Catherinne Moc děkuju
.
Stěžovací vlákno
Dalia Je to tak jak pisou ostatni, deprese vzdy prijde az po prozitem "soku". Zkusenost s AD nemam, ale znam spoustu pripadu, kdy hodne pomohly. Vubec bych se ovsem nepokousela to jakkoli "zvladat sama", muzes treba zkusit zatim "jen" psychoterapii, tam jsem se odhodlala a rikam si, proc jsem tam nesla uz davno. Clovek si s tebou bude proste jen povidat a navede tve myslenky jinou cestou. ![]()
Luna Luci, děkuji za reakci. V pátek jedu na genetické vyšetření, týden na to mě čeká PET CT. Strach z výsledků můj současný psychický stav jen zhoršuje. Musím s tím něco udělat, protože to skutečně přestávám sama zvládat.
Setare 4 mesice bude pryc?![]()
Dnes: Odlakovala som si nechty a hovorím si že dúfam že nevylejem ten odlakovač (mám 1l balenie) ako ten prášok včera. Položila som ho otvorený na zem a zabudla som ze áno, za kopla som oň a vyliala pol fľaše na parkety ![]()
Dalia To je dobře, Dali. Pokud jsi ve stavu, kdy máš problémy se spánkem, tak to nějakou odbornou pomoc už chce. Ono by se to totiž zanedlouho mohlo zvrtnout do úplné nespavosti a skutečně vážně deprese se vším všudy, do které upadla moje mamka před osmi lety po všech zdravotních peripetiích (co se děje jsme si bohužel uvědomili opravdu až za pět minut dvanáct) bych ti opravdu nepřála po tom všem, co už máš za sebou.
Ona i ta samotná psychoterapie dělá divy. Možná, že ti i doporučí nějakou minimální dávku AD, třeba jen 10 mg. Ale toho se fakt neboj. V takhle malém množství nemají téměř žádné vedlejší účinky, jenom ti pomohou uklidnit mysl, abys v noci spala souvisleji. Zdravý souvislý spánek je základ a od něj se pak odvíjí všechno další.
Jenom na ten spánek nezaberou okamžitě, srovná se to až tak po měsíci užívání, no.
wendulka Vendulko, spím špatně, to je fakt. A přitom spánek člověk tolik potřebuje.
Dalia Právě no.
wendulka já jsem se do toho fakt nechtěla míchat, už jsem měla asi třikrát rozepsáno a vždycky jsem to smázla.
ale když tady tak bezstarostně a sebejistě všichni házíte těmi antidepresivy.
i malá dávka opravdu může mít vedlejší účinky. a nemusí pomoct. antidepresiva nejsou zázrak a nejsou všelék. a lidem po (několika) chemo a radio opravdu nemusí udělat dobře.
vícečetná nikoli osobní, nicméně velmi blízká zkušenost u stejné diagnózy, jako má Dalia
nejsem lékař, víc bych se o tom nerozváděla.
neříkám nezkusit. jen být opatrný a neočekávat, že spolehlivě pomohou - a proto hledat i jiné způsoby, třeba psycho nebo hipo nebo jinou terapii.
Jiná Realita Já někde tvrdím, že AD všechno vyřeší a jsou zázrakem? Naopak jsem psala, že podle toho, co Dalia popisuje, bych zkusila především tu psychoterapii. Jen jsem zmínila, že jí je lékař možná doporučí na úpravu poruchy spánku a že já mám zkušenost u dvou rodinných příslušníků po velmi vážném neurologickém onemocnění mozku, že pomohly. Na nic jiného.
Samy o sobě ale člověka z deprese bez té přidružené psychoterapie a dalších terapií nedostanou. To je jasné.
wendulka nade mnou je opakovaně napsáno "nebojte se jich", což jste završila "ale toho se fakt neboj, v malém množství nemají žádné vedlejší účinky".
ani u jednoho příspěvku není ani zmínka o tom, že z nich naopak může být děsně zle, že mohou depresi prohloubit, že se po nich může přibrat závratnou rychlostí, když jsou zkombinované s hormony, které také mohou působit nárůst váhy. výčet jen namátkou, zdaleka ne konečný.
nemyslela jsem to konkrétně na váš příspěvěk, na tom mě jen jako poslední kapka dojalo to naprosto jisté konstatování, že žádné vedlejší účinky nehrozí. a to tam je, přesně takto.
myslím, že člověk po chemo a radio by nejdřív měl zkusti všechno možné ostatní, a další léky vzít, až nic nezabere, a s to s tím, že naopak očekává, že vedlejší účinky mohou nastat.
Jiná Realita Aha, koukám, že mi tam vypadlo téměř. Opravila jsem. To se omlouvám.
Ano, i to se může stát. Ale ona ta psychoterapie taky nezabere okamžitě a čím déle se čeká, tím se problémy se spánkem a i psychicky stav mohou zhoršovat dál. Jako pokud se v mozku ten serotonin nevytváří kde ho vzít co nejrychleji? My jsme šly na základě doporučení tehdejší obvodacky cestou, kterou popisuješ v kombinaci s volně prodejnymi léky na podporu spanku, že AD až jako poslední. Stav ale bohužel mezitím stihnul dospět až do úplné nespavosti a pokusu o sebevraždu, že pak musela být nasazena vysoká dávka s popisovanými vedlejšími účinky, kdy nejprve nastal prudký sesup, hospitalizace na psychiatrickém oddělení a následná tříletá léčba v kombinaci s různými terapiemi, než bylo možno snížit dávku na minimum a současný stav.
