Stěžovací vlákno

10. srpna 2014 17:31
Offline tarra
334 příspěvků moje polička 15. srpna 2018 22:11

No uvařit bez zásmažky se špenát (myšleno omáčka) normálně dá, taky to tak dělám už dlouho, ale je zas fakt, že v restauraci bych se raději optala - předpokládala bych, že se to tak často dělá. Ovšem když bylo upřesněno na listový špenát jako přílohu (tedy si představuju čerstvé teplé dochucené míchané listy), tak tam bych s moukou fakt taky nepočítala.

Offline Dadoo
11615 příspěvků moje polička 15. srpna 2018 22:15

razorblade Jasně, nejdřív cibulku, na ní špenát, dochutit česnekem. A trochu toho mléka/smetany. A zahustit. 

Offline viktorka_od splavu
49114 příspěvků moje polička 15. srpna 2018 22:15

Dadoo litomyšlsko mi nic neříká:-) tekutý ne, vcelku hustý, ale nedává se tam mouka syrová, zásmažka a nebo teda já si to zjednodušuju tak, že jak nejdřív osmažím cibulku na másle, tak pak přidám tak půl lžíce mouky max (na 4 porce), chvíli míchám, na to pak špenát a podliju šlehačkou (250 ml), osolím, 10 min podusím, česnek a je hotovo. bez té zásmažky to není omáčka ale prostě jiný jídlo. třeba k těm těstovinám, nebo rýži, s parmazánem

Offline Pinot Noir
29638 příspěvků moje polička 15. srpna 2018 22:15

razorblade Ano, tak děláme dušený špenát my. Na cibulce, s česnekem a máslovou jíškou. Mám to ráda, podstatou musí být samozřejmě špenát, ne že jde o moučnou kaši s trochou špenátu jako v závodce. Na troše másla a mouky nevidím nic špatného.

Offline Dadoo
11615 příspěvků moje polička 15. srpna 2018 22:16

viktorka_od splavu Takže co se týče špenátu, máme konečně snad jasno. Co tam máme dál?? 

49114 příspěvků moje polička 15. srpna 2018 22:17
Reakce na paktofonika:

viktorka_od splavu A nepríde ti ten dusený špenát ťažký? Ja si to teraz vybavujem zo školskej jedálne(fakt som to dlho nejedla) a zdá sa mi že to bolo ťažké jedlo. 

​tak ten ze školní jídelny byl příšernej. ale oni do toho dávali fakt škrob, a hlavně to nebylo z listovýho ale z rozmixovanýho blivajzu

49114 příspěvků moje polička 15. srpna 2018 22:17
Offline whiskas
20788 příspěvků moje polička 15. srpna 2018 22:22
Reakce na Dadoo:

viktorka_od splavu Takže co se týče špenátu, máme konečně snad jasno. Co tam máme dál?? 

Mě včera "před smrtí" zachránila ta nechutná, nezdravá Coca-Cola. Měla jsem akutní střevní chřipku, nebyla jsem schopna pozřít ani doporučované léky. Tělo usoudilo, že jsou zřejmě k ničemu. Abych se mohla vyspat v posteli a nikoli na WC, dala jsem si pár lžic CC a tento "jed" zabral. 

Offline Pinot Noir
29638 příspěvků moje polička 15. srpna 2018 22:27

whiskas To říkám furt - bez coly bych děcko nedonosila, ani neodkojila! Lék a spása! 

Doufám, že už je ti líp. Měla jsem podobnou epizodku nedávno, první den na dovolené  

Offline whiskas
20788 příspěvků moje polička 15. srpna 2018 22:30

Pinot Noir Díky, nechápu to, ale dnes jsem na 99% v pohodě. Jak rychle to přišlo, tak to odešlo. Nemám zdání kde jsem k tomu přišla. A doufám, že se to nebude (hned tak) opakovat. 

