Stěžovací vlákno

10. srpna 2014 17:31
Offline Lilly_Ku
4454 příspěvků moje polička 23. října 2016 14:10

Kde presne jsou ty kancelare korporatu, kde neschopni absolventi vs berou ty dobre platy? 

Ja neco takovyho jeste nevidela, kdyz uz, tak vs, kteri nemaji to stesti na dobre uplatneni, konci v ruznych servisnich  entrech, coz je n h*vno prace za na h*vno prachy.

Jinal tady ty stiznosti na nedostatek dobrych manualnich pracovniku fakt nechapu. Kdyz tu praci nikdo nechce delat, tak za ty penize asi neni atraktivni, ne?

Offline Wanda von Dunajew
1145 příspěvků moje polička 23. října 2016 14:16
Reakce na Lilly_Ku:

No konkrétne som v jednej takej pracovala 2,5 roku, takže o tom niečo viem. A je v Brne na veľmi dobrej adrese, z pochopiteľných dôvodov nebudem menovať. K úspešnosti u pohovoru stačila dobrá angličtina a titul (bolo im jedno z čoho je). Vydržala som tam len preto, aby som po skončení Mgr. získala finančnú rezervu a mohla pokračovať na PhD., platili fakt dosť dobre (na pomery čerstvého absolventa samozrejme, ale pre niekoho, kto už má určitý štandard by to bolo asi nič). Ale nemusela by som na to študovať VŠ...

Offline Lilly_Ku
4454 příspěvků moje polička 23. října 2016 14:16
Reakce na Morrigan:

Britsky system mi taky vyhovoval. Byla jsem tam rok na stredni a uz tam se literatura delala doat zacilene a do hloubky, v podstate jako v cr na vs, jeden semestr se probiraly treba jen dve nebo tri dila. Ale zas tam decka nemaj rozhled, no. Na stredni by asi byla idealni kombinace obojiho.

Jinak treba tady v nemecku treba vubec nevedou statnice. Zkousky v prubehu studia.byly sice tezsi, ale nakonec jen obhajis diplomku a konecna znamka je kombinaci diplomky a vysledku z prubehu studia. Projde mi to dobry, to biflovani uplne vseho na statnice nechapu.

Offline casandra
26 příspěvků moje polička 23. října 2016 14:21
Reakce na Jehelníček:

Fotky nemám, spíš než stalo je problém, že se to děje pořád...

Těží dřevo a za sebou nechávají masakr. Pro ně je les jen zdroj.

Používají obrovský stroje, který samo jen tak někde neprojedou...takže pro ně bagrují nové "cesty", představte si spíš rozježděnou rozblácenou jizvu v krajině. Ze které trčí kořeny ve stráni dosud stojících stromů.

Nemají kam dočasně ukládat kmeny, takže si v lesní stráni místo udělají. Jak? No, opět bagrem, pěknou terásku tak 20 x 3 metry, po odchodu nechanou tak. 

Ořezané větve a vyvrácené pařezy zásadně neuklízejí.

A jak stahují pokácené stromy? No, každých padesát metrů vytvoří ze stráně na cestu "koryto", sesuv půdy included. Po odchodu opět necháno tak.

O pár km dál patří les obci, která také těží a rozhodně to tam takhle nevypadá, takže to jde i jinak.

Musím na to reagovat. Chápu, že pro člověka, který nerozumí těžbě dřeva to může vypadat drasticky, ale tady bohužel platí, že když se kácí les, lítaj třísky. Samozřejmě neviděla jsem konkrétně Vámi popisovanou situaci, ale ono to v podstatě jinak nejde.

Jinak Les se kácí jednou za 80 až 100 i víc let a mezitím LČR vynaloží opravdu hooooooodně úsilí a financí na to, aby byl krásný a zdaravý. A těžba prostě není tanec na vodní hladině. Ale zas má svá pravidla schvalovaná a hlídaná státní správou. Opravdu to není žádná svévole. Ponechávání dřevní hmoty v lese je žádoucí.

Samozřejmě les, kde se těží vypaddá jinak než les, kde se zrovna netěží. 

Jděte se podívat na nějaké bezzásahové území, budete se divit, jak takový les vypadá.

