viktorka_od splavu A bylo to prajzsky nebo slezsky? ![]()
Stěžovací vlákno
Bledule cuze?![]()
Janulik03 Chodila som k nej len párkrát za rok a to som mohla mať tak max 10 keď som ešte nerozumela, neskôr v puberte to už bolo dobré. Bývala na dedine a tam sa rozprávalo šarišsky všade, dokonca aj v škole v obchode. Mala som aj spolužiačku ktorá k nám prestúpila z dedinskej školy a s jej spisovnou slovenčinou to bola bieda. V meste rozprávali po šarišsky prevažne starší ľudia a s kamarátmi sme síce sem tam utrúsili šarištinu Ta dze ši bul alebo ši šaľeny ale nie plynulé celé vety. No a tu som teaz nabrala trochu divných výrazov ako zapať vypať, čo ma pobavilo tak tu hovoria idem pri školu a nie k škole :D Už nezaťahujem ale stačí mi pár minút v rodnom meste a som tam kde som bola :D
Ja jsem na vysoke delala prekladatele mezi plzenstinou a severomoravstinou, oni si normalne regulerne nerozumeli :)
Ohledne slovenstiny, u nas jsme zase milovali Fun radio, to bylo uplne neco jineho, nez tehdejsi ceska radia.
A posledni bod - minuly vikend jsem zahledla kousek Superstar a byl tam holandan, ktery zije 2 roky na Slovensku a mluvil plynne slovensky! A jeste dokonce tanci a zpiva v nejakem lidovem souboru. Jenom jsem si tam rikala, ze kdyz je cizinec, ze mozna nerozumi tem ceskym porotcum.
viktorka_od splavu Prajzština je víc německy a slezština je víc polsky. S echt prajzštinou bych se asi moc nechytala, se slezštinou víc a to jsou regiony tady za humny.
Takže, když nerozumí někdo z Brna, není žádná ostuda. ![]()
paktofonika som si myslela. Takže Šariš??? Verím, to je ozaj komplikovanejšie, raz sombola na izbe tri týždne s jednou východniarkou, prvé dni som myslela, že je zahraničná, potom už v pohode a po príchode domov som zaťahovála. ![]()
Janulik03 Jj Šariš.
Kedysi sme doma počúvali rusínske rádio to bola sranda ale rozumieť sa dalo, a po góralski tiež rozumiem ale tam je základ poľština.
Tak moje matka tvrdí, že jsem se na slovenský pořady v TV určitě dívala. Tímto si stěžuju, že mám Alzheimera už od dětství ![]()
![]()
coralline vzdyt jste rikala, ze jste sla do skoly po rozpadu, takze jste se na slovenske porady divala ve veku 0-6? to je snad normalni si to nepamatovat, ne?
baltik Taky mi přijde normální si to nepamatovat. Do šesti let mám jen útržkovité vzpomínky a u poloviny si stejně říkám, jestli se to vůbec stalo ![]()
baltik Netuším, co je normální si pamatovat z toho věku. Já si třeba i pamatuju některý konkrétní pořady, třeba kreslený seriály, na který jsem se dívala. Jsem si právě myslela, že 6 let není tak málo, aby to člověk úplně vypustil, i když se mu to připomene. Tak možná je ![]()
coralline Zapamatuješ si, co bylo důležité, výjimečné v dobrém či špatném smyslu, někdy zdánlivě nepodstatné detaily, které vidíš jak živé. Televize ve slovenštině byla asi jen šum, který není důvod si pamatovat.
Trošku mě krká dnešní běžecká akce v centru prahy..
Mám stížnost na COS, nebo nevím, čím to je. Mám v košíku pár věcí, ale když chci přejít do košíku a zobrazit, protřídit a zaplatit jeho obsah, zobrazí se jen chyba
.
whiskas zkus se prihlasit ke svemu uctu z jineho zarizeni, taky mi to delalo a tohle bylo reseni
whiskas A co kupujes?
V nove kolekci jsou zas ty nadherny kolektivni saty, ale asi mi postaci sukne.![]()
Luna Nová kolekce je totiž podle mě mimořádně vydařená, ve wishlistu mi přibylo 12 věcí... ![]()
Karoleena Tak to bohuzel musim souhlasit. Chci tam asi tak patery saty.![]()
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí
Esxence 2026: Podruhé. Teda pokračování.