"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Offline Karja
44756 příspěvků moje polička 30. dubna 2018 11:44

Uplne blbej a nechutnej dotaz, kdyz mam neco na pate a nevim co to je (kuri oko, bradavice, neco vrazenyho), tak asi nemuzu jit s tim na pedikuru, ze? kdyby to treba byla bradavice, s kurim okem se naopak doporucuje, ale ja to nejsem schopna poznat.Na kozni se mi nechce jit s takovou blbosti, ale uz to tam mam x tydnu a boli me doslap. Nejake domaci pokusy jsem zkousela.

Offline betsey
4257 příspěvků moje polička 30. dubna 2018 11:56

mitford sister ja mám tiež problémy so spánkom, mám ľahký spánok, hocičo ma zobudí, potrebujem úplnú tmu, ticho a prázdnu hlavu. Takže u mňa zaberá čítanie pred spaním (čím nudnejšia kniha tým lepšie), mám zatemňujúce závesy, ale dávam si aj masku na oči a plus štuple do uší (ale iba keď mám otvorené okno, inak mám v byte ticho, som ďaleko od hluku).

Raz som si dala polku tabletky na spanie (hypnogen) a tááák strašne dobre som sa vyspala... už sa teším keď si to niekedy v budúcnosti zopakujem

Offline paktofonika
16370 příspěvků moje polička 30. dubna 2018 12:19

mitford sister betsey Na toto je dobrý melatonin, uľahčuje spanie a predlžuje hlboký spánok. Pred spaním je dobré zjesť kiwi, aspoň pol hodiny alebo hodinu pred spaním sa vyhýbať modremu žiareniu, aj žiarovky doma tomu prispôsobiť, hlavne v spálni kde pred spaním svietime. Tmavú roletu aby bolo v izbe čo najviac tmy, žiadne telefóny a pod v izbe, ja si niekedy striekam taký prípravok na lepší spánok na vankúš, či to pomáha neviem ale cítim sa lepšie a lepšie sa mi zaspáva. Čaje doma mám ale neviem teraz presne ktorý, musela by som sa pozrieť. Tuším sa to vola dobrý večer a je od Sonnentor.

A možno to znie divne ale môže to byť aj miestom. Krátky čas som bývala v jednom byte kde som nemohla zaspať alebo poriadne spať a keď už aj tak som mala hrozne nočné mory. Som sa budila spotená a celá hotová. Vyzerala som ako mŕtva, po 3 mesiacoch som sa presťahovala a konečne som sa poriadne vyspala aj keď len na gauči. 

Offline paktofonika
16370 příspěvků moje polička 30. dubna 2018 12:20

andulka01 No ja jazdím kratšie trasy takže celý deň nehrozí 

Offline rasaNori
8850 příspěvků moje polička 30. dubna 2018 12:22

andulka01 zrovna ty brusle bych prehodnotila a na fiflenovstvi se vykaslala.po tom co jsem volala zachranku holce co ji to na bruslich podjelo a rozflakla si hlavu vzadu o obrubnik, bych na brusle bez helmy nevlezla.

Offline barbucha blogger
35929 příspěvků moje polička 30. dubna 2018 12:30

mitford sister 

Než bych se hodiny převalovala a přemejšlela o blbostech, vezmu si půlku Stilnoxu, přečtu pár stránek, zavřu knihu i oči a jsem tuhá až do rána  

Je to teda na předpis, ale ta půlka jednou za čas bohatě stačí, ráno nejsem jak pytlem praštěná, jen prostě bez problémů usnu a v noci se nebudím.

Čaje nebo byliny jako takový mi nikdy moc nepomohly, ložnici mám větranou, záclony nepropustný, postel pohodlnou... ale někdy se holt stane, že ne a ne usnout.

Taky jsem někde zrovna nedávno četla, že úplně nejlíp se usíná v čerstvě převlečenejch peřinách. Něco na tom bude! Ale doma je to poněkud nepraktické 

Offline betsey
4257 příspěvků moje polička 30. dubna 2018 12:38

paktofonika áno, vlastne melotonín, ten som jednu dobu užívala v tabletkách z DM, potom som na jeho existenciu zabudla. Mám pocit, že pomáhal.

A ešte keď som kvôli niečomu vystresovaná, a to mi nedá spať, celkom u mňa zaberal aj Sedatif PC.

Offline betsey
4257 příspěvků moje polička 30. dubna 2018 12:41

a ešte ja nemám problém so zaspatím, to väčšinou zaspím pomaly hneď ako položím hlavu na vankúš, ale v noci sa budievam, zobudí ma hocičo, a ráno neviem dlho spať. Čiže je jedno, či idem spať o desiatej alebo o druhej ráno, je jasné, že najneskôr o siedmej budem hore

Offline paktofonika
16370 příspěvků moje polička 30. dubna 2018 12:43

betsey Jj, na to prehĺbenie spánku je melatonin dobrý. 

Offline Zina
6324 příspěvků moje polička 30. dubna 2018 12:45

Já když nemůžu spát, tak je to většinou ze starostí a pak mi ticho naopak vadí, hlava jede na plný obrátky a jsem absolutně bdělá. Pomáhá mi tedy naopak nějaké mluvené slovo, dám si to na hodně nízkou hlasitost, abych to ještě slyšela, ale už to bylo trochu na hraně, a většinou mě to uspí. Vykládám si to tak, že se na ten poslech musím trochu soustředit a je menší prostor pro rozjetí vlastních myšlenek.

