"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Offline whiskas
21093 příspěvků moje polička 29. listopadu 2023 23:12

Sweet Potato A když už jsi nakousla pečovatelky ... , máme tatínka od včerejška v nemocnici. Bylo mi dnes řečeno, abych začala řešit následnou péči. No, prima :-(. LDN jsou asi stále hrozné, sama to nedám, takže k ruce nějakou "home care". Nemáte prosím někdi tip? Předem děkuji. Mám sice seznam, ale bez referencí. 

Online notna
9452 příspěvků moje polička 29. listopadu 2023 23:22

Mini Děkuji za tip. Ten cerny je hezky.  

Offline Ginger
1216 příspěvků moje polička 29. listopadu 2023 23:24

whiskas ne vsechny LDN jsou hruzostrasne. Tchyni jsme meli v nemocnici U sv Krize na Zizkove, tam to celkem slo. Ja jsem ji chtela dostat do Domova sv K. Boromejskeho v Repich, ale nevzali nam ji. Socialni pracovnice v nemocnici by ti mela pomoci vybranou LDN oslovit a preda jim dokumentaci. 

home care jsme vyuzivali jen rehabilitaci a odbery a to predepsala prakticka. 

Offline whiskas
21093 příspěvků moje polička 29. listopadu 2023 23:31

Ginger Děkuju. Také jsem doufala, že se pár věcí změnilo a že existují i uspokojivé (v rámci možností) LDN. Jsou tedy jen na 3 měsíce a pak nevím ... Ale to je asi jedno. Jak znám tátu, nebude souhlasit. Máma mi řekla, že to snad nemyslím vážně a to jsem jí jen zopakovala doporučení z nemocnice (táta je na JIP, tak jsem za ním byla jen já, protože jsou aktuálně velmi omezené návštěvy, kvůli možným infekcím). Já vím, že to není ideální , ale naši nemají bezbariérový byt a obávám se, že to za chvíli nebudeme zvládat. Např. hygienu si vůbec nedovedu představit. 

Offline continuity
43155 příspěvků moje polička 29. listopadu 2023 23:34

whiskastchýně ležela v Dejvicích v Chittussiho a jak to mělo strašnou pověst, tak ji tam fakt dali s naší dopomoci dohromady. Sestry milé, žádné že neohlidaly jidlo nebo zanedbaly hygienu. Je fakt, že jsme tam někdo byly až na výjimky denne. 

Převezli ji tam dosti bez varování a než jsme stihly sehnat něco jiného, ukázalo se, že to vcelku půjde. 

Offline continuity
43155 příspěvků moje polička 29. listopadu 2023 23:39

whiskas jsou na tři měsíce, nemám s tím sice zkušenost, ale lze to prodlužovat. Ale tím bych se teď fakt netrapila. 

Upřímně, pokud se z domácí péče dopracoval na JIP bez nějaké zásadnější události typu náhlá příhoda nebo úraz, tak bych na té hospitalizaci trvala. 

Jinak fakt si ohlidejze polohování a preležaniny, to je prekerka, i když je zařízení jinak uspokojivé. Tech sester je málo a pokud se on nebude snažit, na to polohování nezvládnou dohlédnout. 

Držím palce a hodně sil.

Offline whiskas
21093 příspěvků moje polička 29. listopadu 2023 23:43

continuity Díky. Táta leží ÚVN, takže jako první padla jejich LDN (ale ta je prioritně pro vojenské veterány) a pak právě Chittussiho. Jenže tam kdysi dávno zemřel tatínkův otec ... 

Je mi jasné, že tato zařízení jsou přeplněná, takže se nikdy neví, kdy se uvolní místo. 

A k té péči, z mého pohledu bych byla raději, kdybych věděla, že je o tátu dobře postaráno a já za ním každý den jezdila, než doma dělat maximu, které by stejně nebylo plnohodnotnou péčí. Určité úkony se prostě doma na 100% zvládnout nedají (což jsem pochopila za poslední 2 týdny).

Offline whiskas
21093 příspěvků moje polička 29. listopadu 2023 23:46

continuity Jenže slyšet, "ty chceš tátu odložit do LDN", je dost šílené. Popravdě, už vím, kolik času taková (navíc neplnohodnotná) péče zabere času a nervů v domácím prostředí. V podstatě jsem se během těchto dnů nevěnovala ničemu jinému a nevím, jak bych to zvládala. Sakra, když pominu "hobby" aktivity (bez těch přežiju), ale musím také chodit do práce. Je mi z toho do breku.

Offline whiskas
21093 příspěvků moje polička 29. listopadu 2023 23:50

continuity No právě, polohování, prevence proleženin, pořádné mytí - doma strašný . Teď si dávám za vinu, že jsem se blbě starala, byť vím, že to, co se děje je důsledek dlouhodobého odmítání hlubší péče z jeho strany (a samozřejmě postupu jeho celkové diagnózy), ale .... nevím, měla jsem být důslednější? 

Offline continuity
43155 příspěvků moje polička 29. listopadu 2023 23:56

whiskas hlavně klid, dobrý to už asi nebude, ale to si sedne. 

V Chutissiho zemřela i tchýně máma, ale ona se odtama dostala po svých. Jinak bych řekla, že by to odnesla především tvoje máma. Navíc tatínek není úplně spolupracující pacient. 

Domácí péče o ležícího človeka se doma zvládnout nedá, pokud chodíš do práce a to bych se dost důrazně vymezila, že tam fakt musíš. Tchýně pořád vykládá, jak to musí všichni v práci pochopit, že ona něco potřebuje, ale to že jednu její domácnost teď platíme komplet my, ji zas tolik nevadí. A bez toho, abychom chodily oba do práce to fakt neutahneme. Tečka.

