Stěžovací vlákno

10. srpna 2014 17:31
Offline A666
2846 příspěvků moje polička 20. prosince 2016 15:19
Reakce na Jiná Realita:

co třeba, že s nutností dodržovat hygienu počítáte už od otevření, ale se zákazem kouření vás stát kupodivu překvapí?

mimochodem i ony hygienické normy jsou ve své čisté formě často nesplnitelné, někdy lehce úchylné, přehnané a kladou na provozovatele velké nároky, aby si je následně rušil kdo chtěl jak chtěl (jednu dobu třeba chtěl kolenní ovládání umyvadel, které v té době neměly možná ani operační sály  nebo vážně uvažoval o nerezových válecích deskách nebo balení koblih), až provozovatel splní nařízení a za drahé peníze si je pořídí, o tom bych mohla vyprávět.

prostě stát z mého hlediska své zásahy poslední dobou už vážně přehání. i kontrolní orgány tvrdí (mimo záznam), že už není v lidských silách všechno sledovat a hlavně to přesně dodržovat.

Tak sama píšete, že i hygienické normy se mění v běhu, takže se může stát, že je musíte taky v průběhu doby měnit....... navíc současný zákaz prostě jen zakazuje kouření, žádnou investici to v podstatě neznamená a asi ani není problém s dodržováním, ne? Prostě odklidím popelníky ze stolů a když si někdo zapálí, upozorním ho, že to zákon zakazuje...... O tom jak moc nesmyslné a jak moc se vymáhá jejich dodržování bohužel nic netuším, v tomto oboru se nepohybuji. Ale předpokládám, že restauraci/hospodu, která by se na ně vykašlala úplně, by asi časem někdo zkontrolovat přišel......

Já nechápu, proč tedy restauratéři neprotestují proti podle vás až nesmyslným hygienickým normám s takovou vehemencí, jako proti zákazu kouření? Že by proto, že by v takovém případě nenašli u veřejnosti tolik pochopení?

Já jsem tedy taky proti přehnanému svazování, ale holt zákaz kouření vidím na stejné úrovni jako výdej hygienicky nezávadného jídla.....

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 20. prosince 2016 15:28
Reakce na :

Mam dojem, ze jsem v Praze nikdy v zivote v nekuracke restauraci nebyla, pouze v nekuracke sekci, coz je prast jak uhod. Je tam takovy vtipny paradox: kurak totiz do nekuracke restaurace/sekce nikdy nepujde, ale nekurak to v kouri vydrzet ma a nema si stezovat. Mela jsem kamaradku, co proste odmitla jit do nekuracke sekce, prestoze z peti lidi byla jedina kuracka. Pry by to nevydrzela. Ale verim tomu, ze po zakazu to velka spousta techto lidi, "co by to nevydrzeli" proste v pohode vydrzi a ostatni nebudou dychat kour. Alespon v Londyne tech tisice restauraci a hospod nezkrachovalo - mam pocit, ze hromadnym odlivem zakazniku se dost lidi proti nekurackemu zakonu ohanelo. Cele mi to v CR prijde jako hon na netolerantni nekuraky, zatimco vlastne protistrana dela uplne totez. A musim rict, ze se mi v Londyne zije o dost lepe - zadne stipave oci, zadne, ze kamaradka astmaticka nemuze jit taky na veceri - proste clovek tanci celou noc a voni! :D

Já jich znám nekuřáckých poměrně dost, ona dneska už jich vzniká fakt fůra - většinou tam velmi dobře vaří a tak asi enchtějí, aby zákazníci přicházeli o chuťové buňky :) Ale hodspodu (tj. podnik, kde se jen nalévá alkohol a k tomu mají nějaké malé věci jako utopenci a spol.) neznám nekuřáckou ani jednu......

My to měli takhle strašně dlouho s třídními srazy, že se chodilo do kuřáckých byť jsme měli ve třídě kuřáků 5. Jenže to se většinou vybíraly ještě místa hlavně s levným alkoholem :) Dneska už si všichni vydělávají, na srazu si dají i jídlo, takže chodíme už víceméně jen do nekuřáckých (nebo minimálně nekuřáckých částí) a kuřáci najednou nemají problém zajít si zakouřit ven....... No a taky místo krabičky za večer jako dřív vykouří 2-3 cigarety....

Offline viktorka_od splavu
49352 příspěvků moje polička 20. prosince 2016 15:29

koukám, že ve skutečnosti prostě máte sobecké kamarády/spolužáky/rodinné příslušníky.. se kterýma se nemůžete domluvit na návštěvě podniku vyhovujícího vám osobně (tzn. nekuřáckého). takže státní zákaz to vyřešil za vás. gratuluju.

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 20. prosince 2016 15:39

No já zase nechápu, proč má tolik lidí problém s tím, že může stát přikázat, že kdo chce podnikat v restauratérství tak musí podávat hygienicky nezávadné jídlo v nezávadném prostředí. A holt zakouřené prostředí už se jako nezávadné nepovažuje. Podobně může mít stát problém s tím, kdyby si někdo otevřel restauraci v místnosti promořené azbestem/radonem/whatever. Nechápu, proč je to automaticky považováno za přehnané vměšování se státu.

Offline Lamicka
14187 příspěvků moje polička 20. prosince 2016 15:39
Reakce na :

Opravdu je v Praze problém najít nekuřácký podnik? V Praze jsem dlouho nebyla v kuřácké restauraci. Chodím do nekuřáckých, je jich tu dost. To nechodím to žádných extra podniků. Považuji za výhodu velkoměsta, že je tu možnost výběru. Nemám problém ani v regionech, zatím jsem neměla problém najít nekuřácký podnik. Kamarádky většinou kouří a raději chodí do nekuřáckých podniků. Většinou jdeme na "cigárko" ven, já teda jen jako doprovod kuřaček. Nijak mě to neobtěžuje. Když je velká zima, tak klidně počkám sama u stolu. Kouření nesnáším a strašně mi smrdí. 

