"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Offline Karja
44756 příspěvků moje polička 31. ledna 2022 22:38

Emerald Teda, to je fakt nezáviděníhodná situace. Ne sousedka je v pohodě a nekolikrat jsme se o tom bavily, jen jsem ji teď strašně dlouho neviděla, to je tak jedinej problém. Nevím jestli nebyla nemocná nebo mám trochu dojem jestli se třeba psychicky nějak nezhoršila. Tak či tak, určitě se jí zeptám. 

Offline Emerald
2686 příspěvků moje polička 31. ledna 2022 22:40

Hanna6 Diky, kouknu na to.

Offline baltik
4990 příspěvků moje polička 01. února 2022 07:04
Online dupali
473 příspěvků moje polička 01. února 2022 08:40
Reakce na baltik:

Emerald ja muzu doporucit toto: 

https://sanov.senecura.cz/domov-se-zvlastnim-rezimem/

​Znám zařízení Senecura v Brně a také mohu doporučit, personál je tam velmi příjemný, starostlivý a zařízení na úrovni. Tak předpokládám, že by tento přístup mohli držet ve všech svých pobočkách.

Offline Mulen
5033 příspěvků moje polička 01. února 2022 09:50

Poraďte, kde si půjčit na jarňáky lyže+boty v Brně. Nebo takhle, je to výhodnějíší půjčit si to v Brně nebo přímo v Deštném v Or. H.? Tam to stojí 1750 na týden.

Offline Peetra1
284 příspěvků moje polička 01. února 2022 09:53

Mám dotaz, dcera 13 let a očkování děložního čípku ano nebo ne? Nejsem rozhodně proti očkování obecně, všechna povinná, i třeba žloutenku nebo nakonec i Covid očkování má. Nad tímto očkováním ale váhám, někdo kdo do toho více vidí? Dávali jste dcerám toto očkování?

Offline Emerald
2686 příspěvků moje polička 01. února 2022 09:57

Peetra1 Nechala jsem proti papilomaviru ockovat dceru i syna. Vybirala jsem tu nejsetrnejsi vakcinu.

Offline marieu
5155 příspěvků moje polička 01. února 2022 10:08

Peetra1 ano, jednoznačně.

Offline Malenge
4841 příspěvků moje polička 01. února 2022 10:17

Peetra1 určitě ano. Já sama jsem byla kdysi v te testovací skupině, když se toto očkováni zavadelo, gynekolog mi to velmi doporučil s tím, ze kdyby měl dcery, naockovat by je zcela jistě nechal. Když tak pocitam, je to už 20 let, žádné nežádoucí účinky nepozoruji, i očkováni bylo bez problemu, jen mírná citlivost v místě vpichu, a to nás asi 2 roky sledovali opravdu velmi důkladně, poté dobehl cely ten schvalovací proces a začalo se očkovat plošneji. Tak třeba ti tato má zkušenost k něčemu bude.

Offline Peetra1
284 příspěvků moje polička 01. února 2022 10:25

marieu Emerald děkuji oběma za rekci, Emerald - a to tedy jakou prosím?

Offline barbucha blogger
35940 příspěvků moje polička 01. února 2022 10:34

baltik dupali Emerald 

Senecura je i v Praze.

Na té Klamovce má matku jedna naše doktorka, jsou spokojený, platba asi 20 tis.

Offline marieu
5155 příspěvků moje polička 01. února 2022 10:54

Peetra1 já jsem tedy z oboru a nevím o tom, že je některá "šetrnější"- osobně chci i vlastním dětem zaplatit tu devítivalentní vakcínu. V tomto případě platí, že více je jednoznačně více. Pokud bys k tomu chtěla nějakou teorii na klidně napiš do SZ.

Offline Emi
1116 příspěvků moje polička 01. února 2022 11:10

marieu A v kolika letech je nejlepší dát dceru očkovat? Ještě jsem pro ni chtěla očkování proti meningokokům a asi zase proti covidu, tak nevím, jak to nejlépe naplánovat.

Offline notna
9460 příspěvků moje polička 01. února 2022 11:11

marieu Mohla bys tu teorii prosim napsat i sem? Jsem rozhodnutá dceru očkovat, ale ráda si přečtu další informace.

Offline marieu
5155 příspěvků moje polička 01. února 2022 11:12

Emi v principu před zahájením sexuálního života, částečně to "určuje" i pojišťovna tím, v které době tu vakcínu proplácí...

Offline Emi
1116 příspěvků moje polička 01. února 2022 11:14

marieu Děkuju.

Offline Emerald
2686 příspěvků moje polička 01. února 2022 11:17

Peetra1 marieu Spatne jsem to napsala, maji tu, kterou doporucuje marieu - konkretne Gardasil 9.

Myslim, ze prvni injekce by mela byt pred 15 rokem, aby pojistovna neco hradila, ale uz si to moc nepamatuju.

Offline marieu
5155 příspěvků moje polička 01. února 2022 11:26

notna ze studií dnes už jednoznačně vyplývá, že karcinom děložního hrdla vzniká z největší části na podkladě infekce papilomaviry (velká skupina DNA virů, kterých je několik desítek a způsobují od "bazénových" bradavic, přes genitální bradavice po přednádorové změny zevních rodidel a čípku). Dlaždicobuněčný karcinom čípku má asociaci tuším 97% s HPV, žlaznatobuněčný karcinom cca 80%. Další rizikové faktory jsou kouření, časný začátek sex. života, vyšší počet sex. partnerů apod. 
Vývoj je onemocnění je infekce -> perzistence viru->přednádorové změny-> nádor a trvá cca 10-15let. Preventivní gyn péče je vlastně sekundární prevence (cytologie, stěr z čípku a kolposkopie): vyhledávání a následné řešení přednádorových stavů. Vakcinace ale představuje primární prevenci: snížení (samozřejmě ne 100%eliminace) rizika infekce papilomaviry, přičemž infekci prodělá odhadem 60-80% populace, pochopitelně perzistence- přetrvávání viru v organismu má mnohem menší podíl. 

Offline Lamicka
14205 příspěvků moje polička 01. února 2022 11:38

marieu Děkuju za informace. Jsem rozhodnutá dceru jednou očkovat, ale ještě jsem si k tomu nic nezjišťovala, je čas, ale ráda si přečtu názor někoho dalšího z oboru.

Emerald a jsem ráda, že jsi sem napsala, že i syna necháš očkovat, vlastně mě to doteď nenapadlo, i když jsem asi někde kampaň zahlédla. 

Offline letolet
754 příspěvků moje polička 01. února 2022 11:41

Mulen z mojí zkušenosti - lépe půjčit přímo ve středisku, mívají dle mého lepší vybavení, vždy jsme dostali tak rok staré modely. V Brně, i když jsem šla s předstihem, nabídka nic moc, spíš nic než moc, takže děcka otrávený už předem. Cenu neposoudim, ale zase odpadají dny půjčovného před a po odjezdu z hor.