A přidávám jako pojistku ještě drogerii PEMI
Sem ho chodím kupovat já.
Emi tak záleží, o jaký email se jednalo. Pokud na tvoje jméno, tak nemá nikdo po tvém odchodu právo číst tvé maily - pouze ve výjimečných případech a pouze služební. Sama píšeš, že bude mail smazán, tak nerozumím, proč by do něj měla kolegyně přistupovat - to, že je něco zazálohované, neznamená, že je to přístupné všem. Pokud jsi ovšem neobsluhovala firemní schránku typu info@firma.cz - tam je pak situace jiná, tam emaily patří firmě.
Emi no to záleží, co máte napsáno v předpisu, co se týče používání pracovnich prostředku pro soukromé účely. Protože ten email je primárně pracovní prostředek. Pokud je soukromé používání povoleno, měl by být také nastaven klíč, jak se poznají ty soukromé emaily, ale jsou vyjímky, především vyšetřování podvodu, kde to zaměstnavatel nemusí dodržet.
Některé organizace automaticky archivují všechny e-maily nebo emaily vybraných uživatelů kvůli vyšetřování pripadnych interních fraudů.
Tak jako tak nepředpokládám, že by k těm e-mailům měl na požádání přístup kdokoliv, většinou se to řeší tak, že se musí žádat požadavek, který někdo schvaluje a ten musí být nějak zdůvodněn. Obecně nebývá úplně jednoduché se tam dostat ani pro administrátory e-mailové služby.
Nevím jaky cloud používáte, ale MS drží data uživatele ještě měsíc po zmazani a většinou je přesměruje na nadřízeného, netyka se to tolik emailu, tam se nedostane, ale třeba one drivu.
Podtrženo sečteno, s tímto toho asi moc neuděláš a doporučuji si vytvořit schránku na free serveru a pro soukromé účely používat tu. Zároveň napiš svým kontaktům, ať ti neposílají poštu na pracovní adresu - ta schránka se občas přesměruje na nadřízeného, takže po tvém odchodu by to chodilo na něj.
Emi u nas se firemni adresa po odchodu zablokuje a maily se presmeruji na jinou osobu. Posledni vyplatni paska se posila na soukromy mail. Ale budu chytra jak radio - proc proboha nekdo pouziva firemni mail pro soukrome ucely?
SunEclipse Samozřejmě je na mé jméno.
continuity V předpisu to není upraveno, praxe je taková, že všechny mé emaily bude mít k dispozici má nástupkyně. Nonstop, měsíce, bez jakéhokoliv omezení. Vím to mj. proto, že mám připojené schránky svých bývalých kolegů, ale až po jejich odchodu a až po tom, co si soukromou korespondenci smazali.
Soukromé emaily mi obvykle chodí na můj soukromý email, ale občas jsem si s někým z práce psala i nepracovně, třeba když se zeptali na stav mého manžela po operaci... A mám tam i nějaké výplatní pásky své i kolegů, když potřebovali něco zkonzultovat. Příchozí soukromé emaily prostě nedokážu úplně eliminovat, třeba ty výplatní pásky jsem vůbec nemohla ovlivnit, neměly mi tam přijít. A hlavně mě nenapadlo, že smazání soukromých emailů je vlastně nemožné.
Kokoska ale no tak...prostě to tak někdo dělá, taky takový znám, nechapu,ale neudivuje mě to....a hlavne o to přeci Emi vůbec nešlo
Kokoska Pro soukromé účely jsem ho používala minimálně, ale přesto tam nějaké soukromé emaily mám. A je mi velmi nepříjemné, že je bude mít k dispozici někdo cizí, protože je po mém smazání znovu obnoví. Myslím, že mám právo své soukromé emaily smazat.
To je hodně nestandardní, že ty schránky dostane automaticky ten nástupce, ale víte to všichni. Asi bych to opřela o ty výplatnice, protože to obvykle zaměstnavatel nechce, aby se ve firmě šířilo.
Kokoska stes Když vám na pracovní email napíše někdo z kolegů soukromě, odpovídáte mu na email ze svého soukromého emailu? Když vám do práce napíše manžel, protože máte v práci zablokované přístupy na soukromé emaily, tak mu neodpovíte?
Ale i kdybych nijak nereagovala, už mám v došlé poště soukromý email a nemám možnost ho smazat.
Emi jo, chapu. Ale tak treba ty smazane maily zustanou jen v zalohach, verejne videt nebudou?
Emijá vůbec nikomu že svého okolí svůj pracovní email nedávám. Mám emaily na telefonu nebo to vyřídím večer.
