jerry S tím podpisem je to pravda, ale údajně žádost mohu podepsat i já, na základě plné moci (kterou mám z důvodu záležitosti, kterou jsme řešili nedávno), jako zástupce.
"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět
whiskas souhlasím, to úřadování kolem toho je hrozné. Hlavně si schraňuj všechny propouštěcí zprávy, z nemocnice, pak z LDN pokud by tam byl atd. My žádali o příspěvek a kromě toho, že se to strašně táhne, jsme teď sháněli propouštěcí zprávu z nemocnice, protože ta z LDN, kde je napsáno, že v době od-do byla máti v nemocnici na chirurgii nestačí, musí být originál propouštěčky z nemocnice.Tujsme neměli, protože máti rovnou z nemocnice šla do LDN a zprávu dali tam. Ale tam je nenašli - nebo nechtěli najít, nevím, tak jsme museli zas do nemocnice a tam teda po dlouhých peripetiích jsme zprávu vyzískali.
Jo a máti, která si jen lehne, sedne, sama se nají a sama si pustí televizi má přiznaný stupeň II. To že se bez druhého člověka nedostane na WC, nevstane, nikam nedojde ( jen s chodítkem max po obýváku, a to ještě ji musí někdo jistit), nic si nevyřídí natož aby si třeba uvařila nebo si došla pro nějakou věc, nikoho nezajímá. Mají nějaký bodový systém a podle toho jedou. Za máti byli v nemocnici, když se to řešilo, my u toho nebyli, takže nevím, co se tam projednávalo,asi odkývala vše nebo nevím. Ten druhý stupeň je příspěvek 4 400 Kč. Na tu ostatní péči, co sama nezvládá...
No jak ta slepička co sháněla tu vodu kohoutkovi si už připadáme.
jerry Lamicka Vyřizovat se to samozřejmě může začít, trvá to docela dlouho.
Ano, údajně min. 4 měsíce (spíše déle).
whiskas existuji odlehcovaci pobyty, treba na tyden. Tchyni jsme takto dali do domova pro seniory na Praze 2, abychom mohli na tyden na dovolenou. Ze byla t.c. Lezici seczlomenym zapestim jim nevadilo. Preju hodne sil a prioominam, mysli tez na sebe.
Lenka22 Boromejky jako návrh také padly, ale prý nemají k dispozici kyslíková zařízení a tím to pro tátu padá. Nicméně, uvidíme, jak se jeho stav vyvine. Třeba se tak zlepší, že tato překážka padne. Soc.pracovník pravil, že se žádanky stejně rozesílají na více pracovišť (míst málo, zájemců mnoho). Každopádně, děkuji za doporučení.
whiskas no s mou maminkou jsem to dávala jak to šlo, časem se k nám přistěhoval můj nynější muž a pomohl mi. No tak teď se zas já na řadě, abych pomáhala.
A ano, mamka byla nakonec v tom DD opravdu spokojená, mezi vrstevníkama a nepřipadala si na obtíž, jak říkala.
Držím palce moc. Tohle je strašně náročné a kdo to fakt nepoznal na vlastní kůži, tu beznaděj nemůže pochopit. Jde o rodiče a víš, že lepší to nebude... ach jo.
whiskas
Já ti žádnou dobrou radu nedám, ale budu ti držet palce, ať se ti podaří tohle období zvládnout ve zdraví.
Děkuju :-), to budu potřebovat. To je jak o třech sudičkách
. Mám ráda pohádky, tedy očekávám happy end.
Lenka22 Na soukromé zařízení od Penty (v Chittussiho) jsem paradoxně také slyšela negativní ohlasy. Což mě u soukromého zařízení překvapilo. Každopádně toto zařízení se údajně bude stěhovat na Prahu 8, do Bohnic.
tamara
moc soucítím. Jak to zvládáte? Přesně, jak píšeš, kdo nezažil, nepochopí. A to my jsme v podstatě na začátku cesty. Je mi jasné, že lehké to rozhodně nebude.
Přeju hodně sil
.
Jo a máti, která si jen lehne, sedne, sama se nají a sama si pustí televizi má přiznaný stupeň II. To že se bez druhého člověka nedostane na WC, nevstane, nikam nedojde ( jen s chodítkem max po obýváku, a to ještě ji musí někdo jistit), nic si nevyřídí natož aby si třeba uvařila nebo si došla pro nějakou věc, nikoho nezajímá. Mají nějaký bodový systém a podle toho jedou. Za máti byli v nemocnici, když se to řešilo, my u toho nebyli, takže nevím, co se tam projednávalo,asi odkývala vše nebo nevím. Ten druhý stupeň je příspěvek 4 400 Kč. Na tu ostatní péči, co sama nezvládá...
