Sweet Potato A když už jsi nakousla pečovatelky ... , máme tatínka od včerejška v nemocnici. Bylo mi dnes řečeno, abych začala řešit následnou péči. No, prima :-(. LDN jsou asi stále hrozné, sama to nedám, takže k ruce nějakou "home care". Nemáte prosím někdi tip? Předem děkuji. Mám sice seznam, ale bez referencí.
"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět
Mini Děkuji za tip. Ten cerny je hezky.
whiskas ne vsechny LDN jsou hruzostrasne. Tchyni jsme meli v nemocnici U sv Krize na Zizkove, tam to celkem slo. Ja jsem ji chtela dostat do Domova sv K. Boromejskeho v Repich, ale nevzali nam ji. Socialni pracovnice v nemocnici by ti mela pomoci vybranou LDN oslovit a preda jim dokumentaci.
home care jsme vyuzivali jen rehabilitaci a odbery a to predepsala prakticka.
Ginger Děkuju. Také jsem doufala, že se pár věcí změnilo a že existují i uspokojivé (v rámci možností) LDN. Jsou tedy jen na 3 měsíce a pak nevím ... Ale to je asi jedno. Jak znám tátu, nebude souhlasit. Máma mi řekla, že to snad nemyslím vážně a to jsem jí jen zopakovala doporučení z nemocnice (táta je na JIP, tak jsem za ním byla jen já, protože jsou aktuálně velmi omezené návštěvy, kvůli možným infekcím). Já vím, že to není ideální
, ale naši nemají bezbariérový byt a obávám se, že to za chvíli nebudeme zvládat. Např. hygienu si vůbec nedovedu představit.
whiskastchýně ležela v Dejvicích v Chittussiho a jak to mělo strašnou pověst, tak ji tam fakt dali s naší dopomoci dohromady. Sestry milé, žádné že neohlidaly jidlo nebo zanedbaly hygienu. Je fakt, že jsme tam někdo byly až na výjimky denne.
Převezli ji tam dosti bez varování a než jsme stihly sehnat něco jiného, ukázalo se, že to vcelku půjde.
whiskas jsou na tři měsíce, nemám s tím sice zkušenost, ale lze to prodlužovat. Ale tím bych se teď fakt netrapila.
Upřímně, pokud se z domácí péče dopracoval na JIP bez nějaké zásadnější události typu náhlá příhoda nebo úraz, tak bych na té hospitalizaci trvala.
Jinak fakt si ohlidejze polohování a preležaniny, to je prekerka, i když je zařízení jinak uspokojivé. Tech sester je málo a pokud se on nebude snažit, na to polohování nezvládnou dohlédnout.
Držím palce a hodně sil.
continuity Díky. Táta leží ÚVN, takže jako první padla jejich LDN (ale ta je prioritně pro vojenské veterány) a pak právě Chittussiho. Jenže tam kdysi dávno zemřel tatínkův otec ...
Je mi jasné, že tato zařízení jsou přeplněná, takže se nikdy neví, kdy se uvolní místo.
A k té péči, z mého pohledu bych byla raději, kdybych věděla, že je o tátu dobře postaráno a já za ním každý den jezdila, než doma dělat maximu, které by stejně nebylo plnohodnotnou péčí. Určité úkony se prostě doma na 100% zvládnout nedají (což jsem pochopila za poslední 2 týdny).
continuity Jenže slyšet, "ty chceš tátu odložit do LDN", je dost šílené. Popravdě, už vím, kolik času taková (navíc neplnohodnotná) péče zabere času a nervů v domácím prostředí. V podstatě jsem se během těchto dnů nevěnovala ničemu jinému a nevím, jak bych to zvládala. Sakra, když pominu "hobby" aktivity (bez těch přežiju), ale musím také chodit do práce. Je mi z toho do breku.
continuity No právě, polohování, prevence proleženin, pořádné mytí - doma strašný
. Teď si dávám za vinu, že jsem se blbě starala, byť vím, že to, co se děje je důsledek dlouhodobého odmítání hlubší péče z jeho strany (a samozřejmě postupu jeho celkové diagnózy), ale .... nevím, měla jsem být důslednější?
whiskas hlavně klid, dobrý to už asi nebude, ale to si sedne.
V Chutissiho zemřela i tchýně máma, ale ona se odtama dostala po svých. Jinak bych řekla, že by to odnesla především tvoje máma. Navíc tatínek není úplně spolupracující pacient.
Domácí péče o ležícího človeka se doma zvládnout nedá, pokud chodíš do práce a to bych se dost důrazně vymezila, že tam fakt musíš. Tchýně pořád vykládá, jak to musí všichni v práci pochopit, že ona něco potřebuje, ale to že jednu její domácnost teď platíme komplet my, ji zas tolik nevadí. A bez toho, abychom chodily oba do práce to fakt neutahneme. Tečka.
