Stěžovací vlákno

10. srpna 2014 17:31
Offline viktorka_od splavu
49114 příspěvků moje polička 15. srpna 2018 21:20

paktofonika tak to je přece jedno, jestli "dá", prostě ten recept (český! netuším jak se to vaří na slovensku) je takový. jestli je někdo proti mouce a doma ji tam nedává, nemůže čekat že to tak vaří každý jakože mouka vyšla z módy:-)))

samozřejmě v italské nebo jakékoliv jiné kuchyni bych rajčatovou omáčku nebo špenát rozhodně nečekala zahuštěné moukou a vůbec by mě to nenapadlo, to je svinstvo

Offline paktofonika
16370 příspěvků moje polička 15. srpna 2018 21:28

viktorka_od splavu Šmarjá určite som to nemyslela tak ako to píšeš ty. Je mi jasné že ľudia bežne zahusťujú múkou ale že by som to u špenátovej omáčky v rešteurácii nečakala. Proste zápražka žiadnej omáčke na chuti veľmi nepridá, skôr naopak. 

Offline 999
19625 příspěvků moje polička 15. srpna 2018 21:29

paktofonika Já taky moukou špenát nezahušťovala, ani když jsem ji mohla...

Offline Stará Stanová Kůže
1333 příspěvků moje polička 15. srpna 2018 21:31

999 Docela se divím, že vůbec venku jíš, když tak čtu, co riskuješ.... soucítím.

Offline razorblade
8457 příspěvků moje polička 15. srpna 2018 21:36

Ja v baleni nikdy problem nevidela. Na cca petidenni vylet zabalim jedny kalhoty, tricek, ponozek a kalhotek tolik, kolik bude dnu + od kazdyho jedny rezervni. K tomu jeste jedny kalhoty a svetr, ve kterejch jedu a je to cajk :D ted na ctyri dny na sever jsem si krom dzinu, co jsem mela ma sobe, pribalila jeste jedny, sle vypada to, ze je ani nevytahnu. 

A na dvoutydenni dovolenou k mori toho potrebuju snad jeste min, protoze tricko nosim jen na snidani, obed a veceri, coz jsou max tri hodiny denne, u kterejch se nezpotim, takze jsem schopna nosit jedno triko tri dny. To samy se satama a kratasama. Jezdime do hotelu, kde neni potreba se na veceri extra strojit, takze to vetsinou fakt odchodim v nekolika trickach, jednech kratasech a max dvou satech. Spoustu obleceni pak vezu domu, aniz bych ho vzala. Doufam, ze tim nerozjedu nejakej flejm, ze jsem prase :D

Offline Dadoo
11615 příspěvků moje polička 15. srpna 2018 21:38

paktofonika Promiň, ale to je nesmysl, co říkáš. Zahušťování jíškou je normální a tradiční postup české kuchyně. bez zahušťování (jíškou/zásmažkou nebo pohodlní záklechtkou/amerikou se to neobejde. Okurková, koprová, rajská se zahušťují nejčastěji právě moukou. Taky to jde škrobem, chlebem, strouhankou - obvykle tedy převlečená mouka. Svíčková se dá dělat bez mouky a zahustit jenom zeleninou. Atp.

Ale pokud je něco "omáčka", tak je to husté, tedy něčím zahuštěné.  Nazahuštěná je pak šťáva.

To pokud se bavíme o tradiční kuchyni.

Jasně, dneska se dělá v lepších restauracích spoustu jídel jinak, jinými postupy. Ale že by někoho překvapilo, že omáška se zahustí..? Pokud to má být omáčka. Ale je rozdíl mezi špenátem-přílohou a špenátovou omáčkou.

Listový špenát se ale obvykle nezahušťuje. My jsme špenát (mražený) nikdy nezahušťovali moukou, vždycky strouhankou. Což je tedy převlečená mouka. A mléko/smetana se přidává kvůli kyselině listové.

Offline 999
19625 příspěvků moje polička 15. srpna 2018 21:40

Stará Stanová Kůže Díky. Já to mám docela vychytaný, dám si kus masa, nebo rybu, pár příloh taky můžu, mám okruh bezpečných restaurací, znají mě, sami mě upozorní...Tohle nějak nevyšlo :-(.

Offline Dadoo
11615 příspěvků moje polička 15. srpna 2018 21:43

999 Měli by mít bud v JL uveden obsah mouky jako alergenu, nebo informovat o alergenech musí obsluha. A vždycky je prostě lepší se ptát.

Tos měla tedy pech 

Offline paktofonika
16370 příspěvků moje polička 15. srpna 2018 21:45

Dadoo Ale neviem prečo mi s viktorkou podsúvate stále tú tradičnú českú kuchyňu. Píšem všeobecne, špenátová omáčka nieje súčasťou len českej kuchyne, chápem že sa to u nás zahusťuje múkou ale inde nie aspoň ja som sa s takým receptom zatiaľ nestretla , ja to s múkou rada nemám, myslím že chuťovo je lepšia omáčka bez múky. 

Offline Dadoo
11615 příspěvků moje polička 15. srpna 2018 21:47

paktofonika Špenátová omáčka není vůbec součástí tradiční české kuchyně. Zřejmě je součástí slovenské. Čím ji zahušťujete?

