"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Offline letfenixa
10902 příspěvků moje polička 26. ledna 2024 17:53

Karja neviem, či v jeho krajine pôvodu nie je len tykanie.

Offline olte
755 příspěvků moje polička 26. ledna 2024 18:16
Reakce na rysamona:

Pinot Noir u nás bouřka, severní Morava, asi proto že je černá.

rysamona no ale bouřka je jelitový prejt, ne polívka. 

Offline stes
9282 příspěvků moje polička 26. ledna 2024 18:43
Reakce na Karja:

Mně tyká jeden kluk z rychlýho občerstvení, jako nevadí mi to. I když já jsem taková slušná a milá na všechny a vždycky nějaká otázka "chceš příbor, budeš jíst tady" po "dobrý den, poprosila bych vás, je prostě vtipná:-D. ale už jsem přemýšlela, jestli mu to třeba nemám říct kvůli jiným zakázníkům. Myslím, že je to nějaký Srb nebo tak něco, nějakej Jihovýchod Evropy. 

​Pamatuji jedno řidiče, staršího Slovaka. Sympaťák,co všem zenskejm říkal čau kočko, milá moje a tak. Usměvavej, prijemnej.Nevím proč,ale od něj to léta žádný minimálně nevadilo,aspoň ne tak,aby mu něco řekla. Těžko se to vysvětluje, proste to vubec nebylo impertinentni. No je to pár let zpátky, dneska už by se asi některá ozvala.

Offline rysamona
1111 příspěvků moje polička 26. ledna 2024 18:50

olte

Možná hromadný výraz pro prejt i polívku...Polívce říkal bouřka i reznik

Offline jerry
11252 příspěvků moje polička 26. ledna 2024 18:51
Reakce na letfenixa:

jerry že? Na youtube je plno komentárov od Poliakov, ktorých pobavila.

​Protože si ze sebe dokážou udělat legraci. 

Offline brrr
12366 příspěvků moje polička 26. ledna 2024 19:43

RoSa U nás je to prdelanka. S chlebem ji zbožňuju.

Offline Tabea
8142 příspěvků moje polička 26. ledna 2024 19:43

Karja třeba je ze země, kde se vykání moc nepoužívá. Tady mi tykají třeba prodavačky v pekařství, kam chodím skoro každý den. Já to operují. Je ale fakt, že oni jsou místní, takže to 100% není neznalostí jazyka. Ale jedem i small talk a tak. 

Offline Karja
44744 příspěvků moje polička 26. ledna 2024 19:51

Tabea letfenixa To tak může být, tak vykání se moc nepoužívá jinde ne? Myslím, že je z nejake země bývalé Jugoslávie. A že prostě neumí vykat, co si budeme povídat, je to těžké. 

stes Haha, jo je to posunutý asi dneska vsechno

Online continuity
43180 příspěvků moje polička 26. ledna 2024 20:15

Karjajá jsem teď zjistila,že mám drobný společenský problém. Dělám na tom mezinárodním projektu, vsechna ofiko komunikace jede v angličtině, ale začala jsem se učit německy a zjistila, že v části kolegů si vůbec nejsem jistá, jak by to bylo s případným tykáním. U jednoho je to jasné vykání, urputně mě oslovuje Dear continuity, ač není zas o tolik starší ani výše postavený, abych to tykání nemohla začít já.

ale u někoho vůbec nevím.

Offline Tabea
8142 příspěvků moje polička 26. ledna 2024 20:44

continuity já nedávno zjistila, že různý firmy v Německu, který patří pod ten samý americký koncern tohle řeší různě. Naši firmu vlastní už několikátí Amíci, takže tykáme, v jiných firmách si vykají. A to donedávna jsme měli pobočku 60km daleko, kde všichni šéfovi vykali a on jim taky. A když jsme tam přijeli my z "ústředí", tak jsme všem tykali. A to bylo v rámci jedný firmy, ne koncernu.

Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 26. ledna 2024 20:55

MP Marge Ježíš! Ahoooj ... ?!
(snad jsem nepropásna hromadne vítáni navrátilce!)

Offline jerry
11252 příspěvků moje polička 26. ledna 2024 20:58

MP Marge 

Návrat ztracené dcery

Online continuity
43180 příspěvků moje polička 26. ledna 2024 21:06

MP Meri jerry no propasli jste.

Online Gatita
8641 příspěvků moje polička 26. ledna 2024 21:07

Tabea byla jsem nedavno na vejlete v Mnichove a prodavacky v pekarstvi mi tykaly, opakovane v ruznych pekarstvich. Docela me to prekvapilo, myslela jsem, ze Nemci maji to tykani nastavene stejne jako Cesi. Ale bylo mi to jedno, v tom cizim jazyce mi to usi netrhalo.

No a na podzim jsem si kupovala obcerstveni na Knejpe v Jizerkach a ten typek nam tam vsem tykal. Prislo mi to hrozne neprirozeny! Jakoze delal prazskejm maminam ten horskej kolorit nebo nevim.

Offline Lilly_Ku
4548 příspěvků moje polička 26. ledna 2024 21:08

Tabea mi je to tykani prijemny, clovek i vic pokeca s neznamyma lidma, jak pises :)

a k praci, uz si vubec nedokazu predstavit nekomu vykat, i kdyz pracuju v anglictine, takze tam to je jedno.

Offline Lilly_Ku
4548 příspěvků moje polička 26. ledna 2024 21:10

Gatita tak jako nejake babicce na ulici bych netykala, kdyz se me treba zepta na cestu, ale lidem plus minus myho veku uplne v pohode.

Offline Lilly_Ku
4548 příspěvků moje polička 26. ledna 2024 21:12

continuity a pise ti dear jmeno nebo prijmeni? protoze jestli jmeno tak imo tykacka naprosto realna.

Offline Karja
44744 příspěvků moje polička 26. ledna 2024 21:14

continuity No fuj, ještě tohle řešit, ale řekla bych, že ostatní nejsou v tom vykání tak urputní jako my češi. My si všichni tykáme, jako v rámci té širší organizace. Až na výjimky, snadno rozklíčovatelné. Nicméně poměrně dlouho trvalo, než mi to někdo řekl, takže já jsem fakt vykala v písemné komunikaci a nepoznala že ostatní mně ne:-D.-D

Offline Tabea
8142 příspěvků moje polička 26. ledna 2024 21:19

Lilly_Ku já ještě nikdy nepracovala ve vykací firmě

Emaily s oslovením Sehr geehrte(r) si momentálně píšu snad jen s právníkama z jedny firmy Velký čtyřky. (Jejich iniciativa). Když píšu ale s právníkama z jiný firmy z Velký čtyřky ve Švýcarsku, tak je to jen Hallo.

Online continuity
43180 příspěvků moje polička 26. ledna 2024 21:23

Lilly_Ku no nevím,mě se zdá, že si drží takový jako odstup. Těžko se to vysvětluje. 

No nakonec to bude jedno, v této chvíli se stejně tvářím, že jim nerozumím ani slovo, je to tak výhodnější. Časem se uvidí.