Teď si dávám za vinu, že jsem se blbě starala, byť vím, že to, co se děje je důsledek dlouhodobého odmítání hlubší péče z jeho strany (a samozřejmě postupu jeho celkové diagnózy), ale .... nevím, měla jsem být důslednější?
vůbec to neřeš, on není zrovna spolupracující pacient a tim bych to považovala za uzavřené. To vysvetlila muži psychiatricka, když tam ležel tchan. Že příbuzní to nespasi, pokud nechce ten nemocný. nedá se s tím nic dělat. Intervent od hasičů, co byl za tchýni u ty sebevraždy, mi říkal, že jeho babička se taky pokusila o zabít, on je teoreticky odborník a stejně neudelal nic. Nemůžeme za druhé žit jejich životy.
.
whiskas ty tri mesice nejsou pravda, tchyne byla v LDN rok, mozna dele. Kdyz tu peci potrebuji, tak si je tam nechaji. Pokud si tatinek nedojde sam na zachod a do koupelny, tak to doma tezko date. Bude potrebovat peci v podstate 24/7. Mama to asi fyzicky nezvladne a nebo ji to znici. Ta LDN by mohla byt pro tatu motivace dodrzovat lecbu, rehabilitovat a vratit se domu.
continuity Ginger Jasně, že to máma nezvládne, takže se počítá, že to zvládnu já za její asistence. Dokud šlo jen o obsluhu (najíst, něco podat atp.), tak to zvládala (klobouk dolů), ale ve fázi II bylo jasné, že jedna osoba (navíc sama v pokoročilejším věku) to nezvládne. Ale jak tátovi vysvětlit, že za A, je to pro jeho dobro a za B, že bychom to prostě nezvládly a že minimálně do práce chodit musím.
continuity Děkuju za podporu. Souhlasím, jenže člověk má vždy pochybnosti a říká si, co mohl udělat lépe? Fakt je, že ta progrese se dala dříve, či později očekávat. Jen ten nástup mohl být (možná) pozvolnější. Nevím :-(.
whiskas mrzi ma, co prezivas. Ale v tejto fazi by som nepresviedcala, ale rozhodla, proste to tak bude a hotovo, toto su dovody. Do prace chodit musis a maminka by to sama nezvládla. A najma ziadne vycitky - robila si vsetko, co bolo v tvojich silach, aby si otca dostala na vysetrenia. Nemoze od teba nikto ocakavat, ze uplne zahodis cely svoj zivot a obetujes sa, ked otec odmietal svoj stav riesit. Drzim ti moc palce, aby ste to ustali.
Ginger U táty toho už moc rehabilitovat nejde, ale beru, každý, i malý pokrok se počítá :-). On je tedy obecně bojovník! Když jsem viděla, v jakém stavu ho včera odvezli (klobouk dolů před lékaři ze záchranky a lékaři a sestrami), jak jsem ho viděla ten den večer na lůžku a v jakém stavu byl dnes, nevěřila jsem vlastním očím. Tělo (a zdravotníci) dokáží divy.
whiskas proste tatovi sdelite, ze vy mu peci, kterou potrebuje doma dat nemuzete, byt neni uzpusoben pro cloveka s pohybovym omezenim, mama to sama nezvladne a ty musis chodit do prace. Dej mu nadeji, ze pokud bude aspon trochu spolupracovat, ma sanci se domu vratit.
starali jsme se o lezici tchyni doma, vim co to obnasi. Vetsinu doby jsem s ni byla ja, u toho jsem pracovala na plny uvazek a ten stres a nemoznost si odpocinout byl asi posledni spoustec autoimunitniho one,ocneni, co ted mam. Je lidske myslet na druhe, ale je treba myslet i na sebe. A to plati i pro tvoji mamu.
Mrakoplas Děkuju :-). Přesně totéž mi řekla moje známá (zdravotní sestra) a to z profesní a i z osobní zkušenosti. Jen si to srovnat v hlavě a zbavit se výčitek.
Ginger Děkuji. Jak jsi mohla stihnout ještě pracovat? Já poslední dobou nestíhala nic, a když chvíli ano, tak jsem nebyla schopná se soustředit. Tu verzi o přechodném doléčení použiju. Tátu by to mohlo motivovat ke spolupráci a navíc by se získal čas na dovybavení bytu. Já nevím, předělat vanu na sprchu, sehnat polohovací postel atd.
Všem moc děkuju za rady a za podporu
(a navíc jsem opět zabředla do tématu v nevhodném vlákně).
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí
Esxence 2026: Podruhé. Teda pokračování.