"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Offline Fakirka
2226 příspěvků moje polička 17. února 2023 18:00

Isca díky, takže si to zopakujeme pro blbce jako já...týpek z firmy mi před výběrovkou poslal tabulku na vyplnění...základní cena, pak cena + 25% DPH a pak prodejní cena c 19%DPH + tou marží.takže základní cena + marže a až z toho celého těch 15% DPH

Offline bublifuk
příspěvků moje polička 17. února 2023 18:20

continuity děkuji. Dá se říct jestli z nějakého důvodu je pro budoucího zaměstnavatele jeden druh nahlížen hůř? (výpověď ze strany zaměstnavatele vs dohoda)

Online jerry
11241 příspěvků moje polička 17. února 2023 18:30

bublifuk 

Abys měla při dohodě  zajištěný nárok na odstupné, je potřeba mít v dohodě výslovně uvedeno, že se dohoda uzavírá z důvodu reorganizace a z toho důvodu zrušeného pracovního místa.

Pokud by budoucí zaměstnavatel řešil, z jakého důvodu jsi dohodou skončila předchozí PP, tak je důvod dohodou prokazatelný. A v tomto případě by tě to v očích nového zaměstnavatele neměla znevýhodňovat ani jedna varianta.

Osobně je pro mě z pozice zaměstnavatele riziková varianta dohody o ukončení PP bez uvedení důvodu - taky je riziko, že zaměstnanec je lempl ši průšvihář a jeho předchozí zaměstnavatel mu dal nůž na krk: buď  podepíšeš dohodu nebo dostaneš výpověď. 

Offline bublifuk
příspěvků moje polička 17. února 2023 18:40

jerry taky děkuji, mám si do pondělí vybrat a nevím která z těch dvou blbých možností má být pro mě lepší.

Offline continuity
43142 příspěvků moje polička 17. února 2023 18:44

bublifuk já když mám o uchazeči pochybnosti a nevím, seženu si reference, vůbec ke nezajímají žádné dohody a výpovědi. Ale my jsme maličký rybníček, docela se v mé generaci známe.

Pokud je to finančne nastejno, brala bych asi výpověď. Pokud ti nabídli o plat víc v dohodě, ber dohodu s tím dovětkem, co píše jerry

Offline Fakirka
2226 příspěvků moje polička 17. února 2023 18:48

bublifuk já odcházela dohodou s odstupným. Na pohovoru se třeba zeptali, já řekla organizační důvody a to jim stačilo.

Offline continuity
43142 příspěvků moje polička 17. února 2023 18:49

bublifuk jinak věřím, že to je nepříjemné, ale tvůj zamestnávatel se ještě chová dost slušně. Už jsem potkala i vejlupky, kteří v takové situaci natlačí zaměstnance do dohody s dvěma platy a čus. 

Držím palce, odpočineš si, vzpamatujes, dobrý to bude.

Offline Isca
4891 příspěvků moje polička 17. února 2023 19:12

Fakirka Tady bych se zeptala- předpokládám, že ses hlásila na ÚP - řekli ti, jak velkou ( v procentech z čistého platu) budeš mít podporu, až ti vyprší odstupné (kombinace dohoda + z důvodu reorganizace) ? Ne že bych v téhle pozici chtěla setrvávat nějak dlouho, ale fakt nevím, jak moc se budu muset starat o rodiče a jak moc budu muset podporovat dceru na invaliďáku

Offline Sairon
1855 příspěvků moje polička 17. února 2023 19:14

continuity jaké registry myslíš? Mají přístup do evidence obyvatel, rozšířeny přístup do katastru, ale například info z ČSSZ si zjišťuji přímo u pracovníků té konkrétní okresní správy

bublifuk nevim v jak moc "dobrém" se se zaměstnavatelem rozcházíš, ale v rámci dohody bych si zkusila vyjednat větší odstupné , než by ti náleželo v případě výpovědi. Pro zaměstnavatele je bezpečnější ta dohoda, protože nehrozí ze jej budeš žalovat, takže by mohl být ochotný ti vyplatit víc peněz, jen abys to podepsala.

Offline bublifuk
příspěvků moje polička 17. února 2023 19:15

continuity finančně je to právě nastejno. No.. snad to bude dobrý.. zatím jsem pořád překvapená.

Offline continuity
43142 příspěvků moje polička 17. února 2023 19:29

Sairon díky moc. No já paní napsala, ať si ověří, že děti mají v ČR pobyt sama, já na to žádný doklad nemám ( chtěla povolení k pobytu, který jako státní občané nepotřebuji). 

