Isca mas pravdu, predsedo! Tohle srovnavani jazyku me bavi, i kdyz sama umim kulovy.
"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět
Isca Ano, tak je to nejpřesnější ![]()
Aranel ono to vykani je ve spanelstine nase byvale onikani, "jakpak se dnes ma?"
Ve švédštině to samý.
Isca mas pravdu, predsedo! Tohle srovnavani jazyku me bavi, i kdyz sama umim kulovy.
Asi tak, baví mě zjišťovat, jak se řekne voda v deseti jazycích, ale že bych zvládla jednoduchý telefonát v angličtině..![]()
Finstina vyka stejnym zpusobem jako cestina, tj. mnoznym cislem 2. osoby. Dokonce i v jednom z minulych casu, kde se pouziva pomocne sloveso byt, to ma jako cestina tak, ze byt je v mnoznem cisle, ale vyznamove sloveso je v jednotnem, pokud se vyka jen jednomu cloveku. Ted jsem to asi napsala jako hotentot, ale snad je pochopitelne, co myslim. Ale jinak tu vykani moc nepouziva, jen cloveku obcas vykaji ve sluzbach a pak se ma vykat prezidentovi.
Teda do sbírky :-) Japonština tykání a vykání nerozlišuje, vlastně ta zájmena prakticky neužívá vůbec, ta struktura je trochu jiná. Ale zase se přidávají různí uctivé koncovky, prefixy a podobně, historicky to bylo dost komplikované, dnes už je to trochu jednodušší, ale pořád velmi zdvořilostní. Oni navíc rozlišují i takové ty detaily jako třeba, že použijí jiné slovo pokud mluví o vlastní mamince (haha) nebo cizí (okasan), to platí pro všechny rodinné příslušníky. Nebo ženy obvykle přidávají prefix "o", před některá slova, takže třeba muž řekne "mizu" (voda), žena řekne "omizu"....
Prosím nevíte kde koupit vstupenky na Metallicuv květnu v Mnichově. Vyběhne na mě spousta různých webů, což ve mě vyvolává dost obavy.
Raduza priamo cez stranku Metallicy to nejde? neviem to te4az googliť. ale pisledné sva koncer5, čo som bola, mali lístky personaliz9vané na meno.
A otázka do pléna....mám kopec kašmírový pascmín a šálov. Väčsinou čierne, alebo krémové. A zistila som, že krémové začali niektoré žltnúť a niektoré šednúť. Čo sa s tým dá r9biť? Pomôže čistiareň, alebo to naopak pokszí? Všetky sú ručne vyšívané, tak sa akékoľvek bielidlo bojím použiť.
slniecko díky, jde to, to mě nějak nenapadlo. ![]()
Garfie A mají výraz Japoci i pro tchýni? Okasan je hezké slovo. :D
Garfie jako jazyk, kde se rozlišuje ženský nebo mužský rod toho, o čem mluvíš, je jedna věc, ale rozlišovat to i podle mluvčího ![]()
Kan Giri no haha (moje tchýně), giri no okásan (tvoje tchýně). "giri no" znamená "povinnost", nebo spíš "z povinnosti". :-)
Garfie Díky! A to je taky pěkné slovo.
Evaeva No vidíš, ale zase mužský a ženský rod toho o čem mluvíš prakticky nerozlišují, stejně jako nemají množné číslo.
Ono je to trochu třeba jako kdyby u nás ženy mluvily spisovně a muži nespisovně...Chlapi třeba používají úplně jiné výrazy pro některá slova (ale nemusí), pro studenty je to lahůdka!
Evaeva v češtině to máš trochu taky. Představuju si japonskou matku vychovavajici syna mimo Japonsko a on po ní používá tu ženskou formu.
Můj syn občas říká: "Já mám ráda.." a podobně. Nejvíc se baví česky se mnou, babičkou a sestrou... ![]()
Tabea jo, ale garfie psala, že mají předponu třeba pro vodu podle toho, jestli to řekne muž nebo žena.
Evaeva Jo, trochu vyšší level než minulý čas nebo přídavný jméno v češtině. ![]()
Evaeva no akorát se v češtině nerozlišuje rok mluvčího pro podstatná jména, ale pro slovesa a přídavná jména.
Rozdíl v tom není, v jazyku to nějakou funkci plní, ale třeba angličtina to vůbec nemá a taky se domluví. Těm zas musí připadat divné že nejenom skloňujeme, ale taky rozlišujeme rod mluvčího minulem čase. Ve slovenštině se to v množném čísle zjednotilo a nestalo se vůbec nic.
Evaeva v češtině to máš trochu taky. Představuju si japonskou matku vychovavajici syna mimo Japonsko a on po ní používá tu ženskou formu.
Můj syn občas říká: "Já mám ráda.." a podobně. Nejvíc se baví česky se mnou, babičkou a sestrou...
Tohle mi utkvělo už že šóguna, kde se dva Japonci divili, proc gaidžini japonsky mluví jako ženy. Vysvětlení bylo, že se vlastně stýkají hlavně ze ženami (myslel konkubíny), tak mluví jako ony.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí
Esxence 2026: Podruhé. Teda pokračování.