Stěžovací vlákno

10. srpna 2014 17:31
Offline Len
2673 příspěvků moje polička 04. června 2020 18:28

711990 

Rakytník si může přát jenom někdo, kdo ho v životě nesklízel!!

Offline Len
2673 příspěvků moje polička 04. června 2020 18:29

Evaeva rasaNori Díky, já jsem si právě nedokázala vůbec představit, jak to umýt v ruce.

Offline ice
1933 příspěvků moje polička 04. června 2020 18:30

Jiná Realita to je tak,  kdyz jsi z 90% ziva z ovoce a zeleniny,  situace te donuti jit i pres ekologickoekonomickou stopu. Zase mi budiz omluvou,  ze jim minimum masa a mlecnych vyrobku i vajec a velice dbam na jejich puvod.

Offline Len
2673 příspěvků moje polička 04. června 2020 18:33

711990 

Ona existuje i čistě mangová kapisčka? Já si to snad koupím!

Offline Malenge
4840 příspěvků moje polička 04. června 2020 18:33

ice Jo, ty vlastně žiješ někde na severu, možná ? Třeba máte lepší zdroje, my jsme ta popelnice Evropy, jak jsem tuhle někde četla. Ale vážně, avokádo já vůbec nekupuji, tudíž ho kluci nikdy neměli. Mango zcela výjimečně a nechutná mi, prostě na rovníku je to něco zcela jiného. Plus to i nerada krájím. Takže pro ozvláštnění jablka koupím občas skleničku, to je fajn kombinace. Ale takové to, co roste i tady (maliny, borůvky, rybíz, angrešt, ostružiny, jahody), v zimě mini krabička cestující po zeměkouli stojí majlajnt a za mě se to skoro nedá pozřít. A celé mi to přijde špatně, takže než předražené umělé maliny, ze kterých mimino 3-4 rozpatlá, a zbytek budu bez požitků dojídat, aby se to nevyhodilo, tak zlatá kapsička.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 04. června 2020 18:42

Malenge já právě ovoce jako maliny a meruňky kupuju taky jen v sezóně, v zimě holt jedí dokola banán, jabko, občas kiwi nebo to mango. Akorát při tom zavádění příkrmů zařazuju ty alergeny, u nás to vždy vyšlo na jaro. Krájení mě taky až tak nebaví, banán je holt jistota;) zvlášť když někam ráno spěcháme. Zásadní ale teda podle mě je nenaučit je to jíst pouze loupané.

Offline ice
1933 příspěvků moje polička 04. června 2020 18:45

Malenge ne ziju v Praze. Co se tyka ekologie a kvality zde dostupneho ovoce a zeleniny,  neverim ani v minimalni rozdil mezi celym kusem ovoce a ovocem ve sklenicce. Ze zraleho manga utrzeneho zrovna v okamzik vyroby presnidavka urcite neni. Stejne tak se musi vyrobit a zlikvidovat obal,  takze ani toto hledisko by me nepresvedcilo. A jo ovoce v zemi puvodu je nesrovnatelny,  to nepopiram. Ale holt z mnoha duvodu ziju tady a nezbyva mi nez jist co je tu k dostani. 

Offline Malenge
4840 příspěvků moje polička 04. června 2020 18:47

Evaeva Teď už v zimě i mandarinky a pomeranče, banány jsou stálice a jablka milujeme celá rodina. Jinak já to alergenové okénko měla 2x od října přes zimu. Super to bylo na dýně, na ovoce to bylo poté, co došly zavařené přebytky ze zahrady, za trest. 

Offline Jennyfor
2000 příspěvků moje polička 04. června 2020 18:51

Tak já už jsem taky stará jak dřevěný uhlí a nerozumím ničemu. A jsem ráda, že ty moje děti vyrostly tak nějak bez újmy na těch potravinách, co se tu tehdá daly sehnat.

Mám teda jedno dítě ještě z hluboké totality, tehdy snad přesnídávky ve skleničce už existovaly, ale myslím, že jen jablko nebo hruška. Stejně nejvíc jsme jako svačiny jeli tvaroh rozmixovaný s jablkem nebo banánem, od jara sezónní ovoce, borůvky klidně rovnou z lesa, jahody ze záhonu, a jinak jen brambory, mrkev, hrášek, květák, vařené mixované hovězí a pak později rovnou to, co jsme jedli my. Brokolice, batáty, mango - neexistovalo. Kojila jsem do roka, UM jsme nepoužili nikdy, do krupicové kaše rovnou klasické mlíko.

Vyrostl z ní gurmán, jen tak něco nejí, v dospělosti jede bio, obchází farmářské trhy, vyrábí vlastní exotické přesnídávky. A denně mám hlášení, že dnes ta její/naše malá slupla avokádo s banánem, mango mixované s malinami, batáty s kokosovou smetanou, 200 ml řeckého nejkvalitnějšího jogurtu, chřest a hokajdo. K tomu stále kojí.

Tak nevím, až jim jí budu hlídat, jestli mi dají i připravenou stravu, nebo budu riskovat, že brambory s mrkví mi nepolkne.