Offline Sweet Potato
40378 příspěvků moje polička 20. prosince 2016 15:43

Kéž by někdo vymyslel, co s kouřovou clonou před vchodem do různých kulturních a sportovních zařízení. Před hospodou to člověk skousne, ale kuřáci namačkaní pod stříškou u vchodu do tělocvičny, kudy procházejí jejich děti! Někdy fakt načichneme jak v baru.

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 20. prosince 2016 15:44
Reakce na :

Tak až pojedete do prahy, dejte vědět, napíšu Vám tipy do zprávy :)

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 20. prosince 2016 15:47

Ano, 30 lidí co chtějíi hlavně nejlevnější alkohol bude řešit jednu astmatičku :D S rodinou jsem nikdy problém neměla, s nejbližšími přáteli také ne. Jinak naše škola si místo pro maturitní ples zamlouvá asi 10 let dopředu (lépe řečeno je vždy na stejném místě), tedy v době, kdy jsem tam ani nestudovala :D

Jinak já vážně netuším, jaký je problém v tom, chtít aby byla restaurace v prostředí nepoškozujícím zdraví.

49352 příspěvků moje polička 20. prosince 2016 15:52
Reakce na Lamicka:

já si právě pamatuju, a to už je pár let, co nekouřím, že byl problém v centru brna(!!) najít kuřáckou hospodu, a když, tak aby tam bylo volno. jsme chodili od dveří ke dveřím a všude nekuřácký:-)

49352 příspěvků moje polička 20. prosince 2016 15:54
Reakce na Sweet Potato:

já bych to zakázala:P

Offline Lilly_Ku
4537 příspěvků moje polička 20. prosince 2016 16:42
Reakce na A666:

protoze nekteri obcane CR porad jeste setrvacnosti z dob minulych trpi dojmem, ze jakekoliv statni zasahy vedou k navratu pred rok 89 a nesmyslne lpi na naivni forme kapitalismu nekdy z devadesatych let. tedy kdy se lide nechaji radostne odirat a este u toho jsou hrdi na to, jak jsou desne nezavisli a umi se o sebe postarat.

ja bych komousum prominula hodne, ale tohle dedictvi komunismu - jen s opacnym znaminkem - jim fakt neodpustim. 

Offline Lilly_Ku
4537 příspěvků moje polička 20. prosince 2016 16:45
Reakce na :

taak drzim pesti, at to posle! peklicko, fakt.

znam to - mela jsem problemy s referencemi i tady. ne, ze bych je mela spatny, ale soucasny zamestnavatel mi zadny nechce dat. hadam, ze se boji, abych mu nezdrhla aji z toho puluvazku.

49352 příspěvků moje polička 20. prosince 2016 16:46
Reakce na Lilly_Ku:

me nikdo neokrad, nevim o cem mluvis. ja zas netusila, ze sotva se jednech komancu zbavime, zacne nam tu levicova mladez ze zapadu zavadet to samy:P

Offline Lilly_Ku
4537 příspěvků moje polička 20. prosince 2016 17:09

no uz je to tak.

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 20. prosince 2016 17:14
Reakce na Lilly_Ku:

protoze nekteri obcane CR porad jeste setrvacnosti z dob minulych trpi dojmem, ze jakekoliv statni zasahy vedou k navratu pred rok 89 a nesmyslne lpi na naivni forme kapitalismu nekdy z devadesatych let. tedy kdy se lide nechaji radostne odirat a este u toho jsou hrdi na to, jak jsou desne nezavisli a umi se o sebe postarat.

ja bych komousum prominula hodne, ale tohle dedictvi komunismu - jen s opacnym znaminkem - jim fakt neodpustim. 

To se asi shodneme, můj názor je podobný... Ale zajímavé je, že jak dje například o domácí porody respektive o možnost svobodné volby místa porodu, tak jde tohle myšlení co největší svobody stranou stranou :) je to takové selektivní.....

Offline Lilly_Ku
4537 příspěvků moje polička 20. prosince 2016 17:16
Reakce na :

tos nakonec vyresila dobre! ten muj problem uz neni aktualni, resila jsem to v dobe, kdy jsem opravdu intenzivne hledala nove zamestnani  v jinem oboru. nakonec jsem nenasla nic, co by mi vyhovovalo, tak jsem se domluvila na puluvazku a k tomu zacla vic delat na volne noze. dobre si ale pamatuju, jak me desne sejrilo, ze je clovek v punktu reference fakt kolikrat tomu zamestnavateli vydanej na milost a nemilost. 

Offline Lilly_Ku
4537 příspěvků moje polička 20. prosince 2016 17:21
Reakce na A666:

ja mam sama dost velkej vnitrni rozpor: protoze jsem v podstate hlasovala nohama, tady jsem spokojena a cellkem nic mi nechybi (no dobre, dost mi prebejva ten vcerejsi utok tady, ale to je jiny tema), necitim se povolana vylozene kritizovat situaci v cechach. 

zaroven se o techhle vecech rada bavim, i tak nejak z celkoveho spolecenskoho hlediska, zabyvala jsem se driv sociologii a porad me spolecensky procesy zajimaji.

a nevim, jestli bych mela fakt koule na to se vratit a zacit uskutecnovat treba nejaky obcansky aktivismus (pozor, nadavka!).