Tak pro ni zažádejte znovu na ÚP, jako důvod uveďte zhoršení zdravotního stavu a znovu dodejte všechny ty zprávy. Paní pak přijde na sociální šetření, že u toho budete, totéž pak u obvhodního, který s vámi sepíše podkladovou zprávu pro posudkového lékaře z OSSZ.
Moje maminka byla v tomhle stavu po CMP a před 10 lety jí přiznali rovnou III. stupeň. Ale já jí právě tehdy nežádala ještě v nemocnici, ale až když byla pak následně z LDN propuštěná "rozchozená s chodítkem" domů. Ta doba hospitalizace včetně pobytu na LDN se do toho stejně nezapočítává.
wendulka jo, na to se chystáme. Jen mi to přišlo prostě směšný. My v nemocnici nežádali, to zařízovala nějaká sociální pracovnice, my o tom ani nevěděli, jen nám pak hlásila, že je vše vyřízené. No tak teď se pojede druhé kolo. Nicméně papír přišel asi před dvěma dny... peníze zatím ani omylem. A jak manžel už dva měsíce je na tom dlouhodobém ošetřovném, tak taky ještě nedostal ani korunu, i když ho má přiznané. Jen pořád musí dokládat nějaké papíry. Je to teda šílený boj a být na to máti sama, tak nevím, co by dělala. Strašně složité.
Torrah oni jsou to taky vykukové, ti senioři: když přijde pani ze sociálky s tim odškrtávacím dotazníkem, tak se vybičujou k nadstandardním výkonům ![]()
RoSa To nakonec udělala. Papír o přijetí do opravy mám spárvný, si myslím. Ale proč mi furt vykládala, že mám starý certifikát. A na můj dotaz, jestli je to nějaký problém, řekla, no je starý. tak je jasny, že papír je z roku, kdy se koupil, tak je to holt starý. Ale furt to platí, ne? Vždyť 15 let u prstenu není nic neobvyklého, ne? Jsem si teda myslela.
Torrah Žila jsme v domnění, že v dnešní digitalizované době je veškerá lékařská dokumentace k dispozici všem pracovištím a že si ji tedy předávají automaticky. Ale zřejmě to tak dokonale nefunguje. Tímto tedy díky. Tedy vždy chtít zprávu z posledního zařízení a bez ní neodejít, pokud to dobře chápu. A samozřejmě si ji okopírovat.
Z toho, co popisuješ, tak maminka patří minimálně do skupiny III. Dříve jsem o tomto tématu neměla ani páru, ale pracovnice na sociálce mi ten bodový systém ukazovala a tak jsem si jistá, že vám příspěvek dost nepřiměřeně osekali. Kamarádka mi kdysi vyprávěla něco podobného (navíc je to zdravotní sestra, takže jistě ví, o čem mluví). Napsala dotaz/stížnost přímo na ministerstvo zdravotnictní (přiložila i lékařské zprávy). Vše se vyřešilo a rozdíl byl zpětně dorovnán, tedy samozřejmě až za pár týdnů.
Ginger Děkuju :-), to si zapamatuji pro dny příští, až se situace nějak stabilizuje/bude jasné, co a jak. A jasně, musím být v pohodě, jinak nebudu funkční a schopná být nápomocná. Poněkud mě deptá všudypřítomnost Vánoc. Nemám na nějaké přípravy ani čas, ani náladu. Plán byl být s partnerem na horách, což teď padá. Na tyhle Vánoce se fakt netěším.
Torrah Ty postupy a papírování jsou dost šílená a časová prodleva rovněž. Nedovedu si představit, co dělají lidé, kteří jsou na takové pomoci v podstatě závislí. A když by toto měla zařizovat moje máma, tak by se to asi nezrealizovalo, vzhledem k té poněkud komplikované administrativě a množství informací.
Teď jsem našla online možnost vyplnění a odeslání, tedy by odpadla nutnost osobní návštěvy ÚP.
