Garfie Hele, ja nevim, mne na tom prave zaujalo, ze ve stavu strizlivem ty moje zname byly spis protivne s takovym tim "ty nemas deti!? Ty ale vubec nevis, o co prichazis!" - ze by mi nejak nahravaly, to mi tedy nepripadalo. Az u toho vina vyslo najevo, ze mi spis zavidi nezavislost a svobodu (jejich slova).
Nejvic me asi sokovala ta moje teta, rocnik 1920. Konverzace se odehrala bez alkoholu. Teta mela v rodine povest takove te vzorne katolicke manzelky a matky - cely zivot v domacnosti, deti jako ze skatulky, domacnost jako z cukru - klasika. Navic jako clovek byla nesmirne laskava, trpeliva, mirna, v rodine vzdycky pusobila jako takovej andel straznej. Zadne priznaky nespokojenosti na ni nikdy nikdo nepozoroval. No a jak tak sedime na zahradce u caje, tak ona najednou povida, ze se s timhle nikomu nesverila, ale ze mi veri, tak ze mi to rekne. Pry mi strasne zavidi, ze jsem se narodila v dobe, kdy jsem mela vic moznosti, nez se jen vdat a mit deti. A ze ona, kdyby se mohla vratit zpatky, tak by si "zivot zaridila docela jinak". A ze lituje, ze to nejde. A hrozne me povzbuzovala, at si nenecham do niceho kecat, a do zadneho rodinneho zivota se nehrnu.
Ja byla tenkrat tak v soku, ze jsem vubec nevedela, co na to mam rict, coz se mi nestava casto!
Mimochodem, uz jsem to parkrat slysela i od klientek, ze by deti radsi nemely. Pry to neni lehke si to priznat i sama sobe, natoz nekomu jinemu.
Na kazdy pad je vzdycky takove smutne to slyset...