49114 příspěvků moje polička 15. srpna 2018 21:50

Dadoo  btw klasický špenát - omáčka prostě nechutná tak jak má bez zásmažky:-) (dávám jí fakt maličko, ale musí tam být, jinak to není ono), navíc teda nechápu v čem je problém, pokud člověk nemá celiakii/alergii, tady to vohrnování šňupáku nechápu... (nemluvím o 999, když s tím má zdravotní potíže)

paktofonika tak když se pohoršuješ nad něčím co je běžný tak to není žádný podsouvání... ok když napíšeš že to nemáš ráda tak je to v pohodě, že to tak nevaříš, v pohodě, ale "divím se že to ještě někdo vaří" je prostě trošku divný, nezdá se ti?

mi to přijde stejný, jako kdybys napsala "divím se, že ještě nějakej úchyl dává do chleba kmín, já ho tam nedávám jde to i bez něj a kmín je out"... srandovní prostě.

Offline 999
19625 příspěvků moje polička 15. srpna 2018 21:53

Dadoo Ono to zase není tak jednoduchý...:-). Jak jsem psala, v mých oblíbených restauracích to mám vychytané, ale když jím jinde, tak je to občas boj. Někdy se urazí, protože "kdo by dneska dával do špenátu mouku" nebo mi sdělí, že náš kuchař to takhle dělá (psala jsem o mrkvi v tzaziki)...Navíc ty moje alergie a intolerance jsou dost komplikované, různě zkřížené...

Offline paktofonika
16370 příspěvků moje polička 15. srpna 2018 21:54

Dadoo Zle som sa vyjadrila, myslela som špenátová omáčka vyskytujúca sa v recepte českej kuchyne. Ak je to príloha k mäsu nezahusťujem ničím, ak na cestoviny tak pridávam parmezán a ten omáčku zahustí. Ale ja niesom žiadna extra kuchárka, mám rada jednoduché veci.

Offline paktofonika
16370 příspěvků moje polička 15. srpna 2018 22:03

viktorka_od splavu No ja píšem o sebe , jedlá ako hovedzí plátok s vajíčkom a zahustenou špenátovou omáčkou nejedávam a do reštaurácie by som na to nešla. A neudivujem sa nad tým že takto niekto varí doma alebo niekde v hospode ale že by som to u jedál ktoré si sem tam v reštaurácii dám nečakala a zatiaľ sa s tým ani nestretla. 

49114 příspěvků moje polička 15. srpna 2018 22:03

paktofonika jsem se musela podívat na net, správně se ten náš tradiční jmenuje "dušený špenát". špenát jako takový je prostě jen surovina, není to název jídla. takže se dá připravit jakkoliv. já ho mám teda ráda ve všech možných úpravách, pokud je to listový (čerstvý nebo zmražený), takový ten šormajzl v pytliku je hrůza, zvlášť když jsem jednou narazila na pytlik kde byl přidaný škrob. tak to bych fakt nečekala...

Offline Dadoo
11615 příspěvků moje polička 15. srpna 2018 22:05

paktofonika jasně, matení pojmů  ale v české kuchyni se opravdu něco jako "špenátová omáčka" nevyskytuje. To, co by jí mohlo být, je "omáčka" která se dává např. na gnocchi, nebo těstoviny apod. Tam žádná mouka není potřeba, přidat sýr, smetanu a je to super. Tomu bychom omáčkou nazvat mohly, ale tradiční to není (dobré moc).

Z dětství znám jen mražená špenátový protlak - ten se musel zahustit, obvykle právě moukou nebo tou strouhankou a, samozřejmě, vajíčko. To jsem nejedla, brrrr.. ošklíbám se ještě dnes.

Něco jiného je listový špenát, čerctvý, nebo ev. mražený. ten miluju, ale nezahušťuju taky. Jen prohodit na másle do zavadnutí dochutit a přidat trochu smetany nebo mléka. A to je potom dobrota!

Ona je ted děsná móda ošklíbat se nad lepkem. jenže k tomu není důvod, pokuid někdo nemá intoleranci. 

49114 příspěvků moje polička 15. srpna 2018 22:07

Dadoo jak jsem teď koukala na recepty tak jsem našla ten s tou strouhankou. vidím to prvně v životě:-O to bude asi taky regionální, ne?

Offline Dadoo
11615 příspěvků moje polička 15. srpna 2018 22:10

viktorka_od splavu je to možný, ale pak bys o tom mohle vědět, protože jsem z Litomyšlska. Mě zase překvapila ta mouka, to jsem neznala. Taky jsem ale neznala ten špenát takový až tekutý. S tou strouhankou to bývalo podstatně hustší. A stejně jsem to nejedla a dodnes nejím. Ale listový.. mňam! 

Offline paktofonika
16370 příspěvků moje polička 15. srpna 2018 22:11

viktorka_od splavu A nepríde ti ten dusený špenát ťažký? Ja si to teraz vybavujem zo školskej jedálne(fakt som to dlho nejedla) a zdá sa mi že to bolo ťažké jedlo. 

Offline razorblade
8457 příspěvků moje polička 15. srpna 2018 22:11

viktorka_od splavu Dadoo moje mati do spenatu dxvky davala cibulku, cesnek a jisku