No stejně trvá na doložení kartičky pojištěnce a vysvědčení. byla jsem domluvená na pondělí ráno, dnes odpoledne mi psala, že už se vrátila moje správkyně dane, takže mám jít k ní. Jenže ta mě minule, když jsem se u ní naposledy objevila ( v úredních hodinách)  zdrbala na tři doby, co si to jako dovoluji, mám to nechat na podatelně a ona má 30dni na to, aby to vyřídila. A to mě tam poslala její kolegyně z registrace!

No netěším se vůbec, navíc je to lejstro, které já jenom pošlu na slovenský daňový úrad, aby mi vydal zas jiné potvrzení pro český finančák. Sama pro sebe ho vůbec nepotřebuji, akorát mě to stojí plno času, stovku za kolek a poštu.

Občan druhé kategorie, fakt. 

Offline continuity
43142 příspěvků moje polička 17. února 2023 19:31

bublifuk a když odejdeš dohodou, tak výpovědní lhůtu ti taky zaplatí? Půjdeš na překážky nebo jak to bude?

Offline Sairon
1855 příspěvků moje polička 17. února 2023 19:40

continuity a to co chtějí jsou povinné přílohy nějakého formuláře ? Podle mě by si holky měla najít v té evidenci obyvatel a vzhledem k povinné školní dochazce je pak jasné , ze za ne zdravotní pojištění hradí stát. Ale druhá otázka je co bude pro tebe jednodušší, jestli se dohadovat a nebo jim okopírovat kartičku a dat potvrzení ze školy.

Offline Fakirka
2226 příspěvků moje polička 17. února 2023 19:46

Isca no není to na tom papíře v procentech, ale odhadem...první 2 měsíce je to 60, pak další 2 50 a zbytek, což jsou 40měsíce snad 40?

Offline continuity
43142 příspěvků moje polička 17. února 2023 19:47

Sairon no to si vyrobili nový formulár, loni stačilo říct, že děti tady žijí. Prokazovala jsem jenom sebe ( po desáté tím samým potvrzením a odkazem do katastru a stačilo to). Teď je nově lejstro a řeší se i děti. ( Preventivně jsem rovnou ten prechodný pobyt poslala ofocený. Tak to už nestačí. 

Možná je to tím, že je to jiná paní, ale třeba by mohla nadlednout do těch podkladů, co už léta mají. 

Offline continuity
43142 příspěvků moje polička 17. února 2023 19:55

Isca podpora je jasná, na to jsou na netu kalkulačky. Plus mínus to vychází. 

Offline 4n4
250 příspěvků moje polička 17. února 2023 20:07

bublifuk V zápočtovém listě, který předkládáš novému zaměstnavateli, se neuvádí způsob ukončení prac. poměru (výpověď/dohoda). Nový zaměstnavatel by to po tobě ani neměl chtít doložit, že se v rámci pohovoru zeptají, proč jsi skončila, je věc jiná. Jak padlo výše, stručná odpověď organizační změny by měla stačit.

Pokud by do dohody nechtěli uvést ukončení z důvodu reorganizace, ohlídej si, abys měla písemně podepsané přiznání odměny. Ale bacha, z odměny se platí i pojištění, z odstupného jen daně.

Offline 999
19821 příspěvků moje polička 18. února 2023 08:19

Tchýně měla svátek a já jí mám něco koupit. Vždycky bylo nejjednodušší ( a mělo to úspěch) nakoupit nějaké pochutiny, láhev prosecca a bylo. Jenže nedávno ji zjistili cukrovku a i když ji léky vrátili na normální hodnotu, trochu tápu, co mám nakoupit. Alkohol a sladkosti asi ne, ale co dál? Dá se nakoupit něco, co vypadá jako mlsání, a přitom to lidem s cukrovkou nevadí? 

Offline continuity
43142 příspěvků moje polička 18. února 2023 08:26

999 dobré je všechno v čem jsou bílkoviny a málo sacharidů. Bezprostredne nevadí ani tuky (ty spíš kvůli váze).

S mírou nevadí ani ovoce. Suché víno skleničku príležitostně může, takže pokud se o tu láhev s vámi podělí, klidně ho kup. 

Vzdala bych nějaké oříšky, olivy, sušené ovoce, kvalitní salám, šunku, sušené sýry. 

Offline 999
19821 příspěvků moje polička 18. února 2023 08:29

continuity Díky, já si právě nebyla jistá těmi, byť kvalitními, uzeninami.