Offline Pinot Noir
29638 příspěvků moje polička 15. srpna 2018 22:34

whiskas Tak to je dobře  Měli jsme to s mužem taky jednodenní, jeden den smrt na jazyku, druhý den skoro fit.

Offline Kokoska
34405 příspěvků moje polička 15. srpna 2018 22:35

whiskas podobna smršť se mnou zacvicila o predlonskych Vanocich, noc na 25. byla opravdu nezapomenutelna. Dalsi 2 dny dobry, ale skoro jsem je cele prospala. Taky to byly prvni Vanoce, kdy jsem 2 kg nepribrala, ale ztratila.

Offline Kokoska
34405 příspěvků moje polička 15. srpna 2018 22:38

Luna Nechci strasit, ale kdyz jsem byla dlouhodobe a hodne unavena a blbe se mi dychalo, byla za tim anemie. Trvalo to teda dyl nez tyden, spis par mesicu, nez jsem se dokopala neco s tim delat.

Offline whiskas
20788 příspěvků moje polička 15. srpna 2018 22:42

Pinot Noir Kokoska 

Dovolená a Vánoce, to tedy bodujete.  Hlavně, že to mělo rychlý průběh a pro Kokosku to bylo vlastně přínosné, protože komu se tohle o Vánocích podaří . Ne, vážně, velice živě si umím představit, že to za to nestálo. 

Přítel takto rovněž prožil dva skvělé dny na minulé dovolené. 

Offline whiskas
20788 příspěvků moje polička 15. srpna 2018 22:44

Pinot Noir A tušíš, z čeho jste to chytli? Já jsem přemítala, co jsem snědla a opravdu mě nenapadlo nic závadného. 

Offline domenica blogger
8034 příspěvků moje polička 15. srpna 2018 22:48
Reakce na Dadoo:

...ale v české kuchyni se opravdu něco jako "špenátová omáčka" nevyskytuje. To, co by jí mohlo být, je "omáčka" která se dává např. na gnocchi, nebo těstoviny apod. Tam žádná mouka není potřeba, přidat sýr, smetanu a je to super. Tomu bychom omáčkou nazvat mohly, ale tradiční to není (dobré moc).

​Asi by se to dalo nazvat jakkoli, ale - pro zajímavost -  Italové to omáčkou nenazývají, prostě gnocchi se špenátem.

Jinak termín "špenátová omáčka" slyším taky poprvé. Je to ta bledě zelená tekutá hrůza, kterou jsem občas viděla u vedlejšího stolu nějaké hospodě nebo restauraci (moravské většinou, ale nejen)? To jsem si vždycky myslela, že je jenom strašidelná úprava špenátového protlaku. Prostě "špenát".

Já miluju špenát od tatínka, tak, jak ho znám z domova - s cibulí, česnekem, vejcem a zahuštěný trochou jíšky. To je milé a jednou za čas si pochutnám. Jinak vyzhledávám (a doma připravujeme jedině) špenát z listů - čerstvých nebo zmražených. Žádné zahušťování, žádná smetana. 

Offline dynda
7291 příspěvků moje polička 15. srpna 2018 22:55

viktorka_od splavu 

U nás se do špenátu nikdy mouka nedávala, ani jíška, ani když se v minulém století dělal z mraženýho. Ani do zelí. Zeleninová příloha byla vždycky jen zelenina. 

Offline Pinot Noir
29638 příspěvků moje polička 15. srpna 2018 23:03

whiskas Všechny nemoci svádím na synka a jesle  Ale nevím. Možná z vedra. Pár týdnů jsem říkala, že ještě jeden takovej den a poseru se z toho. A fakt! 

Offline Kokoska
34405 příspěvků moje polička 15. srpna 2018 23:07

Pinot Noir whiskas Taky jsem to mela pres dite, vnuk to pritah od kamarada a obeslo to celou rodinu. Ja byla posledni, byli u nas 23. a to uz vsicni byli tyden OK.

Offline whiskas
20788 příspěvků moje polička 16. srpna 2018 00:19