"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Offline Aranel
6621 příspěvků moje polička 13. prosince 2023 20:12

Mha

Offline viktorka_od splavu
49364 příspěvků moje polička 13. prosince 2023 22:24

Miru lanyze voni jemne po cesneku a chutnat chutnaji lahodne;-)

Offline Garfie
28576 příspěvků moje polička 14. prosince 2023 04:31

Když jsem četla ten první příklad o nepřekážení, tak jsem si říkala, co je to za divný jev, to jsem v životě neslyšela...ale s těmi dalšími mi to čím dál víc naskakovalo. Znám, možná občas použiju, ale zasadit bych to zasadila někam do Čech!

Offline Miru
16846 příspěvků moje polička 14. prosince 2023 04:32

viktorka_od splavu Mha

...tak Vám, holky, "pěkně děkuju"

Děkuji za reakce.!

Offline baltik
4989 příspěvků moje polička 14. prosince 2023 05:28

Garfie presne, po prvnim prikladu si rikam, to teda z moravy neni a postupne se to stava s kazdym dalsim cim dal normalnejsi :)

Offline baltik
4989 příspěvků moje polička 14. prosince 2023 05:29

A u lanyzu bych chtela mistni pestitelky nasmerovat na firmu cesky lanyz, kteri ockuji koreny stromu lanyzi a pak je prodavaji, takze vzhuru do pestovani!

Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 14. prosince 2023 08:19
Reakce na Potrefenáhusa:

monis já to taky neznám a přijde mi to divny 

(Edit: vídám to tady, jinak jsem se s tom nikdy nesetkala)

​Jo, já si dokonce pamatuju, ze jsem se tu na to už kdysi v pravěku ptala, protože jsem to tu vidala napsané často a přišla jsem si jak z Marsu (myslím u @Mulan).

Tehdy byly ty vysvětlení taky takový rozpacity, zda se, ze spousta lidi to používá ani o tom nevi, ale mě to teda úplně tahá za uši

Online Pinot Noir
29918 příspěvků moje polička 14. prosince 2023 09:13

Používáte tuhá mýdla na ruce? Jaká kupujete? Teď jsem vzala nějaké eko-bio s olivovým olejem, strašně se patlá, je od něj mastné umyvadlo a hrozivě smrdí. Nemáte tip na něco přírodního, co zároveň není takový nepoužitelný hnus?

Online Pinot Noir
29918 příspěvků moje polička 14. prosince 2023 09:16

MP Meri že jo? Říkala jsem si, že už se to tu určitě řešilo. Od té doby si toho občas všimnu a neřekla bych, že by se to dalo nějak lokalizovat, je to tak nějak napříč republikou. A je možné, že to i občas použiju. Ale napsat bych to nepsala, to je extra divné!

Offline Sweet Potato
40452 příspěvků moje polička 14. prosince 2023 09:18
Reakce na monis:

Prosim vás z jaké části Moravy se požívá konstrukce, kdy se sloveso použije na začátku věty v infinitivu a pak se použije ve větě vyčasované? Příklad: Překážet, nikde vám to nepřekáží, že ne?

​To je moravismus? Znám obecně. Hlavně asi 

"Překážet nepřekáží, ale blablabla"

Offline Sweet Potato
40452 příspěvků moje polička 14. prosince 2023 09:21

Pinot Noir

Mám tuhá mýdla ráda, ale taky mi vadí, jak některá hrozně změknou. Mám ráda z Manufaktury meruňkové s peckovou drtí.

Offline Sweet Potato
40452 příspěvků moje polička 14. prosince 2023 09:22

viktorka_od splavu Po česneku? To mi nikdy nepřišlo.

Online Pinot Noir
29918 příspěvků moje polička 14. prosince 2023 09:33

Sweet Potato jé, tak to jsem zrovna koupila! Tak to je super, třeba u něj zůstanu, až vyzkoušíme.

49364 příspěvků moje polička 14. prosince 2023 09:51

Sweet Potato jojo:-) 

Pinot Noir ja jina nez tuha mydla nepouzivam, ted jsem si oblibila https://masticlife.cz/products/tradicni-recke-mydlo-s-mastichou-a-olivovym-olejem je hodne pevne, ale nevim jestli by ti (ne) parfemace vyhovovala

Offline baltik
4989 příspěvků moje polička 14. prosince 2023 10:03

Pinot Noir taky pouzivam jen tuha mydla a ted jsem koupit Rituals a nadherne voni a ma prijemny, takovy oblazkovy tvar

taky miluju mydla Lush, ale to vim, ze tu ma i velke odpurkyne kvuli intenzivni vuni

naopak hrozne bylo to No planet B z DM, to bylo hned pryc, uplne mizelo pred ocima

https://www.dm.cz/znacky/no-planet-b

Offline notna
9459 příspěvků moje polička 14. prosince 2023 10:05

Pinot Noir Tuhá mýdla mám rada od Botanicus. Musí se po vybalení nechat pár dní vychnout, jinak se patlají. Ale po tom vyschnutí jsou super a vydrží dlouho. myslím, že jsem ten pokyn nechat vyschnout před prvním použití viděla i na jiných tuhých mýdlech.

Online Pinot Noir
29918 příspěvků moje polička 14. prosince 2023 10:06

viktorka_od splavu to vypadá jako to, na které nadávám.

Přes "nevůni" bych se i přenesla, ale to moje je úplně slizké, rozleptané, odlučují se z něj takové velké mastné slizké cancoury, bojím se, že mi ucpou odpad. Už je v koši.

baltik děkuji za tip i anti-tip

Offline Potrefenáhusa
38891 příspěvků moje polička 14. prosince 2023 10:23

Pinot Noir já mám rada úplně obyc dětský z dm nebo rossmanna ty jejich značky a z těch lepších dr. Bronner´s z biooo, když jdu kolem. To z manufaktury mám taky rada, ale je strašně veliky.

skvělý klasicky mejdla má taky loccitane 

baltik a z lushe karma  

49364 příspěvků moje polička 14. prosince 2023 10:38

Pinot Noir nn tohle je fakt uplne pevne, spis da trochu prace ho rozmydlit:-))

Offline Jitka77
1939 příspěvků moje polička 14. prosince 2023 10:40

Výborná tuhá mýdla dělá Nesti Dante, jsou třeba na Notinu.