Jinak samozřejmě stížnost klidně napište, šetří se každá, skutečně, Pod kobere  se nezametá nic.

Offline Lilly_Ku
4454 příspěvků moje polička 23. října 2016 14:24

Je mozny, ze tva osobni zkusenost je jina, ale porad si myslim, ze popisujes celkem okrajovej jev. 

Offline Karja
43822 příspěvků moje polička 23. října 2016 14:29

Co je to ten percentil? To je něco jako průměr? Už jsem pár let ze školy, ale ani v té době jsem percentil nijak neřešila vlastně.

1145 příspěvků moje polička 23. října 2016 14:30
Reakce na Lilly_Ku:

Je mozny, ze tva osobni zkusenost je jina, ale porad si myslim, ze popisujes celkem okrajovej jev. 

Nejdem sa o tom hádať, každá sa na vec dívame z pozície toho, v akom spoločenskom okruhu sa pohybujeme, to je prirodzené. 

1145 příspěvků moje polička 23. října 2016 14:35
Reakce na Karja:

Co je to ten percentil? To je něco jako průměr? Už jsem pár let ze školy, ale ani v té době jsem percentil nijak neřešila vlastně.

Pri TSP (test študijných predpokladov) percentil vyjadruje, koľko ľudí malo rovnaký alebo nižší počet bodov. Takže najlepší má 100, najhorší 0.

Berie sa v rámci prihlásených na celú univerzitu (nielen v rámci konkrétneho odboru) v danom roku, ktorí píšu rovnakú variantu testu (viac variant je preto, aby študenti neopisovali). Na každý odbor je treba iný percentil, napríklad na právo to býva tak 70 %, na niektoré ešte viac.

Offline betsey
4257 příspěvků moje polička 23. října 2016 14:47
Reakce na Lilly_Ku:

no napríklad u nás je akútny nedostatok automechanikov. Máme jedného a ten má fakt kráľovský plat, potrebovali by sme ešte aspoň jedného ale začína to vyzerať ako mission impossible. Už viac ako rok zháňame, a je to strašný boj.

Hlavne mám pocit, že pri tých manuálne pracujúcich je ten problém, že aby boli úspešní, a veľa zarobili, potrebujú aj zdravý sedliacky rozum, alebo ako by som to povedala. Bohužiaľ, tým, že väčšina ľudí chce sedieť v kancelárii, tak na učňáky idú fakt tí najhorší z najhorších, a potom v zamestnaní robia chyby, pretože nevedia samostatne myslieť, stále musia mať nad sebou dozor, a stále im treba vravieť, čo majú robiť, čo znamená, že im nikto nie je ochotný poriadne platiť. Aspoň v našej oblasti to tak vnímam.

Offline Jehelníček
753 příspěvků moje polička 23. října 2016 14:53
Reakce na casandra:

Teď už to nenafotím, jsem o 300km jinde (ale v budoucnu chci na tom místě žít). 

Psala jsem, že v nedalekém lese těží obec a rozhodně zmasakrovaný není. Pokud vím, měla by těžařská firma uvést vše do "původního" stavu, takže například není v pořádku, že vytrhali takové ty železné odvody vody(nevím, jak se to jmenuje), které jsou přes cesty, pohodili je do lesa a nevrátili. A těžbu v té oblasti už ukončili. 

Zrovna tak hlínou (vlivem stahování) zasypané strouhy asi nebudou plnit svůj účel.

To, že v obci rozbagrovali louku, aby se se dřevem nejkratší cestou dostali přes potok k silnici, to bych přežila, ona si příroda nakonec poradí.

Ale před pár roky, ne před 80-100, spíš 5 let to bude, v tom samém lese kácela jiná firma, ovšem stahovali s koňmi. Nejspíš si ale tolik nenahrabali.

A je to v přírodním parku. Jestli to něco znamená.

Offline Lilly_Ku
4454 příspěvků moje polička 23. října 2016 15:00

Tak jsem zo nemyslela. Spis tak, ze prace, kterou ty muzes povazovat za trivialni, opravdu nemusi byt pro kazdeho. Firmy vetsinou jednaji racionalne, fakt nemaji duvod preplacet lidi za praci, kterou by jim nekdo jiny udelal levneji. Takze pokud za tu praci byly dobry prachy, tak to velmi pravdepodobne melo duvod.

