Ja si este pamatam, ako bolo za mojho detstva rozsirene pomenovanie Skalicanov Fazulari. Uz som to dlho nepocula. Tieto pomenovania obyvatelov obci ci etnografickych skupin maju na Slovensku bohatu historiu, ci uz vznikli posmesne alebo nie. Castokrat malo to pomenovanie povod v nejakom slove, ktora dana skupina pouzivala (napr. Čilejkari). Čobolaci vnimam tak nejak podobne. Bratislavcanom sa vravelo Paštekári a to obcas pocujem dodnes.
"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět
Mrakoplas to určitě a nikdy sa to nebralo moc vážně.
https://www.teraz.sk/spravy/zochari-kozkari-ci-fazulari-v-pr/364698-clanok.html
Žochar má v Topolcanoch dokonca sochu.
Teda já tady rozvířit tak zajímavou debatu a pak vůbec nemám čas do ní přispět! ![]()
K té Japonce vlastně musím říct, že mi přijde docela japonská vzhledem, i když člověk pochopitelně pozná, že je cizinka, ale je vidět, že se snaží, češe se, chová se jako Japonka. A taky že normální Japonci v mém okolí to prožívají asi jako my tady, tj prakticky netuší, že nějaká volba proběhla a pokud ano, je jim to ukradené. ![]()
Mně to vůbec nezaráží na té národní úrovni, ale na té mezinárodní už by mě to asi trklo. V tom Japonsku echt, protože je pořád dost uzavřené, i když ten posun za třeba 17 let co sem jezdím, je obrovský. U nás by mě vůbec nezarazila třeba Vietnamka, černoška (bez českých předků) už asi ano. :-) A jak tady někdo říkal, že prostě chtěla na Miss, tak co jiného jí zbývalo, je pravda. Když pominu, že na Ukrajině se na Miss asi nepřihlásí, tak Japonsko neumožňuje dvojí občanství, takže ve své rodné zemi se účastnit nemůže, ani kdyby chtěla.
No a co se Christové týká, tak slyším poprvé o tom, že by byla vypískaná kvůli původu. Pamatuju si tu aféru taky, první Miss byla velká událost a sledoval to každý. Pamatuju si i na to překvapení, že vyhrála, navíc jednohlasně, byla tam jiná favoritka a ona vlastně z tehdejšího pohledu opravdu nebyla vůbec hezká, nebo teda neodpovídala tehdejším ideálům krásy. Ale při tom pískání jsem se za ty lidi styděla, to si taky pamatuju, muslo to pro ni být strašné.
No a ještě teda k čobolákům, z mého okolí to nikdo nepoužíval, takže vůbec nevím, kde jsem to slyšela poprvé, Rákosníky až tady!! a Ukáčka poprvé taky tady, ale pak ty internety tím byly zavalené, v reálu neznám nikoho kdo by to byl řekl. Ťamany naštěstí znám, jinak bych si připadala, že žiju na podivném ostrůvku tolerance nebo ingnorace....![]()
Garfie ja to vvsetko tiez poznam len odtialto (aj Cobolakov). Tamany vidim asi prvy krat a neviem identifikovat.
V nasom dzirensdorfe su Vietnamci Vietnamci, Thaci su Thajci. Ale mozno mam len "nespravnu" bublinu a nejake pomenovanie maju, len o tom neviem :)
Mrakoplas Viš co je zvláštní? Že já slýchám Ťamani o těch Vietnamcích z tržnice (ale pravda je, že už jsem to neslyšela věky) a z potravin jsou to vždycky Vietnamci, možná je to takový devadesátkový výraz a už to pomalu vymizelo...
Garfie zacinam sa stracat. Kto su potom Rakosnici? Uz je to na mna moc zlozite
. Mam tu taky moment Nejsem tvuj otec, sem tvuj syn!
Mrakoplas Rákosníci a Ťamani jedno jsou.
Oboje je přezdívka pro Vietnamce, aspoň myslím.
Garfie ahaaaa! Dik za vysvetlenie ![]()
Mrakoplas mam dojem ze rakosnici se pouzivalo uz za komunistu, pak prisli tamani s temi stanky a dnes uz slycham jen vietnamci /vecerky apod/
viktorka_od splavu já teda nekorektně používám "u Číňanů" pro ty vietnamské obchody s různými tretkami a plastovým bordelem, co moje děti hrozně chtějí.
Garfie právě jsem se chtěla zeptat, jestli Japonci tu Miss prožívají nějak víc než my. Protože já bych nevyjmenovala, ani jednu miss za posledních pět let.
Evaeva Já možná za 15.
