"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Offline Kokoska
35018 příspěvků moje polička 17. února 2024 09:20

Garfie zrovna vcera jsem zaslechla v Tv, ze v Tokiu je nebyvale teplo a v Sapporu snad k deseti stupnum.

Offline Mohučanka
7364 příspěvků moje polička 17. února 2024 09:31

continuity ráno to prej bylo super, tohle je ve tři odpoledne. Jasně že to není jako když je -10, ale nebyla to ani tragédie. Ten rozpadlý umělý sníh byl až dole. 

999 já se snažím si to užívat, i když nejsou ideální podmínky. Jo, je teplo, ale s tím nenadělám nic. Dcera byla nadšená, že to dělá boule a myslím, že jí to i dost naučilo. (Například nandat si sama vypadlou lyži, když si maminka zrovna vyjíždí obloučky a ujede do údolí ). 

Offline 999
19828 příspěvků moje polička 17. února 2024 09:44

Mohučanka Já tě chápu a vlastně ti i závidím, pořád je lepší lyžovat v Alpách, byť v krupicové kaši, než sedět v Praze :-).

Offline Pinot Noir
29926 příspěvků moje polička 17. února 2024 09:57

viktorka_od splavu souhlasím, některé roky nebyl sníh ani před třiceti lety. Nezasněžovalo se, takže žádná lyžařská sezóna, ve smyslu několika týdnů, nebo měsíců, prostě ten rok nebyla. Místní si zalyžovali, protože šli na lyže v úterý odpoledne, když napadlo, ale jet na hory na jarní prázdniny, tam jistota sněhu nebyla. My třeba neměli sníh ani na jednom lyžáku, ani na základce, ani na střední. 

Offline Garfie
28584 příspěvků moje polička 17. února 2024 09:58

Kokoska To je pravda, letos je určitě větší teplo než loni, ani jsme nevytáhli nejteplejší pyžama.

Taky už jsem viděla sakura předpověď, prý bude o týden dřív než bývá zvykem dokonce i během teplejších zim. 

Offline Jos
příspěvků moje polička 17. února 2024 10:25

Garfie Letos je nejteplejsi zima, ale jsem skalopevne presvedcena, ze se zopakuje situace myslim z roku 2018. To jsem chodila po zelene louce v breznu, odjeli jsme do thajska a po navratu napadlo a bylo asi -10i pres den. Pinot Noir Tak ty Ladovske bile Vanoce jsou proste pohadka. Tak to taky nebylo. To ze se otepluje nerozporuju, ale snih nebyla jistota asi nikdy. Taky pamatuju lyzaky na bahne a je to vic nez dvacet let urcite. Krkonose unor a nebylo nic. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 17. února 2024 10:28

Jos jo, to byl první syn mimino, zima byla taková nijaká, pak bylo v březnu -10 přes den i v Praze, ale pak bylo nejlepší léto, co pamatuju. Od dubna do října bylo teplo, v létě tropy, skoro nepršelo.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 17. února 2024 10:29

Já mám fotky akorát z jedné zimy, kdy nebyl vůbec sníh

Offline Kokoska
35018 příspěvků moje polička 17. února 2024 11:02

Ja si z detstvi pamatuju nekolikery zasnezene Vanoce, zimy se spoustou snehu. To jeste nebylo zvykem solit silnice a chodniky, takze nam v kopci pod okny kolikrat  uviznul nakladak. Ridici pak chodili s lopatkou vybirat popelnice a podsypavat kola. Na chodnikach se taky sypalo popelem nebo piskem a koncem zimy pod tvrdou krustou zacinala protekat voda, jak to talo. Jo, to je davno... Ty roky, kdy na Vanoce prselo, jsem asi milosrdne zapomnela. 