Offline continuity
43155 příspěvků moje polička 30. listopadu 2023 00:00
Reakce na whiskas:

Teď si dávám za vinu, že jsem se blbě starala, byť vím, že to, co se děje je důsledek dlouhodobého odmítání hlubší péče z jeho strany (a samozřejmě postupu jeho celkové diagnózy), ale .... nevím, měla jsem být důslednější? 

​vůbec to neřeš, on není zrovna spolupracující pacient a tim bych to považovala za uzavřené. To vysvetlila muži psychiatricka, když tam ležel tchan. Že příbuzní to nespasi, pokud nechce ten nemocný. nedá se s tím nic dělat. Intervent od hasičů, co byl za tchýni u ty sebevraždy, mi říkal, že jeho babička se taky pokusila o zabít, on je teoreticky odborník a stejně neudelal nic. Nemůžeme za druhé žit jejich životy. 

.

Offline Ginger
1216 příspěvků moje polička 30. listopadu 2023 00:01

whiskas ty tri mesice nejsou pravda, tchyne byla v LDN rok, mozna dele. Kdyz tu peci potrebuji, tak si je tam nechaji. Pokud si tatinek nedojde sam na zachod a do koupelny, tak to doma tezko date. Bude potrebovat peci v podstate 24/7. Mama to asi fyzicky nezvladne a nebo ji to znici. Ta LDN by mohla byt pro tatu motivace dodrzovat lecbu, rehabilitovat a vratit se domu.

Offline whiskas
21093 příspěvků moje polička 30. listopadu 2023 00:07

continuity Ginger Jasně, že to máma nezvládne, takže se počítá, že to zvládnu já za její asistence. Dokud šlo jen o obsluhu (najíst, něco podat atp.), tak to zvládala (klobouk dolů), ale ve fázi II bylo jasné, že jedna osoba (navíc sama v pokoročilejším věku) to nezvládne. Ale jak tátovi vysvětlit, že za A, je to pro jeho dobro a za B, že bychom to prostě nezvládly a že minimálně do práce chodit musím. 

Offline whiskas
21093 příspěvků moje polička 30. listopadu 2023 00:09

continuity Děkuju za podporu. Souhlasím, jenže člověk má vždy pochybnosti a říká si, co mohl udělat lépe? Fakt je, že ta progrese se dala dříve, či později očekávat. Jen ten nástup mohl být (možná) pozvolnější. Nevím :-(.

Offline Mrakoplas
9996 příspěvků moje polička 30. listopadu 2023 00:11

whiskas mrzi ma, co prezivas. Ale v tejto fazi by som nepresviedcala, ale rozhodla, proste to tak bude a hotovo, toto su dovody. Do prace chodit musis a maminka by to sama nezvládla. A najma ziadne vycitky - robila si vsetko, co bolo v tvojich silach, aby si otca dostala na vysetrenia. Nemoze od teba nikto ocakavat, ze uplne zahodis cely svoj zivot a obetujes sa, ked otec odmietal svoj stav riesit. Drzim ti moc palce, aby ste to ustali. 

Offline whiskas
21093 příspěvků moje polička 30. listopadu 2023 00:13

Ginger U táty toho už moc rehabilitovat nejde, ale beru, každý, i malý pokrok se počítá :-). On je tedy obecně bojovník! Když jsem viděla, v jakém stavu ho včera odvezli (klobouk dolů před lékaři ze záchranky a lékaři a sestrami), jak jsem ho viděla ten den večer na lůžku a v jakém stavu byl dnes, nevěřila jsem vlastním očím. Tělo (a zdravotníci) dokáží divy. 

Offline Ginger
1216 příspěvků moje polička 30. listopadu 2023 00:15

whiskas proste tatovi sdelite, ze vy mu peci, kterou potrebuje doma dat nemuzete, byt neni uzpusoben pro cloveka s pohybovym omezenim, mama to sama nezvladne a ty musis chodit do prace. Dej mu nadeji, ze pokud bude aspon trochu spolupracovat, ma sanci se domu vratit. 
starali jsme se o lezici tchyni doma, vim co to obnasi. Vetsinu doby jsem s ni byla ja, u toho jsem pracovala na plny uvazek a ten stres a nemoznost si odpocinout byl asi posledni spoustec autoimunitniho one,ocneni, co ted mam. Je lidske myslet na druhe, ale je treba myslet i na sebe. A to plati i pro tvoji mamu.

Offline whiskas
21093 příspěvků moje polička 30. listopadu 2023 00:16

Mrakoplas Děkuju :-). Přesně totéž mi řekla moje známá (zdravotní sestra) a to z profesní a i z osobní zkušenosti. Jen si to srovnat v hlavě a zbavit se výčitek.

Offline whiskas
21093 příspěvků moje polička 30. listopadu 2023 00:20

Ginger Děkuji. Jak jsi mohla stihnout ještě pracovat? Já poslední dobou nestíhala nic, a když chvíli ano, tak jsem nebyla schopná se soustředit. Tu verzi o přechodném doléčení použiju. Tátu by to mohlo motivovat ke spolupráci a navíc by se získal čas na dovybavení bytu. Já nevím, předělat vanu na sprchu, sehnat polohovací postel atd. 

Offline whiskas
21093 příspěvků moje polička 30. listopadu 2023 00:21

Všem moc děkuju za rady a za podporu (a navíc jsem opět zabředla do tématu v nevhodném vlákně).