Chlapeček už mohl využívat kapitalistických vymožeností, přesnídávky ve skle jsem kupovala, ale stejně hlavní těžiště byly opět brambory, mrkev, hrášek a ten tvaroh, rozmixovaný s jakýmkoli dostupným ovocem, tcháni měli zahradu a bydleli jsme tehdy v malém městečku. Ale taky nebylo nic k dostání, nějaké mango, batáty, i ty banány občas problém. Taky jsem ho plně kojila, do cca 18ti měsíců, nikdy jsme nepoužili UM, dost brzo jsem bramborovou kaši ředila kravským, krupicovou taky.

Vyrostl z něj naprostý všežravec, co si pochutná v luxusní restauraci, fastfoodu i u stánku s buřtama.

Ani jeden nemá žádnou alergii.

V téhle náročné době být matkou by k mé depresi z toho, že se za den jen tak tak stačím převlíknout do oběda z noční košile a dvakrát si dojít na záchod, přibyl i pocit, co to jsem za matku, že neseženu avokádo a hokaido a nevím, že hrášek se může podle rozpisu až za 14 dní, zatímco chřest měl být už před týdnem.

Ale jak říkám, už jsem na tomhle světě spíš jen pozorovatel

Offline clothilde
2054 příspěvků moje polička 04. června 2020 18:56
Reakce na letfenixa:

Je ťažké mať za matku človeka, ktorý sa NIKDY nemýli a nerobí chyby

​jj, to je strašně těžký... nic si z toho nedělej...

Offline viktorka_od splavu
49310 příspěvků moje polička 04. června 2020 18:57

Jennyfor  pěkně jsi to popsala:-P každopádně by mě zajímalo, jakou újmu asi utrpí robátko z holomóca, které se zavčasu nenavykne na papáju a mango

Offline Malenge
4840 příspěvků moje polička 04. června 2020 18:58

ice Aha, tak to jsem si tě s někým spletla. Mango je mimo kategorie, to vůbec nerozporuju. Ovšem zbytek od meruněk přes jahody po vše, co jsem vyjmenovala výš, a roste u nás, tam si myslím, že výrobce kapsičku logicky bude dělat z ovoce v sezóně, protože stojí mnohem mnohem míň než to lednové a je taky samozřejmě dostupnější. O ekologické náročnosti obalu se taky nebavíme (vadí mi dost). Celé to tu vzniklo tuším z hlášky o namletých zbytcích a ještě plesnivých. Tak tam pevně věřím v kontroly příslušných orgánů.

Offline barbucha blogger
35807 příspěvků moje polička 04. června 2020 18:59
Reakce na Tulipe:

viktorka_od splavu ja uz mám na kapsičky dítě velký, když byl malej, teprve to v téhle formě začínalo, ale už kvůli té pestrosti jsem zařazovala.. jablka jsou ok, ale ty jsou doma pořád...

​No, kolik myslíš že je v tý kapsičce jablek, a kolik toho "luxusnějšího" ovoce?

Offline DruI
5577 příspěvků moje polička 04. června 2020 19:03

Jennyfor A nejhorší je, když se člověk snaží dítěti podstrojovat tu kvalitní, doma vyrobenou stravu a ono vezme zavděk jenom tou neekologickou kapsičkou ;o)

Je to prostě věda!

Offline barbucha blogger
35807 příspěvků moje polička 04. června 2020 19:03
Reakce na ice:

Malenge ne ziju v Praze. Co se tyka ekologie a kvality zde dostupneho ovoce a zeleniny,  neverim ani v minimalni rozdil mezi celym kusem ovoce a ovocem ve sklenicce. 

​Hele, jakkoliv je čerstvost dovozovýho ovoce diskutabilní, tak bych ve srovnání mezi celým kusem a sklenicí nezaváhala ani vteřinu. V tý sklenici je to prostě konzervovaný, jinak to nejde, když to má nějakej čas ležet v regálech.

Offline Pinot Noir
29865 příspěvků moje polička 04. června 2020 19:04

barbucha tak to je snad napsáno ve složení.

Poslední víc než stranu už jsem nečetla (od rakytníku ), protože mě to nebaví, ale čuchám klasickou mantru "my jsme to taky neměli/nedělali a přežili jsme to, tak proč to teď dělat jinak". Tímhle končí debaty o školství, o lidských právech, o zábavě, no a o děckách úplně a stoprocentně vždycky.

Offline Potrefenáhusa
38837 příspěvků moje polička 04. června 2020 19:05

barbucha kupodivu jak v který, že jo 

Offline barbucha blogger
35807 příspěvků moje polička 04. června 2020 19:07

Pinot Noir 

A ty úplně přesně víš, že to za chvíli řeknu taky, neboť máš výjimečnej čuch? Úplná Jolanda čoveče.

Offline barbucha blogger
35807 příspěvků moje polička 04. června 2020 19:09
Reakce na Potrefenáhusa:

barbucha kupodivu jak v který, že jo 

​Ale tak jasně že jak v který. Jen že Tulipe nepotřebuje ty jabka, anžto jsou doma furt... přičemž minimální poměr bude tak 50:50, řekla bych. Ale třeba mě někdo vyvede z omylu...

Offline viktorka_od splavu
49310 příspěvků moje polička 04. června 2020 19:11

barbucha to máš těžký, když jsou lidi kteří věří, že pomerančový džus je vymačkaná šťáva z pomerančů... protože přece ve složení je 100 %