Offline Zuzuli
3802 příspěvků moje polička 17. února 2024 11:09

Evaeva ja jsem rocnik 91, jsem z jiznich cech, na sumavu co by kamenem dohodil. A snih fakt nebyval kazdy rok. Stoprocentne byval na silvestra nad vimperkem, jezdili jsme na bobovat a lyzovat na kubovku. Ale to je tisic metru nad morem. Ani bile vanoce u nas nebyvaly, tata me na stedry den vzdycky bral na prochazku, aby mama doma dodelala, co je treba, a nechodili jsme ve snehu, ale v blate. Hodne snehu, ze se dal i u nas na zahrade postavit snehulak, byl zacatek roku 1999, to byl snih asi do brezna, pamatuju si to, proto, ze se mi narodil bracha. Spis mi prijde, ze zima, kdy i u nas ve meste to bylo vic jak poprasek, byla tak jednou za pet let. Spis si pamatuju ze zakladky unor, kdyz jsme chodili venku v mikine a tahli bundu v ruce. To byla asi osma trida, meli jsme nejaky projekt. 

Offline notna
9460 příspěvků moje polička 17. února 2024 13:33

U nás možná nějaká zima bez sněhu byla, ale nepamatuji si to. Ale jako deti jsme bruslily každý rok na požární nádrži i sankovali. Ale tak za posledních 15 let zamrzla asi 2x, dokud existovala. Muž chodil na přehradu jako dítě taky každý rok  a naše dítě to zažilo asi 3? Podle mě se otepluje brutálně.

potvrzuje nám to i kamarád, který žije v Krkonoších a počasí i stav sněhu si zapisuje každý den už 30 let  

Offline Pinot Noir
29926 příspěvků moje polička 17. února 2024 13:34

notna ano, každoroční bruslení na rybníku si pamatuju taky.

Offline Kokoska
35018 příspěvků moje polička 17. února 2024 13:40

notna u nas se bruslilo na skolnim hristi, postavili mantinely a polevali to. Ale taky to muselo zmrznot a bruslili jsme takyskoro kazdou zimu. 

Offline Tendoora
příspěvků moje polička 17. února 2024 15:32
Offline Myrtila
5353 příspěvků moje polička 17. února 2024 17:17

Pinot Noir Jos Zrovna dneska jsme se o tom bavili s mužem, je mu skoro 40 a říkal, že nikdy nebyl se školou na lyžáku, protože ani jednou nebyl v jejich termínu sníh. Já jsem o rok mladší, takže moje lyžákové roky byly rok po těch jeho, a sníh jsme měli na ZŠ i gymplu luxusní. 
Jinak na rozhlasu  je k tomuto tématu, jaká je naše vyhlídka na další zimy, zrovna rozhovor. 

Online mitford sister
1719 příspěvků moje polička 17. února 2024 18:24

Máte někdo prosím zkušenosti se starožitnými příbory? Sambo si koupil nějaký z doby císaře pána, rukojeť je stříbro, ten zbytek ocel, ale tehdy ještě nebyl nerez. Jak s tím zacházet, aby se to dalo používat bez potřeby najmout si k tomu služebnictvo :) Jako aby to nerezlo hned po umytí a tak...

Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 17. února 2024 20:54

My máme jet na hory do Alp 16. března ... no, jsem na to moooc zvědavá 2000 m.n.m. ... neco tam asi bude, ne ze ne ... no, prinejhorsim budu jezdit kočárem po vrstevnici. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 17. února 2024 20:57

MP Meri kluci jedou ještě později tchýně dřív nemohla. No jsem dost zvědavá.

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 17. února 2024 21:31

mitford sister Obávám se, že to moc praktické nebude. Mám kávovou soupravu, postříbřenou alpaku a je to k ničemu, ani sidol už tomu nepomáhá a abych to nechala znova postříbřit, na to kašlu.

Offline barbucha blogger
35916 příspěvků moje polička 18. února 2024 10:19

Kokoska 

My v dětství jezdili na hory každej rok, všude možně - do Krušnejch, do Krkonoš nebo Jizerek... a vždycky bylo sněhu a mrazu až až. Pamatuju jak nám zapadla chata natolik, že jsme lezli z prvního patra oknem... A matka nám tam vyráběla zmrzlinu tak, že dala kelímky s citrónovou šťávou za okno, do rána to bylo na kost... jako jo, je to dávno. 

Ale ještě někdy ve dvaceti jsme jeli s partičkou na hory a kolem silnice byly třímetrový závěje, jako bychom jeli tunelem... no, vlastně je to taky dávno