continuity a proc pres anglictinu? Nejhorsi je motat dva jazyky dohromady, to se fakt plete. Nebo jsem nepochopila, jak to myslis.
"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět
žluťásek Jasně, jak říká continuity, německá gramatika má podobnou skladbu jako česká, taky mi němčina šla na gymplu daleko líp než angličtina. Ty jazyky, co mají časování sloves mají výhodu, protože minimálně chapou o co jde.
continuity Já to teď právě vidím u syna, jak se učí španělštinu přes angličtinu. A je to katastrofa, kolikrát mu něco raději vysvětluju v češtině, protože zrovna to časování je fakt složité vysvětlit. Nebo zvratná slovesa! Přitom pro nás je to k pochopení úplně snadné.
Já jsem vykací typ, takže bych klidně vykala všude všem... V jedné minulé firmě rovnou u nástupu řekli všichni si tykají (až na pár výjimek) - nejdřív mi to bylo divný, ale zvykla jsem si (navíc jsem tam patřila k menšiě s vyšším věkem). V další firmě (korporát) to neuměli říct (tyká se, vyká se, jaká jsou pravidla), každý to definoval jinak a to je teprve peklo..
Ono je to různý - v různých prostředích... V minulý práci si všichni tykali a ani se nijak zvlášť nedovolovali, a musím říct, že to (jakože automaticky neformální) jednání je pak trochu jiný a nikdo ani nějakou základní slušnost kolikrát moc neřeší. Většinou s výmluvou, že na to není čas. Osobně dávám právě proto přednost vykání a z toho plynoucímu určitýmu odstupu.
barbucha Někde v práci to prostě jde tykat a všichni jsou slušní a potom je prostředí a lidi s kterýma to prostě nejde, jelikož jsou to kreténí a je jedno jestli má titul, nebo je bez vzdělání. Třeba na workshopu je to úplně v pohodě, tam to řeknu hned, když se představím, že si budeme tykat a to se vidíme poprvé a naposled.
Kokoska continuity se myslím učí na Duolingu (výuková aplikace jazyků, tuším americká) , a tam jsou pro různé jazyky různě rozsáhlé nabídky, který jazyk se v nich můžeš učit - pro české mluvčí je tam jen angličtina, a naopak pro anglicky mluvící je nabídka nejrozsáhlejší.
Isca tak to potom jo, i kdyz mi to prijde trochu nesikovny. U Garfika to chapu, ten jinou moznost nema.
Kokoska no protože v duolingu to přes češtinu nejde a pro mě je to jediný funkční způsob, který jsem schopná dělat denně.
Navíc mi přišlo dobry, že pořád tam bude i ta angličtina, nutně ji teď k práci potřebuji a nechci aby mi němčina začla vytlačovat, což se mi kdysi stalo s angličtinou, když jsem se začala učit cesky (trochu se to děje i tak, ale zatím to dávám).
Navíc je zajímavé sledovat ty rozdíly. Jen ta gramatika, občas se ptám chatGPT, jak to má být správně česky. ![]()
barbucha no já jsem kdysi měla kolegu, ktery poslal člověka do p.dele s rozběhem, i když mu vykal. Žádnej vliv to nemelo
U nás jsou všichni přeslušní, i když se tyká. ve středu jsem trochu vylitla na kolegu, který furt pátral, na koho hodit svůj úkol a mě došla trpělivost. A div se svět, začal fungovat. ![]()
Garfie já se taky kouknu na český ekvivalent toho jevu, to má zas Garfik výhodu, pokud mu to má kdo vysvětlit.
continuity uz chapu.
barbucha no já jsem kdysi měla kolegu, ktery poslal člověka do p.dele s rozběhem, i když mu vykal. Žádnej vliv to nemelo
U nás jsou všichni přeslušní, i když se tyká. ve středu jsem trochu vylitla na kolegu, který furt pátral, na koho hodit svůj úkol a mě došla trpělivost. A div se svět, začal fungovat.
Email, kde jeden kolega druhymu vykal a zároveň mu víceméně říkal, že je debil, jsem dostala nedavno. Já byla na Cc. Přitom ten první e-mail byl slušnej. Odpověď strašná. Úplně zbytečně. To jsem si právě říkala, že tykání nebo vykání, když se někdo neumí chovat, vyleze to stejně na povrch.
Karja Jo, to upozornění na chybu jde udělat příjemně, nebo že se ten chybující cítí jako debil. Taky je moc hezký, když se někdo vysmívá, i když sám ovládá jen svoji mateřštinu.
Ty jsi empatická a kultivovaná osoba, když se rozhodneš ho upozornit, určitě to blbě nevyzní.
continuityMně přijde, že v rámci toho tykání je člověk jakoby milejší, ochotnější. Přijde mi, že je to spíš lepší. Ale záleží na pracovním prostředí asi a jak silná je tam hierarchie.
Karja sorry,ale mně to zavání nevyžádanou radou, jako fakt co je ti vlastně do toho,komu on tyka...až to bude někomu vadit,řekne mu to sám. Pokud mi někdo taktně upozorní na cokoliv, co bych delala spatne nebo mimo pravidla nebo tak neco, jsem ráda,ale tohle mi přijde fakt jako rejpani se v tom....
stesPokud mi to nevadí, taky bych neřešila a už vůbec bych nechodila za jeho šéfem.
Mne prekáža, keď mi tykajú cudzí ľudia bez opýtania, cudzím ľuďom vykám, aj keď sú v mojom veku alebo mladší. Napr. v práci mi dosť dlho trvalo, keď mi starší kolega/kolegyňa navrhli tykanie, prepnúť. Istý čas to motám, aj keď sa rozprávame osobne, aj keď komunikujeme cez e-mail, raz im vykám, raz tykám.Málokedy sa mi podarí auromaticky prejsť na tykanie.
Extra blbej. Kdy se mi ve výučtování v mojevzp objeví prosinec 2023? Mám to tam pouze od ledna do listopadu, myslela jsem, že rok je celý rok, tj 12 měsíců.
edit hrubka
Kan V mojevzp mam momentalne taky vykazanou peci jen do listopadu. Oni to tam zobrazuji se zpozdenim, lekari pry maji az 3 mesice na reportovani, jeste v prosinci tam byla zobrazena vykazana pece jen do zari.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí
Esxence 2026: Podruhé. Teda pokračování.