Prostě pracovní email je pracovní, dnes se to různě monitoruje a hlídá, vůbec bych si tam nějaké důvěrnosti s kolegy nepřeposilala. Hlavně teda pokud jsi věděla, že tu schránku připojí kolegyni.
Zmazat něco nadobro v některých službách prakticky ani nejde. A i na disku je to iluze.
continuity Jedná se jen o několik výplatních pásek, nemám tam celé výplatnice, takže z tohohle pohledu to bude vedení asi jedno.
A vím, že to u nás je dost nestandardní. Před pár dny mi bez vysvětlení zrušil jednání kolega, co už tu nepracuje. Překvapilo mě to a pak jsem zjistila, že ho zrušil někdo jiný s přístupem do jeho emailu, protože to dostal jako pracovní příkaz.
Emi jasně že odepisuji, vždyť jsem psala,že mi to neudivuje
continuity a je vubec legalni posilat mailem vyplatni pasku bez hesla?![]()
Je, může se šifrovat celý email. Ale vůbec netuším, jak to je u těch připojených schránek, jestli se k tomu dostane i ten nástupce. Až dodnes mne nenapadlo, že to někdo může dělat.
Na druhou stranu, pochopila jsem, že tam jsou výplatnice kolegu, ne její vlastni. Tak kolegové to můžou poslat i do novin, pokud chteji.
Pokud je to sdílení schránek běžná praxe, všichni o tom ví, tezko se odvolávat na ochranu údajů, protože se nedalo od začátku předpokládat, že schránka je soukromá. Tohle je dost vosajslich, ani právníci na to nemají jednotný názor, co se může a co ne. Spousta zaměstnavatelů to vyřeší tak, že soukromé použití rovnou zakáže, napíše do předpisů, že to může monitorovat a je vymalováno.
Kokoska Má nástupkyně dostane tu zálohu. A velmi pravděpodobně bude mít v blízké době mou zálohu připojenou ke své schránce postupně několik lidí.
continuity Ani manželovi jsi nedala pracovní email? A nenapadlo mě, že kolegyni přidají do zálohy i mé smazané soukromé emaily, takhle to dřív nefungovalo.
Emi ne, proč? Píše mi na WhatsApp nebo na soukromý. Já to mám oddělené úplně striktně, navíc jsem docela fluktuant, to bych přicházela o historii emailu a třeba objednávek v e-shopech. Já jsem to teda nedělala vůbec nikdy, ani v době, kdy byl internet ještě vytáčené spojení.
Z hlediska bezpečnosti zamestnavatele je strašlivý nešvar také použít pracovní adresu do veřejných služeb, (úplně nejhorší je, když tam zaměstnanec nacpe i pracovní heslo). Školili jsme zaměstnance, že to fakt nemají dělat už u nástupu. Pokud je to kvůli práci, ať tam dají alespoň jiné heslo.
viktorka_od splavu continuity Výplatní pásky jsou zaheslované, ale heslo se dokáže snadno zjistit. Logika hesla je stejná pro celou společnost a u nás v oddělení máme k té klíčové informaci často přístup. Navíc jeden kolega mi pro jistotu poslal pásky i s heslem :-(
Ale podstatné je, že se teď k našim emailům přístupuje jinak, smazané emaily prostě dřív zůstávaly smazané.
Emi blby, no. Ja jsem to drzela dost striktne zvlast, pokud jsem si psala s nekym z kolegu, bylo to maximalne "brzy se uzdrav" apod. Rodinni prislusnici a kamaradi maji moji soukromou adresu. Manzel mi nepise, jakozto muj sef pracujici vetsinou z domova na me hulaka pres dvere ![]()
Emi to že se emaily nemažou to by zaměstnavatel snadno obhájil. To není problém vyargumentovat. Ale tohle připojování schránek je opravdu divné.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Vítejte! Je to sice otrava, ale pokud chceme, aby naše webové stránky nadále fungovaly, musíme Vás obrat o trochu Vašeho času, abyste si nastavili své vlastní kombinace cukroví. Koláčky si prosím nastavte podle své chuti:
Více informací o zpracování osobních údajů najdete v našich zásadách ochrany osobních údajů.
Nezbytné koláčky
Zajišťují základní funkce webu, bezpečnost a správné zobrazení stránek, bez nich by parfumanie.cz nefungovala správně.
Analytické koláčky
Pomáhají nám pochopit, jak návštěvníci web používají, abychom ho mohli zlepšovat, například anonymní statistiky návštěvnosti.
Marketingové koláčky
Slouží k zobrazování relevantní reklamy a obsahu na základě Vašeho chování na webu.
Svůj souhlas můžete kdykoliv změnit v nastavení koláčků v patičce webu.