"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Offline Černá kočka
1774 příspěvků moje polička 09. prosince 2023 11:54

Co se bude pouštět lidem v domovech za 20-30 let netuším, snad si s tím AI nějak rozumně poradí a bude to víc na míru a ne hromadně třeba jenom Kryštof, Marek Ztracený, Ewa Farná nebo Vondráčková (v té době už asi spíš Lucie než Helena), protože i dnes při obrovských možnostech hodně lidí poslouchá jenom mainstream, si myslím.

Včera jsem byla na mini koncertě právě v domově pro staré lidi, osazenstvo tak 80+ určitě, i pár lidí 90+ a byla jsem z toho tak moc dojatá, že jsem potom brečela v autě po cestě domů. Cimbál teda nebyl, jenom housle, kontrabas a akordeon, ale moc krásné to bylo. První byly koledy, od těch moravských až po Tichou noc a potom lidovky na přání. Naprosto úžasné jak tam všichni ožívali a zpívali.

A potom byly ještě nějaké soutěže, nějaký kvíz a tam teda padaly otázky jak z doby Rakouska-Uherska, to bylo samé co řekl Palacký, co udělal K.H. Borovský, co napsala Božena Němcová, přitom tihle lidi měli nejaktivnější léta v padesátých až osmdesátých letech, ale dvacátého století, ne devatenáctého.

Offline Zu
2779 příspěvků moje polička 09. prosince 2023 12:16

Zip u bundy, v jedné části nespojí zoubky. Jezdec přitažen, zoubky promazány, dělá to furt. Je ještě nějaký způsob, jak to samodomo zkusit opravit?

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 09. prosince 2023 12:35

Potrefenáhusa online to nejde? My teda teď delali jen fotky. Ty máš asi i jiné produkty, že?

Offline Ginevra
911 příspěvků moje polička 09. prosince 2023 13:03

Zu Koupit nový jezdec. 

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 09. prosince 2023 13:21

Černá kočka Haha, za třicet let budu v důchoďáku já a doufám teda, že to nebude  nikdo ze zmiňovaných, tedy hlavně né Pokáč. A budu blíž k Pálavě, jak k Řípu. :D

Offline Mha
příspěvků moje polička 09. prosince 2023 13:23

Kan

Jestli budeš se mnou na pokoji, tak tě praštím francouzskou holí, jestli mi vypneš Pokace

(Nezapomínejte na protivné spolubydlící) 

Offline Potrefenáhusa
38891 příspěvků moje polička 09. prosince 2023 14:13

Evaeva no nad 100 fotek doporucujou app, přes web se to seka 

Offline Kokoska
34999 příspěvků moje polička 09. prosince 2023 14:15

Tak Betty taky bych rekla, na tom malomeste to byl uplne jiny svet.

Offline Kokoska
34999 příspěvků moje polička 09. prosince 2023 14:17

Kan ale nebavili jsme se o hudbe pri nejake prilezitosti, jen o tom, co ktera generace posloucha. Pod majkou ty lidovky preziju, ale doma bych to nechtela.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 09. prosince 2023 14:20

Potrefenáhusa aha, my tolik neměli. Ale nakonec stejně muž vytáhl počítač.

Offline Kokoska
34999 příspěvků moje polička 09. prosince 2023 14:20

Mha bacha, aby ti na oplatku neschovala zuby!

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 09. prosince 2023 14:21

Mha jseš asi o něco starší, ale jestli budeš pouštět pokáče, tak mi drž místo!

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 09. prosince 2023 14:25

Kokoska Prosím pod májí. A myslím, že člověk ve stáří poslouchá to, co měl rád za mlada a pokud žil folklorem a třeba stárkoval, tak se k tomu vrátí v tom poslechu. A nevypovídá to o něm nic, maximálně to, že udržoval tradice, což se asi v Praze neděje.

Offline Pinot Noir
29912 příspěvků moje polička 09. prosince 2023 14:33
Reakce na Kan:

Kokoska Prosím pod májí. 

​To je někde řečeno, že takhle je to jedině správně?

Offline Kokoska
34999 příspěvků moje polička 09. prosince 2023 14:34

Kan Tak urcite tradice a na to navazana hudba je asi krajova zalezitost a urcite to neni vsude. Nejde jen o Prahu, ve meste, kde jsem vyrostla, se taky nic takoveho nedelalo, tak proste k tomu nemam vztah. Hlavne fakt nemam rada tu dechovku, lidove pisne za urcitych okolnosti muzu, na jeden vecer s cimbalovkou mam docela hezke vzpominky.

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 09. prosince 2023 14:53

Pinot Noir Není! To je že. Máj je ta vysoká, hodová, v souvislosti s hodama se sejdeme pod Májí. A májka je ta, co stavěli hoši dívkám o filipojakubské noci. Ale třeba je to u vás jinak, jak s naběračkou a žufanem. :D

Online RoSa
10179 příspěvků moje polička 09. prosince 2023 15:01

Kan májka je paštika!

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 09. prosince 2023 15:25

Mha Neboj, nedoslýchavost máme v rodině. Kdyžtak mi vypneš naslouchadlo. 

Offline Potrefenáhusa
38891 příspěvků moje polička 09. prosince 2023 16:08

Evaeva já mám počítač už strašnou plečku, jak ho nepoužívám, tak neobnovuju, 10 let mu bude určitě, k tomu úplně plnej cloud, ale je to každej rok s tema fotkama stejný

Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 09. prosince 2023 16:27

Už mimo seniory ... Ty rozdíly, mezi Prahou/velkymi městy a zbytkem republiky jsou a byly propastné a podle mě to celoživotní Pražák nemá šanci pochopit. A ne, prodlouženej víkend na Moravě ve sklípku to nespasí. 

Ne že by v Praze nebyli chudší nebo řekneme kulturně méně vyspělí lidé a na venkově naopak nezila zadna intelektuální elita. Ale ten poměr je proste úplně někde jinde. Je to vidět i tady, jsou tu lidé ze všech koutu ČR a SR, ale ani náhodou to není průřez společností, ta většinová je fakt jinde. A stačí se podívat na kazde druhé výsledky voleb, program v TV, rádio, do diskuze na Novinkách ... Úplně jinak se taky žije na severu, versus na Moravě. Tohle zpochybňování něčí reality nikam nevede. A pardon, mluví ze mě teochu profesionální a studijní deformace, cely život dělám regionální rozvoj.

No proste, když už se tu vzpomínalo na Jiná Realita , tak to byl podle mě typicky příklad. Ano, byla typ, co si dost stěžuje a taky mi to občas lezlo na nervy, ale myslím, ze ji tady bylo mockrát ukřivděno. A moc doufám, ze se ji daří aspoň v rámci možnosti dobre.