Ja se na vec divam z pozice vs humanitniho smeru, doktorat po dvou letech prerusenej a dokoncovat nebudu. pracuju uplne mimo obor, ale vs pro me mela smysl. Hadat se o tom nechci, beru to jakp normalni vymenu nazoru.

Offline Lilly_Ku
4454 příspěvků moje polička 23. října 2016 15:09
Reakce na betsey:

Ja tomu verim, ze opravdu schopnych (tedy nejen zrucnych, ale i chytrych a samostatnych) remeslniku je malo a tezko se shaneji. Rekla bych ze i proto, ze ti chytri si rychle spocitaji, ze pokud budou sami pracovat manualne, tak dost rychle dosahnou stropu, a ze je hodne lepsich moznosti jal vydelavat.

Jen si nemyslim, ze se to da resit nahnanim vic lidi na ucnaky bez toho, ze by probehla i nejaka reforma ucnaku. Treba.

Offline Karja
43822 příspěvků moje polička 23. října 2016 15:15

Pri TSP (test študijných predpokladov) percentil vyjadruje, koľko ľudí malo rovnaký alebo nižší počet bodov. Takže najlepší má 100, najhorší 0.

Berie sa v rámci prihlásených na celú univerzitu (nielen v rámci konkrétneho odboru) v danom roku, ktorí píšu rovnakú variantu testu (viac variant je preto, aby študenti neopisovali). Na každý odbor je treba iný percentil, napríklad na právo to býva tak 70 %, na niektoré ešte viac.

Jasně, díky. Zrovna TSP mně u všech přijímaček minul. Ale je fakt, že někteří spolužáci (hlavně na ty lepší školy) je už dělali.

Offline casandra
26 příspěvků moje polička 23. října 2016 15:18
Reakce na Jehelníček:

Teď už to nenafotím, jsem o 300km jinde (ale v budoucnu chci na tom místě žít). 

Psala jsem, že v nedalekém lese těží obec a rozhodně zmasakrovaný není. Pokud vím, měla by těžařská firma uvést vše do "původního" stavu, takže například není v pořádku, že vytrhali takové ty železné odvody vody(nevím, jak se to jmenuje), které jsou přes cesty, pohodili je do lesa a nevrátili. A těžbu v té oblasti už ukončili. 

Zrovna tak hlínou (vlivem stahování) zasypané strouhy asi nebudou plnit svůj účel.

To, že v obci rozbagrovali louku, aby se se dřevem nejkratší cestou dostali přes potok k silnici, to bych přežila, ona si příroda nakonec poradí.

Ale před pár roky, ne před 80-100, spíš 5 let to bude, v tom samém lese kácela jiná firma, ovšem stahovali s koňmi. Nejspíš si ale tolik nenahrabali.

A je to v přírodním parku. Jestli to něco znamená.

Asi těžko o tom diskutovat, když nejsme u toho. Mně je jen líto, když so pořád nadává na LČR a já z vlasttní zkušenosti vím, že lidi, co tma pracují a o les se starají jsou odborníci, kteří ten les mají opravdu rádi a starají se o něj dle nejlepšího vědomí a svědomí.

To, že systém vysoutěžených firem není ideální, je věc jiná. Věřím, že kdyby to dělali vlastními zaměstnanci, mohlo by to také vypadat jinak.

1145 příspěvků moje polička 23. října 2016 15:40
Reakce na Lilly_Ku:

V tom, čo píšeš bude kus pravdy. Ja sa priznám, že hodnotu tej práce u mňa znižovalo hlavne to, že ma nebavila a nevidela som v nej okrem finančného ohodnotenia zmysel, i keď som v nej bola asi objektívne dobrá.

Vôbec som tým ale nechcela povedať, že nejak ľutujem, že som šla na VŠ. Len si jednoducho nemyslím, že je správne, aby školy prijímali aj ľudí, ktorí očividne študijné typy nie sú (viz spomínaný percentil 2) a urobili by lepšie, keby sa šli živiť rukami. Fakt by to nemalo byť brané ako hanba.

