Za prvé jsem si vygooglila, co je to helicopter mother.
Za druhé konstatuji, že ano, jsem to já. U nás to bylo tak, že jsme si obešli dny otevřených dveří, a když junior zatoužil po jedné z navštívených škol, nastal domácí učební teror, protože tam, kde berou 10% přihlášených, jiná cesta prostě není. Jsem toho názoru, že pokud dítě po škole prokazatelně touží (až tak, že si fotografii vysněné školy dal jako tapetu na PC), je mou povinností jako rodiče pro to udělat maximum.
Kdo má obavu o duševní zdraví mého dítěte (kvůli té fotce školy na monitoru), mohu ho uklidnit, že školu na tapetě už dávno vystřídaly různé modely luxusních automobilů a návštěvy třídních schůzek zahajuji taktickou přípravou, ať mi to všechno radši vyklopí předem už doma, protože pokud to se mnou švihne až ve škole, budu to snášet mnohem hůř se všemi důsledky z toho vyplývajícími.
Celkově je ale ve škole spokojený. V matematice, fyzice a cizích jazycích si chodím vesměs pro chválu a pedagogové humanitních disciplín si už pomalu zvykli na to, že maximum možného je pro něj dějepis, společenské vědy a literaturu nějak přetrpět, takže v součtu se vynaložená námaha určitě vyplatila. Možná jsem nakonec přece jen taky ta respektující matka, když jsem přijala jeho vlastní volbu hlásit se na náročnou školu a udělat všechno pro to, aby se na ni dostal.