Teď teprve dočítám. Je mi to líto, ale rozhodně si nic nevyčítej. Udělala jsi a děláš maximum. Pokud jsou lékaři v nemocnici soudní, tak oni vám tatínka ani domů nedají, pokud si sám nedojde na toaletu nebo ty jim neodkývneš, že jsi schopná mu zajistit domácí péči, což ti důrazně nedoporučuju, dokud toho nebude schopen alespoň s dopomocí. To bych mu dala jako jasný cíl k návratu domů v rámci rehabilitace na LDN. Moje maminka na to vždy slyšela, dokud jí hlava sloužila, tak by měl i on.
Jako nemůže po tobě chtít ani on, ani tvoje matka, abys tahala jeho mrtvou váhu, to by sis zničila záda za týden a následně i zdraví, tak snad mají trochu soudnosti, ne? Ona už mrtvá ženská váha je dost o hubu, natož mužská.
A pokud je mi známo, tak tyhle služby ani pečovatelky neposkytují. Ty maximálně pomohou s koupáním. No ne jako.
whiskas polohovací postel je o pěkný kus větší než obyč, my jsme o tom jednu chvíli taky uvažovali a zjistili, že bychom museli vystěhovat část nábytku ze stávající ložnice. I ta toaletní židle zabere dost místa - mimochodem máme ji nepoužitou a myslím, že s ní sestra ještě nic neudělala, kdybys ji potřebovala, dej vědět. My ji koupili, protože nová stála cca 4 tisíce a měsíční pronájem 350, mysleli jsme, že rok žádná doba a nepočítali jsme, že se mamka domů už nevrátí.
wendulka v Brodě nikoho moc nezajímalo, že máti nechodí a ani si sama nesedne. Buď domácí péče nebo LDN v jiném městě, v nemocnici na následné péči už ani den. Klidně by nám ji byli domů dali, doktorka i ta sociální sestra z nemocnice mi líčily, kdo všechno nám pomůže. Když jsem to pak obvolávala, ukázalo se, že to tak vůbec není. Navíc ty pečovatelky ze sociálky nesmí dělat úkony zdravotních sester a sestry z nějaké organizace poskytující domácí péči podmiňujou pomoc tím, že s nemocným bude někdo doma 24/7. Díky tomu pak mamku vlastně vzali do LDN, protože to jsme prostě zaručit nemohli, vždycky by u ní byla jen jedna z nás a aspoň na nákup a do lékárny apod. se dojít muselo. Když jsem se ptala na občasné pohlídání, chtěli přesně vědět, kdy by to bylo, že to musí začlenit do plánu.
No děs, místo aby někdo nabízel pomoc, spíš mi vysvětlovali, co a proč nejde.
wendulka jo, na to se chystáme. Jen mi to přišlo prostě směšný. My v nemocnici nežádali, to zařízovala nějaká sociální pracovnice, my o tom ani nevěděli, jen nám pak hlásila, že je vše vyřízené. No tak teď se pojede druhé kolo. Nicméně papír přišel asi před dvěma dny... peníze zatím ani omylem. A jak manžel už dva měsíce je na tom dlouhodobém ošetřovném, tak taky ještě nedostal ani korunu, i když ho má přiznané. Jen pořád musí dokládat nějaké papíry. Je to teda šílený boj a být na to máti sama, tak nevím, co by dělala. Strašně složité.
No vzhledem k tvému popisu její nesoběstačnosti (těch 10 olbastí znám celkem důvěrně) je ten 2. stupeň opravdu směšný.
Ano, první přijde papír, pak teprve přijde první platba za dobu od poslední ukočené hospitalizace až ke konci měsíce, v němž bylo rozhodnutí vydáno a teprve od následujícího měsíce začnou chodit pravidelné platby.
Aha, tak pokud papír teprve dorazil, tak to byste snad měli mít ještě možnost se přímo odvolat proti výši toho stupně, aby jí to bylo pak dopočítáno podle data podání původní žádosti. Ale to teď střílím z voleje, když mojí ségře napoprvé nepřiznali 1. stupeň - tehdy se to tuším, jmenovalo zvýšení důchodu pro bezmocnost, že se táta jejím jménem na radu od známého rovnou odvolal.
Když si totiž požádáte o zvýšení z důvodu zhoršení zdravotního stavu, budou to počítat až ode dne, kdy na ÚP dorazíte.
Je to tak. Tu složitost právě že bohužel důvěrně znám.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí
Esxence 2026: Podruhé. Teda pokračování.