Offline Jehelníček
753 příspěvků moje polička 23. října 2016 15:53
Reakce na jerry:

+ Jiná Realita

děkuju a ukládám si a stěžovat si budu.

Offline Jehelníček
753 příspěvků moje polička 23. října 2016 16:04
Reakce na casandra:

Věřte mi, že já absolutně nejsem nadávací typ. Já jsem i v kolonách klidná :-) a že jich letos přes prázdniny bylo! Chápu, že některé věci se udělat musí.

Ale nevěřím, že "to jinak nejde" jak jste napsala v první odpovědi. Že by třeba ve Švýcarsku takhle vypadal les po těžbě.

Skoro by mi bylo LČR líto. Je ale v jejich moci si ty firmy pohlídat, nebo ne?

Offline casandra
26 příspěvků moje polička 23. října 2016 16:06
Reakce na Jehelníček:

Věřte mi, že já absolutně nejsem nadávací typ. Já jsem i v kolonách klidná :-) a že jich letos přes prázdniny bylo! Chápu, že některé věci se udělat musí.

Ale nevěřím, že "to jinak nejde" jak jste napsala v první odpovědi. Že by třeba ve Švýcarsku takhle vypadal les po těžbě.

Skoro by mi bylo LČR líto. Je ale v jejich moci si ty firmy pohlídat, nebo ne?

Kéž by. Je to problematika příliš složitá na to, abychom to tady spolu rozlouskly :-)

Jenom jsem se chtěla lesáků trochu zastat.

Offline Kajuli
64 příspěvků moje polička 23. října 2016 16:21
Reakce na Dadoo:

Řeknu vám, že studovat ve vyšším věku je fakt děs:

Těm mladým ještě mohou nakecávat, že to, co je učí, se jim někdy může hodit, ale já, jak už hodně pamatuji, vím své :-( A vidím, kolik učiva je vyložená vycpávka, nemající se studovaným oborem mnoho společného a sloužící jen k nastavení hodin.
A když pak takový vycpávač považuje svůj předmět za pupek světa, chytá mě amok a mám chuť s tím seknout na fleku.

Takhle se chová přednášející ICT. Na blbý zápočet už máme pět! časově náročných úkolů, které na vypracování potřebují hodiny práce. On se stále pochechtává, jaký je lišák, jak si nás prověří apod. A zápočet bude dávat po splnění všech úkolů a po ústním ověření!

Možná se mnou nebudete souhlasit, ale při kombinovaném studiu bych (narozdíl od prezenčního) očekávala více soustředění přímo na studovaný obor a méně těch vycpávek. Nebo alespoň upravit váhu důležitosti.

navíc jsem při té výuce zjistila/si potvrdila, že můj letitý iracionální odpor k číslům má zřejmě psychický základ.

Když na nás valil ta čísla, tabulky, řady a sloupce čísel a my v tom měli používat všechny možné funkce, normálně se mi regulérně udělalo zle, zvedal se mi žaludek, chytala mě panika a musela jsem zhluboka dýchat a soustředit se, abych nezačala šílet. Nesnáším hodně čísel!

Klasický problém výuky dospělých - potřebují jasně vidět smysl výuky, jinak ztrácejí motivaci.

Dočítám pozdě, takže téma už je daleko, ale potlapkávám vás! U nás se takový vycpávkový obor nazýval praktická fonetika, bylo to sice povinné, ale za dva kredity a jen kvůli tomu, abychom nemluvlu jako úplní trotli. Ovšem naše doktorka z toho udělala zápočet s písemnou a ústní částí, kdy bylo třeba 1x A4 přepsat do IPA (abeceda používána pro fonetický přepis) a tolerovala dvě chyby, za které brala i chybné vyznačení hlavních i vedlejších přízvuků. Pokud se toto povedlo, následovala ústní část s fonetickou teorií (třeba popis jak musí ústa vypadat a kde musí být jazyk při vyslovování některých hlásek) a nakonec přednes textu- to bylo lehké.

Nemusím dodávat, že předmět jsme až na jednoho studenta všichni svorně opakovali...

Koukám, že Morrigan má podobné zkušenosti, nestudujete náhodou na FF v Ostravě?