"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Offline Lenka22
2649 příspěvků moje polička 12. prosince 2023 12:04

Len aha aha, tak na to asi kašlu, budu zkoušet ten olej, jestli se to pohne. 

Offline Len
2673 příspěvků moje polička 12. prosince 2023 13:17

Lenka22 No, jak bych to... Moc si od toho neslibuj.

Offline barbucha blogger
35890 příspěvků moje polička 12. prosince 2023 14:54
Reakce na Potrefenáhusa:

žluťásek nekoukala ses v get inspired? Oni tam maj švédský deky klippan, stojej teda docela ranec, ale jsou tak krásný...

​Já zrovna tuhle čistě vlněnou deku dostala... musela jsem si vzít ještě tašku navíc do letadla, abych ji odvezla Prej k televizi, až mi bude zima. Hele vypadá, že se v ní uvařím zaživa!

Offline Lenka22
2649 příspěvků moje polička 12. prosince 2023 15:02

Len jasná věc, budu zkoušet a uvidim, zázrak nečekám :-) 

Offline Potrefenáhusa
38891 příspěvků moje polička 12. prosince 2023 15:07

barbucha no teď jsem koukala, ze tam maj k ty naší kočárkový velikou  my tu máme fakt zimu, spime zahrabany pod vsim možným, akorat v obejvaku tocim laciny z jysku, protože je průběžně žere pes

Offline barbucha blogger
35890 příspěvků moje polička 12. prosince 2023 18:45

Potrefenáhusa 

V obejváku na sedačce mám modely z Pepca z podobnejch důvodů - pes je nežere, ale slintá Tuhle vlněnou jsem přehodila přes křeslo, tam moc neleze.

Do zimy bude asi nejlepší péřová peřina, pod takovou nedokážu vůbec spát, jakej mi byl hic, a to v ložnici netopím. No a teplý prostěradlo - nebo spát na tý vlněný dece, až ji pořídíš. Flanelový povlečení je taky fajn...

Offline Potrefenáhusa
38891 příspěvků moje polička 12. prosince 2023 19:32

barbucha já peří nesnesu, i to smrdí...jak ty přírodní materialy mám rada, tak peří na spaní mw nijak neoslovuje...mám vlnenou perinu Besky, ale teď ji má muž a já s miminem velkou dvojitou...jinak mám i elektrickou vyhrivanou decku, ale to s ditetem v posteli nelze. 
tak než vysmahnou, tak ta vlna :-) flanel máme

Offline barbucha blogger
35890 příspěvků moje polička 12. prosince 2023 19:40

Potrefenáhusa 

Smradu jsem si nevšimla nikdy a elektrický dečky bych se bála

Offline Kokoska
35001 příspěvků moje polička 12. prosince 2023 19:45

Potrefenáhusa barbucha kdysi jeste u rodicu jsme meli perovy polstare i prosivany deky a nic nesmrdelo. Ale u tety, ktera mela ty duchny zastlany a vytahovala je jen pro hosty, to citit bylo. A to bych rekla, ze je obcas i vetrala, byla pecliva. Ale jak se to denne nepouzivalo, takovy specificky cuch to melo. A byly tezky, ani poradne prikryt se tim nedalo, jak byly nacpany.

Offline Potrefenáhusa
38891 příspěvků moje polička 12. prosince 2023 19:48

barbucha Kokoska no mne vyhovuje, když se ty polstare daj prat, muž peří má a já si koupila svůj umelohmotnej 

to peří se musí cas od času cistit a starat se o to, já pod tím vyrostla, nebyly to duchny, ale klasicky prosivany deky a nespí se mi v tom dobře 

Offline barbucha blogger
35890 příspěvků moje polička 12. prosince 2023 20:30

Potrefenáhusa 

To jo, polštáře se musej dát vyprat! Jednou jsem zkusila vyprat péřovej (dekorační), kristepane, to byl teda fakt smrad potom! Kromě toho to schlo tejden. Myslím, že jsem ho pak vyhodila

Offline EDITH4B
2131 příspěvků moje polička 12. prosince 2023 20:48

Kokoska Potrefenáhusa barbucha ježiš ,teď jste mi připomněly -kdysi jsme spali u kamarádů na chatě, šli jsme spát ovíněni(notně)a já se probrala s totálně ucpaným nosem (mám alergii na peří)a s řevem " slez ze mě "!!! To ta děsná duchna.Smějou se mi dodnes .

Offline 711990
18320 příspěvků moje polička 13. prosince 2023 09:51

Ja miluju tu lehce zatuchlou vuni perovejch kabatu a dek:D a obcas tak vonival i muj papousek, to jsem se s nim rada mazlilated uz jsem to z nej dlouho necejtila 

Offline andulka01
12857 příspěvků moje polička 13. prosince 2023 10:18

Dlouhá léta mám obě peřiny péřový (kachní peří) a nikdy teda nesmrděly. Tu tenčí normálně peru, tak dvakrát do roka. Zimní po uložení přes léto vyvětrám, ale taky nemám dojem, že by nevoněla.
Myslím, že ten smrad bude spíš způsobený tím, že se ty peřiny dávaly na slunce a teplota rozpustila zbytky tuku, který v peří je a žluklo to. Peřiny taky větrám v mrazu, to je úplně nejlepší (když to teda stihnu, letos nějak nebyl čas).

Offline monis
1611 příspěvků moje polička 13. prosince 2023 13:53

Prosim vás z jaké části Moravy se požívá konstrukce, kdy se sloveso použije na začátku věty v infinitivu a pak se použije ve větě vyčasované? Příklad: Překážet, nikde vám to nepřekáží, že ne?

Offline viktorka_od splavu
49364 příspěvků moje polička 13. prosince 2023 14:35

monis to jsem v životě neslyšela

Offline eM
1753 příspěvků moje polička 13. prosince 2023 14:35

monis Takovou větu normálně použiju a nepřijde mi na tom nic zvláštního. Takže jeden hlas pro Brno. :)

Offline monis
1611 příspěvků moje polička 13. prosince 2023 14:38

viktorka_od splavu já to neslýchám nijak často, ale když, tak je to vždycky někdo z Moravy. U nás na Vysočine jsem to taky nikdy neslyšela. Muž je z vých. Moravy, tuhle kontrukci zná, ale taky to neumí lokalizovat. Dneska to použil zubař, tak jsem si na to zase vzpoměla. 

Offline Miru
16846 příspěvků moje polička 13. prosince 2023 14:40

Máte někdo zkušenost s lanýži?, jak to chutná, resp. výrobky s lanýži ve složení, jestli je to dobré nebo hodně osobité.?..

Offline viktorka_od splavu
49364 příspěvků moje polička 13. prosince 2023 14:42

monis já zas od několika lidí nezávisle na sobě slýchám obrat slyšel jsem to v rádii

Přitom si myslím že každý z nich pochází od jinud