Kdeeee
? Omg, vždyť já čtu snad všechno kromě jídla a zvířat!
"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět
continuity z tohto dovodu radsej komunikujem s Nemcami po anglicky, aj ked tu mam pomerne tragicku a nemcinu lepsiu. A ked pisem v nemcine a jie som si ista ci vykat, dlho tvorim vety tak, aby som nemusela pouzit ty/vy
. Ale uz ked mi dakto napise Hallo Jana (priklad), tak uz to povazujem za impulz, ze mozem tykat :) Ale ja vacsinou komunikujem s dodavatelmi, nie je to ziadny nadriadeny.
Mrakoplas no mně třeba přijde dost nevýhodný komunikovat jejich jazykem. Takto jsme na tom plus minus stejně, každému kus pozornosti a schopností bere ta cizí řeč.
MP Meri v radostném vlákně tuším a pak něco ve zvířatech.
Tak zrovna tahle vlákna mě minula.
Omg, vždyť já čtu snad všechno kromě jídla a zvířat!
a přitom jsou to ta nejzajímavější vlákna ![]()
continuity jj to je pravda.
MP Meri jerry Ahoj! "Navrat ztracene dcery" je dokumentovan v radostnem vlakne, ale strucne vysvetlim: Zaskocila jsem se po dlouhe dobe podivat, protoze se mi nechtelo zacinat novou knizku, tak ze si poctu tady; no a v radostnem vlakne jsem nachytala Brr, jak hlasi, ze na Facebooku narazila na muj post ve skupine "Nebraska Bohemians", kde se vyptavam na to, jak se zije v Nebrasce. Brr me poznala podle ilustracniho fota me zvere, na ktere byl Chico, ktereho si zjevne pamatovala ze zvireciho vlakna. Takova nahoda, ze!? Tak jsem se holt musela prihlasit ![]()
Ale do Nebrasky se stehovat nebudu!
P.S. A rada vas vidim ![]()
Karja Fakt ti to tykání vadí? Já bych asi u cizince byla hodně tolerantní, ale já jsem celkově esasygoing, mě to asi celkově nějak neuráží, leda by to byl nějakej starej arogantní chlap.
Ve Španlsku si myslím taky primárně tykají...
Garfie Je nevadí mi to, spíš jsem se blbě vyjádřila teda;-). Myslela jsem, jestli ho nemám upozornit kvůli jiným zákazníkům, protože on jinak umí český dobre.
stes Mluvíš mi z duše! :-) Karja Já bych to pustila z hlavy, třeba to nikomu nevadí, na jeho místě by mi asi vadilo, kdyby mě upozornila cizí holka. Nebo nadřízenej, protože mu "lidi říkali". Přijde mi hezký, že jinak mluví dobře a nám se to třeba nezdá, ale on je to fakt složitej gramatickej jev....
Gatita Na horách, na vodě a na kole mi tykání nevadí :-).
continuity No fuj, ještě tohle řešit, ale řekla bych, že ostatní nejsou v tom vykání tak urputní jako my češi.
Tak je to naše tradice, navíc čeština to prostě podporuje - na rozdíl od jazyků, kde ten rozdíl není poznat na první dobrou, když se dotyčnej moc nevyzná, třeba zrovna v tý angličtině... Nenazvala bych to urputností.
Švédi si tykají, takový to nadmíru slušný oslovení (ve třetí osobě) je vidět už jen ve starejch románech (Lagerlöfová apod.) a samozřejmě ve styku s královskou rodinou - i když mladí na to kašlou a píšou Ahoj králi, přejeme ti k narozeninám...
ale třeba novinář se toho neodváží samozřejmě. Ale většina jede ve stylu "já pán, ty pán" ![]()
Mně lezou na nervy křupani, co tady tykaj Vietnamcům a poslední dobou i Ukrajincům, přičemž nadřízenýmu nebo zjevně společensky "důležitějšímu" by se neodvážili tykat i kdyby to byl Zulukafr.
Co se různejch názvů pro jiný národy (konkrétně Slováky) týče, tak mě baví človák
ovšem to snad první použil Satinský, takže v tom nebude nic závadnýho!
barbucha Nejen křupani u Vietnamského obchodníka i v korporátu se razí tykání. Já co se týče práce jsem jednoznačně pro vykání a dost urputně si na tom trvám.
Garfie s tím složitým gramatickým jevem souhlasím, teď se učím němčinu přes angličtinu a zjistila jsem, že Angličani musí být úplně v háji, když se učí jakýkoliv jazyk, kde se vyká nebo skloňuje. Nejenže se to musí naučit vyjádřit, ale hlavně musí pochopit, proč to vůbec mají použít.
Nakonec i ty slovesné časy, není úplně triviálně se naučit používat slovesný vid správně. Zlatý anglický průběhový čas.
V práci je to snad něco jinýho, mně se teda nestalo že by se mi někdo odvážil tykat - a jak o to taky moc nestojím, vykám si s většinou, anžto v mým věku (a pohlaví) je ta nabídka jen na mně! I se oslovujeme s některými křestním jménem, je to kratší, ale vykáme si... Tykám si jen s pár lidma, pokud jsem s nima třeba byla někdy na kafi apod.
continuity to je zajímavý, mně přijde německá gramatika mnohem pochopitelnějsi než anglická. Použití různých času v aj nikdy nezvládnu, pokud to není ve cvičení explicitně popsaný, co mám utvořit.
žluťásek pro tebe jo, protože je jednodušší než česká. anglican podle nemůže vědět která bije, navíc oni ty základy gramatiky probírají jen nepovinně.
Mě vůbec nenapadlo, že se to bude přes tu angličtinu učit blbě zrovna kvůli tomuhle. A to jsem se učila 4 roky na střední, takže minimálně vím, jaký gramaticky jev mám hledat, když chci vysvětlení.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí
Esxence 2026: Podruhé. Teda pokračování.