplně zklidnit, příčina se tím ale nevyřeší.

Offline continuity
43172 příspěvků moje polička 24. dubna 2021 17:09

Pinot Noir no ja mela zub otevřený asi půl roku po porodu první dcery. 

A muz má mizerné udelane dva mustky a jednu korunku asi pět let zpátky. Jako zuby má mizerne, ale ty záněty a špatně ošetřené kanálky už jsou problém lajdackych zubařu. sel na konzultaci k jinému a ten mu řekl, že jeden zub je opravdu na vytržení, ale ty zbylé se sice můžou zachránit, ale zároveň hrozí, že když se budou ty mustky vyndavat, tak hrozí, že prasknou. Jiná zubařka mu řekla, že se na to boji sáhnout!

Problém je, že to člověk v první chvíli nepozná. Chodíme do jakéhosi centra, kam jsem presla od původního, ještě strašnějšího zubaře. Už máme zubařku za necelých deset let asi šestou. Jeden hází ty problémy na druhého, ten který to aktivne chtěl řešit a hlavně na problém upozornil už je pryč, takže by to zas jenom rozdělal. 

No prostě katastrofa. Když slyším, že je to z toho, že se lidi o zuby nestarají, úplně rostu. 

Offline Len
2673 příspěvků moje polička 24. dubna 2021 17:22

Fiction Ty odontogenní abscesy jsou hrozný, z toho mám respekt. Během stáže na čelistní chirurgii jsem jich pár viděla a nejvíc mě dostal pán,. kterýmu už se špatně dýchalo a chtěl se vrátit zpátky na dovolenou. Dalo to celkem velký úsilí ho přesvědčit k hospitalizaci. Občas si na něj vzpomenu.

Offline Len
2673 příspěvků moje polička 24. dubna 2021 17:28

continuity Primárně to tak ale je, většina problémů je způsobená tím, že se lidi nestarají. Další věc je ale ta, že ne všichni stomatologové vůbec kladou důraz na prevenci, mě například dobré hygieně naučili až na VŠ. No a ta kvalita péče je pak další mezník... Kolikrát si říkám, že by na tom dotyčný snad byl i lépe, kdyby nikam nechodil. Sama jsem byla roky v péči laxní zubařky a vybralo si to svou daň. Úplně zbytečně. 

Offline Rhaenys
350 příspěvků moje polička 24. dubna 2021 17:30

Prosím vás, ona se letos zase nějak skokově zdražila voda? Bydlíme dva v bytě v Praze, vodou určitě neplýtváme, a každý rok máme vždycky dvakrát tak velký nedoplatek než ten rok předchozí, přitom doma se chováme pořád stejně, muž i normálně pracuje z domova, takže nás se Covid ohledně zvýšené spotřeby nedotknul. Proboha, kolik jako budeme doplácet za rok, s miminem?  Já tomu fakt nerozumím. 

Offline slniecko admin
19584 příspěvků moje polička 24. dubna 2021 20:35

žluťásek vďaka, tak sa do toho zajtra, alebo pozajtra (podľa toho ako budem stíhať) pustím a dám vedieť výsledok.

DruI au. Až by bolo toto treba, tak asi tajne kúpim nové .

Offline crazydaisy
2667 příspěvků moje polička 24. dubna 2021 20:36

whiskas Prosím tě, zubařů je spousta, hlavně v Praze. Ovšem dobrých už tolik není. Hlavně teda většina těch dobrých nemá smlouvy s pojišťovnama. V Praze se začínajícím zubařem pojišťovny smlouvu neuzavřou, protože je tu přezubařováno. Řešení je odkoupit praxi od končícího zubaře i s kartotékou a pojišťovnama za x milionů (podle vybavení ordinace). Ti dobří jdou raději do rizika, vezmou si úvěr (taky xx milionů)a otevřou si svou novou, dobře vybavenou ordinaci protože ví, že se uživí i bez pojišťoven. Já osobně jsem u zubaře "na pojišťovnu" byla naposled někdy začátkem devadesátých let. Na zubech jsem nikdy nešetřila, dávalo mi to větší smysl než předražený hadry nebo kabelky. Ale tak každý máme jiný priority. Když teda slyším o některých způsobech zubního ošetření, tak se mi tomu ani nechce věřit, že je to možný. Máme rok 2021, ale ty historky s otevřenými zuby atd. to je jak návrat o 30let zpátky.

Offline whiskas
21093 příspěvků moje polička 24. dubna 2021 21:34

crazydaisy Souhlasím. Soukromí zubaři jsou, ale ne každý je dobrý (ani soukromá praxe toto nezaručí). Už mám pár tipů :-).

Offline crazydaisy
2667 příspěvků moje polička 24. dubna 2021 21:41

whiskas Džím ti pěsti, ať dobře vybereš.