Jinak lehký spánek mám také, ale nevím, co se s tím dá dělat. Podle chytrých hodinek, které snímají tep, strávím v hlubokém spánku cca pětačtyřicet minut za noc. Tyhle měření beru dost s rezervou, ale pravda je, že většinou ráno vypadám, jako když jsem propařila celou noc.

Offline mitford sister
1719 příspěvků moje polička 30. dubna 2018 12:57

paktofonika @betsey @barbucha a ostatní - díky všem, předávám a uvítám další tipy

Offline andulka01
12861 příspěvků moje polička 30. dubna 2018 13:22

rasaNori Já vim  já už se takhle taky vymázla. Uvidíme, přehodnotíme. Já vlastně na bruslích kvůli operaci kolene nebyla dva roky.

Offline dzizisketa
8983 příspěvků moje polička 30. dubna 2018 13:25

mitford sister 

Na usnutí pomáhají i různá dechová a meditační cvičení.

Offline viktorka_od splavu
49376 příspěvků moje polička 30. dubna 2018 13:30

mitford sister určitě je důležitá spánková hygiena jak už tu bylo zmiňováno a taky mám vyzkoušeno, že člověk by měl jít spát přiměřeně unavený/ospalý, ale v žádným případě ne přetažený. jak nejdu spát včas, tak už nezaberu další dvě hodiny. a spaní mám lehké též a hodně důležitá věc: pokud se člověk v noci vzbudí a jde na wc/napít se atp - nikdy, v žádným případě si nerozsvěcovat, zůstat potmě. pak hned zas usnu. jakmile na mě padne umělý světlo, trvá věky než znova usnu. 

Offline viktorka_od splavu
49376 příspěvků moje polička 30. dubna 2018 13:31

dzizisketa jo vidíš to! maminka mě jako malou naučila myslet na palec u nohy, funguje to skvěle, to jsem hodně používala. 

Offline Karoleena
2948 příspěvků moje polička 30. dubna 2018 13:35

mitford sister Jak píše dzizisketa, to dechový cvičení fakt není od věci, prostě řízeně zpomalit dech a k tomu vyčistit hlavu tím, že si do výdechu opakuješ pořád dokola v hlavě nějaký jedno jednoduchý krátký slovo, je to vlastně něco jako počítání oveček, ale ještě snazší a mechaničtější, má to právě odvést pozornost mozku od toho, aby ti v hlavě rozjížděl nějakej myšlenkovej cirkus, kvůli kterýmu pak nemůžeš spát (jako já třeba). Nebo mluvené slovo jak píše Zina, to mi taky občas pomáhá, ale nesmí to být nic moc zajímavýho a napínavýho. :D 

Já většinou když už, tak mám problém právě s usnutím, když už spím, tak tvrdě a nic mě neprobudí. Pokud je v baráku o víkendu ticho, jsem fakt schopná dát v kuse 12 hodin spánku bez probuzení, úplný kóma.  

Offline Samantha
3298 příspěvků moje polička 30. dubna 2018 13:45

Karoleena 

jé, to znám

...chce se mi spát, chce se mi spát, chce se mi spát....

komu se chce spát? mně ...

co se mi chce? spát ...

Offline betsey
4257 příspěvků moje polička 30. dubna 2018 14:47

mitford sister čo sa týka ekvivalentu rátania ovečiek, zaberá mi intenzívne myslieť na nejaký konkrétny obraz, ktorý si v hlave vytvorím ako keby som sa na to dívala v skutočnosti. Čiže intenzívne si vykresľujem napríklad prázdnu pláž, vlny, ktoré sa rozbíjajú o balvany a každú chaluhu v piesku. V dosť veľa prípadoch mi to zaberie, mozog sa unaví a ja zaspím

Offline Pavlena
6920 příspěvků moje polička 30. dubna 2018 18:51

andulka01 to o mechanice pádu je mi jasné, akorát na popojíždění po městské asfaltové cyklostezce fakt cyklo přilbu nepotřebuju. Ano, můžu spadnout, ale to můžu i na schodech... To stejné na lyžích, jak jsem psala, lyžování se mi může podařit cca 1x za dva roky a to maximálně na modré sjezdovce a na to si opravdu helmu kupovat nebudu. Takže mi z toho vychází, že jediná investice bude do helmy bruslařské, kterou si případně vezmu na kolo, pokud bych chtěla velmi divočit (např.jet lesní cestou...! ).

Offline Ginger
1216 příspěvků moje polička 01. května 2018 07:51

Pavlena podle me nejde ani tak o to, ze ty si neublizis, ale ze je treba se chranit pred blbosti ostatnich. Modra sjezdovka je nebezpecne misto. Spousta zacatecniku, co parkrat sjedou kopec bez padu si zacnou myslet, jaci nejsou  zavodnici a snadno nekoho sejmou. Kdyz jednu helmu, tak na sport, co delas nejcasteji a lyzarskou bych si pujcila.