Zrovna jsem přemýšlela, kde skočily moje vědomosti. Nakonec jsem koukla na wikipedii, abych zjistila, že jakž-takž se orientuju do Houdové, pak dalších zhruba 7 (teda do Kuchařové) bych se asi chytla na jméno, ale jen pasivně a od Kuchařové už jsem o žádné ani neslyšela, s čestnou výjimkou Vignerové a to jen díky Kolečkovic aféře. ![]()
Garfiev mé rodné vísce se bohužel ťamani používají a připadá to tam mnohým normální. Teda zlepšuje se to, ale... Jsem ve FB skupině obce a někomu není blbé do téže skupiny, kam ten vietnamský obchodník dává příspěvky typu "od zítra dušičkové zboží" a "jarní závitky na objednávku", napsat: "je u ťamana otevřeno na Silvestra?" Několikrát jsem i odpověděla, jestli jim to přijde v pořádku, někdo se i zastyděl a omluvil, ale bylo úplně znát, že jak v tom ti lidi žijí, vlastně je vůbec nenapadne, že by na tom mělo být něco špatného. Teď už vím, kdo je správce skupiny a že je to osoba velmi korektní a tamní poměry pokroková, takže prostě tyhle příspěvky nahlašuju. A myslím, že jich postupně ubývá. Ale na druhou stranu věřím, že když žiješ v takovém prostředí, dost věcí ti ani nedojde. Mně taky až tady v diskuzích některé věci došly, že jako nejsou správné, nebo korektní. Jsem taky vesnickej buran. A právě i v té FB skupině je to podle mě vidět, že když se ozvalo pár nesouhlasných příspěvků, ti, kdo nejsou úplní tupci, se třeba zamysleli.
Jinak je to vtipné pozorovat, tu skupinu. Aby si to tu zas někdo nevzal osobně, tak výslovně píšu, že NĚKTEŘÍ ti starousedlíci jsou hrozně omezení a fakt buranští, s rozhledem maximálně na konec své zahrady, a teď tam probíhá krásný střet nově postavené čtvrti obydlené převážně mladými lidmi odjinud a těchto osob. "Mladí" by chtěli, aby se po ulicích volně netoulali psi, aby lidi v kamnech nepálili jedovaté sračky, aby neparkovali na silnici, když má každý zahradu, aby služební a zemědělská vozidla zůstávala u firem a družstva a neparkovala celou noc před domem řidiče, aby se třídil odpad atd., tj. věci, které považuju za standard, ale část starousedlíků je z toho na prášky. Takovým když řekneš, že ťaman je nevhodné označení, podle mě vůbec netuší, o čem mluvíš.
Pinot Noir
Tos popsala úplně přesně. Já myslím, že takhle momentálně prostě vypadá český venkov. Mění se to, ale pomalu. Zároveň ale občas narazíš na venkovské starousedlíky, kteří mají někdy až takovou, nevím jak to přesně říct, jakoby přirozenou inteligenci a soudnost, i když jsou třeba nevzdělaní a ze vsi nevytáhli paty, že jsem často až překvapená. Třeba moje prateta se strýcem (ten teda nedávno zemřel, bylo mu 93), to je úplně prototyp takových prostých čistých lidí jak z předminulého století. Přitom žili celý život na samotě a největší město, co navštívili (jednou za rok na Floru), byla Olomouc. Ti měli pochopení absolutně pro všechno a pro všechny, nikdy jsem je neslyšela říct o někom něco špatného.
Garfie ano, i takoví tam jsou, taky znám. Člověka překvapí, jak otevřenou mysl mají.
Já bych řekla, že už se to hanlivé označení moc nepoužívá, nedávno bylo v nějaké soutěži slovo ,,pšonek" a nikdo nevěděl. Tak hlavu vzhůru. :D
Kan No ale zrovna jako o Pšonkovi mluví moje kamarádka o svému muži Polákovi!
To je takový jejich interní vtípek...(netuším teda jak o ní mluví on!)
Garfie Ty jo, ale to je hrozný.
Ona je to prakticky nadávka. Já si pamatuju na nu nekorektní reklamu na mobil, kde se Poláci hodně vymezili a reklamu museli stahnout. Něco o mobilech, nepamatuješ?
Pinot Noir Souhlasím, jak v tom člověk žije, přijdou mu ty věci normální. U mě to byli ti čoboláci. Akorát teda mi tam nesedí, že si tak sami říkali. A že si tam v hospodě dali do držky kvůli menším blbostem. Táta už nežije, asi se to nedozvím, jak to s tím oslovením bylo. Taky to můžu mít zkreslené.
A ještě tě tam nikdo nepoučil, ať se do nich nepleteš, když tam nebydlíš? To bych docela čekala.
Nechci ti brát iluze, ale kdybys nakoukla do páté cenové ve vaší čtvrti, tak tam najdeš úplně stejně omezenou sociální skupinu. nebo teda my jsme tyhle myslitele měli i ve městě, kde jsme bydleli. Muž dělal předsedu SVJ přes deset let a to bylo výživný. Oni ty petky nepálily, ale zase házely do kontejneru na bioopad nebo do keřů před domem apod ![]()
Přiznávám se , že mě tyhle pohledy do jiných a různých sociálních skupin baví. proto chodím i sem, že
/Bych si na FB taky početla, kdyby se tu něco dělo. Ale jak je tu zatím velká převaha starousedlíků, tak si všichni vyříkají z oči v oči v hospodě nebo hned na ulici./ Akorát z toho občas chytám depku a říkám si, abych nevystrkovala nos ze své bubliny, kde je mi dobře.
Kan To byla ta reklama, za kterou se musel omlouvat nový kancléř hradu, ne? To jsem dnes ráno někde četla.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí
Esxence 2026: Podruhé. Teda pokračování.