Já neříkám, že určitě na tu poruchu spánku zaberou, ale zároveň na základě svoji zkušenosti v rodině, kterou fakt nikomu nepřeji, rozhodně neradim vyzkoušet je až v momentě, kdy už problémy se spánkem jsou a nic jiného nezabralo, jako úplně poslední možnost.
Proto jsem podruhé už tento postup u jiného rodinného příslušníka potom neopakovala a ten jsem popsala výše.
Ale tak samozřejmě každý případ je individuální.
wendulka no je to zlý, já to znám, jeden případ mám doma, a to s tím, že AD dělají zle.
od AD určitě bez dalšího neodrazuju, jen si myslím (a proto jsem se ohradila), že by při každé radě "pro" mělo současně zaznít to varování, které jsem pak na vlastní oči viděla doma. a to vídám málo, nebo spíš vůbec.
Jiná Realita Tak to je samozřejmě dobře, čím víc odlišných zkušeností a působicích faktorů, tím lépe. A asi je dobře, že jsi mě nakonec tím svým ohrazením donutila rozepsat obě mé rodinné zkušenosti do podrobna. Aspoň si tím Dalia může udělat komplexnější obrázek toho, jaké všechny možné varianty v případě psychického onemocnění na základě toho fyzického mohou nastat.
Každopádně se shodneme na tom, že stav, který popisuje, chce pomoc nějakého odborníka/ů zcela určitě.
paktofonika Ja si kvuli tomu kupuju uz jenom takovej ten odlakovac s pumpickou, jednou jsem ho rozlila na drevenej stul a vyzralo mi to tam fleky...co parkety?
Jiná Realita Tak je to diskuzni forum, neprijde mi, ze by tady nekdo radil AD jako neco, co urcite pomuze, spis ze to pomoct muze. Samozrejme,ze vedlejsi ucinky maji, ostatne jako kazdej lek, ale AD se nedaji volne koupit, takze predpokladam (doufam!), ze doktor by tohle vsechno probral a nasledne monitoroval.
Spis se tady radila odborna pomoc, coz si je myslim na miste, nekdy clovek pres veskery racionalni uvazovani mysli neporuci. Pocitam, ze vetsinou se dela kombinace terapie s medikaci.
Dalia Moc drzim palce, at je brzy lip!
rasaNori Jo, tenhle smajlik presne vystihuje moje pocity ![]()
Ale jednou odjel na tri tejdny dva dny potom, co se nam narodilo prvni dite v cizi zemi, kam jsem se prestehovala teprve dva mesice pred tim, nikoho tam neznala a neumela rec. Az se divim, ze jsme to vsichni prezili, protoze dite bylo jeste ke vsemu extremne nespave a rvave.
Jiná Realita Hormony mi po skončení chemoterapie nasadili. Beru je druhý měsíc. Možná i to působí na moji psychiku. I když pan primář mi je předepisoval s tím, že prý se mi po nich rozsvítí svět. Tak nevím ...
Setare Děkuju!
Jiná Realita Když píšu "neboj se AD" nenavádím tím je do sebe ládovat pod tlakem, ale nebát se se o nich s lékařem bavit.
Ony totiž každé AD nesedí každému člověku.
Moje matka byla ve velmi špatném stavu, nemohla jíst, spát, neudržela v rukou skleničku, jak se jí třásly ruce a léky nepomáhaly. Stačilo ale nasadit jiné a a zabralo to jak mávnutím kouzelného proutku.
To tvé věčné strašení a pesimismus už je snad taky na diagnozu
.
Myslím, že tu KAŽDÝ radil Dalii aby s tím prostě začala něco dělat, šla k lékaři. Oby totiž návštěvy psychiatra lecky člověka stigmatizují. Takže aby neměla z AD obavy apriori.
Kdo nezažil úlevu psychické bolesti na vlastní kůži to ale asi nepochopí.
Navíc ani AD nejsou jediná a poslední pomoc. Nejsou samospasitelná. To zu už taky ale proběhlo.
Takže tvrdím, a na tom trvám, není třeba se AD bát, pokud to člověku má pomoci. Když nesednou jedny, mohou se předepsat jiné.
Ale zavrhovat je šmahem je .. poněkud krátkozraké. I přes tvou jednu zprostředkovanou zkušenost.
Stěžuji si, že vždy, když mám službu přes víkend, tak je hezky. A je jedno, když to vyjde na sobotu nebo na neděli, vždycky je hezky ten "druhý" den. A teď jsem měla oba dny a oba byly hezké...
Zítra mám volno, tak si mě tam nahoře nepřejte, jestli bude pršet ![]()
Kdo nezažil úlevu psychické bolesti na vlastní kůži to ale asi nepochopí.
To bych s Dadoo souhlasila. 20 let zpět jsem při šíleném pracovním vytížení na interně zůstala doma se syndromem vyhoření. První měsíc, byl vrchol mého dne dojít si na WC, kam jsem se courla třeba půl hodiny. Ten měsíc mám tak úplně jak ve snu. Nebýt AD, tak bych se z toho určitě nedostala. Vedlejší účinky jsem neměla, přesto mi je doktorka v začátku vyměnila na základě našich rozhovorů. Tak si myslím, že pokud AD nesednou a ještě přivodí problém, tak je chyba v komunikaci mezi pacientem a lékařem.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí
Esxence 2026: Podruhé. Teda pokračování.