artemisia Děkuju ;-) Tak zítra oficiálně děti do školy nemusí, protože ještě po Vídni běhá (snad už jen) jeden po zuby ozbrojený útočník. Dospělí Vídeňáci mají zítra zůstat doma, kdo jen trochu může. Snad je brzo dostanou.
Stěžovací vlákno
JanieB cobra je dobrá. snad na ně kápnou! dobrou noc!
JanieB - taky mě to dost vzalo, Rakousko za humny, dost často výlety i do té Vídně. Jestli v Rakousku už to vítačství není tak nadšený, tak jen dobře pro nás. Popravdě já byla i nepříjemně překvapená , když jsme projížděli nějakou čtvrtí co muslimů bylo na ulici. Držím pěsti ať ho brzo chytnou.
JanieB Je to neco. Snad je brzo pochytaji. Ve Vidni zije ma dobra kamaradka, vzdycky mi to prislo jako idealni misto k zivotu. Fakt je Viden skvela. Ja tam byla tusim rok 2013? pul roku na skole, pak jsem tam prijela na par dnu asi pred tremi lety, ale jak jsme moc nevymetaly ty turisticka mista, ale tak ruzne ty nase ,,ctvrti,, tak mi prijde, ze se to mesto hrozne zmenilo. Driv jsme chodili furt pesky krizem krazem netreba se divat predem kudy pujdem, i na sklonku noci a ted jsem se tam v nekterych ulicich po vecerech necitila moc dobre.
JanieB drzte se![]()
JanieB
drzim palce
JanieB myslím na vás ![]()
JanieB tlapkam ![]()
Karja Je to pravda - já jsem ve Vídni od roku 2008 a ta změna je hooodně viditelná. Ze začátku pohoda... a v roce 2017 jsme se radši odstěhovali mimo Vídeň. Každý den se mi uleví, když přejedu a trávím večer v naší pohodové vesnici. Přes den ještě pohoda, ale už se mi i stalo, že na mě v jedné "muslimské" ulici chlap plivnul a nadával mi, proč nemám šátek. Nechutné pořvávání ani nepočítám. Pak se stávaly věci typu, že 100 m od mého bytu, před jazykovkou, kam jsem chodila, zapíchnul jeden Afghánec druhého, protože si o přestávce notoval písničku a zpívat se přece nesmí. Pak jsem jednou na nádraží v Pratersternu šla halou a kolem mě se prohnaly dva gangy, klasicky bitka Čečenců a Afghánců. Na Pratersternu, Karlsplatzu a tak už permanentně obchází tolik policejních hlídek... a ještě před 10 lety to byla místa na rodinný výlet a Kaffee&Kuchen.
Rakušani (nechci mluvit za všechny, ale jen za svoje okolí) mají pocit "Pro dobrotu na žebrotu" a hodně je to už štve. Veřejně nejsou nebo nesmí být nekorektní, ale v hospodě u pivka nebo v diskuzích nadávají. A nejen oni, ale taky lidi např. ze Srbska, Ukrajiny. Mám na univerzitě top studenty, kteří po vystudování elitního magistra potřebují kolikrát půl roku, rok, než tu získají pracovní povolení, a to mají často už i konkrétní nabídky a firmy je opravdu chtějí. Jedna studentka z Indie byla na přijímačkách úplně nejlepší a trvalo rok a půl, než jí povolili příjezd a studium. Takovíto lidi když vidí, že se z hranic stalo korzo, přijde sem kdo chce a všecko smí... Ale Kurz mi přijde solidní, taky nabral přísnější kurz imigrační politiky. Snaží se reagovat a omezit zneužívání azylového systému.
JanieB Myslím na tebe
. Já zažila Vídeň a Rakousko nejvíc v devadesátých letech - klid, bezpečí, pohoda. Moc mě mrzí, že pro moje děti a hlavně vnoučata je tohle už jen minulost.
JanieB šílený, myslím na vás...
Zemrel Marcel Grun, 73let, velkej sympatak, reditel Planetaria v Praze
crazydaisy ale to mě moc mrzí.
to byl přímo extrémní sympaťák. ![]()
JanieB
Strašný. Držte se.
Jeste k te Vidni z uplne jineho konce - fakt me stvou ty znovu se objevujici titulky - kterak Palestinec zachranil, Turek pomohl.
Ja se nedivim spouste lidem, ze se v nich probouzi vztek a rasismus.
Candance ale prosimte, to je (bohuzel kontraproduktivni) pokus trochu otupit pausalizujici vyroky typu muslimove to ci ono - staci tady zalistovat v diskuzi. Muslimove nemuzou za posahany extremisty a teroristy.
Lilly_Ku je to kontraproduktivni a proto me to stve. To si toho jeste nevsimli?
Candance no tak ono nejde vzdycky o vetsinu, je to i signal k te mensine, ktera je zastoupena.
Stěžuji si, že jsem v podstatě ztratila poslední možnost jak komunikovat s mamkou. Mamka je podle mne typicky druhotná obět koronaviru - na jaře, v důsledku dobře míněné domácí izolace (maminka je vyloženě echt riziková) téměř přestala chodit. Doktorka ji poslala na LDN, kde během 14 dnů místo zlepšení přestala chodit úplně - primární příčinou nebyl problém s kyčelními klouby a zhoršení v důsledku chronického srdečního selhání, jak se nám snažili namluvit na LDN, ale těžká deprese, což zjistila lékařka v nemocnici, kam ji po více jak měsíci převezli kvůli léčvě zánětu. Než našli vhodná antidepresiva a zabrali, uplynul další víc jak měsíc a mamka přestala chodit úplně a už se ani nerozchodila a stal se z ní vyloženě ležák. Pomohla by operace kyčelního kloubu, ale kvůli problémům se srdcem v podstatě nelze. Jako "bonus" prakticky neexitují v důsledku koronaviru návštěvy - přes léto, kdy to všude bylo volnější, u nás byl zákas z důvodu lokálního ohniska. Takže jediný způsob je telefon. A v posledních dnech najednou přestala mamka skoro mluvit, odpovídat. Dnes jsem od lékaře zjistila, že proto, že přestává slyšet. A žádné vyšetření není na obzoru, protože zbytná vyšetření mají zakázaná... Takže na návštěvu nelze, telefonovat nelze, smsky sama nenapíše a a příchozí ani nepřečte. Je to na pytel... Omlouvám se za elaborát... ale nějak mne to úplně rozhodilo...
fija to je strašné ![]()
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články